onsdag 12 maj 2010

Dag 215(?)

Johan Rosenblad (Vildas far):
(Kiviks lilla råa hälsolaboratorium, försöksperson 001, onsdag morgon:)
Efter två månader av 100% kokt och stekt och friterad och ugnsbakad föda (och ytterligare två månader med blandkost) växlar jag nu över, för andra gången, till mat som jag vet är bättre lämpad som föda åt någon som vill vara frisk och leva på toppen av sin kapacitet. Jag är dålig i magen, trött och irriterad, grå och trist i skinnet och luktar svettiga strumpor så fort jag gått upp för en trappa, dvs jag är precis som jag varit större delen av mitt vuxna liv. Men i höstas var det annorlunda: Då var jag 100% rå istället. Då sprang jag upp ur sängen varje morgon, frisk och fräsch som en hälsobrunnsbäck, orkade vad som helst och gjorde allting snabbare. (Jag överdriver naturligtvis lite grann men är man uppmärksam på sitt hälsotillstånd känns överdriften motiverad.) En av anledningarna till att jag avbröt min förnuftiga livsstil var att jag gick ner alldeles för mycket i vikt; kanske inte ohälsosamt mycket men däremot inte särskilt klädsamt (i mina ögon) - jag är strax över enånitti lång och passar inte att väga under åttio kg. Så, för att jag inte ska tvingas avbryta ännu en period av levande mat och maxat liv tar jag gärna emot tips på hur viktnedgång kan motverkas. Dags- och veckopressen tar alldeles för lätt på detta problem (En artikel med rubriken "Så kommer du i din bikini till sommaren" handlar aldrig om hur läsaren ska bära sig åt för att fylla ut badplagget.)
En annan sak jag tacksamt skulle vilja ha tips om är följande: Förra gången, för snart ett år sedan, när jag gick över från djupfriterade och gräddstuvade animaliska maträtter till cashew- och avokadobaserade dito var under min semester och jag kunde sova och vila och lata mig hur mycket jag ville de första fyra veckorna. De här gången har jag inte den lyxen och jag märker att jag har det betydligt, - betydligt - jobbigare att utföra de fysiska momenten i mitt arbete idag än för en vecka sedan när jag fortfarande åt spagetti med köttfärssås. Jag vet att det är kroppen som inte hunnit anpassa bränsledepåerna efter rå, vegetarisk kost men finns det något sätt att göra det här lite enklare? Finns det någon rawfood-rätt som i bränslehänseende liknar kokt potatis eller pasta?
Jag kom just på att svaren på mina två problem kanske hänger ihop...
(Malmö, onsdag morgon)

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

4 kommentarer:

 1. Om du vill ha råa carbs så kanske groddad quinoa kan passa? :)

  SvaraRadera
 2. Äntligen någon som tar upp detta ämne med att gå ner för mycket i vikt av raw food och levande föda. Ser med spänning fram emot bra tips.

  SvaraRadera
 3. Har du gjort någon analys på hur du äter i nuläget? Experimenterat med olika förhållanden mellan fett och kolhydrater?
  Jag vet att vissa lätt går upp i vikt på högfett medan andra är tvärt om.

  Sedan är ju frågan om du gick ner mycket i vikt pga kaloribrist, träningsbrist eller helt enkelt avgiftning.
  Speciellt de som redan är ganska smala har jag märkt har en tendens att först bli extremt magra innan de börjar lägga på sig igen med ny frisk vävnad. Så jag skulle nog personligen låta viktminskningen gå ganska långt för att se vart det bär av. Men jag förstår att det blir problematiskt om man ska stå på ett cafe och se hälsosam ut.

  Resistansträning är också viktigt för att hålla vikten uppe. Har man inte mycket fett så får man ju kompensera det med muskler. :)

  Men ja, att äta tillräckligt med kalorier kan ju vara problematiskt om man inte kan eller vill vräka i sig tillräckligt stora mängder mat på en dag.

  Är det helt otänktbart för dig att äta en liten del kokt mat som komplement? Väcker det för många demoner i kroppen?
  Jag menar alltså enkla saker som quinoa, amaranth, råris, vildris, nakenhavre, sötpotatis, potatis, linser etc.
  Om man blandar något av det med stora mängder råa grönsaker så får man det bästa av två världar.

  Tänket är ju fortfarande råkost. Och så länge man håller sig till oraffinerade produkter och skyr allt vad gluten heter så tycker jag det funkar bra.
  Men om det triggar en till att äta en massa skräp så är det ju inget alternativ.

  SvaraRadera
 4. Johan, hittade detta klipp av en tillfällighet idag och tänkte på dig: HOW TO GAIN WEIGHT on a RAW FOOD DIET ~ BIKE TOURING the WEST COAST! vid#41

  http://www.youtube.com/watch?v=aLwhS0Z1SNU

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet