På fredagen kom ett par hantverkare som tidigare jobbat hos oss och typiskt nog serverade vi sallad!!! Det är första gången vi serverar sallad och den dagen väljer hantverkarna att komma. Men de verkade ändå nöjda och bad till och med om en doggy bag.
Sparrissallad med hasselnötsvinaigrette och limedressing (2-4 pers)
5 sparrisar, skurna i 2 cm-långa bitar
4 stora nävar blandade gröna blad
4 stora nävar blandade milda groddar (tex alfalfa-, mung- och linsgroddar)
5 skivade tomater, marinerade i olja och finhackad lök
1 näve oliver
1,5 dl hasselnötsvinaigrette
1,5 dl limedressing
Börja med att lägga ut en näve grönt på varje talrik, fortsätt sedan med groddarna, tomaterna, limedressingen och oliverna. Toppa med sparrisen och hasselnötsvinaigretten.
Hasselnötsvinaigrette
1 dl hasselnötter, grovhackade
Saften från 1/2 citron
1 dl sesamolja
2 msk honung eller yacon
salt & peppar
Blanda ala ingredienser.
Limedressing
1 dl cashewnötter
0,5 dl äppelcidervinäger
Saften och skalet från en limefrukt
1-2 msk honung
Mixa allt i en Personal blender eller annan mixer.
Citronspetsad blomkålspuré med pepparrotskräm, misokavjar och rotfrukschips (2 pers)
1 blomkål
2 palsternackor
Saften från 1 citron
Olivolja
Riven muskotnöt
Cayennepeppar
Salt & peppar
Denna röra gör sig bäst i en vitamix eller blendtec eller liknanade kraftfull maskin. Mixa blomkål och lite av citronjuicen tills du fått en riktigt jämn sörja. Häll av i en skål och upprepa med palsternackorna. Blanda båda sörjorna och smaksätt med massvis med muskot och peppar samt lite salt och en aning cayenne.
Pepparrotskräm
2,5 cm riven pepparrot
0,5 dl cashewnötter (igen???)
vatten
Mixa till en slät sås. Om det blir för starkt för din smak, spä ut med mer nötter och vatten.
Misokavjar
0,5 dl kokosfett, rumstempererat
2 msk vit miso (OBS: ej rå)
en skvätt citronsaft
Se till att kokosfettet är ganska mjukt. Blanda sedan ner miso och citronjuice och arbeta in med gaffel.
Häll upp moset i ett glas, toppa med pepparrotskräm och misosmör. Servera med rotfruktschips och frökex.
That's all folks! Nu måste jag återgå till att fundera över vad som skall serveras denna helg.
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.
Dina recept är helt underbara, jag har provat alla! Får jag fråga är det kokossmakande kokosfett du använder till kavjarn, eller det utan smak, typ Biofood? Kokos och Miso låter helvilt. Jag vågar nästan inte prova:)
SvaraRaderaVilda: Ja det har du rätt i, det är den ickesmakande. De svär att den är kallpressad... Kul att du gillar recepten :-D
SvaraRadera