onsdag 23 februari 2011

Fackförening med likasinnade i Nürnberg...


"Papi!" "Papiiiiiii!"

En man bredvid mig på tåget upp till Stockholm härom veckan frågade mig vad jag hade för koppling till Tyskland. Ja, han hade ju hört att Vilgot sa "Papi" till mig, samtidigt som jag ändå pratade svenska med honom. Jag förklarade att Vilgots "papi" inte betydde pappa, utan faktiskt vatten, och att han kan hojta ut det högt och ljudligt när han kommer på att han är riktigt törstig. På samma sätt som han konstigt nog ofta ropar "Ilda!" när han vill ha mamma Vildas uppmärksamhet, och inte "Mamma!" Nu följde varken Vilgot eller Charlize med till Tyskland, dit vi åkte för att besöka världens största mässa för ekologiska livsmedel, så Vilgot fick inte höra andra barn ivrigt ropa "Vatten!" till sina fäder.
BioFach Nürnberg samlade i år över 2 500 utställare från alla jordens hörn, och även om vi inte hann prata och provsmaka vid varje bås, så tycker jag att vi gjorde ett bra jobb på de en och en halv dagar som vi var vid själva mässan. (Phew.) Vi har fått massor av spännande kontakter som vi ska se till att följa upp. Mässkomplexet kändes många gånger större än exempelvis Älvsjömässan och såg förrädiskt lika ut på flera ställen bland hallarna, då man titt som tätt helt tappade bort sig och fick ta ut riktmärken mellan amerikanska pecannötter, franska fruktjuicer och kinesiska svampexportörer. Vi pratade med många intressanta tillverkare och distributörer av råa produkter, som har börjat kila in sig som en stark nisch på mässan. Det syns att många raw food-företag jobbar hårt med att vända sig till en bredare, hälsoointresserad publik, och att producenter som tidigare inte gjort någon stor sak av att de faktiskt har råa, oraffinerade varor, nu har sett potentialen i att framhålla just detta.


Sandra och Natasha i köket. Och hampafrösoppan värms ej över 40 grader! (hihi)

Redan ett bra tag innan vi hade köpt biljetter till resan så bestämde vi oss för att vi inte ville bo på något sterilt mässhotell för dyra pengar, utan att vi ville "Couchsurfa". Det vill säga genom nätverket "Couchsurfing" och hitta en bädd/soffa hemma hos någon trevlig människa i Nürnberg. Det kändes extra spännande då vi inte hade några barn att tänka på (de var i tryggt förvar med farmor och farfar) och påminde om tiden då vi varken hade småbarn eller företag. Vi trivdes fantastiskt hos ekofruktsinköparen Sandra, som glatt hade accepterat vår förfrågan och som själv skulle till mässan. Hon berättade också att det kanske skulle komma någon mer som skulle dit och som behövde dela soffan med oss. Allt som allt blev det jag och Vilda, Natasha från Irland, Karly från Hawaii, trubaduren Tony från Irland (Sandras pojkvän) och Sandra själv som huserade i den kylslagna lägenheten (inte alla i soffan...). Samt den skelögda 8-kilos katten som jag glömt namnet på.


Härlig sallad, blomkåls- och avokadomos, provencalskkryddade tomater, marinerad svamp och mycket mer...

Mötet med en av de andra var lite speciellt. Jag och Vilda har under hösten, utan att lyckas, försökt få tag på en viss Natasha på Natasha's Living Food i Irland, eftersom att vi fick tips om hennes choklad som skulle vara mycket god. Lustigt nog var det henne som vi kom att dela en hörnsoffa med i södra Tyskland några månader senare... Tala om förvåning när vi insåg att det var hon. Men så händer det ju också sådana här saker titt som tätt när man sysslar med saker man brinner för, det vet flera av er som följt bloggen sen tidigare... Vi hade i alla fall fantastiskt kul alla dagarna, och avslutade vistelsen med att laga en rå brakmiddag till Sandra och Tony av alla kilovis med råa grönsaker och delikatessprodukter som vi fått som prover under mässan.

Hus vars äldsta delar daterar från 1300-talet.

Lördagen och söndagen ägnade vi åt att upptäcka fantastiskt vackra Nürnberg. Att gå på den färgsprakande och hetsiga mässan kontrasterade väldigt mycket mot att i svartvitt upptäcka stadens historiska arv, både som blomstrande konst- och handelscentrum under många århundraden, och som plats för Hitlers årliga partisamlingar och uppförande av galna mastodontprojekt såsom Zeppelinfältet och den gigantiska samlingssalen Schwurgerichtssaal, samt som scen för de efterföljande rättegångarna.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

fredag 11 februari 2011

The Great Health Debate

Vilda: här sitter jag, barnlös och ledig och helt otvungen. Idag har jag sovit till 10 och läst ut en skönlitterär bok (Igelkottens elegans av Muriel Barbery). Jag har gått ut med hunden, insett att jag inte har min plånbok med mig och fått försona mig med tanken på att jag inte kan ta mig härifrån. Jag har visserligen uppkoppling men mailprogrammet fungerar inte och jag har ringt till lagret men de verkar inte behöva min hjälp. Charlize är i Malmö och tittar på film med pappa. Vilgot är på tåget med Erik på väg upp till Stockholm. Och jag, jag sitter här i Lund, sysslolös...

Äääntligen!!! Jag har inget att göra, jag har inget att göra... vet ni hur länge jag önskat att jag kunde säga så?

Jag passar i alla fall på att lyssna på en del debatter i The Great Health Debate. Fantastiskt intressant om syrad mat eller inte, kött eller inte, frukt eller inte, borde veganer få föda barn eller inte (just den debatten har jag inte lyssnat på ännu), allt på en väldigt hög nivå med väldigt kunniga och intressanta människor. Har ni lyssnat?

Sysslolösa kramar,
Vilda

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet