måndag 31 augusti 2009

De allra renaste årenEn bil, en Kire, Malmö...

Vilda: Vi är fortfarande i Malmö. Kire sitter här bredvid och arrangerar artiklar och mittenfält för maximal användarvänlighet. Själv har jag äventyrat mig på pappas vind och hittat gamla körkortsteoriböcker som kan komma väl till pass. Det känns som att jag borde satsa på det nu när jag bor på landet. I höstas, när jag och Kire åkte på vår tre månader försenade bröllopsresa till Frankrike, körde han hela vägen. 140 mil första dagen, ingen maca eller camu camu där inte, det var ren red bull hela vägen.


Fusk, inte alls under bröllopsresan... men passar in på Frankrike iaf

Det ska dock noteras att ingen i den ursprungliga familjen Rosenblad (Kire är ju ingift) har nån bilvana. Farmor och farfar hade bil en gång i tiden men det enda pappa minns av den var när han en gång skulle få skjuts av sin mor till badet. Hon var då så livrädd över att köra bil att det gick snabbare för honom att kliva ur bilen och gå bredvid än att åka med. Till slut gav också farfar bort bilen. Sedan dess har varken pappa, faster eller min farbror lyckats skaffa sig körkort och jag har följt i deras fotspår.

Vissa av mina egna fotspår önskar jag att övriga i min familj skulle vilja följa.

Jag har fyra syskon i åldrarna 19, 17, 15 och 14. Den äldste spelar World of Warcraft hela dagarna (men tränar och söker jobb mest hela tiden intygar han). Igår var jag på besök och hörde hans vänners imponerade rop över hans skicklighet att dräpa en trollpacka med kräftstjärt och jag måste komma ihåg att berätta för honom om alla dessa som betalar tusenlappar för karaktärer som hans. Det kanske skulle hjälpa honom att slippa ur det där fåniga jobbtjafset.

Men vad skulle han då spendera dessa tusenlappar på? I fem plastpåsar vid soffbordet på hans rum låg resultatet av någon veckas provianter. Det var hemmakvällpåsar med tomma chokladprasselpapper, chipspåsar, läskflaskor och red bull-burkar. Det var kexchokladspapper och Marabou 250g-papper, rester från storpack delicatobollar, Gille-kakor och några ouppätna gelehallon, hämtmatsplast, pizzakartonger, pizzakartonger och pizzakartonger. Min lillebror har problem med extrem trötthet. Han har till och med sökt läkarhjälp för det.

Han och min lillasyster äter inte det mamma köper. Det ligger kvar i kylen medan den ene springer iväg och köper färdigbaguette och den andra klagar och säger till sina vänner att hon inte får någon mat hemma. Under den tiden ligger maten och blir dålig och mamma får slänga alltihop. Igår pustade hon ut när kyckling och pommes frites blev godkänt av barnen. Inte ens det var hon säker på.

Den andra lillasystern är femton och har storögt beundrat pappas förvandling. Hon önskar att hon kunde äta som oss, säger hon med munnen full av kycklingkebab men hon kan bara inte LEVA utan kött. Starka ord kan man tycka men hon är femton och hon är söt och gullig och ibland smakar hon en tugga eller så av det vi lagat. Hon älskade zucchinipastan vi bjöd henne på för ett antal veckor sedan. Sedan dess har det varit svårare att hitta något accepterbart.

I förrgår satt hon och en väninna och åt kebabpizza och hennes väninna frågade lite om vår konstiga kost och jag berättade och hon fick smaka en klunk mandelmjölk (som jag trodde var lätt att gilla). Hon såg ytterst plågad ut och min lillasyster skrattade och sa "Jag vet, all raw food smakar så där" Detta har hon sagt varje gång vare sig hon smakat bananpannkakor, sallad, soppa, bröd eller glass.

Vart tar den riktiga maten vägen ;-)?

All raw food smakar likadant... Hur kan det vara att riktig oförändrad, oupphettad äkta mat kan uppfattas som "likadan" medan att växla mellan olika färdiglagad, sockrad, saltad och glutamatberikade kebabrullar/ pommes frites med vitlöksmajonnäs/ baconpizzor och billys piroger ses som en varierad smakupplevelse? Ja visst åt jag också skit när jag var tonåring men jag åt inte färdiglagat varje dag, inte ett halvt kilo godis varje kväll och inte tre påsar chips varenda helgdag. Se här för fler trevliga skapelser.

Obesprutade svenska tomater och kravbananer

Och mamma må vara orolig över att barnens kost är lite enformig men det är min familj hon oroar sig för mest. Det är när Chalrize läser innehållsförteckningar för att försäkra sig om att hon inte får i sig socker när hon bara vill ha en smörgås som hennes mormorsinstinkter väcks. Det är vi som måste producera bevis i form av vetenskapliga rapporter för att rättfärdiga vår familjs kostrestriktioner.

En sak jag däremot kan känna rättfärdigar kritik är att jag snart fyller trettio men måste be min man om skjuts så fort jag vill lämna Brösarp. DET har jag svårt att försvara.

"I am a perfect mother, I am a perfect mother, I am..."

Natti från hemmafrun

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

söndag 30 augusti 2009

The bread mystery revealed...

Kire: 23:24. Flera timmar vaken tid kvar innan svärfar (och nu Raw Food-profilen...hihi) Johan ska jobba natt. Jag utnyttjar helgens sista timmar till att låta honom lära mig HTML-kodning för att vi ska kunna laborera mer på djupet med hemsidorna i verksamheten. Allt fler delar av Kiviks Lilla Råa växer fram, och nu börjar det lite pirrigt faktiskt kännas som att det här kommer att bli av. På riktigt.


Familjen datanörd

Igår satt vi samtliga och jobbade på olika projekt framför våra datorer. Inklusive Charlize, som håller på att bygga upp sin egen djuraffär i Sims med Pets expansion pack. Det är otroligt skönt att vara någonstans där man kan avbryta sina göromål och enkelt gå till köket och ta sig något smaskigt och råkostigt att äta, som jag precis nyss gjort. Framför mig ligger en skiva av Johans mandelbröd, toppat med ett "smör" gjort av mosad avokado, salt, peppar och dragon. Sen har jag lagt på tomatskivor och överst balanserat några mungbönsgroddar. Denna blandning tillfredsställer ALLA sug jag har för något "brödigt", vilket jag märkt ofta är ett dilemma för oss råkostare, och tillsammans med ett glas sesammjölk har man faktiskt ett helt otroligt litet nyttigt mellanmål. Okej, nu är det kanske dags att avslöja receptet till detta fantastiska bröd. Men det blir mängder på "en höft", för det är precis så Johan gör det. Huvudingredienserna är i alla fall sådana som man får över från annan matlagning, och brödet blir ett slags återvinningspumpernickel. Precis så effektivt som som Raw Food ska vara.


Svärfar i handlartagen

- 3 delar mandelmjöl (rest från Johans regelbunda morgonmjölk)
- 1 del linfrömjöl (mixa linfrön i kaffekvarn)
- 1 del hasselnötsmjöl (ej obligatoriskt) (rest från vår hasselnötsmjölk som vi tog med oss hit)
- zucchini/squashrester (vi hade gammalt innanmäte kvar från tillverkningen av squashpasta)
- ett par dadlar (för att ge brödet lite sötma, men använd inte för många, då blir det mer fruktkaka av det hela)
- kummin efter smak
- salt
- olivolja


Häll mjölen i en bytta, och kör squash, dadlar och kryddor i matberedare. Blanda samman allting och knåda med olivolja. Dela sedan upp smeten och forma platta kakor. Torka i torkugn i några timmar. Låt ligga längre för en mer knäckebrödig känsla. Lycka till, och njut imorgon av sista augusti!

Nu är det dags för mig att släppa HTML-koden, hasa mig iväg från stolen och somna in...

div .object_bed object_kire{
background-image: night; position: horizontal;
sleep-intent: -08h; }

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.lördag 29 augusti 2009

Att skapa en (o)vana
Frihet är att inte ha några (o)vanor

Vilda: Det finns saker man har hört eller läst eller sett som man aldrig glömmer. Det finns sådana saker som man inkorporerar i sitt liv och som blir till en vana, en reflex, ett beroende eller kanske bara en tvångstanke...

Hos vår nya revisor

I mitt fall just nu är den tydligaste informationsbaserade tvångstanken att toasitslocket alltid måste vara stängt, särskilt under spolning och att badrumsdörren alltid ska vara stängd. Detta därför att jag läst i nån feng shui bok att det var viktigt eftersom badrum i allmänhet och toaletter i synnerhet var energislukare och att ett uppfällt toasitslock är som ett hål i fickan; det kan innebära en ekonomisk förlust, att spola ner pengarna helt enkelt. Detta är så fastetsat inom mig att jag börjar tänka ekonomi vart jag än är när jag går in på en toa där locket är uppfällt. Vi var hos vår revisor i Ystad häromdagen och de hade just startat upp mitt i Ystad city, och på deras toalett var locket uppfällt. Jag hann fundera länge på hur jag ville att det skulle gå för dem och såg till att stänga ordentligt innan jag spolade. På hotellet i Stockholm däremot gjorde jag det ytterst tveksamt. Jag var inte säker på huruvida jag ville det skulle gå bra för dem efter att vi stuckit, men det blev ändå så att jag tog det säkra före det osäkra, man vill ju inte orsaka ett företags förfall bara genom sina badrumsvanor.

Sen finns det ju betydligt mindre milda vanor/ beroenden/ tvångstankar och naturligtvis har JAG haft sådana också. Men nu handlar det inte om mig.

En snöig vinterdag 1967 i Näsbypark, Stockholm, åkte trettonårige Johan Rosenblad kälke i den annalkande skymningen. Plötsligt hoppar kälken till. När han stannat stiger han av kälken och går tillbaka, han böjer sig ner, det glänser till i snön. Han sträcker sig efter den guldiga förpackningen, tar upp den och borstar av den; det är ett paket cigaretter av märket Benson & Hedges. Paketet är som en guldtacka, Johan går hem fyllld av spänning, han ler lite grann på vägen. Så kommer han hem och öppnar paketet. Mamma och pappa sitter och kollar på teve. Johan tar upp en cigarett, han vet ju hur man gör, han tar den till munnen och tänder med pappas tändstickor. Han sätter sig ner i vardagsrummet och röker cigaretten. Lillebror Joakim är hänförd. "Mamma, pappa, Johan röker!" säger han. "Han är stor nu" säger någon av dem, om det är mamma eller pappa vet han inte.

Denna lilla händelse var starten på en 40-årig vana/ beroende/ tvångstanke. Först cigg, sen tuggtobak och till sist snus. Definitivt bättre än att hålla sig till cigaretterna men 40 års tobaksbruk har sina för- och nackdelar. Nu när Johan känner sig glad, frisk och utrensad ser han ingen anledning till att fortsätta snusa (någonting han inte hade förväntat sig när han påbörjade kuren). Han ser dock faran i att tvärt avbryta ett så långt beroende och vill istället gradvis trappa ner. Just nu tar han två om dagen. Igår när vi var på besök tog han en klockan halv sju och en missinassen, typ halv ett. När han hade stoppat in snusen (vid båda tillfällena) blev han fnittrig, osammanhängande och yr i skallen. "Det är läskigt att tänka att det här har varit mitt normaltillstånd i 40 år" säger han, och jag fattar (fast jag snusade nog bara till och från i sju år, oj, jag inser att det är ganska lång tid nu när jag skriver det...)

Vana och ovana, tillsammans hand i hand

Naturligtvis är det bra för honom att bli av med ett gift och kanske framförallt ekonomiskt vettigt nu när han måste köpa en massa ekoprodukter och dyra nötter (fast det blir billigare när vår webshop öppnar i oktober). Men nu ska vi inte glömma att hans transformation framförallt gynnar oss. Inte bara för att vi kan be folk att läsa hans blogginlägg för att på nåt sätt bevisa att vi vet vad vi snackar om utan också för att det gör våra Malmövisiter så mycket lättare.

Blixtbilder till trots... Johans gourmetpolar

Nu behöver vi inte längre ta med oss mixer och matberedare; här finns till och med torkugn och kaffekvarn. Nu behöver vi inte längre noggrant planera helgmenyer och ta med oss halva kylskåpet och massa småpåsar med olika nötter och frön. Nu står allt och väntar på oss i södra innerstan, och pappa har återfunnit glädjen i matlagningen så man får alltid smaka på roliga kreationer (polarbröd och tomatsvampskorv som vi fick igår).
Varma kramar från Malmö (vi kanske stöter på varann på Astrid & aporna...)

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 27 augusti 2009

A smooth startMiddagsdags: Ramen (innan vi hällde på fröna)

Kire: När vi bodde i Stockholm visste jag att åtminstone 2 timmar varje dag skulle gå åt till att bromsa, tuta, gasa och svära sig förbannad över stöddiga typer i SUV:ar som klämde sig förbi under de där viktiga sekunderna innan ljuset verkligen slår om till rött. Många stressade människor är i trafiken färgblinda. Inklusive jag (som iofs är det på riktigt). Charlize skulle köras in till skolan och vi behövde använda bilen dagligen på hotellet. Men vad det gör för ens mentala hälsa...oj, oj. Stadstrafik tär på kroppen, med allt adrenalin som pumpar runt.

Jag är så otroligt lycklig att vi hamnat där vi hamnat, och varje dag funderar jag på om det verkligen är så att jag bor här, eller om jag bara hälsar på nån gammal släkting, och snart ska återvända hem uppåt. Härom dagen hade vi vaknat till liv efter alldeles för lite sömn, en skrikande bebis och en tre-fyra snoozningar. Men när man kastat på sig kläder, fått frukost i 8-åringen och parallellborstat våra tänder och kommer ut söder om Brösarp... så infinner sig ett lugn. Först de böljande backarna, prydda med fläckiga, lugna, betande kor. Här spelar de in bregottreklamen, och även flera scener i Bröderna Lejonhjärta. Sen solrosor, cikoria, äpplen och plommon när man närmar sig Kivik. När man når orten där vi snart öppnar caféet kan man se havet avteckna sig i förgrunden, och kan skymta Stenshuvuds nationalpark någonstans i morgondiset. Söder om Kivik passerar man härligt tät bokskog, och när man senare närmar sig skolan i Rörum, får man sakta in en stund för att njuta av de pittoreska husen omgärdade av stockrosor och slitna staket. En dag förra veckan avslutades dessutom denna provencalskt smäktande och andaktsfulla resa med att vi möttes av Gustav Mandelmann, som på skolgården var i full färd med att lasta ur färska, ekologiska grönsaker till skolköket.

Naturligtvis var syftet med skildringen ovan enbart att locka potentiella kunder till vårt café.

Idag måste jag berätta att min svärfar, som var på Raw Food-hardcore-utrensningskur hos oss, nu bestämt sig för att, efter 40 år, helt sluta med tobak! Från att ha haft en diet bestående av (nästan) enbart mikromat, pizzor, pasta och dylikt vände han den maten(?) ryggen och har blivit en raw-foodare fullt ut, med torkugn, groddbrickor, mixer och matberedare. Han är en rätt häftig person, faktiskt. Han har alltså gått ner 10 kg, känner sig lycklig och lätt, och nu ska han lägga ner snuset. I början berättade vi för honom att han nog skulle komma att känna en olust för att fortsätta med beroendet, så att säga, men han verkade tycka att, "nej, hörni, snuset kommer jag nog inte släppa". Nu känner han istället, som så många andra, att det känns konstigt att fortsätta med ett "gift" när man i övrigt behandlar kroppen så väl. Och är det inte häftigt, att när vi med kosten ger kroppen precis det den vill ha och skapar metabolisk balans, så börjar så småningom "kompensationssuget" att avta. Och naturligtvis så ökar med en bra kost också lusten och energin att företa sig ytterligare förändringar. :o)

Nu tänkte vi ha en liten crash course i Smoothiemaking (varför inte köra really much engelska?). Smoothies funkar väldigt bra som frukost, och är en bra ingång till raw food.

Smoothies, dvs frukter och grönsaker mixade till en mjuk konsistens, har många goda sidor:

1. De går otroligt snabbt att göra, och kan tjäna som ett helt komplett mål lite beroende på vad man slänger i. Låt ingen komma och säga att "det dääär är ju ingen riktig mat!". Då får du syna den personens tallrik! :o)

2. Genom att mixa sönder frukterna/grönsakerna helt blir de mycket lätta att bryta ner för kroppen. Det tar en halv förmiddag att om man ska tugga dem till samma konsistens. När cellväggarna slås sönder kan alla enzymer i maten omedelbart börja hjälpa till med nedbrytningen och utvinnandet av näringen i din kropp. Kroppen kommer också att hinna ta itu med mer av maten, och inget kommer att gå osmält vidare i tarmen. Smoothies är jättebra för människor med känsliga magar och en viktig del i raw food-kurer för att bota problem/sjukdomar som IBS, IBD och Crohns. (som i mitt fall)

3. Man kan blanda i gröna, viktiga, bladgrönsaker i en fruktsmoothie, och få i sig dem utan några bekymmer. Att få i sig 10 blad mangold kan ju annars ta lite tid. Jag läste nyligen om en forskare som menade att vi människor, när vi fortfarande hade som vana att äta och plocka bladgrönt var helst vi kom åt, kunde få i oss ca 1,5 kg om dagen. Väg ett salladsblad så ser du hur mycket det blir! Gröna bladgrönsaker kan vi skämma bort oss med.

4. Man kan blanda i olika superfoods, som i sig inte alltid smakar supergott. Dessa kan annars vara lite svåra att få in naturligt i matlagningen. På detta sätt får man verkligen smoothien att bli en hälsoexplosion.

Här sitter jag och njuter.

Smoothies är som sagt väldigt enkla att göra, men några tips kan göra det hela ännu bättre! Ett första är att det som är hårdast (om du exempelvis ska ha i frön eller nötter) ska köras först med vatten, eller den vätska man använder, för att få det så finfördelat som möjligt. Detta är extra viktigt om man har en relativt svag mixer. Och om du måste köra mixern länge för att få bra konsistens, se till att smoothien inte blir för varm. Har du dock haft i frusna bär behöver du inte vara orolig för detta.
För att få önskad konsistens och en krämig känsla är kallpressad kokosolja/fett och lecitin två goda följeslagare. Lecitinen, som utvinns från sojabönor genom en raffineringsprocess och egentligen inte är "rått", är ett fettämne som hjälper till att blanda och skapa krämighet. Ett plus är att det innehåller en massa kolin, ett ämne som förbättrar funktionen hos organ som lever, hjärta och hjärna.

Några jätteenkla recept:

Exotic Pink Ice Paradise Strawberry Coconut Bonanza :o) (2 pers)

2 bananer
1 litet paket frusna jordgubbar
1 dl blötlagda kokosflingor (ej nödvändigt med blötläggning men en halvtimme gör det lättare att mixa)
vatten efter konsistens
vanilj efter smak
(kokosfett och lecitin)

Superfoods att spetsa med: maca, mesquite, camu camu


Grön-lila välling (2 pers)

2 bananer
1 litet paket frusna el. tinade blåbär
rejäl bunt milda bladgrönsaker (mangold, spenat, romansallad, rödbetsblast, maché, etc)
vatten efter konsistens

Superfoods att spetsa med: spirulina, guaraná, vetegräspulver, maca, kelp, bipollen

Framförallt spenat innehåller oxalsyra som gör det svårt för kroppen att ta upp järnet, men när man blandar med något c-vitaminrikt som blåbär så är det problemet ur världen, allt järn kommer till nytta!


E-vitaminsmoothie (2 pers)

1, 5 dl blötlagda mandlar (några timmar för att mjuka upp och deaktivera enzymhämmarna :o)
5 dl vatten

Kör i mixer, sila i nötduk eller i saftsil, och blanda ihop mandelmjölken med:
En näve blötlagda dadlar
Ett paket frusna bär, eller 3 dl färska
2 msk kokosfett
1 msk lecitin
vanilj efter smak

Superfoods att spetsa med: lúcuma, maca, camu camu

Denna smoothie kan verka mer besvärlig att göra, men slänger man bara dadlar och mandlar i blöt samtidigt några timmar innan är det inget extra jobb.

Nu ska vi, ännu en kväll, njuta av Vildas experimenterande med nötbollar...


Sov gott, önskar en trött Kire.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

onsdag 26 augusti 2009

Jag älskar saffran och högskolestudier som leder någonvart


Kire vill varna känsliga läsare från att ta intryck av bilden som ges av honom nedan. I själva verket är han ytterst snäll mot både djur och insekter, gör mycket hushållsarbete när han inte ser på film samt har helt normal storlek på fötterna.


Vilda: Jag har precis suttit igenom "Crazy, Sexy Cancer" igen eftersom Kire inte hann se hela på sjukhuset. Jag har sprungit mellan vardagsrummet med en gnällbebbe, köket med en filmtittande man och kylskåpet fullt av saffransbollar. Gudomliga sådana. Sådana som man inte trodde man skulle få smaka. Kanske lite för goda för Kire bad mig att stoppa undan dom så det var därför jag ständigt fick resa mig upp och gå till kylskåpet. För jag ville gärna ha i mig dom, även om han asketiskt lyckades avstå. Fast det var innan Kire plötsligt hoppade till och skrek.

Det är faktiskt inte helt ovanligt att höra Kire skrika. Trots förändrad kost har han nämligen inte blivit av med sin klantighet (på samma sätt som jag inte har blivit av med min förmåga att glömma vår sons personnummer) och han slår ständigt i fötterna i dörrkarmar, armbågar i kökshyllor, pannan i ugnsluckan... jag har hört att sånt där beror på att man inte dricker tillräckligt med vatten. Eller så beror det på att han har ofantligt stora fötter och att de därför är svåra att hålla reda på.

Hur som helst så var det lite annorlunda idag... han satt nämligen blickstilla när han skrek.
"Ajje!" sa han "Vad f-n var det som bet mig..." Jag drog instinktivt upp benen och placerade mina nakna fötter under Kires rumpa i köksoffan. "Var det spindeln?" "Visst var det spindeln...vad annars?" Efter mycket diskussion om vem och när ställde jag mig upp och tände ljuset. "Där är den, där är den.." jag kastade mig mot flugsmällan och räckte den till Kire. "Smäll den!" sa jag aningen motvilligt "Nej, jag vågar inte" svarade han som mördar tio flugor om dagen utan att blinka (för att inte tala om blomflugorna) "ta den på smällarn och kasta ut den genom fönstret. Den är där, den är där... skynda dig"


När spindeln väl är var ute, och i säkerhet från mina djurfientliga infall råkade jag kasta ett öga mot spisen. Där kravlade en till och senare ytterligare en. Det är en invasion av farfarspindlar här och de är ute efter oss... Kan det vara en hämnd för Kires flugmassakrar?

Det intressanta är att jag aldrig någonsin hört någon bli biten av en långbenspindel. De ska ju vara jättesnälla trots sin respektingivande storlek och när jag ammade Vilgot idag upptäckte jag ett annat djur som bits, nämligen mitt livs första fästing (för tre år sen fick Kire borrelia, och för fyra år sen var det Charlize men jag har varit helt bettfri). Är det så att djuren diggar vårt blod nu, så att de bits mer än förut?

Precis i början, när mitt intresse för näringslära bara precis initierats, fick jag lära mig att mygg biter folk med låga nivåer av riboflavin i kroppen. De gillar den typen av blod. Kan det vara så att långbenspindlar gillar enzymatiskt blod med en touch av Brendan Brazier's återhämtningsdryck?

Hur som helst har jag strumpor på nu och jag ska fortsätta läsa på. Nu inte om vitaminer utan om fetter och eftersom detta är så fascinerande tänkte jag bjuda på ett litet utdrag ur min passionerande lärobok:

"Näringslära för högskolan": "Gallsyrnaturliga triglycerider består oftast av en blandning av två olika fettsyror, som regel två eller tre olika fettsyror i olika positioner. På så sätt erhålls ett stort antal triglycerider med olika kombinationer av fettsyror. Vanligen återfinns en enkel- eller fleromättad i position 2. Positionisomeri förekommer vilket innebär att samma fettsyror är bundna i helt eller delvis olika positioner i molekylen"

Denna information kommer att så småningom ge mig svar på frågan om insektsbett samt rädda svenska folket från felaktig livsmedelsverksinformation och sjukdom och olycka på jorden.

Men först ett litet frukostrecept:

Fikongröt (2 pers):

8-9 fikon, blötlagda över natten och avsnoppade
0,5 dl malda linfrön
en halv banan
ett halvt äpple
1 tsk mesquite/ lucuma/ purple corn eller maca (helt frivilliga ingredienser, mest bara för att få i sig sin dagliga sos av superfood)

Sesammjölk:

1 dl groddade sesamfrön
1 banan
1 tsk vaniljpulver
vatten/ rejuvelac

Mixa de avsnoppade fikonen med resten av grötingredienserna i en matberedare. Häll sesamfröna med lite vatten eller rejuvelac i mixern och kör igång. MIxa tills mjölken är slät son en aningen tjockare komjölk. Söta med banan och smaka av med vanilj och lite salt. Om man vill ha ännu sökare mjälk kan man slänga i lite daddel.

Gonatt från köksbordet från studiefarsen!


tisdag 25 augusti 2009

sex om dagen (oj vad jag blev arg!?)
Dagens skörd

Vilda: Vi hittade ett till snår idag. Igår när vi lämnade bärplockningen var jag lycklig över att vi skulle hem och göra mandelmjölk. Det kändes härligt att få helt nyplockade skogsskördade blåbär och fick mig inte alls att tänka på vissa scener ur "Jägarna", utan bara på lantlig romantik och helhetshälsa. Men jag trodde att det var allt. Kire lyckades övertala mig om att vi var ganska lyckligt lottade som hittade blåbär så här års, så jag trodde att fler blåbärsdrinkar var uteslutet. Men så i morse gick vi lite längre. Jag kan säga att med de skatter vi hittade blir det minst tre dagar till. Om vi har råd med mer mandel d.v.s.

När vi plockade på ett lite tunnare ställe och jag efter fem minuter tittade ner i min hand och såg sex fjuttiga små bär ligga där ensamma och frusna kom jag att tänka på en youtube-video där en brittisk nutritionist förfäktade det där med s.k. superfoods (alltså livsmedel som har extraordinära egenskaper jämfört med vanlig mat) och sa "you only really need six of these a day, the rest is superfluous". Vad hon menade var att kroppen inte kunde ta till sig mer näring än den som gick att få från sex blåbär (ungefär som när min f.d. inneboende Fredrik av samma anledning alltid delade c-brustabletten i två). Den brittiska superfood-förespråkaren Shazzie försvarade sin ståndpunkt på ett i svensk mening minst sagt flummigt sätt men såg otroligt mycket mer välmående ut än den "expert" intervjuaren hade hittat i ämnet.

Varför ska man då sluta vid sex blåbär? Vad är det som är farligt med att få i sig ett glas smoothie med låt oss säga ett fyrtiotal bär? Och om det inte är farligt, varför är det viktigt att folk får höra att de inte behöver så många, att de kan må bra ändå med bara ett fåtal? Kan de det? Betyder inte restriktionen att de måste fylla magarna med någonting annat, för mätt blir man ju inte på sex blåbär. Och vad fyller man då magen med? Ja eftersom man varit riktigt duktig och ätit sina sex blåbär behöver man ju inte missunna sig. Då är det fritt fram för äggröra med bacon under den sena söndagsfrukosten, den lilla gräddiga kycklinggrytan med vitt ris och klockchampinjoner på burk till lunch, ölen till middagen bestående av fryspizza med lite extraingredienser, nattasmörgåsen (en baguettebit med cognacmedvurst, smör och lite rester av äggröra sedan frukosten), chokladbiten man gömt i sin handväska tidigare under dagen, och kanske någon frukt här och var under dagen. Och vad är det för fel på det?

Dagens lunch; en av våra "fem om dagen" (ris från spenatmasalan, blompaté från söndagen, vattenkrasse, rädisor och groddar det hela sprinklat med citronjuice och olivolja)

Vad som är fel är att "fem om dagen" (ett blåbär räknas alltså som bara aningen mindre än en hel frukt) ger oss en uppfattning om att frukt och grönsaker, som ju är de mest välgörande näringskällorna vi har (särskilt i rått tillstånd), blott är ett tillskott till den dagliga kosten. Alla tomma näringskällor, alla mättade fetter och LDL-kolesterolbildande (det dåliga kolesterolet), kalciumextraherande produkter, alla tillsatsrika, "sockerfria" halvfabrikat, alla matvaror som vi bara inte KAN sluta äta fastän vi är mätta, alla dessa källor till matångest och kostorsakade sjukdomstillstånd ska vara vår grund till vilken man tillsätter fem portioner (hur mycket en portion är vet man inte) frukt och grönt, rått eller tillagat samtidigt som sin fabrikstillverkade multivitamin och sitt omega 3-berikade bordsmargarin.

Jag vill absolut inte idiotförklara svenska folket, tvärtom, vi gör bara som vi är tillsagda (plus att vi busar lite då och då med friterat och onsdagsgodis). Kött är bra, mjölkprodukter är den bästa (enda) källan till kalcium, stek inte FÖR hårt eller FÖR länge så att det blir kolsvart och just det, ät mycket grönt. Vegankost kan inte livsmedelsverket rekommendera för barn, det krävs ordentlig kunskap för att lyckas med det. Vanlig kost i form av halvfabrikat, McDonalds och godis kräver däremot inget föräldrakörkort, det är så att säga "det säkra kortet".

Ingen näringsbrist här...

Hur länge ska man låta det fortsätta? Vad är risken med näringsbrist som går att lägga märke till i tid och fixa med en liten vitaminkur jämfört med risken för tjocktarmscancer eller hjärtsvikt i tidig ålder?

Vilken tur att det är så enkelt

Efter mycket utförliga studier av näringslära på högskolenivå tänker jag nu inte längre sitta tyst och lyssna på när jag blir fördömd för min omtanke om min familjs hälsa samtidigt som livsmedelsverkets fega råd gör folk sjuka. Jag deklarerar härmed kampanjen "utkräv ansvar" startad.

Men nu till lite kärlek, man blir så trött av att bli arg. Vi var på Charlize underbara skola ikväll, det var föräldramöte och vi var en av de familjer som bakade. Vi gjorde en krämig chokladtårta med banan och jordgubbar och nu ska jag ta en tugga av det som blev över:Här kommer lite frukostrecept:

Bovetegröt med cashewgrädde

Gröten:

2,5 dl groddad skalad bovete
1 äpple
1 banan
kanel

Grädde:

1 dl cashew (hälften för en tunnare mjölk)
2,5 dl vatten
vanilj (frivilligt och efter smak)

Blötlägg bovete ca 5 timmar. Skölj och låt det grodda över natten eller upp till två dagar. För att få en slätare mjölk går cashew också att lägga i blöt natten innan, men det ger ingen positiv hälsoeffekt eftersom nötterna inte har några enzymhämmare (och tyvärr ofta inte är råa). Kör cashewgrädden i mixern och gröten i matberedaren. Häll grädden över gröten i en fin skål och sprid lite kanel över. Ät med andakt (och om du får gröt och grädde över, blanda ihop och kör i torkugn och vips, du har gjort frukostkex!).

Kramar från kämpen i öst...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

måndag 24 augusti 2009

Att få in den råa vananKire: Apoteket i Kristianstad, 17:43. Jag står och väntar i receptkön för ett antibiotika jag tyvärr behöver till min son för hans urinvägsinfektion (önskar jag hade gamla generationers kunskaper och kunde få samma snabba resultat genom ett hopkok av typ lingonrot, nyponblomma och sorkskit). Jag gillar inte apotek, även om de inte skrämmer mig på samma sätt som de gjort tidigare. Fram tills för ett tag sen måste jag nog säga att jag varit något hypokondrisk, och rätt orolig för att jag skulle "drabbas" av något. Och apoteken ger ju onekligen känslan av att något sådant kan ske, med sina långa rader med framforskade preparat, redo att rycka in när faran slår till. FASS, registret med alla i Sverige existerande "läkemedel", blir tjockare för varje år. Receptarien framför mig slår upp sidan 1435 (?) för att kontrollera att Vilgot får rätt dos av Trimetroprim (som likt många antibiotikum är en slags enzymhämmare - hädelse för oss råkostare!). Jag ser mig omkring och ser en kraftigt överviktig man fingra på ett paket Losec. Jag börjar, utan att hjälpa det, att fundera på vad han kommer att äta till middag.


Sen slår det mig att jag ju faktiskt inte har kvar något av min gamla hypokondri. Inte ett dugg. För första gången har jag börjat känna att jag har makt över min egen hälsa. Jag vet att jag inte utan anledning kommer att råka ut för en svår sjukdom och att det inte tjänar någonting till att gå omkring konstant orolig.

Dessutom minns jag inte ens när jag sist hade minsta lilla snuva. Min kropp har, precis som hos alla, en oerhörd förmåga att själv läka sig och att hindra att något otrevligt får fäste. Genom att enbart ge den bra mat kan jag understödja dessa processer. Även om vi möts av tidningsrubriker som hävdar att vi inte har någon kontroll - att toaletthandtaget på restaurangen kan vara ett steg närmare döden, och att huvudvärken kan vara en anledning att börja slipa på testamentet. Och svininfluensan ska vi inte tala om. Men läs här om du behöver lugnas.


Idag var vi ute i Brösarps skogar på jakt efter färska blåbär till en mandel-mjölks-smoothie. Det finns blåbär OCH lingon på Österlen! Vi hade även tänkt att vi skulle gå emot vår tanke om att introducera fast föda först om en månad och bjuda Vilgot på några mosade bär eftersom att blåbär, förutom sina hundratals andra goda egenskaper, också sägs kunna hjälpa mot urinvägsinfektioner. Vi njöt av vår smoothie, men Vilgot spydde tyvärr upp sin dos bär. Vi får vänta lite till. Men vilken härlig euforisk känsla att få vara ute i skogen och stå på knä och fylla botten på sin plastburk med äkta svensk supermat.


Men nu till lite matnyttigt författande. För alla där ute som är nyfikna på raw food och vägen in tänkte jag plita ner några tips.

Det finns de som över en natt förändrar sin kost och livsstil, exempelvis min svärfar. Det går att göra rent praktiskt; att en dag tömma sin kyl och köpa nytt, att slänga alla grytor och stekpannor och göra om sitt kök till en groddningsgrotta. Detta sättet har både för- och nackdelar. Man får vara förberedd på en del utrensningssymptom som illamående, huvudvärk och humörsvängningar. Psykologiska risker kan vara att man kan få lätt för att döma sig själv. Lyckas man inte bli 100% över natten kan man lika gärna spendera dagarna med att proppa i sig parmesanpizza, baconinlindad prinskorv och sega nappar. Det är ändå det enda man förtjänar... Men att gå över till en helt ny livsstil över natten och satsa på att aldrig se tillbaka kan även ha sina fördelar. Då råkosten är utmärkt för att kicka gamla vanor och matrelaterade beroenden åt fanders kan det för vissa vara lättare att ta ett beslut en gång och köra fullt ut på detta. Beroenden är svåra att ta sig ur på ett successivt sätt.

Men för många kan det alltså ändå kännas enklare med en gradvis process där man kontinuerligt ger sig själv tid att känna efter att man är på rätt väg, och att man inte har gett sig ut på för djupt vatten.

Ett bra tips på en sådan övergång är att i sin dagliga kost helt enkelt lägga till råa rätter och smakprov. Varför inte ta med en smoothie på mango, banan och krossade linfrön till jobbet, eller snabbt fixa ihop den när man kommer hem? I takt med att man får in mer och mer nya saker slipper man känslan av att det första steget måste handla om att avstå från något. Efter ett tag, när man plockat in en stor sallad till lunch, en smoothie till mellanmål och en groddat bovete-gröt på morgonen känner man sig så mätt att en del av den "vanliga" kosten måste hoppas över.

En annan möjlighet är att plocka bort saker från den dagliga kosten, men att göra det långsamt, och etappvis, först någon/några dagar i veckan utan kött, och sen successivt minska ner på mjölkprodukter, vitt socker och vitt mjöl. Viktigt är också att samtidigt vara öppen för att upptäcka den oändliga mängd grönsaker, frön och frukter som man kan börja experimentera med. Snart ser man att man snarare än att avsäga sig mycket mat och snäva in sin diet faktiskt breddar sig och äter långt mer varierat och spännande.

Ett fjärde sätt för den som har svårt att komma igång är att bara börja varje dag "rått". När man inleder dagen på ett sånt sätt, med en rå frukost, känner man sig lätt i sinnet och bonusen blir att man känner sig mer entusiastisk inför att fortsätta dagen på samma vis. Börja morgonen med ett stort glas vatten och en citrusfrukt (alternativt en kopp varmt vatten med pressad citron). Detta kan kroppen snabbt och enkelt hantera (ingen apelsinjuice som topping på frukosten - det sabbar matsmältningen). En halvtimme-tre kvart senare, efter dusch och kläder, är matsmältningssystemet redo för tyngre grejer som banan (exempelvis i en god smoothie med kokosfett och annat gott) och groddad bovete (i en god gröt med frukt); mat som får dig att orka länge.

Vi tänkte se till att ge er lite fler frukosttips imorgon, men tills vidare kan man pröva detta.

Nu ska vi kvällsnjuta med Kate Woods "Calcium Treats" och "White chocolate" från boken "Eat smart, eat raw" som vi just fått hem (ovan).

Word out från Brösarp...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.
Recept mitt i natten
Vilda: För ett par timmar sedan satt jag och en sovande Vilgot på Lunds Lasarett och vinkade adjö till Kire. Vi satt och tittade på "Crazy, Sexy Cancer", en jättefin dokumentär om den cancersjuka skådespelerskan Kris Carr och hennes vägran att acceptera sitt öde. Den var spännande och Kire ville egentligen stanna och se vidare med oss men klockan började närma sig tioslaget och det tar ändå en timme att köra hem igen och Kire är känd för att bli trött när han kör. Vår franske sjuksköterska hade kommit in och tagit blodprov medan han hjälpte mig komma på de sista orden i en barnramsa (j'fais pipi sur'l'gazon pour emmerder les coccinelles... vilket betyder "jag kissar på gräsmattan för att dryga mig mot nyckelpigorna" och nu vet jag att nästa strof handlar om fjärilar) och skulle komma tillbaka med resultaten lite senare, men urinproven hade redan kommit tillbaka och när han redovisade för dessa andades han in genom stängda tänder. Tyvärr... sa han... det är inte så bra det här. Så att Vilgot skulle stanna över natten var det ingen tvivel över. Vi kunde bara hoppas att vi skulle komma hem lagom till Challans föräldramöte och inte tvingas stanna en vecka som förra gången.

"Kör försiktigt" sa jag",och glöm inte att blogga, vi lovade att skriva ner ett recept idag, gör vi inte det blir de besvikna på oss", tillade jag nobelt men tyckte dock att vår dator kunde stanna med mig, han kunde gott blogga på Challans dator nu när hon sov över hos grannen.

45 minuter efter hans avgång kommer en svensk läkare in med resultaten och det visar sig natuligtvis att sänkan inte är särskilt hör och att krean (njurfunktionen) är helt okej. Det är ingen pilonefrit (njurbäckeninflammation) denna gången utan bara urinvägsinfektion (dock förklarar det nog en del av hans kinkighet de senaste dagarna) och han skickar in sköterskan med två doser Trimetopram en till natten och en till nästa morgon. "Men alltså, ska vi inte stanna över natten?" "Nej, det behövs inte" "Men alltså... min man han har åkt hem... och det är jag som har telefonen... och vi har ingen hemtelefon..."

Så vi fick åka tillbaka till Brösarp i taxi (fast landstinget betalar) med en 55-årig rund man från Kosovo som delade med sig av sin frustration gentemot sin alltför troende familj. "18-åringen vill inte ens till malmöfestivalen för att det finns tjejer där med för korta kjolar. Jag sa men det är trevligt att titta på, man blir glad. Han sa, nej nej, jag ska gifta mig, du får gå pappa, jag bryr mig inte" sa han. Men han log under hela resan, sprudlade och skrattade som en mellanstadieelev när han berättade om sin 25-åriga flickvän. "Jag vet inte hur jag lyckades lura henne att ta mig, men hon säger att kärleken är blind..." och här är jag nu, lika pigg som jag brukar vara klockan två nuförtiden och nu ska det minsann bloggas!

Russel James spenatmasala (översatt recept med lite extra)

Spenatröran
250 g spenat
1 tsk citron
1 tsk salt
2 tsk olivolja
2 dl hackad mango (gott med ganska stora bitar, de som är djupfrysta är alldeles utmärkta)
1 dl russin (kan blötläggas en halvtimme före men inte livsnödvändigt)
2 tsk senapsfrön
lite hackad vårlök

Geggan
2 klyftor vitlök (jag kör utan)
2 tsk färsk ingefära
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
2 dl färsk koriander, hackad
4 dl cashew
2 dl vatten
2 tsk honung (eller 4 st blötlagda dadlar)
2 tsk shoyu eller tamari

"riset"
3 st palsternackor
en halv liten blomkål

- Häll spenaten i en bunke och häll olja, citron och salt över den. Massera in vätskorna i bladen tills de blivit betydligt mindre i storlek och får mer av en "kokt" känsla. Jag brukar använda mig av detta även när det gäller andra bladgrönsaker, vitkål är ett bra exempel.

- Häll i resten av ingredienserna för spenaten, blanda.

- Mixa ingredienserna för såsen i hushållsmixer till en slät röra.

- Blanda såsen med spenatmixen.

- Mixa palsternackan med blomkålen i matbetredare tills de ser ut som små riskorn.

- Servera med mycket grönt. Särskilt gott och nyttigt är ruccola (väldigt basisk råvara som neutraliserar syraktiga element i kroppen, en av de bästa källorna till betakaroten som finns vilket hjälper mot acne plus att den innehåller dithioltioner och indoler, antioxidanter som skyddar mot vissa typer av cancer)

Eftersom vi vart på sjukhuset blev bloggplaneringen lite förskjuten så den utlovade börja här-bloggen får helt enkelt komma imorgon.

Kramar från Ett Österlen mitt i natten.
'Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

lördag 22 augusti 2009

Vad vi serverade Skåne (magasinet)


Vilda: oj vad klockan är mycket. Jag borde gå och lägga mig nu, vi har besök från Malmö och i morgon har vi utlovat Österlenloppis klockan tio. Trött är jag också efter den extrema kraftansträngningen sedan i morse. Men jag har lite att visa och lite att berätta och jag känner att säger jag det inte nu så blir det i ett annat inlägg och blir det i ett annat inlägg och jag råkar ha annat att säga så blir inlägget väldigt långt och det är något jag (och Kire) måste jobba på...

Igår blev vi förärade besök av Daniel Quartey, en av Sveriges främsta vegetariska kockar. Vi kom i kontakt med honom på Charlizes skolstart genom att hans döttrar går på Sophiaskolan och genom att han hade varit och nosat på cafélokalen innan han visste att vi redan skrivit kontrakt. Han hade funderat på att skaffa sig en lokal men var inte säker på hur, när och var men visste att vår lokal skulle bli ledig (eftersom hon som har den nu också har barn på Sophiaskolan). Vi berättade att vi absolut kunde dela, samt lite om vår idé. Han tyckte det var lite häftigt och utbytte nummer. Dagen därpå ringer han och säger att han hade funderat väldigt mycket på det vi berättat och igår kom han hem på lunch. Vi lagade en enkel sallad med dijonsenapsdressing (nervösa över att servera mat till en kock som man googlat sig fram till verkade vara "framstående" men redan vid salladen fick vi ett "Sån där kan ni ju servera i cafét").

Sedan fick han vitvinspannacotta med saffran och en portion makadamiaglass med pekannöt-kola-rippel och bananskivor. Han var otroligt entusiastisk och kom med mycket viktiga synpunkter och roliga förslag. När han gick var det med John Robbins bok "Hälsans hemligheter" under armen och med ett glatt leende fullt av idéer om framtida samarbeten.

Idag var det Magasinet Skånes tur att bli mutade. Reportern Måns och chefredaktören/ fotografen vars barn också visar sig gå på Sophiaskolan (i samma klass som Daniel Quarteys döttrar t.o.m.) kom till oss klockan två idag och vi hade inte hunnit klart med vår buffé...

Så jag jagade ut dem till vardagsrummet där Kire fick sitta och bli intervjuad medan jag fixade klart maten. Så könsstereotypt. (men så har det blivit på sistone... jag lagar mat och tar hand om Vilgot, han går omkring med en skruvmejsel bakom örat och visslar med skitiga händer i djupa blåa fickor. Det gör inte saken bättre att bara han har körkort).

Kire: (eller inte riktigt, jag lagar faktiskt mat också, och sköter all disk och tvätt!)

Discussion to be continued...

Detta serverade vi i alla fall:


SpenatMasala
Blomsterpaté
Gojiketchup
Kokoswraps
Marinerade grönsaker
Aprikoschutney
Svartpepparost
Gräslöksost
Selleriburgare
Svartsesambröd
Pasta med ostsås
4 sorters crackers (indisk, paprika-oliv, hot tomat, rosmarin)
Sallad, groddar, hampafrön, kapris, rädisor...Till efterrätt serverade vi saffranspannacotta igen (tror vi måste förbättra receptet) samt vår underbara chokladcheesecake. Det var ingen billig muta, men för 25.000 potentiella kunder (upplagan för magasinet) så var det värt några hundringar ;-) Nu är magen full av mat och kylen full av rester. Av två stora cheesecakes är två bitar kvar, inpackade i folie inför ett kalas Challan ska besöka i morgon.

Imorgon eller kanske på söndag lovar jag att vi återkommer till ämnet "att börja"... tills dess, goden natt!

Förresten, Vilgot har hittat sin nya favoritplats i lägenheten:


RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet