måndag 30 augusti 2010

Nu är det nog om höstlycka


Jag går alltför ofta omkring i extas över att sommaren är över. Trodde faktiskt inte att jag skulle bli så nöjd så snabbt. Man är van vid att alltid ha ett "sen, när vi har rotat oss i Malmö ska vi bli lyckliga" eller "sen när jag fått det där jobbet som ambassadör i Antananarivo ska vi ha råd med nya skor åt sonen" eller "sen, när vi kommit hem från det här tunga jobbet i Antananarivo ska vi se till att familjen får trevligare regelbundna matvanor". Och så här har man gått omkring hela sommaren och tänkt "sen när sommaren är slut, då ska vi kunna ta promenader i naturen, läsa skönlitteratur, äta tillsammans med familjen, ta lediga helger ibland, läsa godnattsaga för Charlize, yoga på morgonen, vara lyckliga tillsammans, ska vi sätta igång försäljningen via bokbörsen igen så att vi får någon inkomst".

Och vad händer? Ja vi tar promenader i naturen, vi äter tillsammans, vi tar lediga helger, vi läser skönlitteratur (just nu läser jag köttpornografiska men underhållande "Julie & Julia"), vi läser godnattsagor, Erik yogar, bokbörsen satte igång sig själv och genererar tillräckligt för att vi inte längre ska se skräckslagna på hyran... och vi är alldeles fullkomligt lyckliga.

Att handla ekogrönsaker hos Ninni under sommaren, lycka åh lycka!

Och det var just hit jag skulle komma. Jag är så ovan vid detta tillstånd av komplett tillfredställelse att jag bara vll prata om det hela tiden, skriva om det, analysera det, inte analysera det, bara vara... det innebär att jag är mindre kapabel att tänka och försjunka mig i intellektuellt analytiskt tänkande och skriva informativa blogginlägg om allting rått.

Äta på familjens café

Så jag ska försöka tvinga mig att skriva om allting rått.

Glada tomater?


Glada äkta män

Under helgen har jag och barnen varit hemma hos min mormor och morfar där jag har låtit vår personal blender arbeta sig varm och laddat med två pappsäckar intressanta böcker från Loppan (bl.a. böcker om Edith Piaf, Dian Fossey och aromaterapi samt en bok om Donald Trump med titeln "no such thing as overexposure" som jag som ivrig ironisk följare av "the apprentice" ser fram emot att läsa med distans). Erik har fått stanna hemma och skriva fakturor. Men han har också gjort något desto mer spännande att komma hem till... han har gjort ost.

Den fick stå i torkugn över dygnet och i eftermiddags kunde vi och de som äter vår mat njuta av resultatet:

Paprikacouscous med rosmarin och cashew- & makadamiaost

1 Blomkål
2 spetspapkrikor, finhackade
2 Mangoldblad, chiffonade
3-5 cm purjolök
1 näve blötlagda solroskärnor
1 dl blötlagda valnötter (kan uteslutas)
Färsk rosmarin (plockad från ca 2 grenar)
Olivolja
Blandad färskmalen peppar
Himalayasalt

Blandade groddar
Juice från en apelsin

1 cashew- & makadamiaost (Erik kommer med receptet snart)

Lägg de skurna mangoldslamsorna i en skål, häll över lite olja och massera in i mangoldbladen tillsammans med lite salt. Lägg i paprikan och ställ åt sidan. Mixa blomkål, solroskärnor, valnötter, purjolök och rosmarin i matberedare tills du får en couscousliknande röra. Blada blomkålscouscous med paprikamarinad och häll över på en tallrik. Servera med en generös skiva ost, valfria groddar (toppade med apelsinjuice) och mycket, mycket färskmald peppar.

Stay tuned for cheese!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 26 augusti 2010

Bland bär och frukter


Idag har det känns som om hösten kommit och med den en klar brytpunkt i tillvaron. Okej, det har inte nödvändigtvis varit höstigt väder, men snarare är det det faktum att det varit soligt, och att solen ändå inte orkat värma så mycket som har gett en försmak av den stundande årstiden. Jag gick upp redan klockan sex, yogade ut mina leder lite och gjorde en grön juice, och såg sen till att komma utomhus. Jag planterade ut arton jordgubbsplantor av tre olika sorter samt en berberis som vi köpt hos Anders på Mandelmanns trädgård. Och allt detta innan klockan sju! Men det är rent fantastiskt när man bor mitt i skogen, med klar kylig luft och morgonkvittrande fåglar.

Mycket skit i landet...

Apropå plantering så är vår plan är att tomten ska förvandlas till en prunkande frukt- och bärträdgård om några år. Alla de bärbuskar som vi planterade i gamla grytor vid uteserveringen på caféet (för att symbolisera att det går att skapa levande hälsokost i de gamla byttorna), har jag nu planterat ut på tomten; björnbär, smulgubbar, gojibär, schizandra, mullbär, gula hallon, amerikanska blåbär och en rönnsumak. Och så ska vi köpa en havtorn imorgon. Dessutom har jag fräst upp ett 40m2 stort grönsaksland och täckt med kartong och dynga för vi ska få perfekt odlingsplats till nästa år. Vi har sedan innan på tomten tre vinbärsbuskar som gav 25 liter i år och, typ, skånes största vinranka med uppskattningsvis drygt hundra klasar, så förutsättningarna är goda för att att skapa ett Edens Lustgård vid Fågeltofta! I och för sig ska jag väl lägga till att vindruvorna än så länge smakar förskräckligt, men de kan väl få mogna en stund till.

Får det vara en druva?

På jobbet var det rätt lugnt och behagligt, så pass lugnt att vi båda kunde åka för att hämta barnen klockan fyra. Charlize åkte till en kompis och vi åkte ut till Knäbäckshusen för att plocka björnbär. Vilka maffiga buskar det finns där! Om jag som är så lång trycker mig in i de taggiga buskarna kan jag dessutom nå såna bär som nästan ingen annan kommer åt. Det kan det vara värt även om kläderna och skinnet får ta lite stryk.

Björnbär och hav.

När vi kom hem gjorde vi fantastiskt goda små groddbrödsmackor med rå björnbärsmarmelad (sötad med yacon) och rått jordnötssmör på de nya vildjordnötterna vi fått in. Mums! (och ni får ta att jag nämner vissa produkter trots att jag inte vill använda bloggen som nån slags reklampelare, webshoppen är ju oundvikligen en del av våra liv).

Rå björnbärsmarmelad och rått vildjordnötssmör!

Godnatt på er!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

söndag 22 augusti 2010

Sommaren i bilderlördag 21 augusti 2010

Höstlycka!

Vilda: nu är det exakt 6 dagar sedan sommaren tog slut. Tack gode Gud säger jag. Det har varit en omtumlande sommar; tillfälliga nötallergier har avlöst tillfälliga förluster av 14000 kronor. Bråk med mödrar om huruvida begreppet ortorexi definierar oss har avlöst bråk med vår kökspartner om för höga kostnader och orättvisa fördelningar av ansvar kontra fördelar. Morgnar när man inte har vetat hur man ska klara av att gå upp har avlösts av luncher där man velat dela sig i två för att hantera folkflödet.

Men det är inte detta vi kommer att minnas vår första sommar för. Vi kommer att minnas denna fantastiska sommar för alla nya stamgäster och vänner som regelbundet kommit och ätit, parkerat sig på en plats (och flyttat sig till en annan så fort behovet fanns) och bara suttit och läst om Drottning Elisabeth en hel eftermiddag helt enkelt därför att vårt lilla café för dom syboliserat en frizon. Vi kommer att minnas de som kommer och köper en påse pekannötter och en påse mullbär varje vecka. Vi kommer att minnas de som specifikt sagt att de inte tål kål och sedan ändå kommit tillbaka när jag serverat soltallrik därför att jag inte fattat att blomkål faktiskt är kål. Vi kommer att minnas alla reaktioner på maten och kakorna, särskilt kanske på kakorna. Vi kommer att minnas när en vän och sommarstammis kommit och berättat hurgod hon tyckt att maten var, så pass god att hon blev rörd till tårar "och jag är jättekräsen" sa hon "eftersom jag lagar så god mat själv".

Och kanske kommer vi framförallt att minnas all den hjälp vi fått. Alla de som ställt upp alldeles gratis under vårt första ekonomiskt ansträngda år som egenföretagare. Tack Ulla-Karin, tack Tova, tack Emile, tack mamma, tack mormor och morfar, Björn och Irene (ja tack tack tack till er), tack Cornelia, tack Julia, tack Mommo, tack Henrik, tack Mira, tack Åsa (för att du lagade den där fruktsalladen till en gäst när jag var ensam med 20 gäster), och tack till mig själv och till Erik för att vi tagit oss igenom det här.

Nu är det himmelsk höst. Man kanske hade kunnat tycka att sommaren kunde hålla i sig lite för att även vi skullat kunna njuta av sol och gratis D-vitamin. Men det är alldeles perfekt som det är nu, skolstartstider, kylig luft, sol och mycket kärlek till livet och till våra medmänniskor.

 PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.
RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet