söndag 23 januari 2011

Köksinvigning x 2Vårt kök före

Det började med ett litet besök i gamla hemkvarter. Det kök som jag vet att min käre make slitit med den senaste veckan skulle visas upp och jag skulle sova över i min gamla säng och så skulle vi göra snacks och sitta och jobba hela natten (nja, det verkar inte som att vi har lärt oss det där med att "träffas" på rätt sätt ännu).

"Du får stanna i bilen i typ tre minuter okej?" sa han när vi parkerat och han kom ihåg att det stod disk framme. Jag gick ur bilen men lät Vilgot leda mig långsamt ner mot huset genom (eller på) den stenhårda snön. Vi spatserade i månskenet, halkade omkring, Vilgot pekade på katten Barack och skrattade. Vi kom ändå fram för tidigt och fick stå och knacka ett tag för att familjens fadersgestalt skulle släppa in oss.

Jägmästarbostadens kök anno 2011

Men vad skådade mina ögon om ej ett paradis? Ett rent, ljust (ganska i alla fall), mysigt krypin med gott om plats för att sätta sig vid matbordet. Plats fanns också på arbetsbänkarna där maten kommer att lagas och inspirerande bokhyllor med kokböcker och brädspel istället för kökssoffa och en gammal byrå från hotellet i Stockholm...

Det var en fantastisk upplevelse. Och precis som Erik kände jag också bara för att hänga lite i köket så fort jag fick tillfälle. Jag blev också hoppfull inför framtida matlagningsinspiration. Den som jag fått tillbaka nu sedan flytten och som jag inte för allt i världen vill bli av med. Kanske kommer jag att kunna bibehålla den i detta kök när jag flyttar hem igen.

Rosenblads kök före (ingen arbetsyta utöver det man skådar på bilden)

Matlagningsinspirationen tog vi med oss till nästa köksinvigning hos far min. Efter att ha kommit över en mindre summa likvida medel bestämde sig Johan Rosenblad, vår första konvertit, för att bygga om köket. Också för att matlagningsinspirationen havererat så där någonstans mellan den trettiofemte fikongröten och den femtonde mangosmoothien.

Herr Rosenblads kök anno 2011 (arbetsyta även bakom kameran)

Så vi stod i samlad trupp och lagade mat hela dagen.

Här är resultatet:

Sötpotatiscyrry, Kires norirullar, tabouleh, zucchinirullar med pinje- och broccoliost samt pinot noir-sås, fyllda marinerade svampar, grönkålschips, sjöspaghetti med guacamole och jordgubbstårta.

Hejdå från morfars bardisk!

torsdag 20 januari 2011

Köket - hemmets hjärta!

Sitter i köket i vårt hus, och har precis avnjutit en mycket god frukost med svarta vinbär från trädgården i höstas, banan, äpple, hasselnötter, groddat bovete och en liten klick yaconsirap. Bovetet ja, det var först för några månader sen jag fick lära mig att det bara behöver blötläggas 20 min, så slipper man allt slem under groddningen. Men det jag tänkte skriva om var den makeover som jag gjort i köket, som gör att det känns så mycket mer behagligt. Ni som följt oss på bloggen vet att vi haft våra duster och svåra stunder under uppstarten av företaget, och att detta har gjort att vi då och då mått sisådär. Bristen på tid har gjort att vi inte haft möjlighet att på allvar göra något åt hemmet, saker och ting har samlats på hög, och på många sätt har det blivit som att vårt hus förkroppsligat, och även rört upp, en del av den oro och stress som vi haft inom oss. Det känns inte som en slump att vi ofta har börjat gräla i samma stund vi kommit innanför dörren.

Vi har väl båda haft lite på känn vad det är som har behövts göras för att det gamla stenhuset ska få nytt liv igen, och också kännas livgivande att vistas i. Jag blev mer varse om detta när jag stötte på ett Feng Shui-kapitel i en detoxbok jag bläddrade i; rena linjer, luft, behagliga färger och porlande vatten. Det sistnämnda har vi redan ordnat i och med groddningsmaskinerna som finns på köksbänken. :o) Men de andra sakerna kändes spontant väldigt tilltalande för mig. Jag har ju förstått att jag behöver ordning och reda när jag är stressad för att jag inte ska komma upp i varv och bli än värre. Men jag har inte haft någon bra målbild för vad man ska sikta mot för att skapa en miljö där man kan - och vill - hålla ordning. Jag minns en gång i ett studentrum för drygt tio år sedan, då jag ville göra det riktigt mysigt (och kanske lite romantiskt?). Jag laddade upp med kandelabrar, en gammal symaskinsbänk, stora tygstycken och tonad belysning. Men resultatet blev mer Greve Draculas källare än ett härligt "lovenest". På samma sätt tror jag vi har tänkt om vårt hus, att det på grund av att det är byggt 1767 måste inredas "mysigt", med mycket gamla attiraljer, kistor, fåtöljer och härligt mustiga färger. Resultatet här har dock också blivit för lite av det luftiga och lätta, vilket egentligen är det vi behöver mer av nu. Istället för att agera som om vi drev ett lager för loppisfynd och taklampor som enbart lyser rakt ner och gör att ett rum känns tio gånger mindre än vad det är.

Inspiration? OBS: Detta är ej vår disk!

Jag har i alla fall kommit igång med köket, som jag blev färdig med igår. Jag har inte kunnat göra något åt den bedrövliga plastmatta som täcker golvet, men allt annat har jag försökt att transformera. Alla tusen bilder, magneter och annat krafs som täckte kylen har jag bytt ut mot EN vacker litografi gjord av en släkting till Vilda. Bara det förändrade det första intrycket av köket. En gammal och extremt oskön kökssoffa har fått ge plats åt bokyllor med alla fina kokböcker vi har - något som ger lust att faktiskt läsa och göra mat! Ett fönster var helt täckt av groddningsmaskinerna och flera gamla keramikkannor och flaskor (när skaffade vi oss dessa?), och det andra, stora fönstret, var ett virrvarr av räkningar, leksaker, pennor och gud vet vad. Nu är denna en meter djupa fönsteröppning täckt med en fårfäll och kuddar och därmed omgjord till en härlig liggplats för katter, barn och vuxna. Det slår mig hur idiotiskt det var att ha drivor av räkningar precis bredvid matbordet. Hur ska man då kunna slappna av och ägna sig helhjärtat åt samvaro och få fram kreativiteten till att skapa härlig mat? Några plantor har också givits plats i köket, eftersom som de blivit helt negligerade där de stod innan.

Vips så har köket blivit min favoritplats i huset, och jag känner redan inspirationen flöda! Igår gjorde jag grönkålschips, frökex, hampamjölk och en helt fantastisk rå sushi med ris på mandel, avokado, morot och kala namak. Jag har även laddat groddningsmaskinerna för första gången på två månader. Förhoppningsvis är detta början på en ny tid i Jägmästarbostaden!

Kram!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 13 januari 2011

Råkostexplosion i Sverige


Det är spännande att arbeta med Raw Food i vårt kalla land just nu. För trots att man hade kunnat föreställa sig att den råkalla vintern skulle ha skulle ha svalnat av intresset för råkost, så puttrar det och sjuder av aktiviteter, knytisar, nya alternativa hälsokostbutiker och bloggar över hela vårt land - råkost är hett just nu! (Kolla gärna in hur många ordvitsar och roliga ordparadoxer jag fick in i den föregående meningen!...hihi, jag är en liten nörd. Hrm.) För de som kanske tvivlar så märks det dock att Raw Food är här för att stanna, den är ingen övergående strömning enbart påhejad av de mest trendkänsliga på Stureplan som sedan sipprat ned till "oss andra". Nej, råkosten bär på ett budskap som går bortom baddräktsfigurer och kaloritrolleri (hmm..det ordet var ju rätt bra), den handlar om att bygga hälsa långsiktigt och att se kosten som den kanske viktigaste faktorn vad gäller det som påverkar vårt dagliga mående. Dessutom för den med sig spännande insikter kring själslig näring, och väcker frågor om hur vi ska konsumera och äta för att alla ska få ett bra liv på vår planet. En utveckling som jag också tycker är spännande är det ökande intresset för vild och näringsspäckad mat såsom nässla och kirskål, som vi kan hitta överallt omkring oss (förutom när det ligger en meter snö på marken). Min dröm just nu är att få gå en kurs och lära mig allt om den vilda maten så att jag kan göra skogssallader varje dag i sommar...


Kram på er!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

lördag 8 januari 2011

Ett nyår och en flytt

Vilda: Så blev det 2011 och vi firade kvällen hos vänner med raw food-buffé och "champagnespannsceremoni".


Apelsincarpaccio med pekannötter och sherryDippar, sallader och makadamiasushiVitkålsallad rules!


Var och en hade skrivit upp det vi ville undvika 2011 och det vi ville införa i vårt liv 2011. Jag skrev en lång, alltför detaljerad lista på allt jag skulle göra mig av med (jag ska vara "pro-active" inte "reactive", "jag kan skratta, jag är inte rädd" m.m.) men när jag skulle skriva det jag ville ha i mitt liv blev det mer generellt, ett helt nedklottrat papper med clichéer som KÄRLEK och YOGA och FAMILJEGLÄDJE. Efter att vi specificerat våra önskemål gick vi ut på gatan i St Olof och ställde en champagnespann i den stora snövallen, säkert 6 meter hög, som bildat en vägg mitt på vägen. Sedan fick vi föreställa oss att vi stod i en dörrkarm och tittade tillbaka på det gångna året och på allt vi önskar att vi hade sluppit. Så brände vi minuspappret. Sedan fick vi gå genom dörren, stänga den bakom oss och se på alla vägar framför oss och se hur en väg är klarare än de andra. Så fick vi bränna pluspappret också och börja gå den rätta vägen.

En ny väg i år är alltså att vi påbörjar våra liv som särbos. Nu bor jag i Rörum, den vackra lilla byn våra barn går i skolan i. Jag hyr en faktastisk lägenhet som är ledig tills turistsäsongen börjar (så får vi väl se vad som händer sen). Det känns helt otroligt. Vilken möjlighet vi har gett oss själva!Här bor jag!Viggis hörna

Andra nyheter är att vi fått tag på färska "unga" kokosnötter. Detta ska jag och Henrik försöka skriva om inom kort.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet