tisdag 22 juni 2010

Högt och lågt...

Så var det äntligen dags att igen sätta sig vid tangenterna för att lämna ett avtryck i bloggosfären... Det har gått över tio dagar sen vi sist skrev, men kanske måste det ibland finnas utrymme för att göra små uppehåll. Jag sitter i personalrummet på caféet, och utanför fönstret hör jag kvällens sista fågelkvitter från kiviksskymningen. Bredvid mig småsnarkar Vilgot i en barnvagn, med en fot som sticker ut. Allt känns lugnt och det enda som hörs från själva lokalen är ett dovt brummande från frysrummets kompressor. Vilda är på övervåningens lager och packar varor för stundande leveranser.

Alla tecken pekar faktiskt åt rätt håll nu för vår lilla verksamhet. Äntligen. Jag satt just och bläddrade i "gamla" foton från byggnationen när köket inte var något alls förutom ett sprucket golv och ytterväggar, när caféet var en sliten butikslokal med daskigt gula väggar och en oanvändbar toalett och när vinden var ett härbärge för spindlar, och inte som idag ett fantastiskt litet lager. På något sätt blir jag nästan rädd vid tanken på att vi varit där, mitt i det slitet, med så mycket kvar att göra. Känner ni igen den känslan - att med en bild för en sekund förpassas bakåt i tiden till ett då som man inte riktigt än har bearbetat klart? Nu känns det dock fantastiskt att se resultatet. I vissa stunder fullkomligt bubblar jag av stolthet över att vi fått till stånd allting, och att vi kan ta emot nya nyfikna gäster och gamla råkosträvar med öppna armar.

I andra stunder vill jag dock bara åka hem och lägga mig, och vara ledsen. Trots den stundande högsäsongen då "det gäller att vara på topp" och att "jobba järnet", eftersom att "det är nu pengarna ska in" (för att citera jargongen hos vissa österlenare). Men jag var egentligen inte på topp ens när jag och Vilda började vårt caféprojekt, efter vårt hotelläventyr i Stockholm. Sen trodde vi naivt att vi skulle kommit igång redan i höstas. Och räknade inte med fimbulvintern och heller inte med alla hundratals, ja, snarare tusentals byggtimmar som vi skulle komma att lägga ned i lokalen. Jag har faktiskt varit sjukskriven i en vecka nu. Sjukskriven från den verksamhet som har HÄLSA som sitt främsta ledord. Är det inte lustigt?

Jag vet inte om ni som läser denna blogg helst vill läsa fina recept och se vackra foton och gärna slipper få personliga utvikningar om vilka vi är när vi inte är käcka och glada. I sånt fall får jag ursäkta mitt tilltag. Men det känns så skönt att kunna skriva och vara ärlig. Och kanske känns våra käcka och glada inlägg då också mer ärliga? Läkaren berättade för mig att det var ett friskhetstecken att känna att man behöver bli sjukskriven. Jag har nog länge levt med föreställningen att jag klarar vad som helst, och att man kan jobba alla veckans dagar månader i sträck. Bara man får vila sen. Men nu får det räcka, sen får vara nu, och ingen råkost i världen kan förflytta det mentala berg som ett prestationsinriktat, självfördömande och ett ordningsmaniskt jag kan utgöra. Bara en fru och ens barn som visar vad som är viktigt i livet. Så nu försöker jag släppa kontrollen ett tag, och andas djupt. Och äta underbar levande mat.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

9 kommentarer:

 1. Det låter klokt och sunt!!
  att jobba som en dåre är lätt när man jobbar åt sig själv med något man rinner för och det kan ju just därför att man jobbar åt sig själv vara väldigt svårt att vara ledig dessutom..
  klokt av dig att sätta stopp och tänka på vad som är det viktigaste.

  SvaraRadera
 2. brinner och inte rinner ska det vara!

  SvaraRadera
 3. Jag gillar era personliga utvik, det gör att det känns lite mer personligt, nästan som att jag känner er :)
  Jag har folk i min närhet som är och har varit sjukskrivna och det gäller verkligen att känna efter! Det går inte att köra på hur länge som helst och tro att det löser sig, för det gör det inte.
  Se till att vila mycket och njuta av sommaren. Då blir det lättare att se till det positiva som finns i er underbara verksamhet!

  Sköt om er så ses vi snart igen.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 4. Tack för ett ärligt och fint inlägg, och jag hoppas att du mår bättre snart! Personligen uppskattar variationen på er blogg.

  SvaraRadera
 5. Även om jag är dålig på att kommentera utvikningarna så uppskattar jag dem minst lika mycket som recepten! Det är ju tack vare er personliga prägel på allt ni tar er för som gör att jag ser fram emot att besöka er igen. (har lite löst planerat nästa helg)

  Det är ju en enorm tur att du inte är ensam eldsjäl bakom Lilla Råa iaf, då hade det troligtvis stupat med dig. Jag sjukskrev mig i vintras och mitt företag är så gott som tillbaka på ruta ett där jag började för några år sedan. Eller ja, till och med ett par steg längre bak än så.
  Fast efter lite övervägningar så har jag insett att jag inte vill jobba med det ändå, så i mitt fall var det nog bara bra att det hände.
  Dags att prova något nytt helt enkelt.

  SvaraRadera
 6. Bra att du sjukskriver det när det verkligen behövs. Fårstår att ni har haft/har massor att göra.
  Och TACK för era fina hälsningar som finns på paketen!
  Hälsningar
  Maria B

  SvaraRadera
 7. Tack alla snälla för era fina och värmande kommentarer! Jag blir faktiskt lite rörd. Och Henrik, du vet att vi är borta fram till söndagen? Nästa vecka öppnar vi (hrm..Vilda med hjälp) dock på onsdagen och laddar upp med god mat och bakverk! Kram till er alla!

  SvaraRadera
 8. Jag gillar allt. ;)

  Du får rikta dina prestationskrav mot din läkning istället - eller om du rent av borde sikta på prestationsförbud helt och hållet, vad vet jag. =)

  Önskar lycka till och en trevlig midsommar!

  ps Hoppas Kendra hörde av sig!

  SvaraRadera
 9. Åhå. Så ni har öppet från onsdagar nu? Eller bara onsdagar och helger? Då kanske jag kommer ännu tidigare. Ska kolla vandrarhemmen. :)

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet