Vilda: HEMLIGHET nummer 1: jag må ha släng ut tvn, men inte fasen har jag renodlat min tv-repertoar.
Jag har under de senaste dagarna frossat i Jamie Oliver's Food Revolution under sena arbetspass. Kocken Jamie, känd för att bära sin hårplatttång med sig till sicilianska öar med machomän i pyttesmå kök, har i denna serie exporterat sitt "School diners"- experiment till den lilla staden Huntington i West Virginia. En stad som enligt statistiska mätningar är en av de mest feta och ohälsosammaste städer i den fetaste och ohälsosammaste delstaten i det fetaste ohälsosammaste landet i världen. Där upptäcker han barn som äter pizza till frukost, lunchplanerare som anser att pommes frites räknas som grönsaker, och en kraftigt överviktig sextonåring som fått sju år kvar att leva av sin läkare. I Huntington är det bättre att barn får i sig tonvis med socker i smaksatt färgglad mjölk än att de inte får i sig någon mjölk alls.
I jämförelse med detta får man skratta sig lycklig över våra skolluncher. Detta sagt har vi en mycket bra situation. Vilgot håller på att bli inskolad och på hans underbara dagis är alla öppna för att han ska få ta med sin egen mat. Dessutom vill de komma och äta på cafét och lära sig att laga raw food för att kanske inkorporera detta till de andra barnen. Åtminstone lite grann. Visst är det fantastiskt? För er som undrar över barn och raw food vill jag varmt rekommendera boken "Baby greens" författad bl.a. av en kvinna som driver ett nästan helt igenom rått dagis. Vi kommer att få in den till butiken inom 2-4 veckor enligt leverantören. Annars finns den på adlibris så länge...
Voodoo-doughnuts
Övrig inspiration försökte jag finna i Nigella Lawson's festkokbok jag hittade på Simrishamns bibliotek. Tyvärr var det så mycket kött, fågel och dessertpornografi med långa sensuella beskrivningar av råvaror som inte är så råa. Konstigt nog känns det då mer inspirerande att kolla på den vegofientlige Anthony Bourdain's "No reservations" och hans resor runt om i den kulinariska världsscenen. Anthony blir skickad mer eller mindre ofrivilligt till olika städer runt om i världen och äter allt från tunnbrödsrulle i Stockholm till Voodoo-doughnuts i pacific north west (i stan Chuck Pahlaniuk bor, kommer inte ihåg vad den hette).
Gordon Ramsey på youtube ger all mat dålig smak på något sätt. Hans jädrans negativitet blir någon slags krydda som gör att man inte längre kan njuta av de kreationer som skapas på skärmen. Nä, tacka vet jag halvalkis-Keith Floyd i så fall, lite mer relax, lite mindre allvar, lika mycket kött och massa, massa vin. Men kanske framförallt en stor insikt i de program jag slötittar på under bokföringsmaraton (se här)
PS: ni so jag gav pris till, ni ska kopiera pokalen från det förra inlägget och klistra in och sedan ge pris till sju andra (plus berätta sju hemigheter). Om ni vill ;)
Köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.
I am so happy you are doing-what-you are doing! YAY! : O)
SvaraRadera