torsdag 4 mars 2010

Bara mat


Vilda: tänker inte säga någonting om hur häftigt det är att lämna dörren öppen nu när det töar och höra istapparna ramla ner på bar mark och brista i tusen backar. Inte ens tänker jag säga att det låter som om man vore på franskt café och man inte får se ansiktet på den som orsakat förödelsen eftersom all passionerade ilska sker i köket; utanför springer det bara massa seriösa medelåldersmän i svartvitt och mustasch. Och nä, jag tänker inte prisa den icke-elementgenererade värmen som slår en när man öppnar för brevbäraren. Så det så. Jag tänker bara ge er ett recept jag hittade på idag i ren uttråkan.

Honungsglacerade rotfrukter med citron- & timjankräm

2 morötter
2 palsternackor
1 kålrot
1 rot av en broccoli
(andra rotfrukter går lika bra)
5 msk olivolja
3 msk kallpressad, mörk honung
2-3 msk rosmarin, helst färsk men det går bra med torkad
3 pressade vitlöksklyftor
lite shoyu
Salt & svartpeppar

Sås:
0,5 dl cashewnötter
1 dl vatten
En halv pressad citron
Zesten av en hel citron
Timjan
Salt
Mycket svartpeppar

Skär alla rotfrukter i stavar och blanda med resten av ingredienserna. Lägg på bakplåtspapper och sedan in i torkugn i ca 4-5 timmar. Mixa ingredienserna till cashewsåsen till en slät smet. Servera till rotfrukterna med grönt, goddar och färska mogna tomater (när det blir dags för såna)


Panforteröra med frysta bär

0,5 dl hackade mandlar
0,5 dl hackade hasselnötter
1 liten näve gröna russin
4-5 jättesega dadlar
0,5 dl kakao
1 dl mandelmjöl
kanel
kardemumma
ingefära
nejlika
muskot
salt
1 dl agave (jag använde yacon men den är ju lite dyrare så man måste inte använda den)

Tillbehör:
1 banan
Så mycket frysta björnbär som du orkar proppa ner
Casewgrädde (cashew, vatten + 1 tsk honung)


Rör ihop allt. Torka i torkugn ca 4-5 timmar. Servera med hackad banan, frysta bär och cashewgrädde. Hacka allt i skålen innan avnjutning.

Cheerio!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

3 kommentarer:

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet