torsdag 30 september 2010

Viggis dagsportioner

:Vår dagliga vana att gå upp klockan 4:30 (efter att ha sagt godnatt och lagt oss samtidigt som barnen klockan halv nio och läst till nio) har verkligen visat sig vara den bästa vanan vi lagt oss till med, efter kostomläggningen då. Det är härligt att gå upp när det är bäcksvart ute och när världen sover. Och vad man får uträttat sen! Och vad lugn man blir!

(undantaget då smärre kriser som när man ändå är på väg att komma för sent och ens äkta hälft går upp på ovanvåningen och när man då frågar "Vad gör du?" i all stress, kanhända med lite bryskt tonfall, får ett "ligger och läser och pillar mig i naveln" till svar och sedan blir man bara hur arg som helst och slänger av sig skorna hårt på golvet i passagerarsätet på väg till skolan för att det är det enda destruktiva man kan komma på att göra för stunden)

Och så kan man dela upp sig som normala familjer gör: "väcker du barnen så gör jag frukost?" eller "juicar du så ger jag boobin sin baby bloom?". Och så hinner man nu göra en perfekt liten måltid åt sin bebis som han får med sig till dagis.


Här har vi: tomatbröd (det som ser ut som bacon), banan-äppel-chlorellagröt, valnöt-russin-maca-bipollenbollar, hampafrön, gojibär, chiagröt med kokosmjölk, vinbär, äpple och goji samt äppelkompott med sunwarrior proteinpulver (chokladsmak) (Viggi behöver extra protein för njurarnas skull).


tisdag 28 september 2010

Budskap från andra sidan....


Nej, detta inlägg är inte tänkt som en seans för att åkalla någon gammal bortgången råkostares kunskaper och bringa dem i dager, utan blott en rapport från familjen Rosenblad som nu äntligen befinner sig på "andra sidan" av hela uppstarten av café och webbshop... Vi har just avverkat årets tuffaste, men sannolikt roligaste, helg. Känns lite som om vi knutit ihop säcken, och till råga på allt ser det faktiskt ut som att det kommer att gå riktigt bra fortsättningsvis. Vi håller på att betala av alla mastodontkostnader från renovering och ser, likt ett ljus i tunneln, att vi så småningom kan ta ut en lön och inte måste leta 50-öringar, ta emot inkassobrev och kränga våra gamla böcker på bokbörsen innan vi ens hunnit läsa dem.
Äpplemarknaden är ett riktigt ståhej med marknad och supervacker äppeltavla, och i år gästades den av Lasse Kronér, Nanne Grönvall och en idol-Krille som jag inte riktigt har koll på. Ingen av dem kom och fikade hos oss men väl var väl det för vi hade kö ut på gatan hela lördagen, och en del av söndagen. Måste nog säga att jag inte trivts så bra i hetsen på caféet någon gång tidigare under säsongen. Visst var det stressigt, men jag var mest bara positivt påverkad av det, jämfört med mitt i sommaren då jag ibland bara ville gå och krypa ihop i ett hörn...

Förra årets tavla...gissa hur många äpplen!?

Idag har vi haft massor av paket att packa, men när vi var klara med det så satte vi gång med ett enormt brödbak då vi hade kilovis med Mandelmanns tomat och zucchini över från helgen. Vi har gjort nio olika spännande omgångar i torkugnen, och med till exempel zucchini blir bröden så himla saftiga och goda. Ska försöka fota lite resultat från baket imorgon. Jag har längtat så efter bröd, eftersom det enda vi har haft tid att få till på sistone har varit halvt misslyckade kex som vi var tvungna att slänga (jag försökte mig på en indisk kryddning men resultatet smakade faktiskt kattpiss)...

Och nej, det receptet kommer jag inte att lägga upp!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

söndag 19 september 2010

"Rostad lök"

Vilda: Nej, vi behöver inte prata politik. Inte än. Vill vi prata politik, kan vi göra det på facebook. Jovisst, mat är politik, i allra högsta grad. Men kolla här vad man kan göra för att inte tänka politik:

Rostad lök:


2-3 gula lökar
10 små charlottenlökar
0,5 dl olivolja
0,5 dl tamari
svartpeppar
curry
pressad vitlök
paprika
cayennepeppar
2 dl groddad amarant (8 timmars blötläggning, 1,5 dagars groddning, sedan torkade i torkugn)

Skiva löken och torka i torkugn (eller lägsta temperaturen på vanlig ugn med luckan öppen på glänt) 1 timme. Förbered under tiden marinaden. Blanda olja, tamari och kryddor. Marinera sedan den torkade löken i blandningen ca 30 minuter. Vänd lökringarna i den groddade amaranten och torka igen ca 3-5 timmar.

Gott att äta till allt möjligt. Exempelvis Eriks färgglada pasta med paranötspesto.


måndag 13 september 2010

Vildas bokklubb, möte ett: så var boken läst också!


Vilda: som småförälder och nystartad egenföretagare är det ibland svårt att finna tid för sig själv, för det finns ju trots allt ett lite mer nyanserat själv under all råkost och allt ammande, och det är alltför svårt att glömma det ibland. Som det där med läsning till exempel. Förr, när man jobbade, eller när man var student för den delen, kunde man läsa fyra böcker i veckan. Nu får man nöja sig med fyra om året. Om man klämmer in dom i mörkret medan man ligger ner och försöker få bebbot att somna det vill säga...

Hur som helst har jag i alla fall börjat läsa igen och valet, eftersom jag för tillfället jobbar med mat och därför blir glad av andra som gillar mat, föll på "Julie & Julie" av Julie Powell.

Boken är berättelsen om bloggen The Julie/Julia project. Bloggen handlade om Julie Powell själv och hennes plan att tillaga alla rätter i "Det goda franska köket (del ett)" (som står i vår hylla men går för 500 spänn på tradera hehe) på ett år. Det är drygt femhundra recept, somliga svåra somliga mindre invecklade, många mycket mystifierande. Det är recept på ägg i gelé, bräserat oxkött i gelé, räkor i gelé, och mycket annat i gelé. Det är en massa rätter "au beurre noir" och "à la bourgignonne". Det är "Riz à l'indienne" som inte smakar annorlunda än annat ris men som ska både blötläggas, kokas och ångar i handduk. Men framförallt är det en himla massa smööööör och fantastiskt mycket kött. Så pass mycket kött och så trevliga delar att till och med Michael Pollan skulle svettas av att läsa boken. Men trots att Julie och hennes man Eric avslutar projektet med en fantastisk längtan efter sallad verkar det som att Julie efter bokprojektet sadlade om till hobbyslaktare (av djur då, missförstå mig rätt).

Utöver den ofantliga mängden kött och mejeriprodukter Julie använder, är det även en orgie i veganförakt och vid ett tillfälle även råkostarförakt där hon menar på att "the stuck up, self righteous raw food eating fascists" skulle ge vad som helst för att bevisa att medelhavsdieten inte fungerar. Snacka om att Annika Dahlquist skulle digga "Julie/ Julia"!

Men bortsett dessa aspekter, eller kanske snarare tack vare dessa aspekter, har boken bidragit till något underligt och oväntat hos mig. Den har bidragit till en slags djupare försoning med världen som den är, och med människor som de är. Kanske tack vare att jag fick krypa in under huden hos Julie som är min kulinariska motsats (men ganska lik i besatthet). Eller så var det för att jag insåg att en sån som hon skulle inte falla för några som helst argument, vare sig hälsomässiga, ekologiska, rättvisepolitiska eller etiska. Och det tar bördan fråm mina axlar lite grann. Jag blir så illa tvungen att acceptera hennes åsikter och hennes vilja att skrapa benmärg i soppor och kapsla in fårhjärna i gelétäcke.


Men framförallt: jag har läst klart en bok i år!!! Och inte handlade den om råkost :-)

onsdag 8 september 2010

Things are cha-changingVilda: Jajamensan! Det känns i hela kroppen. Det känns lite som när jag var aupair i Japan och bara festade loss och var drottning över hela världen. Eller som när jag pluggade italienska i Florens och var drottning över hela italienska språket. Fast nu är det inte de yttre omständigheterna som skapar det hela längre.

Dotterns nya stil?

Kanske är det att man hänger med barnen lite, utan att känna frustration över att det finns så mycket annat att göra. Att man har börjat ta lite time off.

Vi var och försoningsbesökte min mor i helgen. Hon har varit orolig. Hon har varit orolig sedan hon hört ett föredrag om ätstörningar i våras och fått för sig att vi lider av ortorexi. För er som inte vet vad ortorexi är kan jag kortfattat förklara det så här: en ortorektiker äter mat till skillnad från anorexiker, men under väldigt kontrollerade former till skillnad från en bulemiker. En ortorektiker är sjukligt besatt av hälsokost.

Det har funnits anledning till oro i sommar. När man inte ätit, inte sovit, inte andats utan bara stått i ett kök utan fönster en månad i streck och sovit på yogamatta i personalrummet. En sådan livsstil skapar varken hälsa, lycka eller skönhet. Men då kan det vara bättre att syna det som verkligen är fel, och inte det som kan vara ens enda räddning.

Hur som helst hade vi med oss norirullar och stora äppelbakelser, men mamma hade dukat fram en stor buffé med råkost och gjort olivdip till. Efter maten tog vi en lång promenad i Östra Tornby där vi stötte på massvis med loppisar i de gamla ladugårdarna. Och på vägen frågade hon mig "hade ni blivit mätta om ni inte hade haft med er er egen mat?", för att hon faktiskt ville veta.

Mamma nyfiken på råkost i julas, före föreläsningen om ortorexi.

Kanske som universums tack för hennes försonande inställning (för den har varit hemskt orubblig) mötte vi på promenad en kvinna som sa om mig och mamma att "ni måste väl vara syskon eller nåt sånt va?". Mamma log länge efter det.

Charlize har tagit ett nytt intresse i matlagningen och gjorde efterrätt åt oss i lördags:

Banan- & lucumaglass med chokladmakadamiasås och vinbär

Och snart kommer vi att få in nya läckra chokladkakor till råvarubutiken. Det är generösa chokladkakor med rik och mjuk smak. Lite som ett mellanting mellan Conscious Chocolate och Mulu för er som vet. Förutom Kates underbara magiska choklad kommer detta nog att bli en storfavorit! Tack Eanie för tipset :-)

torsdag 2 september 2010

Eriks fantastika bortskämmarfrukost


Häromdagen ringde pappa och behövde akut utryckning; hans pass var inte längre giltigt och han behövde hämta ut internationella leveranser innan paketen förlorade sitt visum och skickades tillbaka till fel land att torka disk och bo på gatan. Vi hade ingen annan möjlighet före onsdagen så vi körde samma eftermiddag. Bensinen tog slut innan vi hunnit åka, vi glömde datorer och fick åka tillbaka, Vilgot var ledsen under hela färden... vi lyckades iaf ta oss fram till postkontoret fem minuter innan de stängde och allting fixade sig till slut.

Däremot kom vi på, när vi redan hade kommit fram att Charlize ju skulle ta en cykeltur till Gyllebosjön med klassen nästa dag. Inte nog med det, Erik kom också på att hennes cykel hade punka. Vi ställde oss själva frågan om hur vi skulle göra, sedan glömde vi frågan, barnen somnade och vi försökte också. Bara det att Erik slungat i sig en liter grönt te för att pigga upp sig efter den stressade bilturen. Så nu kunde han alltså inte sova längre. Jag bad honom att tänka både en och två gånger men nej, maj bejbis gått ö majnd of his åwn.

"Jag ska skriva fakturor hela natten" sa han glatt.

"Men orkar du verkligen köra imorgon då?"

"Vad jag inte orkar är att ha massa fakturor kvar att göra".

Och visst vi låg väldigt mycket efter. Så han var uppe, jag gick och la mig klockan två. Klockan sex ringer kockan i Malmö och vi gör oss färdiga att lämna stan. På vägen darrar ratten som en nybadad chinchilla i Alaska, Erik gäspar för mycket och frågan om cykeln dyker upp igen. Vi kör hem om och hämtar hjälm, madrass och groddar till dagis, till skolan och lämnar av Charlize och hjälmen, till dagis och lämnar Vilgot och groddar, till Vitaby där vi får låna Charlizes kompis storasysters cykel och knögglar in den där bak tillsammans med madrassen och kör tillbaka till skolan. Vi lyckas precis hinna innan de tar sina första tramptag...Effektiv packning...


Vi hann!


Åhåj!


Ni kan faktiskt gå nu...

Som tur är bor vi där vi bor, mitt bland träd och nässlor och rovfåglar som sopar vägen när de flyger iväg. Dessutom arbetar vi där vi arbetar och det hjälper mot all slags blues.


Vår kafferast...


...den kan man bli glad över

Och som om det inte vore nog med promenader och madrasser man kan sova två timmar på jobbet tack vare, så har vi de leverantörer som vi har. Kolla vad vi fick med i duriansändningen:Gullepullemulle...


Eriks fantastiska bortskämmarfrukost:


1 paket blandade ekosommarbär
en näve solroskärnor
en näve hasselnötter
en näve cashewnötter
en rejäl slev mandelpuré
en stor nypa vaniljpulver
någon deciliter vatten

kör i matberedare...

...och så toppa med skivad banan

Tänka sig att han gjorde den hör baserad på MITT ihopsläng för några veckor sedan. Men den här blev så fantastiskt mycket bättre. Och så har jag stått i köket på cafét hela sommaren. Snacka om felsatsning...

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet