tisdag 25 maj 2010

Vilda svin och vilda växter


Erik: När jag var liten hade jag en fascination för kartor, och kunde under vår familjs bilsemester med den genomrostiga Volvo 245:an följa vår väg förbi varje ausfahrt och autobahnkreutz, pricka för besökta byar i franska centralmassivet och se till att skaffa mig stenkoll på Andorras blygsamma vägnät. Jag ritade kartor och höll ordning på antal mil och berättade för pappa när han stressat valde fel utfart i storstädernas rondeller. Det sista tilltaget uppskattades sällan av föraren själv. När vi flyttade ut till vårt hus utanför S:t Olof var en av de första sakerna jag gjorde att skaffa mig en bra karta över området. Jag vill känna min omgivning, och veta alla genvägar till intressanta platser omkring oss.

Som ett steg i min långa väg tillbaka mot en något mer vältränad kropp, något som man inte kan tro sig kunna bibehålla hur mycket råkost man än äter, så har jag plockat fram min karta igen för att titta på var jag kan hitta trevliga löpsträckor i skogen. Min plan är inledningsvis ganska blygsam, men jag dagdrömmer om att i framtiden bli i verkligt bra löparform, och boosta mig med gröna blad, maca och gott självförtroende. I mina mest drömmande stunder ser jag mig till och med i ett par seriösa löpartajts, men inser att jag i alla fall just nu skulle likna Kalle Stropp lite FÖR mycket med mina spinkiga 1.95.

Ja, nog finns det likheter...

Nåväl, med min råa regim och en nyinköpt pulsklocka där jag ska kunna se mina framsteg och tävla mot mig själv har jag gett mig ut på en härlig skogsrunda två gånger under de senaste dagarna. Dessvärre hade jag inte anat att jag skulle stöta på så stora problem att jag nu lutar mot att gå över till landsvägslöpning. Båda gångerna har jag träffat hela tjocka vildsvinssläkten i skogen, och snabbt vänt på klacken i förhoppning om att de inte ska springa efter, och i fall de nu skulle det, försökt föreställa mig hur jag skulle ta mig upp i träden längs vägen. Charlize har föreslagit att jag ska ha med vapen, som en kniv, och även telefon, men om man ska behöva springa med snickarbyxor faller liksom lite den fria känslan med att just vara ute och springa.

I vårt något närmare närområde går emellertid en kort vandringsled, där jag och Vilda nu de senaste dagarna varit ute och promenerat i tidig morgon för att få en bra start på dagen. Det är en sak att springa i skogen, och en annan sak att promenera och fästa uppmärksamhet på lustiga stubbar, märkliga flygfän, och allt det vackra som i löparspåret far snabbt förbi. Vi har plockat en hel del harsyra som vi bland annat använde till en pesto som fanns med på lunchmenyn i söndags. Känns helt fantastiskt och helt i linje med våra ambitioner att kunna ta in supernyttiga ingredienser från den egna skogen i den maten vi erbjuder våra gäster (rätten blev en succé, faktiskt). Dessutom älskar Vilgot harsyra och klagar när han inte får mer. Vilka vårväxter använder ni andra där ute i världen i råkostmaten? Vi lär oss mer och mer om vilda matväxter men vill gärna ha in tips kring recept och beprövade kombinationer. Kanske blir det kirskålskroketter på menyn framöver?

6 kommentarer:

 1. vad härligt! De där små rackarna har jag inte tänkt på annat som ett litet sursug längs skogspromenaden. Kanske nåt att testa då! Men innehåller de någon näring? Tänkte att det mest innehåller Oxalsyra. Men åh vad vackra de är! Annat som är vackert och ätbart är luktviol som fått dekorera kakor och andra bakverk här om våren. Annars är det mest maskrosblad i salladen och nässlor i soppor och smoothies här. Diverse ogräs från bakgården har fått sällskapa basilika i pumpapesto's också.. och nu när jag tänker efter har det varit både rolleka, groblad och daggkåpa i nån sallad.

  SvaraRadera
 2. Imponert over evnen til å sette seg inn i områder ved hjepl av kart!
  Må si jeg lo så tårene trillet når du skrev om skogsturen...Skrekk og gru og få en sånn gjeng etter seg ja...
  Brennesle blir det jo en del av,kirskål har jeg veeeeldig "hat"forhold til...men skal prøve å snu litt på det...Masser av blomster i salaten hele sommeren.. I perioder tørker jeg også mye blader for vinterbruk...
  Suuuperfint innslag om dere i Elle Mat&Vin...Sønnen var på snus&mattur til Sverige i går og kjøpte det med:-)) Det har ikke kommet i Norge enda nemlig!Eneste var at det skulle vært over flere sider...Skrive til de jeg kanskje?
  Fikk sååå lyst til å lage maten:-)
  Suuuperfiiin dag & Klem Randi

  SvaraRadera
 3. Nej, nej! inte kan man äta Harsyra. Harsyra kan man "smaka på" för att det är gott - men man kan inte "äta" det för det är giftigt (och definitivt inte bra för små njurar. Precis som Carolin säger innehåller Harsyra oxalsyra som är lätt giftigt och berövar kroppen på kalcium och ställer till oreda i njurarna.
  Men det finns massor av annat gott....

  SvaraRadera
 4. Jo, lite harsyra kan man väl allt äta, i begränsad mängd kan ha den goda medicinska egenskaper. Såvida man inte äter mycket, och inte under längre perioder. Men Vilgot får inte i sig många blad - han tuggar mest... :o) Och som en liten del i en klick pesto ska det nog inte vara någon fara... Vad tror du annars om stensöta, Cog, kan det vara något att utforska lite närmare?

  SvaraRadera
 5. Förr i tiden - varifrån mina kunskaper i dessa ämnen stammer - ansågs Stensöta vara en annan av dessa "du tror att du kan äta detta men det kan du inte". precis som Harsyra. Stensöta ansågs nämligen innehålla såpass mycket cancerframkallande ämnen att facklitteraturen varnade för minsta samröre med växten. Jag vet inte vad man anser idag - men jag skulle nog vara lite försiktig iaf. Bara för att saker växer i orörd natur måste de inte vara nyttiga. Ingen vettig människa sätter i sig Stormhatt, Gullregn, Björnloka, Skelört, rå murkla eller lömsk flugsvamp bara för att de är giftfritt odlade. Det finns å andra sidan massor med bra, ätliga växter där ute; mållor, nässlor, maskrosor, en hel del korgblommiga växter etc etc. Låt de tveksamma vara.

  SvaraRadera
 6. Jag vill bara tacka för det jättefina paketet jag fick hem till mig i fredags! Blev jätteglad både av det fina bokmärket och den lilla handskrivna lappen i, det märks verkligen att ni lägger ner omtanke och kärlek. Nu blir jag extra glad varje gång jag öppnar mitt skafferie! :D

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet