fredag 5 februari 2010

Om sjukhus, kost och avokado


Van sjukhusbesökare (redan kort efter födseln)

Vilda: hemma från sjukhuset igen. Vilgot har inte länge feber men han har urinvägsinfektion och är ganska kinkig och trött fortfarande. Men han lever och vi är glada. Han är fin och kelig, roskindad och... mogen på något sätt. Han har ändrat utseende sedan ett par veckor. Ser ut som en vis bebis. Hur det nu går ihop.


Sockerslottet vid barnsjukhuset

Vi vaknade klockan halv fem av att Vilgot skrek, han var stekhet igen. Vi hade inte gjort något eftersom han visserligen haft feber under två nätter men under dagen försvann febern gång på gång. Tredje natten förstod vi att det var nåt fel och vi mätte hans feber till 40 grader. Sjukvårdstransporten skulle låta sig dröja en och en halv timme så vi steg upp och började förbereda mat då vi misstänkte att vi kunde tvingas vara kvar ett tag. Jag tog med mig ett par chilifrukter och gjorde en cashewfyllning, vi packade groddar, tomater, selleri och grönt. Vi lagade frukost och sedan var han där. Efter inskrivningen, när det var klart att vi skulle stanna över, åtminstone en natt, åkte Erik till Malmö och handlade frukt så det skulle räcka. På sjukhus finns nämligen den mest ohälsosamma kost man kan tänka sig.


Lite av det som man erbjuds att äta på Lunds Lasarett

Vilgot sov hela dagen och jag fick massvis skrivet på råkostboken vi ska sälja på våra hemma hos-kvällar. Jag åt de fantastiska små fyllda chilifrukterna och jag åt sallad och på kvällen åt jag frukt. Det fantastiska var att jag hade precis så att det räckte med mat till nästa dag. Trodde jag. Dessvärre var min placering av maten under natten inte så bra och när jag väl var lunchredo var salladen helt förstörd. Jag åt allt jag hade kvar men det räckte inte, så jag fick ta mig till det enda vegoställe jag känner till i Lund; Govindas.

Jag köpte en veganvariant av dagens, sallad, soppa, broccolibiff med couscous och indisk gryta. Han kände igen mig. Frågade hur det gick med cafét och gav mig tips. Han såg Vilgots bandage, "tofsen" de gömt hans infart i och hans hjärta smälte. Han gav mig laddu till efterrätt och frågade om jag skulle tillbaka till sjukhuset. Ja, svarade jag, varpå han skar upp en halv nybakad limpa som han packade ner tillsammans med några pappershanddukar i en påse. "Här", sa han "ni måste ha till senare".

Hjärtligt på Govindas...

Hur skulle jag kunna säga nej till det. Det är en sak att vägra mormors mat, det är en helt annan sak att tacka nej till en främlings kärlek. För ibland är mat kärlek och den gör en glad. Det spelar inte någon roll att man mår som en uppstoppad korv efter att man konsummerat den där kärleken, bara man vet att det är en engångsgrej.

Har varit trött idag. Ser lite blekare ut. Men jag dömer inte vare sig mig själv eller någon annan. Jag halvfastar istället. Och när jag bryter fastan gör jag det med världens godaste fyllda avokado:

Fylld avokado (1 pers)

1 avokado
1,5 tomat, hackad (1 stor och 1 cocktail använde jag)
1 cm tunt hackad purjo
massa hackad färsk koriander
vitlök
färskmald svartpeppar
cayennepeppar
lökpulver
ev. lite lime

Gröp ur avokadon och mosa, blanda med tomaten, löken och kryddorna, sleva i avokadoskalet igen. Smaka av med himalayasalt.

9 kommentarer:

 1. älskar avokado, men avskyr tomat.. nått tips vad man kan byta ut den mot?

  SvaraRadera
 2. Det lönar sig väl inte att hoppas att ni slipper åka till Lund igen, så ett tips till nästa eventuella besök som kräver extraresurser är Gourmet Grön (Klostergatan? Shopping-men-inte-gågatan, nära Grand). Inte billigt, men eko, närodlat och grönt (bl a). De borde kunna stå till tjänst.

  /eans x

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen eanie!

  Hana: röd paprika är altid gott. Annars kan man nog blanda i marinerad svamp t.ex.

  SvaraRadera
 4. Åhhh!Godt dere er hjemme igjen... Det er noe opprivende over det å må til sykehus med barn...(Det har jeg dyp erfaring med...)
  Kanskje Vilgot inkarnerer mere og mere...De gjør jo gjerne det...& At han er en "gammel sjel"er det vel ikke så mye tvil om:-)
  Helt sant at det som blir gitt meg kjærlighet er noen ganger fint å ta imot...For dette var virkelig omtanke..:-) Du får ta med PB hvis det blir noen neste gang...
  Kooos dag & Snart,Snart...Sees vi:-))) Stooor klem Randi

  SvaraRadera
 5. Oj, slitsamt med en sjuk liten :( Hoppas det vänder! :) Nu vet jag inte vad det är Vilgot har, men det som fungerat allra bäst för oss med våra små har varit bröstmjölk och green smoothie (på apelsinjuice). Närhet verkar han redan få :) Vet inte vad du använder för bärverktyg men MaM Eco har varit super, av bärselen har Manduca funkat bäst för oss. Lycka till!!!

  SvaraRadera
 6. Hejsan! Jag undrar när ni kommer få in mer spirulina i Råvarubutiken? :)

  SvaraRadera
 7. Hallå Plommonet!

  Ny spirulina kommer i nästa vecka!!!

  / Erik

  SvaraRadera
 8. Jaako! Tack så mycket för tipsen. Vi sydde ett bärsele för ett tag sedan men det funkade bara lite kortare stunder...

  SvaraRadera
 9. Skickar en tanke till er som har, verkar det som, alltför många sjukhusbesök med en så liten goding. Hoppas det vänder snart så att ni bara får njuta! Har själv upplevt mycket sjukhus och övernattningar med vår minsta, som väldigt tidigt både hade njurvägsinfektion med påföljande njurproblem samt förkylningsastma. Nu är han 3 år och mår väldigt bra.
  Önskar jag bodde närmare så jag kunde komma på er invigning! Lycka till!!
  /Maria B

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet