torsdagen den 4:e november 2010

Vackra höstsoppor och magiska Raw Food-gurus


Soppor är, enligt mig, en något förbisedd del av Raw Food-köket. När jag först kom i kontakt med råmaten så utgjordes sopporna främst av Ann Wigmore's alg- och surkålssspetsade groddsoppor (även om dessa kan ha sin charm), och utifrån det hade jag till viss del själv byggt fördomar. T.ex. att det inte går att göra särskilt goda "kalla" soppor utan att det blir mycket annat än grönsakssmooties i djuptallrik. Men - skam den som inte gör upp med gamla invanda föreställningar. Hos Mandelmanns i Rörum köpte vi för någon månad sen en enorm butternut squash i form av en gigantisk manslem (att vi köpte just denna var inte avsiktligt...inte bara i alla fall...). Den låg sen i kylen ett par veckor, till synes helt intakt. Till slut bestämde jag mig för att hugga in i den och göra något av den... Och spiralpasta var vi rätt trötta på. Så det fick bli en soppa istället. Och tänk vad gott det faktiskt kan bli, speciellt om man kör den lite småljummen i mixern....
Denna soppa gjorde jag alltså med bas på butternut squash, med avokado, morot, röd paprika, vitlök, tamari och en massa goda kryddor. Vad gäller konsistensen får man prova sig fram med vatten, mandelmjölk eller liknande tills konsistensen känns fin. Och att toppa med adukiböngroddar är inte helt tokigt...

Höstamys i matform...

I Kivik går vårt arbete vidare med att hantera den allt ökande strömmen av kunder till webshopen, något som är fantastiskt kul och ett bevis för att det sätt vi jobbar på uppenbarligen gillas! Vi har insett att vi antagligen förfogar över 4-5 heltidstjänster, och skulle utan att blinka anställa så många om vi kände att vår ekonomi klarade av det. Nu har emellertid vår vän Henrik börjat hos oss på praktik och vår förhoppning är att vi ska kunna anställa honom så småningom. Nästa vår/sommar när vi har livsmedelsproduktion, juicebar och café igång kommer vi sannolikt vara en handfull människor här. Det blir spännande! Det är lite kul att mötas av förvånade frågor, som "det är rätt lugnt för er nu va?", när bekanta som inte vetat om att vi har internetdelen lite oroligt ser hur dött det är i Kivik och funderar om vi ska klara oss över vintern. Och visst, det hade varit rätt tufft utan den. Hösten och vintern är inte barmhärtig mot små caféer och butiker här på vår kant av Skåne...

Vad vi också har nöjet att få ägna oss åt här under lågsäsongen är att ta emot eminenta besök, som det av råkostgurun Kate Magic från England. Vi hade lyckats locka hit henne med löften om pittoreska slottsmiljöer och fulla föreläsningssalar och jag tycker nog att vi lyckades hålla det vi lovade rätt bra. Hon kom hit tillsammans med sin trevlige pojkvän John, som lustigt nog är storrökare, men på väg mot en sundare livsstil. Han ser ut att vara Kates motsats men de passar superbra ihop!

Förutom en full föreläsningssal i Malmö en kväll, så hade vi en mycket uppskattad workshop i vårt café under en oktobersöndag. Kate lagade massor av spännande raw food, mat och kakor i stora lass och alla deltagare lät sig mycket väl smaka. Nedan finns ett litet filmklipp från workshopdagen. En av de saker jag tycker är mest spännande med Kates matlagning är hur hon lyckas få in superfoods i all sin mat på ett fantastiskt sätt. Tomatsåsen med en kakaonibs var väldigt god och mustig, och att blanda Purple Corn-extrakt i chokladen gav häftig färg och en massa extra fytonutrienter...

Tjuvtitt i workshopen.

Kate blir förevigad med sin kaka...




Ha det gott i höstmörkret!

4 kommentarer:

  1. Tack för att ni ordnade dessa evenemang! Love Kate =) Kul att höra att det rullar på i butiken också!

    Vill ni vara med i en ev. raw julkalender @ my place?

    SvaraRadera
  2. Tack för workshopen. Inspirerande. Så fort jag får mitt nya kök installerat kommer jag att bli lika duktig som Kate.

    SvaraRadera
  3. Hei skjønninger:-)) Det er bare sååå superkuuult at det "ruller"i vei... & godt å se at dere har fått litt hjelp så det kanskje kan bli en fridag i måneden eller hva? Suppen så deilig ut & digger at det er video her...så kan det føles at man deltar bittelitt.. Jeg har hatt boken til denne damen en stund,men kjenner vel mere og mere at jeg ikke vil proppe tingene mine med superfoods.. Noe ja,men ikke at det er basis liksom....Nyyyyt Østerlen for meg også please<3...deilig dag & Stooor klemmm

    SvaraRadera
  4. Saknar era inlägg!/Maria

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet