fredag 21 februari 2014

Surealistiskt värre...

... så igår satt jag och min trötte make och försökte hämta oss lite från sista dagen innan vår nya shop öppnar (och efter ett akutultraljud som visade sig inte vara så akut efter att ha kört i ultrarapid hela vägen till Ystad).

Erik har spenderat de senaste tre veckornas dagar och nätter med att minutiöst ändra knappdesign, få kopplingar att funka och sitta timmar i diskussion med finaste Askås (vår nya webshopsleverantör) medan jag gått igenom artikel för artikel med hjälp av kära Kate och min far (som skrivit texter till vårt lexikon bl.a.).

Så, trots att vi borde lagt huvet på kudden när barnen äntligen somnat, vägrade vi låta dagen gå förbi utan vuxenunderhållning.

The Secret Life of Walter Mitty blev det. Kanske en dussinfilm med Ben Stiller men... vi gillar ju Ben Stiller så vi låg och tittade och plötsligt, när Walter Mitty är på väg till "Grönland" flyger han över...

Stykkishólmur (03:58 i klippet nedan)Stykkishólmur, den lilla fiskarby på Island jag bodde i under Charlizes första år i livet.

Stykkishólmur med sin pub och sina båtar, där alla körde överallt även om allt låg på gångavstånd, där en stor spricka i vägen vittnade om en tidigare jordbävning? Dåligt lagda vägar?

Där min förra svärmor lämnade in stearinljus till stearinljusmålerskan i byn inför Challans dop (kyrkan där hon döptes syns väldigt tydligt när Mitty flyger över den)

Men inte nog med att Walter Mitty flyger över Stykkishólmur på väg till Grönland... sedan visar det sig att Grönland är... Stykkishólmur.

Så där i hamnen, 50 meter från där jag ägnade min mammaledighet med att plugga in mitt avhoppade gymnasium och laga vegetarisk mat till en man som endast åt kött, står Ben Stiller och Kristen Wiig och ger sig ut på äventyr. Hade kameran bara visat sig några meter längre till vänster hade man sett min hamnlägenhet där jag satte upp jyskgardiner med Kinesiska tecken och målade tavlor direkt på väggen och väntade på att min stinkande make skulle komma hem efter långa dagar i fiskrensen.När Walter Mitty senare i filmen faktiskt tar sig till Stykkisholmur är Stykkisholmur inte spelat av Stykkisholmur utan en annan by, Seydisfjordur :-)

Surealistiskt. Faktiskt...

Kärlek,
Vilda

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 6 februari 2014

En lagad superfood variant

Pommes med ketchup?

Det är inte varje dag alla i familjen vill käka rått... ibland vill barn eller vuxna ha nåt som är lättare för lata käkar. Men man behöver inte tro att man måste ha rått för att ha det gott!

Lite mer påklädda pommes med ketchup?

De där pommesena från tidigare inlägg, de måste man inte äta råa. Här har jag tillagat dom med mycket kärlek och en nypa superfoods. 
 
Nej men ser ni inte? Det är ju sötpotatis!

Inte råa superfoods-pommes

3 Sötpotatiar, skurna i pommes-form
3 msk kokosolja
1 nypa salt
1 tsk maca
1 msk mesquite
1/2 tsk paprika
1/2 tsk cayenne
1 viltlöksklyfta
1 msk lökpulver
lite peppar
ev. hackad persilja

Salta sötpotatisen och låt den tillagas på  175 grader i 10-15 minuter (jag är så ovan vid att skriva lagade recept, vet inte vart celsius-oet är på är).

Medan potatisen är i ugnen smält kokosoljan i vattenbad och blanda i alla kryddor och superfoods. När potatisen är klar, häll potatis och kryddblandning i en skål och rör om. 

Servera med grönt och grönsaker och t.ex. hampamajonnäs.

Och det som är på är nyttigare än nyttigt!

Sötpotatis är en fantastisk källa till beta-karoten och har visat sig höja nivåerna av vitamin A i kroppen på ett utomordentligt effektivt sätt. Särskilt för barn. Man beräknar att 100g sötpotatis möter 35% av en vuxens dagsbehov, uppemot 90% av ett barns behov. 

Tänk inte på mikron i bakgrunden...

Sötpotatis går att odla på sommaren i södra Europa. Den trivs bäst runt 24 grader där solen inte lyser över 11 timmar per dygn. Positivt med sötpotatis är ju dock att den håller sig så pass väl att flygtransport inte är nödvändig samt att den kräver ytterst lite besprutningar, om några alls, då den har väldigt få naturliga fiender.

Vi hyr faktiskt vårt hus ;-)

Som vanligt är det bra att ha en fettkälla med i måltiden. I detta fall hjälper kokosoljan din kropp med att ta upp beta-karrotenet. 

Vi tog inte dit mikron i alla fall, vi lovar!

Det är beklagligt att vår egen potatis är så otrevlig för hälsan samtidigt som sötpotatis inte går att odla här. För tro det eller ej, i motsats till i princip alla andra rotfrukter kan sötpotatis ha en positiv effekt på ditt blodsocker. 

Så, nu ser ni inte den mer...


Kärlek,
Vilda

PS: Om ni inte redan är bekanta med pinterest, besök gärna vår sida och alla andra tusentals sidor där man finner sån här inspiration.
Och om ni vill ha superfoods och raw foods, köp det hos råvarubutiken.se

onsdag 5 februari 2014

Det gör mig faktiskt riktigt ledsen...

...och jag känner mig som en tonåring på youtube, en hysteriskt snyftande näsdukstjej med ilska i kroppen (mot vem?) och sorg i hjärtat.

Still of Philip Seymour Hoffman and Laura Linney in The Savages (2007)
Bild från IMDB
Philip Seymour Hoffman är inte längre med oss och jag kan inte riktigt släppa det.

Jag önskar att jag kunde ladda ner hela hans filmografi och spendera några dagar med att säga adjö i min egen takt men mina barn skulle nog bli hungriga och dessutom vet jag inte om jag skulle våga se Capote igen. Det är utan tvivel hans bästa men min mages våldstolerans har sjunkit för varje barn som legat där inne.

Är det då okej att sörja någon man aldrig mött och aldrig någonsin skulle fått chansen att möta (jag bedömer, med ett uns förtvivlan, mina ungdomliga skådespelardrömmar som ganska måttligt troliga att besannas)?

Det han spred, det spred han ju till mig. Att se på honom var ibland en sådan njutning att filmen i sig kunde vara hur kass som helst, det var ändå värt att se den, för hans skull. Mission Impossible 3 till exempel. Har ingen aning om hur bra filmen i sig var. Jag vet bara att jag har en bild av honom på toaletten. Hans onda ansiktsutryck. Hans genuinitet.

Och vem ska spela Plutarch nu? Och vem ska spela så förbaskat innerligt äkta snobbig som han kunde? Samtidigt som denna seriositet känns det som att det var han som uppfann ordet to shart.

Att aldrig få uppleva den genuiniteten igen. Det är väl okej att sörja?

Vad har ni för minnen av Philip?

Snyft,
Vilda

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

måndag 3 februari 2014

En hemmajobbardag och hampamajonnäs

Jag tar ut segern i förskott lite. Jag vet att vi inte riktigt ännu kan göra så här men för att hålla motivationen uppe gör jag det ändå... jag stannar hemma och jobbar. Jag skapar mat mellan mailen och hundpromenaderna. Jag hinner till och med klämma in Bad Lip Reading's senaste utan att få dåligt samvete och har middagen framme när resten av familjen kommer hem. 

Det första receptet jag fixar till är en liten hampamajonnäs.  


Hampamajonnäs 

1 avokado
1 dl hampafrön, skalade
juice från 1 citron
lite salt och peppar


Mixa allt till en krämig röra. OBS: mixa inte avokado för mycket då det kan påverka smaken negativt...

Serveras som dipp eller till en sallad eller var som helst. Vi åt den med sötpotatispommes (senare i bloggen ska jag berätta om ett trevligt tillagat recept på sötpotatispommes med massa nyttigheter på.)
Trevlig vecka,
(trots att Philip Seymour Hoffman inte längre är med oss :-( )
 Vilda

Besök oss på råvarubutiken.
RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet