lördag 9 juli 2011

Telefontapp och härliga frukostar!

Ibland inbillar jag mig att det är ödesbestämt att vår familj inte ska ha någon fungerande mobiltelefon. Vad kan det annars bero på att vi inte, förutom i lyckosamma ögonblick då vi otroligt nog hittat både laddare och telefon, har förmågan att hålla rätt på dessa manicker? Vildas mobil har varit borta under lång tid, och har ibland påträffats, för att sekunden senare i princip försvinna i ett svart hål, och sugas bort av antimateria. Det var inte förrän för några veckor sen som denna och dess laddare lokaliserades i samma rum (tursamt sammanträffande kan tyckas). Till vårt stora förtret dröjde det inte mer än någon dag förrän det visade sig att mobilen inte längre gick att ladda. Likt de två i ett par som helt tröttnat på varandra och satt sin relation på "paus" är dömda att sluta i en distansering och ett oåterkalleligt uppbrott, så hade mobilen och laddaren varit ifrån varandra för länge - det fanns inga känslor kvar (eller om batteriet kanske bara är kaputt). Den enda glädjen - eller sorgen - som vi fick av telefonens tillfälliga uppvaknande var en halvtimmes konstant plingande från alla telefonsvarsmeddelanden som legat på lur. Och min telefon ska vi inte ens prata om (jag ska bara skriva lite). Det är den telefonen som vi hävdar "fungerar" när folk frågar om vårt nummer eller om hur man får tag på oss, när de förgäves försökt med den andra.
- Nu fungerar den i alla fall!
- Nu har vi hittat den!
- Prova ikväll igen!
...och minst lika ofta...
- Har jag glömt laddaren hos dig?
- Sony Ericsson? Svart? Inte?
Nu hade jag häromdagen varit vid Ninnis Trädgård i Baskemölla Ekoby för att hämta grönsaker, då jag hade fått förhinder och inte kunnat komma dagen innan. Som vanligt hade nån, i detta fall Ninni, försökt få tag på oss för att fråga hur vi hade tänkt oss det hela. En timme innan hade jag hittat min telefon igen och fick skamset berätta att vi än en gång hade förlagt den och att det inte var förrän just precis nyss som den gett oss äran att stifta bekantskap med den igen. Men NU skulle vi vara tllgängliga igen. Varpå jag i ren förvirring lade mobilen på taket av bilen. Och körde iväg.

Så nu står vi här, utan mobiltelefoner. Tills vidare är det alltså mail som gäller. Men var fanken är nu laddaren till datorn...?


Så, nu över till något som vi i alla fall lyckades hålla ordning på - den jättetrevliga frukosten som vi arrangerade för strandyogagruppen här i Kivik. Efter ett pass i Österlensolen kom de till oss för Chiagröt, selleri-äppeljuice och groddbröd med avokado, mandelsmör, tomat och färskmalen svartpeppar. Mmm...


söndag 3 juli 2011

Blandade grönsaksnudlar med tahinikräm, tomat-, avokado- & fänkålssallad samt champignonjerkey


: Så har vi äntligen riktigt, riktigt sommaröppet. Vårt café är i full blom med juice- & smoothiebar, ekogröntförsäljning, miniantikvariat samt massa trevliga gästspel. Vi har en praoelev (Jana) som bakar goda tårtor, och en kock (Henrik) som avlastar mig på helgerna. Vi har mina småsystrar som kommer att dyka upp lite när de vill, några grannar och några webshopjobbare som varvar lite arbetsuppgifter. Med andra ord är det fullt med folk i år!

De gäster som besökte oss torsdag eller fredag kunde njuta av en svalkande pastarätt med en rik och syrlig sås samt sälta från sega champinjoner.

Grönsaksnudlar

0,5 Daikon/ Rättika, svarvad
3 morötter, svarvad
1 liten zucchini, svarvad
1 liten paprika, strimlad
lite strimlat bladgrönt

Tahinikräm

3 msk tahini
2 msk ljus miso
0,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
juice från en halv citron
ev. lite paprikapulver

Mixa ingredienserna till en slät kräm.

Tomat-, avokado- & fänkålsallad

2 mogna tomater, klyftskurna
1 mogen avokado, skivad och sedan delad på 3
3 vårlökar, hakade
1 fänkål, fint skivad
1 näve basilika (helst thaibasilika), chiffonade
1 liten näve koriander, hackad
Ruccola, batavia el. dyl.

0,5 dl kapris
0,5 dl olivolja
Några skvättar lime
1 nypa himalayasalt
2-3 vitlöksklyftor
Generöst med färskmalen svartpeppar

Blanda alla grönsaker. Mixa kapris, olja, salt, lime, vitlök samt svartpeppar och blanda med salladen.

Champignonjerky

300 g champignon
4 msk shoyo/ tamari
2 msk citronjuice
1 msk agave/ yacon
1 krm chilipulver alt. 1 hackad färsk röd chilipeppar

Hacka champignonerna och torka i torkugn över natten. Blanda de övriga ingredienserna och låt dra. Voilá!

Servera nudlarna med tahinikrämen och jerkeyn. Toppa gärna med lite vårlök och eventuellt vitlökspekan. Servera salladen bredvid med lite skivad nektarin, jordgubbar funkar också bra. Mal generöst med svartpeppar över hela anrättningen.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet