måndag 3 juni 2013

Riktigt svenskt: hur du fixar smörgåstårtan

Det här receptet kom aldrig upp på bloggen första sommaren. Jag hade inte riktigt tid då... jag var lite för upptagen med cafét och la därför bara upp en bild.

Nu, tre år senare, kommer receptet.


Rå vegansk smörgåstårta

Bröd:

4 zucchini, skalade
4 kg morot, riven
1 l groddat bovete
4 dl groddade solrosfrön
2 dl malda linfrön
2 dl blötlagda mandlar
0,5 dl lökpulver

Kör ingredienserna i matberedare tills du får en jämn deg. Sprid ut degen på 3 torkugnsplåtspapper (gör det gärna tunt, om det blir mycket smet över, för över på nästa plåt) och låt torka i 5 timmar. Vänd brödet och skala sakta av plåtpappret. Låt torka ytterligare 5 timmar.

Fyllning:

5 dl cashewnötter
1 dl citronsaft
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
2 dl vatten
2 dl hackad gräslök

Mixa alla ingredienser utom vitlök och gräslök till en jämn smet. släng i vitlöken och mixa lätt igen. Häll i gräslöken och rör om. Smaka av med salt och peppar.

1 blomkålshuvud, hackat
3 avokado
1 dl citron
Färskmald svartpeppar
Svart salt

Kör blomkålen i matberedare tills den har en risliknande storlek. Häll i resterande ingredienser och pulsa tills avokadon är någorlunda mosad.

3 zucchini, delad på 2 och sedan skivad
4 msk olivolja
4 msk citron
4 msk shoyu/ tamari

Blanda Shoyu/ tamari, citron och olja. Häll i zucchinimånhalvorna. Ställ in i torkugnen tillsammans med brödet på sluttampen (låt stå högst 1 timme)



"Räkor"

4 dl cashewnötter, blötlagda 1 timme (eller mer)
2 msk shouy/ tamari
lite Cayennepeppar

Häll av blötläggningsvattnet. Blanda i shoyu/ tamari och rör om med cayennepeppar.

Topping

2 finhackade rödlökar
15 fint skivade rädisor
1 stor näve dill
1 skivad citron
2 klyftade tomater
"räkor" (se ovan)

Varva bröd med zucchinihalvor, bröd, blomkålsröra, bröd, majonnäs och topping.

Serveras på fat med Salladsblad omring. Utan salladen blir den litta väl mäktig...

Hoppas ni gillar!

Det gjorde i alla fall min mamma den dagen :-)


Kärlek kärlek kärlek,
Vilda

Köp lite raw food o superfood o nötter och sånt på råvarubutiken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet