Samma är det med de som argumenterar för mjölkkonsumtion. Det är ett känt fenomen att länder där konsumtionen av komjölk (både homogeniserad och pastöriserad) är hög är även benskörhet otroligt vanligt. Detta beror på att, trots att mjölk innehåller mycket kalcium innehåller den även A-vitaminen retinol som drar kalcium ur kroppen.
Jag läste ett inlägg om detta på Zarah Öbergs hemsida där någon sedan hade svarat att det var absurt, att vår höga halt av benskörhet snarare skulle bero på att vi drack FÖR LITE mjölk. Ursäkta mig om jag punkterar den mest uppenbara bubblan av bristande logik men om vi har så hög halt av benskörhet (och det är verkligen det minst allvarliga problemet som är associerat med mjölk) på grund att vi dricker för lite mjölk, varför är den inte högre i länder där de dricker mindre?
Annat är det med morötter. I sydsvenskan idag kunde man läsa att morötter helst skulle kokas hela. Anledningen till detta var att ämnet falcarinol annars läckte ur morötterna i kokvattnet och att upp till 25% på så vis försvann. D.v.s. 25% av det som moroten skulle innehålla om den koktes i bitar. Falcarinol sades minska risken för tumörer. Men varför inte tipsa om att äta råa morötter istället för att koka dem? Då behåller ju moroten ALL falcarinol. Nej, enligt forskarna var moroten bättre att koka därför att betakarotenet då blev lättare för kroppen att ta upp. Det är vanliga argument för att hetta upp mat. Att ETT ämne blir mer tillgängligt för kroppen eller att ett mindre bra ämne minskar eller försvinner. Men samtidigt som detta må vara sant försvinner även så mycket annat. Alla matenzymer förstörs redan vid 42 graders uppvärmning och tvingar kroppen att använda sina egna enzymer för matsmältningen vilket gör att dessa inte kan ägna sig åt att reparera och förnya som de egentligen ska. Vitaminer och mineraler försvinner också till 50-100% beroende på vilket uppvärmningssätt man använder. Om man istället litar på naturen och äter mat i dess ursprungliga form så är jag säker på att man får i sig tillräckligt med betakaroten för att slippa koka sina morötter.
Igår började vi skärpa oss. En falafel och en rågmacka. Annars allt rått. Känns härligt. Nu sitter vi här och väntar på morgonronden och äter apelsiner. Mmmmmm...
Trevlig raw food på råvarubutiken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar