måndag 29 november 2010

Gott, bittert och blandat

Detta inlägg kommer att börja som ett trött småtimmesklagobrev skrivet av en småföretagare med kläggig hals, ringar under ögonen och ett milt fall av tinnitus. Du som läser kommer att bli överfallen av författarens egen trötthet och luta dig tillbaka i arbetsstolen, skrynkla pannan och sucka. "Ah men!" kommer du att säga och din partner/ hund / bebis kommer att ställa sig bakom dig och fråga/ insinuera "Vad är det älskling?" men du kommer inte ha ett svar. Han/ hon kommer själv att läsa början, sluta efter de två första styckena, skratta lite i samförstånd med den tidigare sucken och sedan lämna rummet. För det är sant; första delen kommer att låta tradig. Men det är bara för att jag måste inleda med symptomen innan jag förbluffar er med min eleganta sorti!


Jag och min man har ni drivit vårt företag med café och webshop i ca ett år. Ni som har följt oss vet att det inte hela tiden varit en dans på rosor. För att nämna några exempel: caféet tog längre tid att bygga än vi någonsin hade föreställt oss, Erik blev sjukskriven i mitten av högsäsongen och vi har fått smaka på rejält med växtvärk (visserligen positivt men extremt stressfrämjande). Det som tidigare varit roligt med vår verksamhet blev plötsligt en börda; den ouppdaterade bloggen gav oss ständigt dåligt samvete, och jag som förrut älskade matlagning har fortfarande inte hämtat mig från de dagar jag stod ensam i cafét och serverade 42 luncher och otaliga fikor samt packade paket hela natten efter stägning för att inte hamna efter på webshoppen. Min idérikedom vad gäller maten har långt ifrån hunnit ikapp mig och allra helst lämnar jag numera matlagningen till Erik (eller Henrik).

Erik har varit utarbetad sedan Stockholm och har fortsatt nedåt under en lång tid, sjukskrivningen som han sedan inte fick någon sjukpenning till hjälpte inte särskilt mycket eftersom han inte hann varva ner. Själv har jag helt enkelt känt mig nedtyngd av ansvar och av att ha en partner som inte fungerar helt och hållet.

Som tröststrategi har vi valt de "bästa" metoderna: periodvis skräpmat, annars tillfälliga gästspel av lagat, inaktivitet, långa nätter framför datorn där vi plöjt alla avsnitt av djupsinnade Donald Trumps "The apprentice" (för att verkligen jorda oss och komma i kontakt med vår andlighet) samtidigt som vi gått upp tidigt och ätit "juice-in-a-bar" konstant, under hela arbetsdagen; inga gröna bladgrönsaker alls, inga alger, inga superfood och inte mer än något halvfullt glas vatten om dagen, allt för att stärka den här härliga känslan av tro, hopp och kärlek.
Emellertid så kan vi inte fortsätta som vi gjort, alltför många gånger har vi hört varandra säga "jag vill bara inte vara med längre" och det är inte bara ohållbart för oss utan kanske främst för våra stackars barn med trasiga föräldrar som inte får den problemfria, villkorslösa kärleken de förtjänar.

I helgen har vi varit på vår andra vistelse på Englagård Livszentrum, en härligt flummig kursgård med en del inte fullt lika flummiga kurser. Temat för helgen var överflöd. Vi lärde oss att identifiera våra blueprints gällande pengar och fick göra dreamboards samtidigt som jag köpte en änglakortlek som jag roade mig med att spå mina kursare med (och som var förvånansvärt verklighetsnära). Barnfria och omhändertagna av Satyam, Sara och de andra kunde vi slappna av lite, sova lite sovmorgon (och missa meditationen) och återfinna livsglädje och jävlaranamma.

"Jag förtjänar att vara rik för att jag gör andra människor glada!"

Vad vi kommit fram till på Englagård är att vi inte har något val. Vi måste försöka att delegera administrationen och satsa på det som gör att vi fortsätter att vara vi, vi ska blogga, vi ska filma, vi ska hitta på nyhetsbrev och leta produkter. Vi ska växa, inte för växandets egna skull utan för att vi vill att alla ska upptäcka det underbara med raw food. Vi ska växa för att vi vill ha möjlighet att göra något bra av företagets pengar, vi vill hitta projekt att stötta (vi har redan tjuvstartat lite och gett pengar till ett projekt hos Framtidsjorden samt Alliance for Natural health) och vi vill själva delta i projekt som syftar till att skapa en mer hållbar värld.


Samtidigt läste vi en bok som översatt ungefär heter "Den enkla utmattningskuren", som vi snart kommer att göra lite mer väsen av. För den som är utmattad, fick vi lära oss, har ingen energi att göra det som är bra för dom, det krävs energi att slappna av, det krävs energi att hitta på vad man ska äta till middag, allt kräver energi och energi är det som man inte har. Så denna kur satsar på olika örter, mineraltillskott, sömnmönster (inte längd) och källvatten. Och detta ska vi också se till att berätta mer om i vårt nästa inlägg.

Så slutsatsen är att vi är grymt peppade och att vi ska ha riktigt, riktigt kul i vinter, samtidigt som vi lagat oss själva, sakta men säkert...

Cheerio!

torsdag 4 november 2010

Vackra höstsoppor och magiska Raw Food-gurusSoppor är, enligt mig, en något förbisedd del av Raw Food-köket. När jag först kom i kontakt med råmaten så utgjordes sopporna främst av Ann Wigmore's alg- och surkålssspetsade groddsoppor (även om dessa kan ha sin charm), och utifrån det hade jag till viss del själv byggt fördomar. T.ex. att det inte går att göra särskilt goda "kalla" soppor utan att det blir mycket annat än grönsakssmooties i djuptallrik. Men - skam den som inte gör upp med gamla invanda föreställningar. Hos Mandelmanns i Rörum köpte vi för någon månad sen en enorm butternut squash i form av en gigantisk manslem (att vi köpte just denna var inte avsiktligt...inte bara i alla fall...). Den låg sen i kylen ett par veckor, till synes helt intakt. Till slut bestämde jag mig för att hugga in i den och göra något av den... Och spiralpasta var vi rätt trötta på. Så det fick bli en soppa istället. Och tänk vad gott det faktiskt kan bli, speciellt om man kör den lite småljummen i mixern....
Denna soppa gjorde jag alltså med bas på butternut squash, med avokado, morot, röd paprika, vitlök, tamari och en massa goda kryddor. Vad gäller konsistensen får man prova sig fram med vatten, mandelmjölk eller liknande tills konsistensen känns fin. Och att toppa med adukiböngroddar är inte helt tokigt...

Höstamys i matform...

I Kivik går vårt arbete vidare med att hantera den allt ökande strömmen av kunder till webshopen, något som är fantastiskt kul och ett bevis för att det sätt vi jobbar på uppenbarligen gillas! Vi har insett att vi antagligen förfogar över 4-5 heltidstjänster, och skulle utan att blinka anställa så många om vi kände att vår ekonomi klarade av det. Nu har emellertid vår vän Henrik börjat hos oss på praktik och vår förhoppning är att vi ska kunna anställa honom så småningom. Nästa vår/sommar när vi har livsmedelsproduktion, juicebar och café igång kommer vi sannolikt vara en handfull människor här. Det blir spännande! Det är lite kul att mötas av förvånade frågor, som "det är rätt lugnt för er nu va?", när bekanta som inte vetat om att vi har internetdelen lite oroligt ser hur dött det är i Kivik och funderar om vi ska klara oss över vintern. Och visst, det hade varit rätt tufft utan den. Hösten och vintern är inte barmhärtig mot små caféer och butiker här på vår kant av Skåne...

Vad vi också har nöjet att få ägna oss åt här under lågsäsongen är att ta emot eminenta besök, som det av råkostgurun Kate Magic från England. Vi hade lyckats locka hit henne med löften om pittoreska slottsmiljöer och fulla föreläsningssalar och jag tycker nog att vi lyckades hålla det vi lovade rätt bra. Hon kom hit tillsammans med sin trevlige pojkvän John, som lustigt nog är storrökare, men på väg mot en sundare livsstil. Han ser ut att vara Kates motsats men de passar superbra ihop!

Förutom en full föreläsningssal i Malmö en kväll, så hade vi en mycket uppskattad workshop i vårt café under en oktobersöndag. Kate lagade massor av spännande raw food, mat och kakor i stora lass och alla deltagare lät sig mycket väl smaka. Nedan finns ett litet filmklipp från workshopdagen. En av de saker jag tycker är mest spännande med Kates matlagning är hur hon lyckas få in superfoods i all sin mat på ett fantastiskt sätt. Tomatsåsen med en kakaonibs var väldigt god och mustig, och att blanda Purple Corn-extrakt i chokladen gav häftig färg och en massa extra fytonutrienter...

Tjuvtitt i workshopen.

Kate blir förevigad med sin kaka...

Ha det gott i höstmörkret!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet