fredag 26 februari 2010

Välförtjänt vila

Vilda: kära vänner. Vi tar paus nu. Vi jobbade i lokalen till tre i natt och åkte sedan dit klockan nio igen (vaknade 7 och sedan letade Erik efter bilnycklarna i 45 minuter) för att träffa en mycket trevlig reporter som skulle skriva om oss för tidningen Elle Mat och vin. Nu har vi packet femton paket och städat hela huset. Nu åker vi. Och vi tar INTE datorn med oss. :-)

Kram på er!
Ses på söndag (tidigast...)

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

onsdag 24 februari 2010

Är ni snart klara eller?

Vilda: Ja döm själva...


Åh skam! Åh skam!


Snart serverar vi nära dig


Vissa är nöjda


Vilda Rosenblads serietecknarfingrar kliar...Tillfällig förvaring av varor


Möjligtvis så att vi ska kanske göra något åt de där sladdarna


Inte tomma länge till


Tömmer kylskåpet för lunch

Eftermiddagspromenix i Kivik

Tröttsam sådan.
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


tisdag 23 februari 2010

AvslutningsmålSvärmors sista råkostmål?
Nejdå


Wasabimajonnäs, jorärtskocksris, marinerad svamp... perfekt storlek också!

Tisdag.Kuren lider mot sitt slut . . . Härligt att få vara tillsammans med familjen under så här lång tid och få dela deras vardagsliv och samtidigt få genomgå hälsokuren.Hoppas nu kunna bjuda på god raw food när familjen kommer hem till mig. Dottern med familj är inne på samma linje, så nu återstår bara att få med min käre man i fan cluben men det blir nog betydligt svårare. Samman fattning under veckorna : Frånsett de första dagarnas trötthet känner jag mig nu mycket piggare.Inga känningar av magkatarren, och ingen hunger mellan måltiderna.Vissa saker har blivit bättre utan att jag har tänkt på det tex jag har alltid haft torra händer , (varit slav under hudkrämen) nu är mina händer lena, trots att jag diskat utan handskar.En annan sak som också blivit bättre är sömnen,jag har inte ens kommit igenom hälften av böckerna som jag garderat mig med. Nåra nackdelar? Det skulle väl vara att jag saknat min man men å andra sidan får han hem en piggare och slankare ( 4 kg) fru. Nu åker jag hem med groddburk och litteratur i bagaget.Gillar?

Japp!


Kul också
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


söndag 21 februari 2010

Bland bovetesnår och morotstammar (och lite kändisvibbar...)Hjälp! Var är vi? I vildmarken?

Erik: Nu när min fru skapar såna gastronomiska underverk som i förra blogginlägget måste jag ju kontra på något sätt. I och för sig sliter jag i det fördolda med att, som en spinkig version av Ernst Kirchsteiger, bygga vidare på cafélokalen som nu börjar bli allt mer komplett och redo för påskens anstormning. Men jag kan också skapa vackra saker av mat, och inte bara på tallrikar! Som bilden ovan visar har jag lyckats skapa en helt makalös och fantastisk illusion av djungel och grönska, och detta med bara lite boveteskott, vetegräs och två spiralpastarester av morot och palsternacka (man får tänka bort bakgrunden, och så kisa lite för att det ska bli lite suddigt.). Kanske är det inte Ernst Kirchsteiger jag brås på, utan dito Billgren... Ja, Vilda, nu kan din timbal slänga sig i väggen....hrm...

Innan morsan skriver några rader ska jag skicka med en liten fin artikel från Österlenmagasinet om mig och Vilda. Men lite märkligt är det att jag i texten benämns som Vildas "nuvarande make". Vet artikelförfattaren något jag inte vet???


Mamma Irène: Nu har jag utökat promenaden till 1,5 timma,innan blev det noll motion , jag hade varken tid lust eller ork och p. g.a. det blev det en hel del tröstätande.Idag visade Vilda mig lite yoga (hur stel kan man vara? ) för och stärka kroppen.Kände mig tapper när jag stretade iväg mot Månslunda i blåst och snöyra på min långpromenad.Skönt att jag orkar och jag känner mig så tillfreds att jag kommit igång med motionerandet
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

lördag 20 februari 2010

Mer recept! Mer recept!

Vilda: Ja, efter att ha blivit kallad fantastisk kock av min svärmor i det förra inlägget och även att ha blivit ombedd att bidra med fler recept så fick jag väl göra det då...Selleritimbal med chilimandelglaze ca 3 pers


Timbalen
1 liten rotselleri
1 grönt äpple
2 stjälkar stjälkselleri
Bladpersilja
Olivolja
Havssalt/ örtsalt
1 avokado
1 dl kokosmjölk (kan ersättas med annan nötmjölk eller vatten)
Citronzest från en halv citron
Färskmalen svartpeppar
Dragon

Chilimandelglaze
0,5 dl olivolja
1 färsk chilipeppar av medelstark sort
mandelgrädde (mandelpulp från mandelmjölk + lite extra vatten)
0,5 dl riven kokos
lite agave/ yacon
ev. shoyu
hackade mandlar

För timbalen: Riv selleri och äpple och sätt i en bunke tillsammans med hackad persilja och citronzesten (som ger en varmare känsla så här med snö utanför än pressad citron). Häll över olivolja och alt och massera in i de rivna rotfrukterna/ frukten. Mixa avokadon tillsammans med dragon, kokosmjölk och färskmalen svartpeppar. Häll över selleriröran och smaka av med mer kryddor vid behöv.

För glazen: Mixa allt utom de hackade mandlarna tills du får en slät röra. Häll i mandlarna och blanda.

Servera glazen ovanpå timbalen med lite persilja...

fredag 19 februari 2010

Dag 11

Fredag.Lungt liv på landet, ingen tv,promenader, hälsosam kost, ja det känns lyxigt.Dessutom ärVilda en fantastisk kock. Vi har gjort lite avsteg från kuren bara för att jag ska få lite tips och lättare komma igång hemma.Jag har även inhandlat lite litteratur från deras webbshop så jag ska få variation på kosten.Ja, det blir spännande och se hur jag lyckas.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 18 februari 2010

Dag 10!

Mamma Irène: Torsdag. Idag har jag lagat mat under Vildas ledning. Känner att jag behöver inspiration om jag ska kunna gå vidare hemma. Detblev sk "Köttfärssås " men mycket godare på Rawfood vis. solrosfrön, svarta oliver,soltorkade tomater.tomater kryddat med rosmarin,vitlök och svartpeppar.Fräscht serverat på två stora salladsblad överstrött med hackade champinjoner,kapris och groddar.Mmmm.! Förut har jag mått bra men nu mår jag bättre, att jag tappat nästan tre kilo är ju en bonuseffekt.


(Erik: På vårt initiativ har mamma fått gå ur den hårda detoxkuren och detoxar nu på normalnivå med blandad raw food. Detta för att hon ska få en chans att sätta sig in i matlagningen lite mer, bli inspirerad och inte bara ha huvudet fullt med energisoppa och alger när hon kommer hem till pappa. Därför fick hon igår avnjuta en bit av en gräddtårta som Vilda slängde ihop på fem minuter. Jag åt lite för mycket och gick och la mig för mätt. Men ni ser ju på bilden - hur ska man kunna värja sig???)

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

Magerlagd, ser frisk ut


Bristvara

Vilda: ni som har följt oss ett tag har nog inte kunnat undgå vårt ständiga jämrande och tjatande om att vi har så fullt upp hela tiden. Till exempel tänkte vi att dagen efter invigningen skulle vi bara slappa och ta det lugnt. Men jag hade så många tankar och funderingar över vad som saknades i lokalen efter att ha sett den "live" (den är ju inte helt klar än), dessutom är svärmor här och kurerar sig och utbudet av ekogrönt är så klent här på Österlen att vi måste handla i Malmö en gång i veckan. Så vår vilodag såg ut så här: tur till lokalen för att hämta upp våra egna produkter som vi kunde ge till våra inköpsställen, tur till skolan för att hämta upp Charlize efter att ha fått ett samtal från hennes lärare som sa att hon var så himla ledsen (hon har nog inte fått nog med uppmärksamhet nu i samband med öppningen), tripp tillbaka hem då vi glömt pengar och lunch, Statoil vid norra fäladen i Lund för att följa efter en blocketman med barstolar till Södra Sandby, Strands överskott utanför Staffanstorp, Astrid och aporna, falafel åt Charlize mitt emot koncerthuset, storhandel på Morot och annat, Sopstationen, och en liten inklämd visit på Emmaus i Kirseberg följt av hemresa i becksvart mörker... väldigt vilosamt.

Att överväga: sängen som datorfri zon?

På senaste tiden har vårat tempo blivit aningen mer aktuellt då ett symptom jag haft sedan oktober ungefär blivit mer och mer uttalat. Jag tappar synen ibland. Jättekorta ögonblick. Det känns lite som om någon släcker ljuset och sätter på det igen och i början trodde jag faktiskt att det var elfel i huset. På sistone har jag upplevt detta allt oftare och min käre make har blivit orolig. Om man felsöker på internet hittar man nämligen den närmsta förklaringen i så kallade TIA-attacker, en slags ministrokes, varningssignaler om att en propp är nära förestående. Så, trots det ologiska i att mina blodkärl skulle kunna innebära en risk för allvarliga hälsobrister med tanke på min kosthållnings fullständiga brist på transkfetter och LDL-kolesterol bestämde vi oss för att ta en koll. För visst, stress är försurande. Och hotas blodomloppets PH-värde så kan kroppen dra ut mineraler för att balansera upp detta vilket i sin tur kan leda till mineraldeponeringar i blodkärlen och därmed risk för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Kosten räcker ju inte hela vägen som bekant.

Så vi fick en tid på vårdcentralen igår. Gick dit och träffade en mycket respektfull läkare som frågade oss vad vi själva trodde och kom till samma slutsats som oss. I allra värsta fall: TIA-attacker annars bara stress eller värkfria migränattacker. Det finns tydligen! De tog blodprov och skickade en remiss till akuten i Ystad, för att utesluta allvarligare tillstånd. På remissen stod:

AT: magerlagd, ser frisk ut.

Inte så fet...

Jag har inte skrattat så mycket på hur länge som helst. Hur som helst hittades inget allvarligt fel. Inget fel alls faktiskt. Bra blodtryck, bra värden. Jag ska ringa och få en remitterad tid hos en ögonläkare för att kolla så att hjärnan inte trycker på men så vitt de kunde se på CT:n så verkar det inte så.

Det mest intressanta jag fick reda på igår var dock detta: jag har ALLTID haft väldigt dåliga blodvärden. Även när jag åt kött som tonåring. Varenda gång jag blivit testad har mina värden legat under 100 (de ska ligga runt minst 115-120) och jag har blivit ordinerad att äta Duroferon (som jag senare ersatte med Blutsaft då de där duroferon är lite mystiska). Nu, efter att jag inte ätit några animaliska produkter alls på länge men dunderladdat med grönt ligger mitt blodvärde på 130.

Flytande järn

Det var väldigt skönt att kunna ringa mamma (som insisterat på att jag skulle ta upp min kosthållning med läkarna som potentiell källa till alla mina problem) och kunna berätta detta. Någonting måste jag ju göra rätt. Eller hur?

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

onsdag 17 februari 2010

Dag 8

Onsdag. Henrik undrar om jag kommer och fortsätta med raw food när jag kommer hem.Ja det vill jag göra,svårigheten är väl att det är lätt och hamna ide gamla vanorna,så jag känner attjag behöver råd och tips.Detfår jagi massor av Rosenbladarna! Det känns som en utmaning och försöka och när kroppen mår bra känner jag att jag har motivation.

Jag känner mig piggare och har arbetslust,så jag har förutom barnpassning,engagerat mig i tvättoch lite städning,förutom min dagliga en timmes motion.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

tisdag 16 februari 2010

Dag 7

Igår måndag var en lugn dag.Familjen var på dagsutflyckt , jag var hemma och tog en timmes promenad i de vackra omgivningarna.Gjorde energisoppa med surkål och alger (Jämfört med den goda maten är väl smaken intressant) Känner mig lite piggare magen är lugnare och maten är mättande. Kommer på att jag inte ätit på fem ,sex timmar och är inte hungrig.Känns skönt ! Tisdag ,halva tiden har gått och jag måste säga att det gått mycket bättre än jag trodde.Känner mig mjukare i hyn,kanske är det här en föryngringskur också ?

söndag 14 februari 2010

GRAND OPENING!

Erik: Så var den äntligen här! Dagen för vår stora öppning... (även om vi iofs inte hunnit riktigt klart utan måste öppna på riktigt om typ två veckor). Helt fantastiskt med så mycket folk och det kändes som om hela Kivik slöt upp. Tack! Vi har också våra underbara familjer och vänner att tacka för all hjälp i förberedelserna och för musicerande. Nu tänker jag inte skriva så mycket mer idag, för vi är rätt möra. Istället får bilderna nedan berätta!

Först ska mamma få skriva några rader:
Lördagförmiddag förflöt lungt. dottern ,barnen och jag var hemma .Erik och Vilda var på cafeet och förberedde, det börjar och dra ihop sig. . . På kvällen var det teamwork,förutom familjen kom Kirstine från Danmark . Och Vilda bakade ,ammade och fortsatte och baka.Härliga dofter fyllde köket men jag kände ingen längtan ,jag är förvånad över att det går så bra,att jag är så mätt.Söndag .Full aktivitet,så var det dags och få se lokalen vara med på invigningen.Mycket folk som kom och var intresserade, härlig stämmning med Magnus som spelade luta.

Kvällen innan, utanför fönstret...

Tomma stolar, men imorgon...

Även hemma lyste flitens lampa

Och Charlize underhöll de små kusinerna

Morgonen den stora dagen, syster och fru

På plats och allt ställs i ordning, Kirstine från Köpenhamn


Nu öppnar vi! Folket väller in...

Syrran håller ställningarna bakom disken

Kära Magnus spelar...

...och utökar sin skara av fans

Min svåger höll glasen rena

Nyfikna österlenare shoppar loss

Och vi vägleder :o)

Vissa kommer ända från Norge...

...och andra från Vitaby!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

fredag 12 februari 2010

Dag 3 för Eriks mor, och spännande nyheter från Kivik!

Mamma Irène: Tredje dagen har varit ungefär som gårdagen. På förmiddagen kom mina två andra barnbarn, Oskar och William 2,5 år så det var full rulle i stugan. Så det har inte blivit så mycket vila idag, men jag känner mig bättre i magen och är förvånad över att jag inte saknar kaffet mera. Ja, imorgon är en ny dag i min utrensningskur . . . .

Mamma i detoxkoma...

Erik: Jag vill tillägga att min mamma faktiskt är jätteduktig. Innan hon kom till oss så ringde jag lite sent för att påminna henne om att hon skulle sluta med vitt socker, vitt mjöl, mjölkprodukter och kaffe några dagar innan hon kom till oss. Det hade hon inte glömt, utan precis som jag tidigare sagt slutat med detta en vecka innan. Hon äter med god aptit energisoppan två gånger om dagen och dricker sitt vetegräs utan någon protest... :) Och så har hon tappat sitt första kilo!
Precis som sig bör är hon också väldigt trött. Men nu har vi kommit förbi dag tre då det brukar vänta, så möjligen börjar hon "vägen upp" redan imorgon...


Idag har varit dagen före dagen före dopparedagen, eller invigningsdagen.. Som vi började ana när den 14:e krupit allt närmare, är att vi inte kommer att hinna få färdigt allt i lokalen. Mer lull-lull och fix kommer att behövas i själva butiks- och cafédelen och köket har x antal dagar kvar innan det är färdigt. Men, vi kommer naturligtvis att ha våran invigning ändå, och den kommer att bli minst lika bra som om allt varit klart. Imorgon kommer jag att bjuda på några foton från lokalens tillstånd. Och nu ser det inte längre ut som skrotnisses bakgård... Så länge får ni hålle er till tåls med ett foto från vår provomgång med Raw-Food kex, som tillsammans med en rad olika produkter snart kommer att vara på marknaden till pangpriser (för vad är väl roligare än om folk verkligen vill och kan handla rå och hälsosam mat?)!!!

KRAM på er!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 11 februari 2010

Dag 2Framför Kronovall slott, där bakom ligger Vilda och Eriks hus

Irène: Ja då har jag kommit till dag två, det har varit en lugn och trött dag. Redan på förmiddagen var det dags för en lur. Med en varm pläd och katten vid min sida sov jag gott. Med energisoppa och samvaro med Vilgot och Charlize höll jag mig vaken en bra stund innan det var dags för en liten tupplur igen. Enligt Erik och Vilda är det helt normalt, och blir värre. . . .Det blir spännande att se hur kroppen kommer att reagera under de här fjorton dagarna. Blir min stressmage bättre blir jag piggare?

Mina barnbarn och jag

Vilda: snart öppnar vi och det känns både hur lungt som helst (jag är ju aldrig i lokalen så det är en helt annan verklighet för mig) och hur scary som helst eftersom jag inte vet vad folk förväntar sig. Och hur många pallar ta sig hit med vädret? Eller kommer folk långt härifrån och förväntar sig storbuffet? Vad förväntar ni er? Snälla bli inte besvikna på oss. Pliiiis (som challan skulle säga)

Fick lite provsmak av mystiska och omystiska torkade frukter av en leverantör.
Sagolika dadlar måste jag säga!
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

onsdag 10 februari 2010

Dag 1!

Irène klockan 21:00: "Så är första dagen till ända, tröttare än vanligt olite lätt huvudvärk annars helt ok
Morgonen började med ett litet glas vetegräs (inte alls så äckligt som jag trodde)
sen mättande gröt.
Efter en sväng till Brösarp o BVC med Vilgot hämtade vi bilen på verkstan o åkte hemåt.
Lunchen bestod av energisoppa, sen var det dags för siesta. Jag sov gott i över en timma.
På eftermiddagen i full snöyra hämtade vi Charlize på fritids.
Kvällen avslutades med grönsaksbiffar, sallad o groddar. Det känns skönt att jag inte
varit speciellt hungrig under dagen. Till sist mys med tända ljus och filmen
Crazy sexy cancer, en bra dokumentär med alternativa behandlingsmetoder.
Erik jobbar på lokalen. Vilda nattar barn och jag drar mig mot sängen. . . ."

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

tisdag 9 februari 2010

Dag 0

Erik: Nu har vi blivit en till i slottsstugan! Och nej, Vilgot har inte fått ett expressyskon, det är snarare så att min mamma kommit hit. Hon är här för att bli detoxkurad under två veckor. Dessa två veckor kommer att innehålla mycket gröna juicer, groddar och promenader, och förhoppningsvis innebära bland annat utebliven ledvärk, viktnedgång och en allmän känsla av välmående. Här nedan kommer mammas egna små rader, och hon kommer att blogglogga om sina upplevelser här under de kommande 14 dagarna.


Redan uppslukad av rå litteratur...

"Idag har svärmor (Vildas) kommit till familjen Rosenblad och ska genomgå en två veckors hälsokur. Jag har förberett mig genom att avstå från kaffe, socker, vitt mjöl och mjölk. Det har gått bättre än jag trodde, men nu väntar tuffare tider . . .
Ja, jag tycker det ska bli spännande och se hur jag kommer och må, samtidigt som jag får umgås med mina härliga barnbarn."

Kort och koncist, och kanske blir det längre vad det lider. Imorgon väntar fortsatt arbete på lokalen. Som trots en nära förestående invigning fortfarande ser ut lite som ett skrotupplag. Ett rosa skrotupplag. Men, mina vänner, hav förtröstan! Det ska nog gå att komma in på söndag... ;o)

Nedan kommer frugans recept på rödkålsrätt:


Asiatisk rödkålsratatouille (snitsigt namn jag fick till...)

1/2 riven rotselleri
1/2 riven gurka
2 hackade selleristjälkar
1 riven majrova
1 skivad daikonrädisa
1/2 dl olivolja
3 msk shoyu
2 cm riven ingefära

Blanda samman. Dekorera/täck med något fint som kontrasterar. Som rödkål. Sen gjorde vi ett gott och nyttigt salt genom att mala (kvarna) samman följande:

3 msk sesamfrön
1 tsk dulse (i malen form)

Smaklig spis!!!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.söndag 7 februari 2010

Snaskdag!


Vilda: idag har jag varit hemma ensam med Vilgot för sjuttioelfte gången i rad och ganska uttråkad. Det åtgärdade jag genom lite matlagning. Dels gjorde jag underbara rotfrukschips som jag nästan åt upp medan jag skrev på min råbok (när Viggi sov), dels "bakade" jag muffins för att testa till invigningen.

Rotfruktschips

3 persiljerötter
1 sötpotatis
0,5 dl olivolja
salt
cayennepeppar
svartpeppar
kebabkrydda
dragon

Skala rotfrukterna och skiva i väldigt tunna skivor med exempelvis en potatisskalare. Massera in olja och kryddor och bre sedan ut på plåtar i torkugnen. Torka över natten. Smaka av med salt.Och fråga mig inte hur det går med lokalen, jag får inte veta. Det är en lika stor överraskning för mig som för alla andra. Nåväl, nästan...


Invigningsmat?
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet