torsdag 18 juni 2009

På väg mot bättre horisonter

Vilda: jag försökte förklara allt det jag vet utan att låta tjatig för lillasyrran. Det gick inte bättre än jag trodde att det skulle gå men jag var bara tvungen att säga något. "Jag skulle aldrig klara mig utan kött" är ett citat som gör ont att höra. När man vet att produktionen av animaliska produkter står för 18 % av koldioxidutsläppen och tittar ut genom fönstret på det hemska junivädret känns det som att man inte bara FÅR låta bli att säga någonting. Det handlar inte bara om den egna hälsan längre.

Samma är det med de som argumenterar för mjölkkonsumtion. Det är ett känt fenomen att länder där konsumtionen av komjölk (både homogeniserad och pastöriserad) är hög är även benskörhet otroligt vanligt. Detta beror på att, trots att mjölk innehåller mycket kalcium innehåller den även A-vitaminen retinol som drar kalcium ur kroppen.

Jag läste ett inlägg om detta på Zarah Öbergs hemsida där någon sedan hade svarat att det var absurt, att vår höga halt av benskörhet snarare skulle bero på att vi drack FÖR LITE mjölk. Ursäkta mig om jag punkterar den mest uppenbara bubblan av bristande logik men om vi har så hög halt av benskörhet (och det är verkligen det minst allvarliga problemet som är associerat med mjölk) på grund att vi dricker för lite mjölk, varför är den inte högre i länder där de dricker mindre?

Annat är det med morötter. I sydsvenskan idag kunde man läsa att morötter helst skulle kokas hela. Anledningen till detta var att ämnet falcarinol annars läckte ur morötterna i kokvattnet och att upp till 25% på så vis försvann. D.v.s. 25% av det som moroten skulle innehålla om den koktes i bitar. Falcarinol sades minska risken för tumörer. Men varför inte tipsa om att äta råa morötter istället för att koka dem? Då behåller ju moroten ALL falcarinol. Nej, enligt forskarna var moroten bättre att koka därför att betakarotenet då blev lättare för kroppen att ta upp. Det är vanliga argument för att hetta upp mat. Att ETT ämne blir mer tillgängligt för kroppen eller att ett mindre bra ämne minskar eller försvinner. Men samtidigt som detta må vara sant försvinner även så mycket annat. Alla matenzymer förstörs redan vid 42 graders uppvärmning och tvingar kroppen att använda sina egna enzymer för matsmältningen vilket gör att dessa inte kan ägna sig åt att reparera och förnya som de egentligen ska. Vitaminer och mineraler försvinner också till 50-100% beroende på vilket uppvärmningssätt man använder. Om man istället litar på naturen och äter mat i dess ursprungliga form så är jag säker på att man får i sig tillräckligt med betakaroten för att slippa koka sina morötter.

Igår började vi skärpa oss. En falafel och en rågmacka. Annars allt rått. Känns härligt. Nu sitter vi här och väntar på morgonronden och äter apelsiner. Mmmmmm...

Trevlig raw food på råvarubutiken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet