måndag 29 mars 2010

en trettioåring får gå på spa


Vilda: Jag måste säga att jag blev rörd till tårar av hur många grattis jag fått på min profil! En annan sak jag måste säga är att jag inte visste att det var ångest att fylla trettio förrän Erik stod där bakom mig 01:00 i lördags/ fredags medan vi höll på att fixa svängdörrar till kassan och sa "Hörru, nu är du trettio". Jag stelnade till någonstans mitt i leendet och fram kom rynkorna jag aldrig sett och de gråa hårstråna jag är säker på att jag hittar snart, någonstans mitt på huvet.

Gårdagen spenderade vi dock mest med att stressa. Efter fyra timmars sömn (oj vilken trött melodi här på bloggen) vaknade jag av att min man, som sovit ännu mindre, stod i rummet i bara kallingar och ett stort trött leende. Så började han sjunga. Sen fick jag tårta "Vi hade inge hemma" sa Erik "men jag hittade lite pumpakärnor och nån gammal fuldadel fast mixern är på jobbet så jag mortlade en deg till dig" så toppade han det hela med mosade jordgubbar. På kvällen efter allt jobb som kom emellan spontantårtan och vår ankomst till malmö åts råmiddag lagad av kock Rosenblad den äldre och vi for så småningom hem till denne för att fortsätta med bokföring. Det blev en sen kväll med leverantörkontakter och nya prislistor och Erik kände sig dum över att det blev så lite födelsedag under min födelsedag.

Idag skulle vi göra second hand-raid och införhandla allt det som vi inte kommit på tidigare men som dykt upp efter hand. Exempelvis fick jag upp en smoothiemeny i förrgår och kom således på att vi inte hade några smoothieglas (!). Vi hade ett späckat schema än en gång men det skulle bli kul. Vi körde till Morot och annat men efter att vi parkerat blev jag ledd på omvägar, hela vägen in till raw food-favvisen Stunden på östergatan och... där satt Emelie och Jonas och väntade sött. Jag, så trög av trötthet och slit, hann faktiskt tänka "Nämen, har de hittat hit? Det måste vara för att jag berättat om det här stället för dom" säkert i flera sekunder innan jag fattade. Vi satt länge och pratade och sedan drog vi oss allihop till sopstationen där jag hörde Emelie och Erik mumla något om att vi hade 30 minuter på oss.

Så när tiden var ute satte vi oss i bilen igen och Erik knappade in något hemligt i GPS:en och vi parkerade nära koncerthuset i ett sunkigt parkeringshus vars trappuppgång luktade cigarr och urin. De höll för mina ögon och till slut kom jag fram till Triangelns kurbad. Där hade de alla (plus en annan vän, Emma) lagt sina plånkor ihop och bjudit mig på en Kur Triangeln; en och en halv timmes skrubb, algbad, ansiktsbehandling och massage. De hade nog tröttnat på att läsa blogginlägg som handlade om hur sleten jag är. Men fatta hur skönt det var. Och hur renlärlig man vill bli efter det...

Tack tack tack.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

onsdag 24 mars 2010

kalas, kalas! och planer på evenemang!



Mmm...

Erik: Vad kunde passa bättre en härlig vårdag när vi äntligen fått igång vårt café/butik än att fira Vilgots ettårsdag? Den lille krabaten väcktes med sång och filminspelning och efter lite yrvaket snuttande började han dansa (genom att vagga fram och tillbaka) och ivrigt klappa händerna!

Fint va?

Idag har vi annars jobbat vidare på etiketterande av alla produkter, och även på att planera evenemang efter påsk. Vi har en rad olika saker på gång, bland annat en avgiftningskur/kurs, där man tillsammans med andra och guidat av oss under två veckor går över till en rå kost där man jobbar fokuserat på enzymrik och grön mat. Vi kommer att ha en inspirationskväll den 24 april som startskott för detta och för alla andra kommande evenemang och upptåg som kommer att äga rum i Kivik. Vi hoppas kunna få hit Erica Palmcrantz, och antagligen kommer även Kate Wood från England så småningom. Vi kommer att ha dessertkvällar, råchokladverkstad, filmkvällar, frukostmys.......and the list goes on.

Inte så tomt i april som man kan tro...

Ni kommer väl till Österlen? ;O)

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.



tisdag 23 mars 2010

Vi bara låtsas

Vilda: ja, så är det... vi är inga riktiga bloggare! Den senaste en och en halv veckan har vi verkligen varit bestämda på att öppna, om inte cafét (då köket än inte är helt klart) så åtminstone butiksytan och lite kaffe- och teservering... detta har lett till ett arbetsmaraton utan dess like. Förra veckan spenderade vi hela dagarna på lokalen. Charlize som över hos vänner, ibland sov hon i lokalen, en gång sov hon ensam hemma (hon var dock inte rädd). Vi kom hem: 2, 3, 22, 4, 5.40! Men... vi fick en färdig lokal till slut och i lördags hade vi öppet för första gången. Bara fyra personer utöver oss själva visste om att vi skulle öppna och det var föräldrar och svärföräldrar till en av våra vänner i Stockholm som råkade komma förbi på fredagseftermiddagen.

Hur har det då gått? Jo tack, fantastiskt fint. Kiviksborna har varit försiktigt nyfikna och kommit in och förhört sig, köpt kaffe (som Erik av misstag sålde för halva priset), torkad frukt och risvinäger.

Men naturligtvis hade vi kunnat blogga under all denna tid. En riktig bloggare låter sig inte skrämmas av lite tuffa dagar. En riktig bloggare tar bloggandet som terapi och dokumenterar sin stressnivå timme för timme. Och ur den aspekten har vi misslyckats fatalt. Vi lovar att bättra oss. Jag har haft ett recept på lut här ett bra tag. Nu är det dags att publicera det.

Kram!

och välkomna till vår ödmjuka hälsoborg.





lördag 20 mars 2010

Arbete pågår del 2










onsdag 17 mars 2010

Arbete pågår

Vilda: vi jobbar och jobbar och det börjar ge resultat. Imorgon eller på fredag öppnar vår butik. Där kan du köpa raw food-produkter, lördagsgodis och kökshjälp samt dricka en kopp Mighty leaf te eller färskmalet ekologiskt presskaffe. Cafét öppnar nog nästa vecka. Då kan vi laga bakelser.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

lördag 13 mars 2010

Finfint

Vilda: Det börjar närma sig...


Som man kan se är det lite grand kvar...


Gudrun, vår kassauggla


Snart fylls dessa av vår underbara meny


Bestick och annat nyttigt


Mina fina tavlor samt toalettlektyr


Första synen när man kommer in?



Snart är ni välkomna in! Vi har bara köket kvar...

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 11 mars 2010

En dag på sjukhuset (igen)


Så här kan det se ut... och händerna är inte mindre täckta!

Vilda: Igår var vi på Lunds lasarett nästan hela dagen. De sprutade in radioaktiva ämnen i vår bebis och tog prover för att se hur mycket hans njurar hade rensat bort efter tre respektive fyra timmar. Det blev mycket stick och mycket gråt...

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

tisdag 9 mars 2010

Åh vart åh vart kan min bejbi va?

Seriöst, var är syrran (funderar med morgonfrissa)?

Vilda: Efter en eftermiddag på lokalen (för mig då, Erik bor ju nästan i lokalen) där jag skrivit hoppfulla meddelanden till Kiviksborna om kommande öppningsdatum (eller viljan om att öppna) samt försökt arrangera griffeltavlor och speglar i en effektiv och elegant menyplanering, körde vi till Simrishamn för att plocka upp Charlize. Charlize går en dans- & teaterkurs på kulturskolan där så vi hade fått lite längre tid på oss att pilla på lokalen, och det var ju kul. Jag är nämligen ganska isolerad här hemma annars. Med bebisar och mail och prislistor och böcker och sånt...

Så vi körde iväg och hann precis i tid. Ut kom Challans kompis Mira och undrade om vi skulle hämta henne. Jo, det kunde vi göra om hon ville "Eller så kan ni komma hem till oss" föreslår hon och det lockar men Erik vill hem och jobba (för att sedan kunna gå och lägga sig). Så letar jag lite grann och efter fem minuter säger Mira: "Alltså Charlize är inte här." Va? "Nä, säger Ellie bakom mig, hon gjorde sig illa i foten, så hon kom inte med bussen." Paniken slår mig lite nätt, det är en och en halv timme sedan hon SKULLE tagit bussen. Var är hon nu? Hon måste vara kvar på fritids. Vi ringer fritids men ingen svarar, det har gått tio minuter sedan de stängde.

Fånga mig om du kan!

Vi kör till Rörum och ringer konstant, nu säger en röst att numret har ingen abonnent. "Kanske är det för att du har ringt fel nummer?" säger Erik när vi kommer fram till fritidsfrökens hem och han får tillbaka sin telefon. Hon öppnar dörren och släpper in oss, hon är i telefon, hennes stora hund Balder är superfin och det luktar vanilj i hallen. Jag tycker inte att jag hör Charlize någonstans, kanske är hon på ovanvåningen då? Vi står där och stampar på hennes vackra patinerade trägolv ett tag tills hon är klar. "Nä hon åkte hem med Zacki!" Hon och Mira och Zacki får tydligen alltid för sig att ta av sig kläderna och springa barfota på gården. Idag sprang Charlize på någon gigantisk sten. Hon fick ett rejält hack men låtsades som ingeting eftersom hon blivit tillsagd så många gånger att klä på sig. Annat är det om man råkar stöta till henne på axeln hemma, då ger hon ifrån sig ett åttaårigt avgrundsvrål och ser ut som en mangafigur som gråter.

Så vi år till Zacki och där är hon. Hon sitter och läser tillsammans med alla familjens syskon, Zackis pappa är ute och räddar en häst som försökt fly och kommer strax hem och värmer bostaden genom att elda med gamla UFF-kläder som han fått tonvis av när ett UFF i Stockholm lagts ner, i brist på ved. Jag får med mig en tröja som inte hinner kastas i brasan. Det är ganska härligt på Österlen.


När vi kommer hem vill jag trösta och grunda familjekänsla så jag kommer på att det var längesedan jag lagade en riktigt god klassisk (med tvist) äppelpaj.

En gammal bröllopsfavorit (1 familj)

3-4 dl mandlar (blötlagda och torkade)
2 dl russin
2 msk kanel
2 msk kakaonibs
2 msk kakaopulver
2-3 klyftor blodapelsin
1 stort saftigt äpple
1 tsk sesamfrön
vaniljpulver

Grädden:

1-2 dl makadamianötter
0,5 banan
2 dl vatten
1 halv tsk vanilj
1 msk kokosfett
1 tsk solroslecitin

Mixa mandlar, russin, nibs, kakaopulver, kanel och apelsin till en inte alltför slät deg. Tryck ut degen i en pajform. Skiva äpplet tunt och lägg i pajformen, strö över sesamfrön och lite vaniljpulver.

Mixa alla ingredienser för grädden till en slät smet, servera till pajen. Det år annars jättebra med bananglass.



måndag 8 mars 2010

Nyheter på hemma hos-fronten!

Vilda: I helgen anordnade vi en ny hemma hos-kväll som blev mycket lyckad. Efter vårt första försök som funkade bra men drog ut på tiden har vi nu förfinat vårt koncept. Förra gången körde vi sushikväll, i fredags var det dags för tacos. Här är lite bilder från kvällen:


I väntan på våra gäster...


Inspekterar råvarorna


Alla får vara med


Och så får man äta resultatet

torsdag 4 mars 2010

Bara mat


Vilda: tänker inte säga någonting om hur häftigt det är att lämna dörren öppen nu när det töar och höra istapparna ramla ner på bar mark och brista i tusen backar. Inte ens tänker jag säga att det låter som om man vore på franskt café och man inte får se ansiktet på den som orsakat förödelsen eftersom all passionerade ilska sker i köket; utanför springer det bara massa seriösa medelåldersmän i svartvitt och mustasch. Och nä, jag tänker inte prisa den icke-elementgenererade värmen som slår en när man öppnar för brevbäraren. Så det så. Jag tänker bara ge er ett recept jag hittade på idag i ren uttråkan.

Honungsglacerade rotfrukter med citron- & timjankräm

2 morötter
2 palsternackor
1 kålrot
1 rot av en broccoli
(andra rotfrukter går lika bra)
5 msk olivolja
3 msk kallpressad, mörk honung
2-3 msk rosmarin, helst färsk men det går bra med torkad
3 pressade vitlöksklyftor
lite shoyu
Salt & svartpeppar

Sås:
0,5 dl cashewnötter
1 dl vatten
En halv pressad citron
Zesten av en hel citron
Timjan
Salt
Mycket svartpeppar

Skär alla rotfrukter i stavar och blanda med resten av ingredienserna. Lägg på bakplåtspapper och sedan in i torkugn i ca 4-5 timmar. Mixa ingredienserna till cashewsåsen till en slät smet. Servera till rotfrukterna med grönt, goddar och färska mogna tomater (när det blir dags för såna)


Panforteröra med frysta bär

0,5 dl hackade mandlar
0,5 dl hackade hasselnötter
1 liten näve gröna russin
4-5 jättesega dadlar
0,5 dl kakao
1 dl mandelmjöl
kanel
kardemumma
ingefära
nejlika
muskot
salt
1 dl agave (jag använde yacon men den är ju lite dyrare så man måste inte använda den)

Tillbehör:
1 banan
Så mycket frysta björnbär som du orkar proppa ner
Casewgrädde (cashew, vatten + 1 tsk honung)


Rör ihop allt. Torka i torkugn ca 4-5 timmar. Servera med hackad banan, frysta bär och cashewgrädde. Hacka allt i skålen innan avnjutning.

Cheerio!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

onsdag 3 mars 2010

The milkman is here! With agave!



Erik: Ligger just nu i sena kvällen på kökssoffan med en spinnande katt på magen. Den har borrat in huvudet under armen på mig och verkar må alldeles förträffligt. Jag har just läst några sidor i den fantastiskt roliga och avantgardiga boken "Blatant Raw Foodist propaganda" av Joe Alexander. Jag läste den för något år sedan och fick lust att bläddra lite i den igen. Boken kom i sin allra första form redan 1982 och skrevs sedan om i längre version åtta år senare. Alexander är väldigt humoristisk och träffsäker i sitt skrivande, och i boken står att han huvudsakligen är konstnär och att han inte har någon som helst akademisk examen. Men, han har ett brinnande intresse för råkost och vill sprida kunskapen eftersom det är den enda dieten man kan kan må riktigt bra med. Trots att boken har tjugo år på nacken känns den fortfarande väldigt aktuell och modern. Frågeställnigarna och de logiska resonemangen kring kost och hälsa är de vi kan se idag. Fast till skillnad från 1990 tror jag att vi idag har en riktig matrevolution framför oss. Det finns väldigt tydliga tecken på att den redan har börjat. Jag vill också bara citera en liten bit ifrån början av boken:
"When people want to go about changing their diet to become healthier, there are two basic approaches to follow in deciding what changes to make. The first is the approach of most doctors, dieticians, diet authors and so forth, and that is the "one baby-step forward at a time" approach. That is, they take the average, common, omnivorous junk food diet as the standard of what is "normal" - not for any particularly good reason, they just figure that since millions of people manage to survive on it, it must be good, and in fact they think it may be dangerous to deviate much from it - and then try to figure out what is the SMALLEST change we can make that will give us some little bit of benefit. [...]
The other way is the "quantum leap" approach. This approach starts off with the common- sense premise that what is most NATURAL for us is likely to be best for our health!"

Sen ville jag bara följa upp min tråd från gårdagens blogginlägg, om vår nya agave som nu finns buteljerad till försäljning i Råvarubutiken. Vi har kommit över fina flaskor à-la 50-talet mjölkflaskestil - jättefina och bra att hälla ur som sagt. Vi kör också en liten lanseringskampanj denna vecka då vi säljer dem för 99 kr styck (alltså en halv liter rå superfin ekoagave) mot ordinarie pris som kommer att vara 119 SEK. Skickar med lite utvikningsbilder på flaskan nedan! Kram!


tisdag 2 mars 2010

Byggjämmer och märkliga minnen från en svunnen tid...

Erik: Kära vänner, bloggläsare, flyktigt bekanta och alla andra fina människor. Efter snart ett halvårs harvande på Eliselundsvägen 49 i Kivik kryper den egentliga öppningen av caféet allt närmare. Hyllor är på plats, avloppen ska dras, våtrumsfärg ska målas till och ett antal skruvar till ska gå åt. Så urbota trötta vi är på att stampa i sågspån. Och så fantastiskt lång tid det tar att bygga upp ett café och ett kök. Med tanke på att vi nu höjt till spurttempo och även jobbar natt och håller kiviksborna vakna med tjutande sticksågar framåt tretiden på natten, så känns det som om vi kommer bli lediga när vi väl är färdiga. Det är inte mängden timmar i sig som vi lägger på byggnationen som är det jobbiga, det är snarare det frustrerande att inte vara färdig! Lite naivt kan jag ibland känna att det ju var ett café vi skulle driva, inte en byggfirma.

Är Kivik redo för det råa?

Skönt känns det ändå att webshopen är igång och att vi fått ett sånt rakt igenom positivt gensvar från kunder och andra nyfikna. Vi har nu börjat ta saker ett litet steg längre och börjar att paketera mer av våra egna varor, som kommer att hålla jättebra kvalitet och mycket bra prisnivå. Ett exempel är agavesirap som vi kommer att tappa i jättefina, lätthällbara glasflaskor på 500 ml (istället för de flesta burkar som finns i handeln nu på 450 g (380 ml). Flaskorna blir så fina att vi knappt vill sälja dem! :o) Flaskorna går ju sen också att använda till annat.

Nu till något helt annat som jag började minnas tillbaka kring idag på Coop i Simrishamn. Väl i kassakön med korg fylld med broccoli, bananer, äpplen, jordärtskockor och lite annat börjar jag, som jag av någon anledning alltid gör, titta på inköpen hos min framförvarande medkonsument. På bandet läggs upp morötter, kalvsylta, rökt skinka och....två stora gristungor. Nu är väl jag sådan som i grund och botten tidigare iaf tyckt att om vi nu har en köttproduktion så ska vi väl ta tillvara på det mesta (bara jag inte själv behöver äta det). Men när jag stod i kön och visste att jag med mina bra mycket mer resurssnålt producerade vegetabilier kommer att kunna äta bra, må förbaskat bra och inte ha några grisar på samvetet...så kändes det bara konstigt. Jag började tänka på min egen tunga och funderade på varför folk går till konsum och handlar tungor. Sen blev det nästan absurt när mannen bakom mig i kön lade upp tre(!) förpackningar med grisnjure. Broccoli och jordärtskockor kändes på något sätt mer rätt och rent.

På en trevlig ekogård i Brasilien (utan njurar och nazister)

Njurarna fick mig i alla fall att tänka på ett surrealistiskt minne från Brasilien, dit jag i början på 00-talet åkte flera vändor för att praktisera på en landsbygds/miljöorganisation och för att samla material till min magisteruppsats om sojaodling och ekologiskt småjordbruk (som ju är väldigt aktuellt just i dagarna). En gång hamnade jag i alla fall på en märklig experimentgård i södra Brasilien, vid gränsen mot Uruguay där man jobbade med spännande ekoodling av ris kombinerat med fiskodling (karpar som simmade runt riset och rensade ogräs och blev samtidigt feta). På kvällen var det grillning, och jag åt vid tidpunkten kött då och då. Men när man på grillen lassade på en massa njure blev jag snabbt lite hrm...avtänd....och höll mig till sidomaten. Vid bordet började jag i alla fall prata med en trevlig man som bodde på gården, och han beträttade att han var tyskättling, arkitekt och politiskt engagerad och hade bott i Argentina, men att han blivit landsförvisad på grund av en falsk anklagelse. Jag försökte nysta i det hela men fick inga klara svar. Han berättade dock att han hade ställt upp som presidentkandidat för ett mindre parti i det senaste argentinska presidentvalet och att det hade något med det att göra. Men, han berättade också att han var konstnär, och att han gärna ville måla mig en vacker tavla. Sagt och gjort, på småtimmarna rullade han ut en kanvasduk och målade ett fascinerande vackert landskap. Jag var lite påverkad av vinet och rätt så hänförd av mannens givmildhet och mycket trevliga och pratsamma sätt.

Mycket kött i Brasilien

När jag kom tillbaka till min lägenhet i staden Passo Fundo googlade jag den äldre mannens namn och blev något mindre hänförd. Det visade sig att han flytt Tyskland efter andra världskriget och var partiledare för ett Argentinskt nynazistiskt parti. På en websida läste jag en intervju med honom där han föreslog en slags hitlerjugend i de argentinska städerna för att få ordning på ungdomarna och det kriminella slöddret. En rysning gick genom mig och jag kände mig dum som betett mig så trevligt. Fast å andra sidan kanske det var bra och oundvikligt med tanke på min ovetskap. Och tavlan funderade jag först på att slänga. Men jag behöll den.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet