torsdag 20 januari 2011

Köket - hemmets hjärta!

Sitter i köket i vårt hus, och har precis avnjutit en mycket god frukost med svarta vinbär från trädgården i höstas, banan, äpple, hasselnötter, groddat bovete och en liten klick yaconsirap. Bovetet ja, det var först för några månader sen jag fick lära mig att det bara behöver blötläggas 20 min, så slipper man allt slem under groddningen. Men det jag tänkte skriva om var den makeover som jag gjort i köket, som gör att det känns så mycket mer behagligt. Ni som följt oss på bloggen vet att vi haft våra duster och svåra stunder under uppstarten av företaget, och att detta har gjort att vi då och då mått sisådär. Bristen på tid har gjort att vi inte haft möjlighet att på allvar göra något åt hemmet, saker och ting har samlats på hög, och på många sätt har det blivit som att vårt hus förkroppsligat, och även rört upp, en del av den oro och stress som vi haft inom oss. Det känns inte som en slump att vi ofta har börjat gräla i samma stund vi kommit innanför dörren.

Vi har väl båda haft lite på känn vad det är som har behövts göras för att det gamla stenhuset ska få nytt liv igen, och också kännas livgivande att vistas i. Jag blev mer varse om detta när jag stötte på ett Feng Shui-kapitel i en detoxbok jag bläddrade i; rena linjer, luft, behagliga färger och porlande vatten. Det sistnämnda har vi redan ordnat i och med groddningsmaskinerna som finns på köksbänken. :o) Men de andra sakerna kändes spontant väldigt tilltalande för mig. Jag har ju förstått att jag behöver ordning och reda när jag är stressad för att jag inte ska komma upp i varv och bli än värre. Men jag har inte haft någon bra målbild för vad man ska sikta mot för att skapa en miljö där man kan - och vill - hålla ordning. Jag minns en gång i ett studentrum för drygt tio år sedan, då jag ville göra det riktigt mysigt (och kanske lite romantiskt?). Jag laddade upp med kandelabrar, en gammal symaskinsbänk, stora tygstycken och tonad belysning. Men resultatet blev mer Greve Draculas källare än ett härligt "lovenest". På samma sätt tror jag vi har tänkt om vårt hus, att det på grund av att det är byggt 1767 måste inredas "mysigt", med mycket gamla attiraljer, kistor, fåtöljer och härligt mustiga färger. Resultatet här har dock också blivit för lite av det luftiga och lätta, vilket egentligen är det vi behöver mer av nu. Istället för att agera som om vi drev ett lager för loppisfynd och taklampor som enbart lyser rakt ner och gör att ett rum känns tio gånger mindre än vad det är.

Inspiration? OBS: Detta är ej vår disk!

Jag har i alla fall kommit igång med köket, som jag blev färdig med igår. Jag har inte kunnat göra något åt den bedrövliga plastmatta som täcker golvet, men allt annat har jag försökt att transformera. Alla tusen bilder, magneter och annat krafs som täckte kylen har jag bytt ut mot EN vacker litografi gjord av en släkting till Vilda. Bara det förändrade det första intrycket av köket. En gammal och extremt oskön kökssoffa har fått ge plats åt bokyllor med alla fina kokböcker vi har - något som ger lust att faktiskt läsa och göra mat! Ett fönster var helt täckt av groddningsmaskinerna och flera gamla keramikkannor och flaskor (när skaffade vi oss dessa?), och det andra, stora fönstret, var ett virrvarr av räkningar, leksaker, pennor och gud vet vad. Nu är denna en meter djupa fönsteröppning täckt med en fårfäll och kuddar och därmed omgjord till en härlig liggplats för katter, barn och vuxna. Det slår mig hur idiotiskt det var att ha drivor av räkningar precis bredvid matbordet. Hur ska man då kunna slappna av och ägna sig helhjärtat åt samvaro och få fram kreativiteten till att skapa härlig mat? Några plantor har också givits plats i köket, eftersom som de blivit helt negligerade där de stod innan.

Vips så har köket blivit min favoritplats i huset, och jag känner redan inspirationen flöda! Igår gjorde jag grönkålschips, frökex, hampamjölk och en helt fantastisk rå sushi med ris på mandel, avokado, morot och kala namak. Jag har även laddat groddningsmaskinerna för första gången på två månader. Förhoppningsvis är detta början på en ny tid i Jägmästarbostaden!

Kram!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

1 kommentar:

  1. Låter härligt Erik!

    Det gäller att inte drunkna i krav. Håll fast vid din egen inre röst så att den kan leda dej mot det som är Din väg!

    Kram emma

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet