måndag 9 januari 2012

Holy Mole!Vilda: Nåja nåja... Har vi lockat er tillräckligt för att ni ska nappa på nästa års Costa Rica-retreat? I så fall kanske det är dags att prata maaat! Idag har Chris Kendalls retreatgäster (ni får veta mer om honom i kommande blogginlägg) blivit bjudna på noni och fruktsoppa, katuksallad och sapotepudding. Förra veckan, då Lou Corona var på besök fick vi smakat på yoghurt och superduperjuicer. Men vad äts annars då?

Typiska rätter här i Costa Rica är relativt hälsosamma (i den bemärkelsen att de inte har så mycket mjöl, mjölk och socker), mycket kolhydrater dock och mycket koriander, gallo pinto till dagens alla mål (ris, svarta bönor o koriander), sopa negra (svart bönsoppa med koriander och ägg), casado (ris, kålsallad, banan och något kött), olla de carne (gryta med lite kött och desto mer lokala grönsaker som två sorters sötpotatis, morot m.m.) eller olla porida (gryta med yucca, sötpotatis, potatis, morot, chocho, kokbanan, pumpa, tannia, kål och lök).


Gallo pinto, costa rica-frukost...Det används vanligtvis inte mycket kryddor, så cuisine à la Costa Rica är kanske inte en gourmetkocks dröm, det sägs att maten är desto mer smakrik på den karibiska sidan där det peppras till och där landets superproduktion av kokos kommer till sin rätta i heta limegrytor...

Själva äter vi mest enkla fruktmål här, dricker smoothies, slänger ihop sallader med dressingar baserade på kokosvatten och kokoskött (=kokosmjölk). Men medan Erik frodas och fröjdas och låter papayan smälta under tungan medan ett lätt extatiskt leende pryder hans vackra solbrända ansikte, har jag själv lite svårare för fruktariandieten. Kanske beror det på att jag inte är tillräckligt fysiskt aktiv, kanske på att jag trots allt ammar två barn och inte äter tillräckligt, eller beror det helt enkelt på att jag alltid älskat att verkligen laga mat. Erik kan slänga ihop en sallad på lite grönt, en tomat och en skvätt olja och tycka att det är "peachy". Själv tycker jag att det är svårt ätt äta något som inte smakar någonting. Men det är bara jag. Säkert att mina smaklökar är skadade efter alla baknätter när Challan låg och sov och jag hade filmbesök.

Hur som helst. Jag har underhållit min cordon bleu-läggning när jag har lagat åt barnen. De har blivit besatta av friterade majsbröd (i kokosolja) som jag iofs har lyckats superladda med grönt och skönt... Här är en bas till att smaksätta mina röror:

Holy mole1 dl soltorkade tomater
0,5 dl blötlagda valnötter
0,5 dl blötlagda mandlar
4msk kakao
1 chili (styrka beror på smaken)
1-2 viltöksklyftor
2 msk sesamfrön
3 msk russin
Koriander
Himalayasalt
1/2 söt lök
Vatten

Mixa alla ingredienser utom lök och vitlök. Häll gradvis i vatten för att få en så fast konsistens som möjligt. Mixa i vitlök och lök i slutet. Häll röran i en burk och använd som krydda i såser osv.

Annars är allt bra i tropikerna. Förutom att en sandloppa eller femton måste ha krupit upp i min bikini och att jag därefter har femtioåttatusen bett på insidan av låren.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

8 kommentarer:

 1. Mmm, vilket spännande recept!
  Njut av solen, här hemma är det gråare än grått och blötare än blött...

  SvaraRadera
 2. Oj oj... ska inte falla för frestelsen att säga "åh vad det skulle vara svalkande med lite regn" ;-)

  Kram på er!

  SvaraRadera
 3. ÅÅ mums mums mums! Det ska jag prova! Hihi.. hoppas att dina smaklökar åtehämtar sig Vilda:)
  KÄRLEK

  SvaraRadera
 4. Åh va härligt det verkar med Costa Rica!!! Vill också åka dit.... :D
  Den där röran måste jag testa, låter supersmarrigt.. Kan tänka mig att dte blir gott på typ krispiga sallads blad med avokado, paprika och nån tomatsalsa : ) !?

  SvaraRadera
 5. åhhhh, har just suttit och kikat på era videoinlägg!! Har försökt höra mig för om någon vet hur ni har det, men så kom jag ihåg att kika in här!
  Inlägget är ju gjort för ett bra tag sen, och ni kommer ju snart hem, men jag måste säga att vi saknar er och är sjukt nyfikna på hur ni haft det!!
  Ni måste komma och fika/käka en kväll så vi får höra mer!!
  STORA KRAMAR till er från oss!!!
  Camilla och Andreas

  SvaraRadera
 6. Å vad jul att se att ni har en blogg. Jag brukar handla hos er och ser alltid fram emot era söta små paket med klistermärken på!

  SvaraRadera
 7. TACK!

  Hyllar dig lite extra här:
  http://lemonadfabriken.se/?p=2666

  Och i sommar kommer jag och hälsar på i Ert kafé!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Hej,
  Jag jobbar för sajten HittaRecept.se. Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://kivikslillaraa.blogspot.se) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Vänlig hälsning,

  Pauline Torres
  pauline@hittarecept.se

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet