söndag 21 augusti 2011

Färdkost och biokost


Familjelycka; en bar rumpa i gräset

: Så åkte vi hem från minisemestern. Har varit härligt att kunna ta sig ut och ro på sjön och Vilgot har sprungit runt som en duracellkanin på svärföräldrarnas altan som är lika stor som huset till ytan. Charlize har under protest fogat sig efter datorförbud och suttit framför en enorm bunt 80-tals Kalle Anka-tidningar och därefter fått gå på nya Apornas planet med Erik.

Fortsatt fritt efter Kates underbart färgglada magiska receptbok passade jag på att ge dom lite att tugga på under bioupplevelsen. Kakor, energitryfflar och lite egna bars:Hampa- och nibsbitarBaobabkex från www.katesmagicbubble.com


Mumsiga energichokladingar

1,5 dl smält kokosolja
1,5 dl kakaopulver
ca 1 msk sötning (agave/ honung/xylitol)
0,5 dl malda gojibär
0,5 dl makadamia, hackad
En liten näve russin (gott med gröna men går bra med vanliga)
1 msk acai
1 msk suma
1 tsk shilajit

Blanda alla ingredienser utom nötterna i en skål. Lägg de hackade nötterna och russinen i en form och häll över chokladsmeten. ställ in i frysen. Ta ut efter en halvtimme och skär i bar-storlek. Packa in i aluminium för att bära med eller förvara i kyl.


Och så avslutar man med lite färdkost till bilfärden hem... "makaronigratäng" med sesam- och mandelkräm, muskot och kanel. Lagerna består av riven morot, marinerad svamp, zucchiniplattor och tomat.

Ses snart i shoppen (cafét är stängt nu...)

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

torsdag 18 augusti 2011

En Kate och lite nytänk


Så har vår vän Kate Magic varit på besök i år igen. Det var bra uppslutning i år, både på workshopen i Kivik och på den i Malmö. Hennes entusiasm och ödmjukhet fick oss att bli sugna på kurser igen och så var hon ju så himla snygg! Alldeles strålande och glad och tålmodig. Charlize har nu en permanent inbjudan att besöka henne och hennes söner i Brighton för att putsa upp engelskan.

Så det är inte så konstigt att man tar upp lite gamla kokböcker och dammar av.


Vi har tagit semester i tre dagar nu när cafét har stängt. Med i bakluckan fanns Raw Magic, alla färskvaror från kylen som inte skulle klara sig över helgen och en himla massa superfoods.

Så detta är resultatet av lite Kate-kaka och kolor på Eriks födelsedag:

Smorgasbord


Crikey cake, bas på groddat bovete, avokadochokladkräm och massvis med färsk frukt


Gojifudge, riktigt svår att få till men fantastiskt god även om man misslyckas!

Och det var bara förrätten som man säger. Här kommer dagens middag:

Currygryta, stor mage och sjöspaghetti

Sjöspaghetti med surkål, massvis med persilja, maca, hampaprotein och avokado

Currygrytan från hennes workshop. På ett ungefär iaf.

Och i alla dessa recept döljer sig nyttigheter som hampafrön, maca, hampaprotein, kelp, dulse, lucuma, mesquite, purple corn-extrakt, acai, kakaonibs, m.m.

Fast det är klart, som min svärfar uttrycker sig; man riskerar ju att bli pigg om man äter så mycket nyttigheter!
Nyttigt från trädgården också

torsdag 4 augusti 2011

Min fru är en järnlady!

Nu sitter man här en kväll i augusti, svalorna skriker utanför fönstret och en begynnande höstförnimmelse börjar svepa in med småkyliga havsvindar. Ja, nu är det ju fortfarande sommar, och två veckor kvar till min födelsedag, vilket när jag var liten iaf kom ihåg som sommarkalas med jordgubbstårta och läskeblask. Men augusti innebär ändå för oss att vi lämnar den intensiva cafésäsongen och går in i en ny period med en massa spännande planer och projekt för Kiviks Lilla Råa och Råvarubutiken. Min bonusdotter har kommit tillbaka från sin pappa på Island och i september kommer vår nummer 3.

Vad är det då som vi ska få? Ett PlayStation3? Möjlighet att delta i fas 3? Nej, vi ska alltså få ett barn till, en tjej som det verkar. Vi har varit inne på regelbundna ultraljud nu på sistone, man har velat hålla koll på och följa lillan eftersom risken funnits att hon skulle ha en liknande ärftlig njurproblematik som sin storebror. Vilgot hade en massa trubbel, som innebar att han nu bara har en fungerande njure. Men han är frisk och glad nu iaf. Vilda har också tagit många blodprover, varav ett var rätt intressant för en råkostares räkning.

Innehåller: Järnsulfat, askorbinsyra, polyeten, povidon, karbomer, magnesiumstearat, hypromellosa, makrogol, syntetisk paraffin, järnoxid och titanoxid.

Vi tar ju rätt regelbundet B12 som tillskott för att gardera oss på den fronten, och vad gäller det värdet var det helt okej. Vad det gällde järndepåerna var det också okej. Lite sämre var det dock med Vildas järn i blodet (Hb), som låg på 99 när vi mätte för några veckor sedan. Detta beror inte på att, som jag läste att en man hade skrivit i något forum, "kvinnor äter mer grönsaker än män och får därför i sig mindre järn". Naturligtvis beror detta på vilka grönsaker man äter, men många grönsaker är rika på lättupptagligt järn. Istället handlade det sannolikt om för mycket caféstress och slarvigt vegetariskt ätande med för lite mörkgröna bladgrönsaker. För några år tidigare blev Vilda nämligen kvitt sina kroniskt dåliga järnvärden, som hon hade haft ända till hon gick över till råkosten. Antagligen var detta en följd av mycket persilja, mangold och annat i kombination med en c-vitaminrik kost i allmänhet som hjälper kroppen att ta upp järnet. Nu ville Vilda hur som helst i denna graviditet inte proppa i sig syntetisk Duroferon med alla hjälpämnen, utan ge Raw Food en chans. Hon fick över helgen på sig att få upp järnvärdet. Med bara en stor järnspäckad smoothie om dagen med grönkålsjuice, vetegräsjuice, persilja och shilajit samt blåbär och banan så landade järnet på måndagen på 112!


Idag fick vi också en stor leverans nyskördat vetegräs av vår vän Jona, till våra vetegrässhots som vi gör "à la minute". Vi gjorde en stor provomgång med färsk mynta och citron, och blev lite smånippriga allihopa till på köpet. Färsk vetegräsjuice på kamutvete är helt fantastiskt!
RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet