söndag 25 december 2011

Julafton utan ärmar


Charlize, jultomte
Det är slutet på regnsäsongen så när vi ger oss iväg till stranden regnar det fortfarande och fötterna sjunker härligt ner i leran när man går upp för backen från vår lilla cabana upp till det gemensamma köket.  
Vi ringer skypesamtal till våra familjer och ser dom iklädda i varma tröjor och tomteluvor i färd med att äta köttbullar och fläskstek. Visst saknar man familjen men de är så långt borta i en annan värld. Långt från vår verklighet nu. 
Vi får skjuts med Eric från grannbyn igen och eftersom Challan hellre vill stå bak i Brian och Jodys pickup tar vi Enrique med i vår bil. Enrique har rötter i Kuba så han pratar också spanska och från baksätet hör vi hur Eric berättar samma sak som han gjort för oss några dagar tidigare. 
"Dessa 40 hektar är mina. Där bor vi och där min far och där min bror. De är inte till salu! Men mittemot är min frus mark. Om du vill kan du köpa lite av den. Du vet för 50.000 dollar kan du köpa mark, och för 50.000 till kan du bygga dig ett litet hus. Du kan bo där några månader om året så kan jag passa upp ditt hus någon gång i veckan så där..." 
I Costa Rica har alla land. Ett par generationer sedan bestämde regeringen att landet skulle satsa på jordbruk och det proklamerades att alla skulle få det land de pekade ut som sitt egna. Därför har alla land. Dessvärre ser Costaricaner (som för övrigt är världens lyckligaste folk) också på teve och har börjat längta efter materiella tillgångar. Det är inte sällan man ser costaricaner sälja sitt land för exempelvis en motorcykel och lite cash. 
Vi stannar på en supermercado. Den är nedsläckt men öppen, en tanig tomte i shorts och bommullsskägg röker en cigarett utanför. Han ler välkomnande. Butiken är stor men på hyllorna står endast ett fåtal av varje vara. Det påminner lite om vårt lager när i började. Vi köper bönor och blöjor åt Vilgot; han äter för lite och så vill vi ha bröd så han kan få något att äta meddetsamma. Det är svårt att veta eftersom inga ingredienser står på förpackningen, men bröden är alla vita och fluffiga och antagligen rätt söta. Innan vi åker därifrån frågar tomten om Vilgot vill ha godis. Erik svarar lite skamset att han tror att vi skippar det men tackar så mycket varpå tomten slår ihop sina händer, bugar lätt och med en huvudryckning säger han: "Pura Vida!" (Costa Ricas nationella ordspråk som betyder ungefär någon slags positiv variant av "gilla läget") 

På stranden duggar det först men ganska snabbt spricker det upp. Erik tar en löprunda med två av killarna, Challan leker i vågorna, krabborna gräver upp sig ur små hål och bildar häftiga mönster i den våta sanden. Jag sitter och läser och håller koll på att lillan inte får för mycket sol. Jag springer ut med Challan i vågorna en omgång och med Erik en annan. Vi får hjälp med barnen av det nya brittiska paret, Lisa och Pawel, medan vi slänger oss i havet och skrattar tillsammans. Gud vad det är roligt att skratta. Och gud vad det är härligt att bada när vattnet inte är überkallt. 
Vilgot blir röd om kinderna och jag tänker att vi kan smörja honom med kokosnötskött men Jody letar upp en kokosnöt med skott. Hon säger att vattnet i denna ska vara fetare och lättare att använda i det syftet.  
Klockan blir tolv och Challan är fortfarande i solen. Vi ber henne förgäves att ta sig till skuggan och läsa. Hon tror att allt är ok eftersom hon fått lite solkräm. Vi kommer hem, alla kräftröda, även de som suttit undet träden i skuggan mest hela tiden. Men ingen klagar. 
Julbuffet à a raw Costa Rica
Klockan fem serveras julmiddag; blomkålsris med currygryta, rå baba ganoush, rå hommus (så god att den slår den ickeråa varianten med miltals avstånd), rödbetsmedley, grönsallad med misodressing, och till efterrätt en fantastisk sapotepudding som smakar pumpapaj. 
Charlize delar ut julklappar som hon köpt på marknaden åt alla. Det blir succé och Brian byter om till de chockrosa kortkorta shortsen hon köpt åt honom och paraderar runt. Alla gapskrattar, Charlize rodnar och hon är nog rätt lycklig.  
Så avslutas vår julafton på vår sida världen, vi är mätta krispigt solbruna och vi somnar lätt och sover igenom natten med konstiga drömmar om femhövdade barn och flygolyckor.   
  
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

 

2 kommentarer:

 1. Jag läser och ler och tänker att önska er en god jul känns lite överflödigt! Jag gläds med er i ert goda julfirande! Njut och ta hand om er precis som ni gör! Stor kram
  Emma i Lund

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet