lördag 31 oktober 2009

Vilda goes solo!

Kire: Medan jag sliter i hemmet och arbetar för brödfödan, så är Vilda i Malmö och frottérar sig med medieeliten. Titta bara:


Imorgon kommer ett inlägg om vår härliga råträff här i Malmö. Håll ut!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

fredag 30 oktober 2009

Oss i media 2

Vilda: Här kommer en ny artikel om oss hihi, Sirishamns lokaltidning igår (idag)




De gör rå mat het
Sverigeunikt kafé slår upp portarna i Kivik.
Maria Kindgren

KIVIK. Med raw food ska Vilda och Erik Rosenblad göra Kivik ännu tydligare på den skånska matkartan.
Rökelsedoften ligger kvar i butikslokalen på Eliselundsvägen i Kivik trots att presentbutiken som låg här
tidigare är noggrant bortstädad.
Lokaltidningen kan som första utomstående kika in i lokalen som kan göra Kivik till en vegetarisk metropol.
Här kommer de före detta hotelldirektörerna Vilda och Erik Rosenblad att servera raw food-rätter. Det är
en typ av kost där livsmedlen aldrig hettas upp till mer än 40 grader. Då enzymer och näringsämnen inte
är lika lättillgängliga för kroppen efter upphettning. Allt är vegetariskt.
Trots att maten är hälsosam så är det ingen trend eller bantningsdiet.
– Det här är en häftig diet som påverkar hela din livsstil hälsa. Så det är ingen trend för att hålla nere
midjemåttet utan det här handlar om att ta ansvar för sin egen hälsa på lång sikt. Det hoppas vi verkligen
att fler ska upptäcka, säger Erik Rosenblad.
Vilda och Erik har ätit rått i ett par års tid och vittnar om magproblem som försvunnit och mer energi.
Det är ingen tvekan om att de brinner för det råa. Det som förvånade Vilda Rosenblad mest då hon
började med raw food var smakupplevelserna.
– Det var så otroligt gott och allt jag äter är proppfullt med vitaminer och mineraler. Inte ens
efterrätterna innehåller en enda tom kalori. Allt är bara bra för kroppen, säger hon.
I Storbritannien och USA finns gourmetrestaranger som serverar raw food men Kiviks lilla råa blir i Sverige
med en meny helt utan upphettade rätter.
– Vi hoppas att erbjuda folk att prova på den här typen av mat och inse hur bra man kan må, säger Vilda
Rosenblad, vd för det nystartade företaget.
Det är en del renovering som ska klaras av innan lokalerna kan godkännas för livsmedelsproduktion. Under
hösten kommer kafét att komma igång. Förutom kafé kommer lokalen även att innehålla en ekolivs, en
webshop och så småningom även föreläsningsverksamhet.
– Vi tror verkligen på det här. Och på hela Österlen finns en matkultur som hyllar äkta och rejäla råvaror
utan konstigheter. Där tror vi att vårt kafé kommer att passa in. Även om vi samtidigt är helt annorlunda,
säger Vilda Rosenblad.


Spenat- och ricottapasta

2 små gula squash

Sås
100 g spenat
2 matsked olivolja
1 dl pinjenötter
en halv avokado
juicen av en citron
1 dl vatten
himalayasalt
svartpeppar
näringsjäst
1 hackad salladslök

Parmesan
1 dl paranötter
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 msk näringsjäst

Förvandla squashen till pasta genom en spiralizer eller genom att skala långa smala tagliatelle med en
potatisskalare. Massera in oljan i spenatbladen tillsammans med lite salt.
Kör alla ingredienser för såsen, utom salladslöken och spenaten, i en mixer tills de bildat en slät röra.
Häll i spenat och salladslök och kör "pulse" ett par gånger så att det blandas med såsen men inte
hackas för mycket. Kör ingredienserna för parmesanen i matberedare tills de grynats. Blanda såsen
med pastan och strö över parmesan.

Alltmöjligt-bollar

2,5 dl cashewnötter
1 dl blötlagda pumpakärnor
1 dl kokos
1 dl russin
1 dl dadlar
2 msk honung
1 tsk himalayasalt
1 dl kakao
2 msk camu camu, ej nödvändigt
1 msk hampaprotein, ej nödvändigt

Mixa alla nötter i matberedare tills de börjar bindas samman av fettet i cashewnötterna. Töm
matberedaren och kör nu russin och dadlar. Det kan vara svårt för russinen att mixas, ibland hjälper
det då med en liten, liten skvätt vatten. När frukterna formar en boll, stäng av matberedaren och dela
upp fruktdegen i mindre bitar.

Häll över nötblandningen, honungen samt torrvarorna och kör igen tills degen på nytt formar en boll.
Skvätt vatten i om det inte går. Forma till bollar i valfri storlek och ställ i kylen i en timme.


Publicerad: 27. oktober 2009 00:18

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


torsdag 29 oktober 2009

Pank o rå?

Vilda: Ibland faller vissa av oss långt ner i det förbjudnas vallgravar och har svårt att resa sig upp igen. Varför då? Kan man fråga. Det är klart att stress, brist på målbilder, social press och gamla beroenden som får en att smyga sig ur kön på willys och gömma sig bland chokladhyllorna spelar roll. Men ibland är det betydelsefullt mer tragiskt än en enkel karaktärsfadäs. Ibland kan man tyckas inte ha något val. Ibland är man pank o rå.

Hur gör man då när ens kost består av nötter, ekogiska grönsaker och superfood för 120 kr hektot? Måste man, som ägaren till vårt förra hotell, handla chark på Lidl så fort miljösamvetet (vi) ersatts av plånboksbekymmer (han) även om man gått och svurit högt inför alla att aldrig mer (=vår miljöcertifiering med gröna nyckeln).

Nej, naturligtvis inte. Det finns saker man kan göra för att minska kostnaderna.

1. GRODDA ODLA PLOCKA!!!

Det absolut billigaste man kan göra är att grodda själv. Man kan använda sig av hjälpmedel som groddmaskiner (elektroniska eller plastbyttor som biosnacky eller liknande) eller så kan man helt enkelt blötlägga, skölja, vattna i en och samma bunke med en handduk ovanpå. Det finns gott om information om blötläggnings- och groddtider på nätet, annars publicerar vi en här om ett tag.

Groddar är något av det bästa som går att äta. Fulla med enzymer och lätta att smälta men framförallt otroligt billiga. De vi använder mest är: alfalfa, mungbönor, puylinser, gröna linser, solrosskott, ärtskott, groddbovete, broccoli, quinoa och amarant. Så finns det även klöver, rädisa, rödlök och många många fler.

De andra två säger sig självt?

2. FASTA

Vilket bättre tillfälle att rensa kroppen på allt slagg än när man inte har råd att längre proppa den full med nytt slagg. Passa på att vattenfasta en dag eller två, fortsätt sedan fastan med en eller två dagars juicefasta och lite örtteer. Bryt fastan lätt med lite råkost och massa teer. Billigt och himla skönt.

Fasta föräldrar! Fasta. Före förfärliga förebilder...

3. HANDLA STORT TILLSAMMANS

Kolla med din närmsta eko-/ hälsobutik (eller nätbutik för övrigt hehe) om det är möjligt att köpa stora förpackningar för lite billigare priser och dela med vänner. Starta ett matkollektiv och köp in varor från grossister.

4. BANANER

Köp alltid ekobananer när de är på rea. Vi köper upp hela lager och fryser in. Bananglass är ju så otroligt mättande...

5. SUBSTITUT & ÅTERANVÄNDNING

Ersätt alla nötter i recept med det betydligt billigare solrosfröet. Ersätt mandelmjölk med sesammjölk. Använd pulpen från mandelmjölken flera gånger. Torka pulpen från mandelmjölken och använd i bröd tillsammans med mitten av zucchinin kvar från pastarecept. Ersätt linfröolja med vatten och krossat linfrö. Mixa sallader och gammalt grönt som smoothie, torka smoothies och använd som wraps. Torka hela måltider och mal ner som kryddor. Frys in.

Och matbordet behöver aldrig stå tomt

6. KÖP PÅ TORGET

I många städer finns grönsakstorghandel, mer och mer ekologiskt har smygit sig in. Kolla in Bondens egen marknad, se om det finns någon där du bor. Gå till marknaden sent och se om du kan köpa till lägre priser, ingen vill åka från marknaden med massvis med osålda råvaror.

7. FUSKA MED EKO

Dessa varor är mer okej än andra att köpa konventionellt eftersom de inte är lika tungt besprutade (kom dock ihåg att det finns andra anledningar än rent hälsomässiga att köpa eko):

Kiwi
Mango
Vattenmelon
Avokado
Ananas
Papaya
Skaffa alla dessa varor från er lokala bonde ;-)
Plus:
Sparris
Lök
Broccoli
Blomkål
Och tydligen majs men det har nog min käre make en del att invända i ett framtida inlägg

Dessa varor ska helst ALDRIG köpas annat än lokalproducerade eller eko. Om det är för dyrt en dag eller om det inte går att få tag på eko, skippa:

Äpplen
Körsbär
Vindruvor (oj vilken tur att de gjorts kärnfria så att vi slipper spotta ut någonting ooo, vad naturen var grym innan när vi tvingades spotta ut kärnor hela dan bara för att vi gillade druvor men vilken tur att mänskligheten är på väg framåt och fixar till alla naturens små misstag)
Clementiner
Persikor
Päron
Hallon
Jordgubbar
Paprika
Selleri (stjälk iaf)
Potatis
Spenat

Jag vet att vissa produkter är svåra att få tag på eko. Ekoselleri t.ex. hittade jag för första gången på Mandelmanns i somras men nu har de stängt. Och nu finns det på Astrid & Aporna i Malmö.

OBS: på flera ställen har jag läst att hur man än väljer så ska man aldrig juica o-eko och det låter ju ganska vettigt, man vill ju kanske inte dricka ett glas finfördelat gift utan fibrer. Eller nåt...

8. OCH TILL SIST; FUSKA LITE LITE LITE GRANN OCH DRYGA UT

Detta är bra mat att dryga ut det råa med: kokt quinoa, kokt sötpotatis, bakad potatis, kokt matvete, en liten vintersoppa. Och kanske en liten microsoftburgare. Men bara för mättnadens skull, inte som riktig kötträtt... Annars kan man ju lika gärna äta allt rått (utom potatisen då)

Och håll ut, inget varar för evigt, snart är fickorna fulla med sedlar igen.

- Well you know, nothing lasts forever. Not even Shakespeare or Michaelangelo or greek...people. Melody i filmen "Whatever works"

Har ni några andra tips?

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

tisdag 27 oktober 2009

Vad har jag rå-katt göra?

Erik: Alltför många har redan sagt åt mig att jag måste lägga av med urusla ordvitsar som den i rubriken, men jag kan inte hjälpa det, då jag är en sucker for språk, och för svengelska (kommer till detta nedan). Vilda, Vilgot och Charlize är hos mormor och morfar i Arildsbygden, vi har delat upp oss för att orka med allt som måste göras. När vi är stressade och saker är väldigt röriga runt omkring oss har vi en tendens att stressa varandra ytterligare. Små pauser då man får en chans att inte ta varandra för givet och att faktiskt sakna varandras närvaro är supernyttigt. I alla fall för oss. Jag har iallafall försökt utnyttja den ensamma tiden maximalt och växlat mellan att hantverka i lokalen (där det imorgon läggs nytt storköksgolv!), och att få igång samarbete med faktureringsföretag (för alla som vill se produkterna innan de hostar upp pengarna..hihi). Känns ganska roligt att det kommer att vara full fräs på denna blogg när butiken är igång. Om vi skulle sälja dåliga produkter så kommer det vara lätt för våra kunder att kommentera och skvallra. Men naturligvis kommer det bara vara tvärtom!!! :o)


Vår webshop vars namn smittats av mitt ordskojeri. Snart i en webläsare nära dej?

Nu apropå katter. Som man råkat skaffa. Jag har växt upp med kissekatt hos mina föräldrar och efter djurtjat från styvdottern, (HAMSTER! ORMAR! HÄST! HUUUUUND! FÅGEL! VANDRANDE PINNAR! FISKAR! ILLER! DRAKE! JAG VILL HA DJUR NU!), så har vi funderat på att välja alternativet katter, något som vi alla verkar tycka känns okej och som går bra ihop med bäbisar. Så igår gjorde jag slag i saken och hämtade de två kattungar vi "hade på gång" från en av Charlizes klasskompisar. Namnen är redan bestämda av Charlize - Nöten och Barack Obama.


Nöten till vänster, Barack till höger. Och mannen med den stirrande blicken är jag.

En följdfundering efter kattskaffande är naturligtvis vad de ska äta. Jag har hur som helst köpt miljövänligt kattströ i pelletsform - ToaLätt (inte bara jag som gillar ordskoj). Det gör inte kakor av bajset/kisset och så vitt jag har fattat absorberar det ingen lukt. Men det gör detsamma, eftersom min tanke är att katterna också till naturen är råkostare och alla känner väl till att som rå människa slipper man att stanna tio minuter på dasset för att sprida tvåldoft, vädra ut skitlukten och spola två extra gånger? Efter ett längre tag som rå luktar det i stort sett inget. Kan det vara så för katterna också? Vad jag också förstått är att katterna (nån som har bättre koll?), trots att de käkar gräs, behöver animaliskt protein. Vår plan är att de nog kommer att tugga på råttor och möss, och att de i fatet kommer att serveras råa sillfiléer (köpte idag i Kivik, och det var omåttligt populärt hos de vita syskonen). Jag har hört mig för om beståndet, och det verkar inte vara hotat här på vår kant av Sverige. Jag minns att den katten vi hade hemma hos mina föräldrar åt en kikärta en gång, men annars verkar de inte vara lika förtjusta i grönsaker som exemelvis hundar kan vara.


Häsogurun Alf.

Nu över till ett annart kåseri. Jag vet inte om vi är ensamma om det här med svengelskan, men vad det gäller raw food, och diskussioner om mat och hälsa med andra råkostare, så blir man allt mer over-the-seas. "Ska vi blenda eller grajnda?" "Va, har dom inte börjat sprauta ännu?" "Vi skulle kunna söta med dejt pejst..." Eller, det oundvikliga: "Är det en eller två kuppar ålmonds?" Vet egentligen inte vad man ska tycka men när jag och Vilda är i köket med våra engelska kokböcker så blir det närmast en väldigt rolig och mysig jargong som ger en känslan att man är inlemmad i nån stor global rörelse. Raw Food. Kanske känns termen på engelska som just något nytt, långt ifrån Alf Spångbergs hälsosamma svenska sjuttiotal (läs dock detta som han kommit fram till) där det hälsosamma i mångas ögon utstrålade asketism och kurpräglad måttfullhet, eller i bästa fall påträngande hurtighet. Men kanske måste vi förfolkliga Raw Food för att sprida det här, och välja bort engelskan i sammanhang där vi träffar "oinvigda" för att inte verka för hippa, och som anhängare till en storstadstrend med synbart slut. Vore kul att höra era funderingar. För många med mig känns raw food som något helt annat än en trend. Det är en food revolution!!!

Är den svengelska vägen rätt? (svensk butik -syns inte det?)

Kissekiss från mig!

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

måndag 26 oktober 2009

... och vinnaren är...

Vilda: Jag har ännu en gång lämnat Österlenlivet för att underlätta arbetet, både för mig själv och för Erik. Tanken är att han ska kunna koncentrera sig på lokalen och allt det administrativa arbete som redan dykt upp medan jag pillar på menyn.


När jag var gymnasieelev var jag fascinerad över två kulturella fenomen: Dana Scully och Cher i filmen Clueless. Förutom att jag hade någon slags förälskelse på gång med skeptiska Scully tyckte jag att hennes kavaj-och-byxstil var hur häftig som helst. Samtidigt avgudade jag konsumismen i Clueless och kunde sitta och titta på den hur många gånger som helst. Jag startade till och med en produktion av pennor med fjädrar och rosor på som jag försökte kränga på Lilla torg under Malmöfestivalen medan jag hjälpte min pappa att sälja klipparksvykort.

Med fjäderpennan i högsta hugg...

I början av filmen ska Cher välja kläder för dagen, sitter i sina strumpor vid skrivbordet och stirrar på en datorskärm. Hon har lagt in ett foto på sig själv och har även foto på alla kläder hon äger, toppar för sig och nederdelar för sig. Så snurrar hon dem och testar tills hon får en "match". Under den tiden köpte jag tonvis med second hand-kläder (det var innan ett par jeans på Emmaus kostade 255 kronor), hellre billigt och mycket än lite och perfekt. Så jag tyckte att jag behövde ett system att kontrollera alla dessa plagg med så att jag slapp glömma vissa plagg eftersom jag inte hade en enorm klädkammare att förvara dem i. I brist på programvara tejpade jag ihop ett trettiotal a4-ark till ett enda stort ark och ritade en tabell där överdelarna stod beskrivna med ord och en liten teckning på bredden och nederdelarna likadant på längden. sedan hade jag ett annat papper där jag gjorde tabeller för make up-stil, skor och accessoarer. Så för varje ruta där en överdel matchade en underdel målade jag tre streck för den färg som motsvarade sminket och skorna och smyckena. Jag minns inte riktigt hur lång tid det tog men det var inte gjort på en sekund. När det var klart tyckte jag dock att hela systemet var mindre praktiskt än att bara slänga på mig något min dåvarande pojkvän kunde godkänna (ja, jag var förtryckt...) på morgonen så jag försökte lösa det genom att klippa av kolumnerna en efter en och bilda som ett slags färgprovshäfte av dem men sedan slutade det med att jag aldrig använde det ändå...

Här sitter jag och listar ingredienser och rätter i tabeller och skriver kryddförslag i rutor som under mina bästa gymnasieår...

Och ändå... vissa grejor känner jag att jag måste ha stenkoll medan andra som koden till visakort, sonens personnummer eller som nu, vilken laddare till kameran man tar med sig (regel nummer ett när det gäller detta: videokameraladdare fungerar ej att ladda vanlig kamera med...) det funkar bara inte.

Jag har i alla fall suttit här idag efter att giveawayets sista dag tagit slut och har fotat den lilla högen lappar och ska nu till att dra en vinnare.

Vinnaren blir... RASMUS!!!

Grattis Rasmus! Det är bara att maila oss din postadress på rosenbadsrawdelight@gmail.com så skickar vi varorna så fort vi kan.

Och till er andra: det kommer fler tillfällen. Vi gillar det här med att dela med oss av massa roligt mojs så håll ut!

Imorgon tänkte jag skriva lite om det här med anledningen till att min käre far inte fick lov att hålla sig till sin råa rena kost förra veckan, nämligen "att vara rå på budget"

Tills dess,

Vildamalin "Horowitz" Rosenblad

PS. Mannen som skrev igår om sin påtvungna skräpmatstillvaro var alltså min far, Johan, och inte jag eller min man! :o)

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

Rapport från Underjorden

Johan: Jag har lovat att dela med mig av mina upplevelser från ett mer eller mindre påtvingat liv som skräpmatskonsument under nästan en hel vecka. Från att i tre månader varit 99.5% % raw (alla som läst mina tidigare inlägg vet allt om de där övriga 0.5%en) tvingades jag kliva över till en meny bestående av allt från kall pizza till spagetti, bakat bröd och fläskfärs. Orsakerna till detta otäcka scenario är ointressanta - men resultatet kan vara lärorikt att ta del av för er som inte vågar pröva själva.
Naturligtvis blev jag dålig i magen; det behöver man knappast berätta om. Men jag tror ändå inte att det var mycket värre än vad jag alltid brukade ha emellanåt som... ( - vad heter motsatsen till Levande Föda-ätare? - ). Jag har bara glömt bort att jag brukade ha kass mage.
Nej, den största skillnaden var suget! The famous cravings. En närmast olidlig, dygnet runt pågående hungerkänsla - eller ett sug efter något som skulle kunna vara pommes frites eller lösgodis eller ajran eller levain-bröd eller fläsksvålar eller biff med lök eller parmesan eller... Jag blev helt galen, klättrade på väggarna eller åtminstone gick upp mitt i natten och kokade nudlar - inte en gång utan tre! Jag åt upp barnens GB-glass och drack tahini direkt ur flaskan på morgonen så fort jag vaknat. Jag var hungrig precis hela tiden.
Jag antar att min kropp plötsligt inte fick allt det nyttiga som den just börjat vänja sig vid och sa till mig (eller skrek åt mig) att prova allt för att se om det fanns något sätt att komma över det som saknades. Det var riktigt jobbigt och jag vill inte vara med om det igen. Tills nästa gång (må det dröja eoner) ska jag ha hittat på något som skyddar mig mot detta, någon form av vitaminberikad kolhydratskräm eller nåt. Kanske någon läsare, kunnig i kost- och näringslära vet vad det var som hände mig och kan komma med lämpliga tips.
Nu har jag ätit sallad, mandelbröd, gönt te och vetegräs och jag kan andas ut och känna hur krafterna återvänder och suget efter sött och friterat och gräddigt långsamt tonar ner och försvinner bakom en kelpnudelfabrik nära dig...

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

fredag 23 oktober 2009

Första leveransen!



Spökbebisen finns på riktigt!

Vilda: Jag sitter i Malmö, pappa är på middag hos en vän och har missat sverigepremiären... Det är varmare här än på vår kant. Mycket varmare. Vi har kört förbi Emmaus i Kirseberg och äntligen fixat ett par jeans som passar Erik nu när han har varit lite smalare än vanligt ett bra tag. Sedan stannade vi på sopstationen och hittade ett packbord. Woohoo. På blocket har vi sett sådana för 2000-5000 spänn, visserligen aningen mer utrustade men detta bord köpte vi för ynka 250 kronor...

Jag har haft kontakt med flera leverantörer idag. Nelson Books-paktet med 95 stycken blandade raw food-böcker skickas iväg på måndag. Från Tyskland får vi bland annat den nya Green star Elite samt en Vita Prep från England. Det första numret av Purely Delicious anlände idag samtidigt som en dator (det är svårt för oss att jobba på bara en maskin, tyvärr) och vår allra allra första leverans. Så vem var det som hann först? Var det Tonya Zavastas hårvårdspaket? Booja booja tryfflarna? Kanske en kakaoansiktsmask? Nope, det var en leverans från USA. Ett väldigt tungt paket med en vara som jag har prövat många gånger de senaste nätterna med ögonen stängda och täcket över mig och Vilgot...

KELPNUDLAR!

Vad är kelpnudlar?...kanske vissa av er undrar... Kelpnudlar är alltså tillverkade av kelp, en sorts alg, men smakar väldigt neutralt (med tyngdvikt på väldigt), det närmsta jag kan jämföra det är någon slags blandning mellan kokta böngroddar och glasnudlar. De är råa, helt fettfria (Doug Graham och Natalia Rose jublar), glutenfria och väldigt kalorifattiga (Doug Graham gråter). Eftersom de är så otroligt neutrala i smaken utgör dom ett alternativ för de som vill äta mer havsgrönt men inte pallar med smaken. 100g ger ca 15 % kalcium av RDI, och sen innehåller de järn och A-vitamin. Dock verkar de inte riktigt vara den superfood andra alger kan vara. Men skit samma. De är sjukt spännande att laga mat med...

Jag blandade kelpnudlarna med spenat och basilika och hällde på lite lime, tahini, chili och olivolja. Men snart kommer jag att testa lite mer gourmetiga sätt att äta dom på...

Här är ett annat förslag av den mysiga ekodrottningen Ani Phyo:



Lika fascinerande som kelpnudlarna är väl Personal Blendern... den kommer vi också att sälja. Fast nu ska jag inte bli för konsumistisk, det är lätt att bli det när man spenderar kvällen med en Anna Wintour-special med sin oskyldige 17-åriga lillebror. Först dokumentären The September Issue, sedan Djävulen bär Prada. Igen. Jag ska definitivt odla en egen cool stil lagom tills vi öppnar...

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

torsdag 22 oktober 2009

En ny insikt om livet, universum och allting



Rörigt besök

Vilda: Charlize och jag har fått besök från Lund. Hennes bästa vän Saga och Sagas mamma, min vän Tova, har kommit hit över ett par dagar. Igår gjorde vi Kivik och allt vad det innebar medan Erik irrade runt i Simrishamn. Besök på Buhres fiskdelikatess och töserna gjorde inköp av ost, ål och choklad (stackars gammelål, fisluktande brie och osötad råg- och tranbärsvitchoklad) samt ett besök i lokalen som sakta växer fram. Det var svinkallt. Vilgot klagade och ville bli buren, jag vägrade tro på skyltarna som pekade ut vart Kungagraven skulle ligga. Vi gick längs den blåsiga vägen, jag frågade om det var varmare i Lund och tänkte, det är det här som är Österlen...

Den sista tiden satt vi och väntade under ett träd på vägen mot Kivikås i en halvtimme. Tova blev stucken av något slags jordbi och Charlize, i ilska över något jag sa, sprang rakt mot väg 19 utan minsta avsikt att se sig för. Och medan jag satt och blottade tuttarna för att trösta min egentligen inte så hungrige son var det enda jag kunde tänka på att under vagnen låg ett alldeles rykande färskt nummer av Get Fresh-tidningen med en intervju av den coola Ani Phyo plus Doug Grahams fru som jag inte visste något om tidigare. Rykande färskt skulle det ge mig värme genom att skriva om såna som jag, ge mig motivation och inspiration att fortsätta på den bana jag ritat åt mig själv.

Kallt inomhus också...

Vad som även visade sig vara värmande var väldigt varm mat. Väl vetandes om våra vänners vanor värmde vi upp varierande varor till en välsmakande varieté. Jag kryddade och smakade av. Men när jag satt skeden till munnen insåg jag snabbt att jag hade glömt någonting. Varm mat kräver nedkylning exempelvis i form av att bli lite blåst på innan förtäring. Jag skrek rakt ut och backade som om ett steg bakåt skulle hjälpa min kropp att göra sig av med denna brännande känsla på tungan men förgäves. Fy fasiken vad det gjorde ont. Ännu en fördel med det råa livet: man bränner sig sällan på tungan... (plus att när man väl bränner sig på tungan och fortfarande känner smärta efter tre dagar får det en att tänka på den process maten genomgår när den "bränns" ihop till en måltid, inte är den lika frisk inte...)

Under kvällen satt jag och Tova uppe till halv ett och drack lite vin. Hon berättade allt om mitt och Eriks bröllop, bakom kulisserna och jag satt mest och gapade i förtjust förundran. Det är inte lätt att lägga märke till saker omkring en när man gifter sig.

Julen kan allt låna ut gubbarna lite.

I morse bakade jag och Charlize Ani Phyos Halvakakor medan vi väntade på att Saga skulle vakna. När hon väl försvunnit in till Saga igen tittade jag förstrött på Jamie's fowl dinners, ett program där TV-kocken Jamie Oliver försöker övertyga en sittande publik att välja ekoägg och ekokyckling istället för den billiga varianten genom att visa upp bilder från slakterier och intervjuer med män inom branschen som berättar om det ständiga mördandet av nykläckta hankycklingar. Jag såg en och annan tår, en kvinna lovade att hon skulle gå upp ett steg på skalan där hönorna, i bur, hade ett par centimeter mer att gå på plus en pinne att sitta på, någon annan sa att industrikyckling smakade skit medan en tredje sa att hon antagligen inte skulle ändra på någonting av ekonomiska skäl. Härligt att försöka förändra världen ;-)

Hela Erik äter Halva (i kockskjorta)

Eriks råa hummus

3 dl kikärtor
3 citroner
1 dl rå tahini (mixa sesamfrö i en bra mixer)
olivolja
paprikapulver
salt
spiskummin

Låt kikärtorna ligga i blöt ca 20 timmar, häll av vattnet och låt grodda i två dygn. Kör kikärtor i matberedaren tillsammans med kryddor. Tillsätt citron om smeten blir för trög. Servera med en strimla olivolja och persilja.

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

tisdag 20 oktober 2009

Vafförå? - Erik förklarar Raw Food, del 1

Kire: Hej igen kära vänner! Idag har vi fortsatt att beställa från England och USA till webshopen. Här kommer några smakprov:

Rå agavesirap
Rå kokosnötsolja
Rått kakaopulver
TIgernötter
Rå mesquite
Irish moss (Rå karragenan)

Ett produktionskök växer fram

I takt med att vårt café och vår webshop växer fram, och att vi dagligen insisterar på att avstå från socker, mjölkprodukter, kött, fisk, "processad" mat och allt som lagats, gör oss själva svårhembjudna, lägger ut hemskt mycket pengar på ekologiska grönsaker, osv, osv, vilket allt tillsammans innebär att vårt kostval påverkar våra liv på flera nivåer, så kan man fråga sig - varför gör vi detta??? Kanske har du hamnat in här på vår blogg av en slump, läst några av inläggen, och tycker att vi verkar helknäppa? Jag hade nog tyckt att mitt nuvarande jag hade tomtar på loftet om jag nu hade varit mitt dåvarande jag för några år sedan. Så att säga.

Tillsammans med ett litet, men stadigt växande, antal människor i Sverige har vi valt att i stort sett bara äta oupphettad och oförädlad vegetabilisk kost. Vår diet utgörs av, i mängdordning, gröna bladgrönsaker, frukt, rotfrukter och andra grönsaker, frön, nötter, och även alger, oljor, och vissa fermenterade produkter, såser och naturliga sötningsmedel. Vi är rent ut sagt extremveganer, utan att riktigt förstå det själva. Både jag och Vilda har under den största delen av våra liv ätit allt möjligt, även om vi haft långa perioder som vegetarianer. Jag trodde jag skulle förbli det, tills jag övertygade mig själv om att jag nog ville äta lite kött, men insåg sen att jag inte trivdes med det på något sett. Vi har flackat fram och tillbaka, men aldrig haft den beslutsamhet och "att vara helt rätt"-känsla som vi har nu. Att vara råkostare är en livsstil, helt klart en utmaning i dagens samhälle, och att sätta sig på tvären mot normaliteten inom kost. Men det är samtidigt otroligt spännande, kul och utvecklande. Och man mår SÅÅÅ bra. Vilket inte riktigt går att förstå innan man provat det själv. Men det är värt ett försök, alla andra djur på planeten lever på 100% råkost, och de verkar ju klara sig rätt bra... (förutom vissa bakterier nere i vulkaner och liknande)


Ett vackert och övergivet svalbo vi fann när vi röjde i lokalen

Här följer en liten och komprimerad utläggning om de två väsentligaste av kostens egenskaper, och dess konsekvenser för våra kroppar.

--> Ej tillagad
Mat som ej hettats upp över ca 40 grader har
- Alla enzymer intakta (försvinner till 100% vid tillagning)
- Alla vitaminer intakta (försvinner upp till 80% vid tillagning)
- Oförändrade kolhydrater, fetter och proteiner (vid tillagning förändras exempelvis dessa till sockerarter, denatureras och skapar transfetter och toxiner).
Enzymerna (som får ett helt eget inlägg senare) underlättar avsevärt nedbrytningen av kosten i kroppen, och besparar oss en mödosam endogen produktion av amylaser, proteaser och lipaser - de enzymgrupper som vi producerar som kompensation för avsaknaden av dem i kosten. Produktionen av enzymer, tillsammans med blodsockerrekylen efter allt för mycket snabba kolhydrater, ger oss en trött, seg känsla efter ett lagat mål. Hur trött man egentligen är märker man först när man ändrar sin kost. Matsmältningen och produktionen av enzymer är den kanske allra viktigaste komponenten i åldrande.


Fin mat...

--> Vegansk
Förutom viktiga etiska skäl till att säga nej till animaliska produkter, finns många otvivelaktiga hälsoskäl. Dåligt kolesterol och mättade fetter är några av de vi ofta hör talas om, men det kanske viktigaste är antagligen den försurande effekt animaliska livsmedel har på oss. För att bryta ner de komplexa och trassliga animaliska proteinerna krävs en sur miljö, vilken kroppen forceras att skapa. Sedan kämpar levern med att skapa ämnen för att neutralisera den sura blandningen, för att den inte ska skada tarmarna. Huvudelementet i dessa ämnen är kalcium, och om det är nödvändigt tas detta kalcium från det ställe där det finns i störst omfattning - skelettet. Det är inget slumpmässigt sammanträffande eller extra hala trottoarer som gett nationer som Sverige och Norge högst index för benskörhet i världen - utan snarare en hög konsumtion av mjölkprodukter. Men att komjölken faktiskt ser ut att vara ett livsmedel som, med sitt svårtillgängliga kalcium och i relation till modersmjölk mer än dubbelt så hög proteinhalt, kan ge en nettoförlust av kalcium i kroppen vågar man knappt nämna...

Förutom detta finns en uppsjö av anledningar till varför vi ska välja att äta maten så som naturen ger oss den. Skulle vi verkligen behöva en spis för att nå optimal hälsa?

Vilda: här får ni ett recept till:

Tajine (4 pers)

Denna rätt blir bäst om man förbereder den ca en dag i förväg.

(på bilden serverat med "mashed potatoes")

1 aubergine
1 rödlök
1 sötpotatis
1 röd paprika
1 grön paprika (egentligen inte optimalt eftersom gröna paprikor är omogna, men nu hade vi en som hängde i trädgården plus att det blev fint med lite färger)
Bondärtor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
6-7 torkade tomater (ej blötlagda)
oliver
0,5 dl olivolja
1 näve bladpersilja
1 näve färsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
svartpeppar, salt

Skiva auberginen grovt, lägg upp skivorna på hushållspapper (det enda rättfärdigade användandet av hushållspapper är för att torka svettig aubergine, annars kan man alltid använda trasa :-) och salta ovanpå. Under tiden som auberginen svettas, hacka upp resten av grönsakerna. Se till att skiva rödlöken tunt och sötpotatisen blir bäst i små små tärningar. Skär även aprikosen i ca 3-4 bitar. Häll alla grönsaker och den torkade frukten i en skål och häll över olja och kryddor. Torka augberginen med hushållspapper. Lägg sedan ett nytt papper på auberginen och banka skivorna lätt med exempelvis en mortelstöt. Detta hjälper auberginerna att smaka tillagade. Lägg i auberginen med resten av röran, massera med händerna så att oljan sprids jämt över hela röran. Låt stå över natten.

Denna rätt gör sig som bäst om man stoppar den i torkugn/ ugn på 50 grader ca 30 minuter innan servering. Maten kommer inte själv att hinna uppnå 50 grader på en halvtimme utan endast bli lite smaskigt ljummen.

Smaklig måltid, hälsar Vilgot!

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

måndag 19 oktober 2009

Ze best pizza evör - jag lovar...



Vilda: Så Vilgot och jag promenerar i skogen efter en ganska lyckad frukost (han åt fyra tuggor). Det är fortfarande grönt nästan överallt. Han grymtar som en Philip Seymour Hoffman i slutet av "...och sedan kom Polly" så jag tar upp honom ur bärselet och han kissar i höstlöven. Vi hittar ett bågformat träd som vi tar lite på och sedan beger vi oss hem igen. Jag hör ett skott och kommer ihåg att jag sett en "Jakt pågår"-skylt någonstans i närheten av Fågeltofta och skyndar stegen. Någonting ramlar i löven bakom mig, jag tittar bakåt; ingenting. Jag fortsätter gå, Vilgots huvud känns plötsligt tungt, han har lutat sig mot mitt bröst. Han har somnat. Någonting prasslar bakom mig, jag vänder mig om igen. Ingenting. Jag stannar, stirrar in mellan träden, fortsätter gå. Smått uppskrämd nu. Jag går över en liten träbro, en stor stubbe under bron är misstänksamt lik en undernärd monsterarm. "Vad barnslig du är" säger jag till mig själv men går fort nu. Nu prasslar det mer och mer men trots att jag tittar bakåt hela tiden lyckas jag inte se det osynliga som förföljer mig. Hjärtat slår fortare, jag håller om min sovande son och börjar småspringa. Så har jag kommit ur skogen. Prasslet försvinner. Jag är innanför dörren på en sekund och så fort jag stängt bakom mig och jag tillåtit mig själv att slappna av känner jag en ljuvlig doft. Det är...

... Ze best pizza evör som har stått på 145 grader farenheit (det är ok under en kort stund då maten inte hinner värmas till den värmen) under promenaden för att bli lite mysigt ljummen när jag kom hem.

Så skulle min reklamfilm för en excalibur torkugn se ut. Jag skulle ta ut en plåt med en rykande färsk (kanske skulle man ha lite kokhett vatten under för att få den effekten) bakissliskpizza. Det spelas jazzpiano i bakgrunden och jag släpper ut håret som faller ner i en Lauren Bacall-sidbena och tar av mig glasögonen sedan säger jag med fransk brytning: Don't fret, it's all raw!

Vem skulle inte vilja ha en Excalibur då?

I brist på giveaways på Excaliburugnar kommer här det bästa receptet på rå pizza jag har kunnat hitt på:

2 dl linfrön
4 dl vatten

7 skogschampinioner

3 tomater
4 soltorkade tomater
torkad basilika
torkad oregano
0,5 dl olivolja
svartpeppar & Himalayasalt

1 dl cashew
1 msk näringsjäst
salt, vitpeppar

Torkad oregano

Lägg linfrön i blöt en liten stund (eller tills det bildat en slemmig smet). Sprid ut smeten på ett torkpapper och torka i 1-4 timmar. Under tiden, skiva svampen och tillbered tomatsåsen och cashewosten. Kör tomat, sltorkade tomater, olivolja och kryddor i mixer. Skölj av mixern och kör cashew med vatten, näringsjäst och smaka av med salt och vitpeppar.

Vänd pizzan upp och ned och ta av torkpappret.

Sprid ut tomatsåsen över pizzan, lägg champinjonerna på och spid cashewosten överst. Toppa av med massvis med torkad oregano.

Låt torka ca 5 timmar.



Supergott!


Ett meddelande från Charlize (jag vet inte vad nånting betyder men kanske hittar hon på nåt) lag heter charlize och jag är 8 år.jag har en blogg som heter blomsterang.blogspot.com gå gärna in på den.7541896+6759841-5674+4807-5167892+7854563=? svara på det på min blogg så vinner du nånting?

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

Vilgot får mat

Vilda: Tack alla ni som skrivit om oss på era bloggar, snart får en av er ett litet matpaket.

Ni ska inte tro att det inte kliat i fingrarna dessa senaste dagar men vi ville ta vår lediga lördag plus att det där med giveawayen kunde gott få stå kvar ett tag. Trots den dubbla negationen i föregående mening måste jag säga att jag hanterat mitt fingerkli på ett mycket moget sätt och skrivit en lång lista över saker jag vill ta upp i den närmsta framtiden. Oj oj oj, vad mycket som har strömmat fram och tillbaka i skallen på mig. Det visar sig att jag lärt mig ganska mycket de senaste åren och allt jag inte lärt mig än, det tänker jag lära mig nu och delge er resultatet. Jag har till och med kommit på massa jätteroliga skämt i förväg som kommer att få er att vika er dubbla i skrattkonvulsioner.

Hur som helst har tiden kommit då Vilgot verkligen visat sig intresserad av att börja komplettera bröstmjölken med riktig mat. Hittills har han fått smaka ett finger hit och ett dit, suga på lite äpplen och päron, kasta sig över en skalad banan o.s.v. men han har inte fått sitta mer i sin barnstol med en haklapp och i en speciell plastbarnskål blivit serverad speciell barnmat med en lång men liten plastsked.

Erik tog lunchpaus från jobbet idag och åt hemma. Jag gjorde en grön sallad med groddar, färsk koriander och en krämig morotsdressing på morötter, avokado, cashewmjölk och spiskummin. Vilgot satt i mitt knä och kunde inte sitta still, han ställde sig upp på bambi-ben och kastade sig på bordet, vart jag än ställde tallriken var hans blick och han sträckte sig mot ruccolan som mot en livslinje. Han fick mamsa lite på bladen men eftersom han faktiskt försöker svälja bladen så är det lite farligt.

Så senare, när Erik gått till jobbet igen, gjorde jag i ordning en liten blandning på groddat bovete, äpple och romansallad i matberedaren (han älskade bovetegröten i morse och verkar ju dregla över gröna bladgrönsaker mest av allt så jag trodde det skulle vara en hit). Han fick sitta i barnstol med haklapp och han fick maten i en barnmatskål med en liten grön plastsked. Han avskydde det. Maten i alla fall. Han testade minst tre tuggor men spottade ut och gjorde hemska miner.

Vi får testa igen med en egen portion gröt åt honom.

Lite uppdatering angående webshopen: vi har skickat iväg alla ordrar till utlandet och inväntar nu ankomsten av produkter som solroslecitin, kelpnudlar, booja booja-tryfflar och litteratur. Jag ler vid blotta tanken. Vi öppnar shoppen när golvet i lokalen är klart och när vi fått in tillräckligt mycket varor för att det inte ska stå "inväntas snart" på de flesta artiklarna. Vi håller er uppdaterade.

Just nu håller jag på att experimentera fram den perfekta råpizzan. Mer om det i morgon, just nu är det bara massa deg i torkugnen...

til then,

VR

PS Vi ska försöka få upp bilder under dan men vi har ett väldigt osäkert nät, detta inlägg skrevs igår kväll men allt bröts när vi skulle publicera...

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)


onsdag 14 oktober 2009

Förhandlingarna i hamn - och vi firar med GiveAway!



Det skålar vi för! När vi får tid.

Erik: Ännu en full dag till ända hos familjen Rosenblad. Och nej, då menar jag inte att vi sänkt en box Foot of Africa, utan att vi haft mycket för oss. Förresten verkar det som vi också blivit absolutister med råkostandet och projektandet... De där romantiska du-och-jag-och-en-flaska-vin-kvällarna verkar inte få plats i kalendern. Kanske blir det senare. Om vi nu kan hantera vinet, det vill säga. Men, vad som är kul att berätta är att vi nu haft våra slutförhandlingar med hyresvärden kring kostnadsuppdelning och åtaganden - nu kan vi äntligen sätta igång att bygga!

Ett café blir till! (motivet inte det som nämns i inlägget)

Jag önskar jag kunde dela med mig om alla detaljer kring vårt café, men jag nöjer mig med en sammanfattning för alla nyfikna om vad som kommer finnas på Eliselundsvägen 49 i Kivik när allt är klart:

-Ett café med varma och kalla drycker, råa desserter, kakor och en spännande rå matmeny. Sitt inne och mys eller i solen (i vår) på vårt fina trädäck.
- En liten butik med litteratur, råa produkter och allmänna artiklar för en hållbar livsstil.
- Ett fullt utrustat tiptop produktionskök som också blir utbildningslokal för kurser i rå matlagning.
- Ett lager/kontor för café och webshopen Råvarubutiken

Vi samarbetar som vi kanske nämnt med vegokocken Daniel som också kommer kunna erbjuda vissa lagade saker för dem som absolut inte vågar prova Raw Food (om man exempelvis är allergisk eller rädd för morötter). På måndag läggs golvet om och vi borrar upp för en ny golvbrunn. Sen renoveras vinden, glasväggar byggs, elinstallationer, ventilation, målning, inredning o.s.v. Känns lite som om vi är med i tv-programmet Bygglov. Och självklart är jag då den sexige snickaren Mats. Eller var det Tommy han hette?

Om jag är han den snygga till höger och Vilda hon i mitten, så måste ju Daniel... Undrar om han läser bloggen?


För att fira våra framsteg fick vi en väldig lust att köra en GiveAway på några produkter från BioFood som snart kommer att finnas i vår webshop;

-> Kallpressad ekologisk kokosolja - för desserter, smoothies, godis...
-> Norikrydda - nyttig och mineralrik krydda i soppor och andra anrättningar.
-> Umeboshivinäger - fyllig och salt "vinäger" från umeplommonet.
-> Agavesirap - hälsosamt och smaskigt alternativ till socker.
-> Kamutvete - urvetet från egypten, kan groddas för torkning och rått brödbak eller till kamutgräs.

Totalt värde, drygt ca 200 SEK.

Vad DU behöver göra för ha chans att få detta set hemskickat utan kostnad (vi ger alltså bort 1 uppsättning), är att på din blogg skriva om vår GiveAway, och sen på detta inlägg kommentera att du lagt in info om oss. Bland alla som delat med sig om vår blogg och "tävling", kommer vi att lotta ut paketet. Kul va? Sista datum för att delta är 25 oktober. Vi kommer att ha många gebortningar från andra leverantörer så om man håller sig uppdaterad kommer man ha en chans att fylla hela sitt skafferi gratis!

Snart i ditt skåp?
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet