fredag 22 maj 2009

Bakfylla

Vilda: Igår spenderade vi dagen på Gröna Lund och försökte låta bli att äta en massa skit. Vi åt en jättestor tallrik med blandade grönsaker, groddar, skott, hampafrön hällde EFA-olja på (Hampa- linfrö- och pumpakärnsolja, en perfekt blandning av essentiella fettsyror) och dippade i mandelsmör. Visst, det var en underbar måltid men vi hade nog underskattat dagen som väntade oss. Charlize tog med sig en vän från skolan och dennes lillasyster. Jag skaffade abonnemang hos Tele2 (min telefon är nedpackad någonstans, dessutom visare det sig att ex-chefen har spärrat det abonnemanget istället för att låta det överlåtas) för att det ingick ett gratis åkband och Kire ville åka. Men lillasystern fick inte åka samma karuseller som de två stora så Kire fick åka småkaruseller med henne medan de två stora barnen åkte Insane. Så var de hungriga. Detta är utbudet på Gröna lund: langos, nachos, korv, pizza, sockervadd, kebab, hamburgare, glass, baconchips, popcorn och fish and chips. Det enda som saknas är Baklava. Om de skaffar ett stånd med sötsliskiga turkiska/ nordafrikanska/ sydamerikanska bakelser så har de täckt hela världens utbud av det onyttigaste som finns. Charlize kompis och lillasystern fick glass, Charlize som är stenhård gällande socker köpte två små chipspåsar (som sagt, ingenting annat var bättre). Jag och Kire stoppade i oss varsin vegetarisk pizzaslice. Jaja, det var det det.

Efter sex timmar på grönan hade Kire åkt en vuxenkarusell och skadat sig på köpet, vi hade spenderat 1300 spänn och Viggi hade börjat vakna till lite mer och tyckte inte om alla ljud han hörde. Vi var trötta, stressade och hungriga och Charlize fick en karuselltur till innan vi skulle åka. Hon valde kärlekstunneln. I slutet av turen blev hon fotograferad, som de gör, och fotot var förtrollande. Hon var helt omedveten om kameran och satt för sig själv, i en egen båt medrak rygg, en allvarsam blick och båda händerna på hjärtat, insupande kärleken i Gröna Lunds plastiga version av romantik. Tyvärr föll vi för marknadsföringsmekanismerna och köpte bilden på en nyckelring. Men det gör inget, hon var så fin.

Vi tog tunnelbanan till Zinkensdamm och åt på en vegetarisk restaurang med medelhavsfokus (Légumes). Det var skitgott men flottigt och vi fick en enorm talrik var som vi lyckades klämma i oss och när de stängde undrade de om vi ville ha mer och när vi var klara blev vi bjudna på Baklava. Med Charlizes strikta förhållningssätt till socker, låtsades vi äta Baklavan och stoppade bitarna i en pappersbroschyr, hon ville att vi skulle ge dem till hennes bästis Kata.

Väl hemma började jag känna av maten. Jag blev mer och mer illamående, Charlize klagade också; hon hade både ont i magen och mådde illa och kunde inte somna. Jag somnade i alla fall men när Viggi väckte mig imorse klarade jag inte av att gå upp. Det gick bara inte. Jag vaknade lite hela tiden men till slut, tjugo i sju, gick jag in till Kire och bad honom att ta över.

Vi ser för djävliga ut idag.

Det kanske inte bara är den lagade maten... det kanske är mängden mat också eller att i åt så sent. Men jag insåg hur mycket min kosthållning bidrar till att jag klarar av småbarnsperioden. Skulle jag alltid vakna som jag gjorde imorse skulle jag vara halvdöd vid det här laget.

Kire: Jag håller inte med det där med att vi ser för djävliga ut, jag ser ju ut som David Wolfe i min nya frisyr.

Trevlig raw food på råvarubutiken

onsdag 20 maj 2009

Fler kvitton

saknas säger ex-chefen. Bara att det är han som har dem.

Vilda: Jag skickade ett argt och ledset mail till honom om hur vår tid varit på hotellet. Jag skrev att vi inte ville ha någon kontakt med honom längre. Det enda vi skulle var att han skulle skriva på Kires arbetsgivarintyg och han skulle få bokföringspärmen till mars månad. Det var han som började med utpressningen. Då kom han och hämtade marspärmen utan arbetsgivarintyg och hör inte längre av sig. Fast vi måste ha det där intyget, annars blir det inget av. Vi kan inte leva på luft under det att vi bygger upp vår verksamhet. Och det spelar ingen roll hur många timmar om dagen jag sitter här framför datorn med Viggi i bärsele och skriver leverantörslistor på 500 produkter med jämförelser och excel-beräkningar.

Kire: Det är störigt att han tror att vi gått där och liksom slarvat med kvitton och sagt "Jaha, var är kvittot" "Äsch skit samma"- Vi har ju haft stenkoll.

Vilda: Men det är han som har dem.

Kire: Hur som helst är loggan klar.

Vilda: Den är skitfin, verkligen. Och pressreleasen också.

Kire: Fast kanske lite prematur...

Vilda: Nu ska vi dricka Mighty leaf. Underbart- Algthé med någon slags pop corn i. Jag vet inte vad det är med de teerna men de luktar annorlunda. Det är en helt annan grej...

Kire: Jag tar kamomill jag. Alltså kolla på de här teerna de är så jäkla häftiga. Jag skulle vilja servera dem i påse också, de är så fina, fast det vill ju inte du.

Vilda: Miljömässigt...

Kire: Fast de är ju ganska bra miljömässigt.

Vilda: I.o.f.s. nu har jag blivit vän med Shazzie och David Wolfe på facebook. Tänka sig.

Hitta hem til oss på råvarubutiken

måndag 18 maj 2009

Göteborgs lilla mässa

Vilda: Vi sitter i bilen på väg tillbaka från ekonord- och interfoodmässan i Göteborg. Jag träffade en f.d. kurskamrat som sålde bord som stod stadigt på kullerstensunderlag och råkade få i mig en eller två bitar icke-rå choklad. Vi hittade grodd- och vetegräsleverantör i Munka-Ljungby och ett par alternativ till bra dricka att servera till maten.


Just dricka har varit ett intressant samtalsämne oss emellan. Hade man varit helt hardcore hade man ju inte serverat någonting att dricka och hänvisat till vad som är bäst för matsmältningen. Men så kan man ju inte göra. Hur modiga folk än är kommer de aldrig att komma tillbaka till ett café där ägarna säger att de måste vänta två timmar med att dricka efter maten. Det låter ju bara hur mysko som helst. Och man vill inte heller servera bara vatten och rejuvelac (för er som inte vet är rejuvelac en fermenterad vetedryck som gör att man får jättemjuk hy, recept följer efter inlägget). Samtidigt kan man inte servera läsk eller juice från koncentrat och färskpressad ekologisk juice är alldeles för dyr att bjuda på till maten. Det har nästan verkat omöjligt att komma på en lösning. Men vi har hittat några väldigt milt pasteuriserade juicer nu som kanske håller måttet.


Vi har också talat med en massa televerantörer, bland annat en importör till ”Mighty Leaf”. De har otroligt vackra teer, påsarna är gjorda av majsstärkelse, kartongerna är nedbrtybara och t.o.m. bläcket på kartongen är eko. De vill vi servera. Men de är dyra. Så om vi också är återförsäljare så hoppas jag inte att det tär på vår trovärdighet som ”de som möjliggjör tillgången till raw food för masorna.”


Någon gång blev vi av med varann. När jag hittade honom stod Kire proper och fin och pratade med Renée Voltaire om hennes fascination för raw food. Jag ställde mig bredvid med en glåmig min, smutsiga byxor och en grinig bebis och började lägga mig i. Hon förstod nog inte vem jag var i början men hon tyckte att Kires café-idé verkade ashäftig. Mitt i diskussionen började Vilgot skrika och jag räckte över honom till Kire och ordinerade honom till toaletten. ”Han gillar inte att kissa och bajsa i blöjan” förklarade jag för Renée ”han måste gå på toaletten”, tills jag kom på att hon bor i Saltsjöbaden och skämdes för min misslyckade bohem chic-look tills Kire kom tillbaka mänga minuter senare.


Vi var inne en runda på interfood också för att leta förpackningar, glassmaskiner och beredningsbänkar. Det var ganska fascinerande hur stor skillnad det var mellan mässorna. Där vi pratat matpolitik och hälsokost med människorna på ekonord, pratade vi knappt med de professionella säljarna på Interfood. Dessutom var alla produkter baserade på värmeberedning. Och glassmaskinen var ju ingen maskin som tillverkade glass utan en maskin som när man tryckte på en knapp så kom det mjukglass (alltså Skummjölk, grädde, socker, torkad glukossirap, vasslepulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (E471), stabiliseringsmedel (E401, E407, E410, E412, E466), antioxidationsmedel (E331), vaniljarom.

)


Förresten: All mjuk honung är värmebahandlad om den inte är nyslungad förstås (och det är de för det mesta inte). Vill det sig illa innehåller de t.o.m. socker.


Trevlig raw food på råvarubutiken

lördag 16 maj 2009

Besök och rå kakao

Kire: Igår hade vi besök från våra kära råa vänner som vi kommer att sakna mycket när vi flyttar ner. Vilda lagade rå Dahl och några slags hjärtformade nuggets som konstigt nog faktiskt smakade ost.

Vilda: Ja, de kommer definitivt att finnas till på barnmenyn, Charlize tyckte de var fantastiska och för det mesta gillar hon bara grönsaker var och en för sig, inga av våra komponerade rätter...

Kire: Nadja kom med en present helt utan anledning. Boken "Naked Chocolate" av Shazzie och David Wolfe, två av Storbritanniens respektive USA:s unga hippa raw-gurus. Boken är en nerdykning i allt om rå kakao och innehåller massvis med recept. Nadja tyckte att vi nog kunde ha nytta av den när vi startar cafét. Det tror jag det...

Vilda: fast igår gjorde Kire en glass son var helt sjukt god.

Kire: Ja, jag experimenterade lite. Vi försöker göra en god rå variant på pekannöt kola-glass, Vilda testade en häromdagen som jag knappt smakade eftersom jag var mätt men den var liksom bara okej, det var någonting som saknades.

Vilda: Så fick jag äta upp den, gjord på tre bananer... jag blev ganska mätt jag också.

Kire: Så nu testade jag att göra en kolasås med mullbär, yaconsirap och dadlar. Jag tyckte inte den var så god.

Vilda: Fast det var den. Bara det med själva glassen, den var otroligt krämig.

Kire: Ja, vi får jobba vidare med den helt enkelt...

Vilda: Shazzies favoritmacka innan hon blev raw var en baguette med ost och Kit Kat i. Och hon svär att pommes frites med choklad också är helt underbart. Jag har drömt om kakao hela natten efter att jag bläddrat i boken innan jag la mig. Så fort Vilgot vaknade och ville amma fick jag för mig att han fick i sig en massa råa kakaoböner och var stolt över att jag gav mig son så nyttig kost.

Trevlig raw food på råvarubutiken

fredag 15 maj 2009

Sökandet efter förlåtelse (och efter en slogan)

Vilda: "Sök efter att återställa kärlek i varje förhållande och vet att det inte finns någonting att förlåta." så står det i boen "Sacred Commerce" en bok om ett andligt perspektiv på affärsverksamheter författad av grundarna till "Café Gratitude". Café Gratitude är en amerikansk raw food-kedja där alla anställda tränas att vara tacksamma. De som serverar maten frågar gästerna "Vad är du tacksam för idag?" eller "Vad gör dig stolt i ditt liv?". När man läser recensioner på Happycow (en sajt med recensioner över vegetariska restauranger) är åsikterna delade om detta. Vissa tycker att det är skrattretande hippirappakalja, andra tycker att det är fint och blir i vissa fall så ställda av frågan att de tvingas tänka och därmed blir de också lite mer tacksamma. Med andra ord, det fungerar ibland.

Nu är Sverige ett ganska andlighetsfientligt land och även om jag är jättenyfiken på Café Gratitude (synd bara att man måste flyga för att komma dit) kan vi knappast ha en sådan inriktning i Kivik. Vad jag dock tyckte var fint var ett stort citat på baldakinerna på ett av caféerna, där det stod just "What are you grateful for?" Jag kan tänka mig att om ingening annat anspelar på andlighet eller personlig utveckling, så kan man kanske ha lite diskreta sådana frågor i fin stil på kopparna. Det kan vara någon som upptäcker frågan, funderar och kommer fram till ett svar och därför blir en gladare människa just den dagen.

Åter till sökandet efter återställandet av kärlek i varje förhållande. Jag har ingen aning om hur mitt ego ska tillåta mig att förlåta P för utpressningsförsök, förtal och stöld av egendom. Självklart kan jag se att det finns mycket under vår tid på hotellet att vara tacksam över trots att det gjort oss till nervvrak men betyder det att vi måste låta oss bli utnyttjade? Kommer P att lära sig medmänsklighet och empati om ingen ställer honom mot väggen? Och kan man ställa någon mot väggen när man redan förlåtit honom så att han faktiskt tar det på allvar?

Hur som helst, det är inte bara kärlek som vi söker efter, det är även en slogan. Jag drömde en i natt. VI kan vara något på spåret...

Trevlig raw food på råvarubutiken

onsdag 13 maj 2009

Tillbaka

Vilda: Vi trodde att vi slapp hotellet nu. Att efter igår skulle vi inte behöva åka tillbaka dit, någonsin.

Kire: Nä, och även om det innebar att vi skulle ha blivit av med hur mycket pengar som helst så kändes det nästan som om det var värt det. Slippa timmeslånga diskussioner med P som inte kom någon vart.

Vilda: Ja gud, jag skulle gladeligen ge flera tusen spänn bara jag slapp någonsin prata med honom igen.

Kire: Det var inte bara det att vi inte gillade att snacka i telefon med honom. Det var det att han försökte köra med utpressning och hade sagt till personalen att vi absolut inte fick ha några nycklar kvar till stället, som om det var vi som körde med fula tricks, smussleri och snikenhet. Stöld kanske jag till och med skulle vilja säga.

Charlize: Jag hatar hotellet.

Vilda: så vi hade bestämt oss för att inte svara när han ringde. Han blev väldigt frustrerad imorse. Men efter många sms fram och tillbaka lyckades han övertala oss att åtminstone träffas och diskutera saken. Det gäller ju trots allt mycket pengar som kan hjälpa oss att få en bra start på Kiviks lilla råa.

Kire: Apropå det så var vi på nyföretagarcentrum idag.

Vilda: individuell rådgivning på tema försäljning. Det var intressant. Hade lite samma idéer som vi om att cykla runt och träffa bönderna runt Kivik, handla där och lära känna folk.

Kire: Jo, han verkade inte alltför negativ. Men som han sa, det var första gången han hörde en liknande idé så att han skulle tänka vidare... nu har vi i alla fall registrerat företaget.

Vilda: och skaffat vår första utländska leverantör av rå kakao och maca och sånt.

Charlize: Jag ska bli kock, du matlagerska och Kire ska ge folk maten.

Vilda: Men vad gör du om jag lagar maten?

Charlize: Jag bestämmer vad du ska laga.

Kire: Jag vill inte servera. Jag vill också laga.

Vilda: Frågan är bara vad Vilgot ska göra... jag måste iaf gå och lägga honom nu. Hjälper du Challan att borsta tänderna?

Kire: kan jag väl...

All Raw food finns hos oss på ravarubutiken

tisdag 12 maj 2009

Samtal i bilen 2

Vilda: Aldrig mer sätter jag min fot på hotellet!

Köp all din Raw food på råvarubutiken

Samtal i bilen

Vilda: Kire, du måste förstå att det påverkar mig också när du är på dåligt humör. Jag är så förbannat ömtålig nu. Jag var på skitbra humör när jag vaknade och sen så bara vände det på en sekund.

Kire: Samma här.

Vilda: anledningen till att jag är tjatig nu när vi är på väg till Charlize skola på morgonen är att jag inte känner mig särskilt glad och eftersom jag känt mig glad när vi vaknade var jag tvungen att hitta någon att skylla på.

Vilda: Det går liksom inte. Jag klarar inte av ditt dåliga humör. Jag vill inte... det funkar inte.

Kire: Jag var faktiskt inte på dåligt humör. Jag vet inte varför jag sa så. Jag bara kände mig trött.

Vilda: Jag vet, det var inte då jag tyckte du var på dåligt humör.

Kire: Vad menar du då?

Vilda: Jag vet inte, så som du gick och letade efter saker efteråt.

Kire: Jag blev sur för att du tolkade det som att jag var på dåligt humär när jag sa så där fast jag bara var trött.

Vilda: Okej... det kan jag förstå.

Kire: Fast jag borde inte ha sagt så där, jag vet inte varför jag hade den attityden. Förlåt.

Vilda: Ingen fara. Jag blev bara störd för att det jag ville göra var just att pröva på ett sätt att få oss på bättre humör. Den där "clearing"-processen skulle ju med lite övning kunna få oss att få lite perspektiv på tillvaron. På hur triviala våra problem är.

Kire: Ja, det kanske funkar.

Vilda: Fast förmodligen vet vi redan om hur trivialt det är. Det är bara det att vi inte har någon stubin kvar att tända innan vi exploderar.

Kire: Ja, vi är värsta mänskliga experimenten. Man tar två människor och sätter jobb på dem, sen lite mer, sen lite mer, sen ökar man på tills de säger stopp och då låter man dom ändå ha kvar samma tyngd ett tag till. Sen kollar man på hur de agerar när man avlastat dom.

Vilda: Packåsnor...

Kire: Precis!

Köp all din Raw food på www.ravarubutiken.se

måndag 11 maj 2009

Nu börjar det

Vilda: Nu har vi varit och sett lokalen i Kivik. Den är än finare än vi trott, särskilt eftersom bilder på hus, lägenheter och lokaler brukar ljuga. Men inte denna gången. Lokalen är jättesöt. Fina baldakiner, serveringsyta på 25 m2, beredningsyta på 75. Ovanvånging med lager och kontorsmöjligheter. Helt underbart. Får hoppas på en lägenhet i Brösarp också.

Kire: Var det inte 30/70?

Vilda: Nej, det tror jag inte.

Kire: Ja, det var i alla fall jättefint. Och det är så otroligt spännande att föreställa sig att vi inom några månader kommer att ha ordnat den här lokalen precis som vi vill ha den. Vilken häftig resa det kommer att bli tills dess.

Charlize: Bara tre veckor till.

Kire: Ja, tre veckor tills vi flyttar från Stockholm i alla fall.

Vilda: Det är svårt att se framför sig. Lokalen är en indisk presentaffär nu. Fullt med saker överallt. Sjukt mycket. Men det var kul att snubben hade sex barn som går i din skola Charlize. och en i din klass.

Kire: Jag ser fram emot att se lokalen tom. Vi måste åka dit på sommaren också för att liksom se hur Kivik ÄR på sommaren. Eller hur?

Vilda: Jag ser fram emot att se min tarm tom. Nu ska det detoxas.

Kire: Vi får nog börja med vetegräs imorgon. Förbereda oss på en emotionellt påfrestande period.

Vilda: Emotionellt påfrestande hade det varit utan inblandning från vetegräset.

Charlize: Jag vill inte åka tillbaka till Stockholm.

Kire: det skulle inte jag heller vilja egentligen.

Vilda: Nä, det är det ingen av oss som vill. Lägenheten i Fiskis ser för jäklig ut och vår förra chef ägnar sig åt utpressning. Vår arbetsplats försenade utbetalningen av våra löner under finanskrisen när inga pengar kom in och det verkar som att vi kanske aldrig kommer att få se röken av de 55.000 kronor det gäller. Vad som värre är är att chefen inte vill skriva under Kires arbetsgivarintyg så att han får A-kassa ifall vi inte hittar ett gäng kvitton som försvunnit från bokföringen.

Kire: Tyst, jag mår illa av att höra det.

Vilda: Jag bara förklarar hur förutsättningarna ser ut. Det är inte de bästa för att lyckas 100%-a oss men vi kanske kan bevisa att vi klarar av en sån påfrestning; då klarar vi ju av vad som helst.

Kire: Tror du folk förstår vad du menar med 100%-a?

Vilda: alltså, vi har försökt att äta en 100% levande föda kost det senaste året och det fungerade jättebra när vi började men ända sedan det första snedsteget har det bara blivit några veckor åt taget och sedan har vi fallit dit igen. Det är lite svårt när man jobbar 17 timmar om dygnet. Man kommer inte riktigt hem klockan elva och ställer sig och lagar matlådor när man börjar halv sju nästa morgon.

Kire: Nej, man får inte vara för hård mot sig själv.

Vilda: Nä. Kom ihåg "If you're eating outside of the program, you're not failing, you're not cheating, you're just eating outside of the program."

Köp all din Raw food på www.ravarubutiken.se
RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet