När jag själv åt en "vanlig" vegetarisk diet och tränade mycket styrketräning levde jag efter devisen "ju mer protein, desto bättre". Ungefär som om vartenda gram protein direkt transporterades och blev till muskelmassa. Vad jag då inte visste, var att detta i själva verket hindrade mig från att må bra och få bra träningsresultat. Dessutom gav det mig hemska matsmältningsproblem (och gaser). Ett överintag av raffinerade och denaturerade proteiner, som hettats upp, leder till produktion av en massa slaggprodukter, till försämrad återhämtning, acne, och mycket annat otrevligt. Många har sagt det förr, men det tål att sägas igen; det handlar om kvaliteten på proteinet, inte mängden. Modersmjölk, som föder små bebisar som befinner sig i en snabb tillväxttakt, innehåller inte ens 2% protein. Jag vill inte säga att detta är tillräckliga proportioner för någon som tränar superhårt och vill bygga muskelmassa på ett naturligt sätt, men det ger i alla fall lite perspektiv på de monstruösa rekommendationer man kan finna i träningstidningar och liknande.
Det ska också sägas att proteinbehoven är individuella - vissa kroppstyper (som jag t.ex., lång och smal, nervös vata-dosha) kan behöva mer protein. Och tycker man inte att man får i sig riktigt tillräckligt genom gröna blad, nötter, frön och liknande, så finns det riktigt bra tillskott. Många har provat hampaprotein som också har ett bra innehåll av omega-fetter. Min favorit är annars Sunwarrior risprotein, eftersom att det går så himla bra att blanda med smoothies. Jag har gjort ett antal olika experiment med ananas, kokoskött, vanilj, mango...men man behöver ju inte vara i Costa Rica för att göra riktigt goda smoothies. Även om det underlättar.
Inspirerande video Kire! Blir nog aldrig trött på denna typen av "success stories" som bevisar att det snarare handlar om vad vi inte äter än vad vi äter.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaJag e också rawfoodare (mestadels), vata och tränar... vilka är dina bästa tips för bra matsmältning?
//PB