söndag 20 december 2009

En stilla vädjan...

Erik: Utanför fönstret, i vintermörkret, ligger ett halvmetertjockt snötäcke. Sällan har de österlenska markerna upplevt en sådan bländande decemberprakt, och inte trodde vi, när vi flyttade nedåt landet, att vi nästintill skulle bli insnöade. Nu i dagarna har det till och med kört bandvagnar här med plog, och Skånetrafiken kallar väderläget för Force Majeure. Och visst är vädret en stor kraft. Men snö i Sverige i december är kanske ändå inte riktigt så allvarligt som krig, jordbävning eller världens undergång.


Här i vår stuga firas det liten förjul med rått julbord. Alla besökande släktingar har ätit och uppskattat den råa maten och det efterföljande fantastiska råa dessertbordet. Jag och Vilda har verkligen sett fram mot julen men de sista veckorna har denna känsla solkats av en frustration över att cafélokalen inte blir klar och att vi därmed inte kan få någon inkomst från vår huvudverksamhet. Och att våra ljusa utsikter börjar mulnas ganska påtagligt...

Vad som skett är framför allt att miljöförvaltningen dömt ut golv och delar av lokalen som vi trodde att vi skulle nyttja. Fastighetsägaren har tagit en del av dessa kostnader, men en stor del har hamnat på oss. Det besvärligaste problemet har dock varit fördröjningarna; en hantverkare kan inte komma det datumet, vilket gör att nästa hantverkare inte kunde följande datum, och till sist nu i torsdags, droppen. Golvläggaren kunde inte komma på grund av snöovädret. Så nu kan han inte komma förrän i mitten av januari. Summa summarum så kommer vi inte igång förrän slutet av januari, eller början av februari. Och enligt budget och ursprungliga planer skulle vi varit i full gång i november.


Vad vi emellertid faktiskt fått igång är vår superfina webshop Råvarubutiken (www.ravarubutiken.se) med förstaklassiga ekologiska varor, och där har vi redan fått in en hel del beställningar. Men vår stilla vädjan till er därute, som är nyfikna och kanske funderat på att beställa, är att gå in och göra det snart. Vi har massor med jättefina produkter som inte gör någon nytta i vårt lager, utan som inte vill annat än att hamna i era kök. Om du har en julklappspeng över, hjälp oss att klara oss in i nästa år...! (...vi avser också att sätta igång våra hemma-hos kvällar med introduktion till raw food i januari, så om det finns intresse, hör av dig...)

Jag hoppas innerligt att ni förstår att det inte känns helt lätt att "avslöja" att läget inte ser helt ljust ut för oss för tillfället. Självklart skulle vi vilja framstå som om vi inte hade några svårigheter eller utmaningar, men så är det väl egentligen sällan i verkligheten.

God Jul och varma hälsningar från Erik och Vilda...

12 kommentarer:

 1. Halloj, några tipps för er butik.

  1. En länk till butiken från bloggsidan som är lätt synlig, i sidan av main fönstret tex.

  2. Om det är möjligt, lite mer detaljer om fraktavgifter inom sverige. Och om det finns eventuella extraavgifter vid betalningar.

  3. De keramiska knivarna behöver priser och valmöjlighet för de olika storlekarna.

  Kolla gärna andra svenska butiker så att priserna inte är allt för dyra (hint, hampa frön)

  Vi behöver verkligen komma igång med stort utbud och billiga raw food grejer, men det här är väl en början :)

  Lycka till med allt, hoppas det kommer igång så småning om.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle innerligt gärna vilja skicka efter en låda godsaker av er. Både för min egen och er skull.
  Men jag har själv hamnat i ekonomiska bekymmer nu som jag inte vet hur jag ska komma ur. Så det lär dröja innan jag kan köpa av er tyvärr. Pengar till hyran är prio ett. >_<

  Men behöver ni annan hjälp på något sätt så ställer jag gärna upp så gott jag kan. Desvärre är jag ingen golvläggare så jag kanske inte kan vara till så mycket nytta med den biten. Men säg till om det är något jag kan göra iaf.

  För vad det är värt så håller jag alla tummar jag har för att det ska gå bra för er.

  SvaraRadera
 3. Adam: Tack för alla tips: länk på bloggen: check, fraktavgifter: check, keramiska knivar: check (eller i alla fall så fort jag skrivit klart den här kommentaren). Vi håller ju fortfarande på att uppdaterar varor för fullt så det är säkert fler såna missar. Vi är tacksamma över att få dessa påpekade för oss...

  Priser: alla priser vi har är jämförda med andra svenska shoppar, kanske 75 % av varorna är betydligt billigare, 20 % lite billigare eller likvärdigt pris och så några få varor är aningen dyrare.

  I Hampafrönas fall är de skalade hampafröna billigare än i andra shoppar dock är de oskalade dyrare. Anledningen till detta var att vår billigare leverantör hade slut på lager just då och vi panikköpte ett litet lager av en betydligt dyrare leverantör. Nu när även de billigare hampafröna kommit in ser jag att det finns en viss skillnad på färg på de båda men jag vet naturligtvis inte om det betyder att de dyrare är bättre (jag bara antar det ;-)). Nåväl, är det så att ingen beställer de dyrare hampafröna får väl vi använda upp dessa i kafét tills de ersätts av de billigare...

  Vad gäller utbudet utökas detta med flera varor i månaden.

  Henrik: det är luuuungt :-) jag hoppas dock att det fixar sig för dig, det låter inte så roligt...

  Tack båda för uppmuntran. Jag vill passa på att säga att det går bra för webshoppen, det är snarare cafét som är i kris och därför måste webshoppen bära ett mycket tyngre lass än det från början var tänkt...

  Än en gång tack för alla tips och god jul o så

  SvaraRadera
 4. Vilda: En sak till angående utbud: Alla är välkomna att önska sig saker som ännu inte ligger uppe. Vi har många varor på gång men allt kommer in snabbare om någon önskar sig det. Och har vi inte det på gång så kan vi hitta en leverantör...

  Till exempel tar vi nu in gröna russin :-) De ska komma någon gång snart.

  SvaraRadera
 5. Jaa, gröna russin är ju super! Jag drog just mitt strå till stacken och lade den dära beställningen jag tänkt lägga i en vecka nu! :)

  Ett önskemål är att kunna få saker via postpaket och/eller bussgods, 75:- är lite mkt i post om man bara beställer för 200 pix. Just a thought. :)

  God jul och tack för allt ert fina jobb!

  SvaraRadera
 6. Vilda: Jag har ett dåligt förhållande med månaden december. Det inträffar alltid något mer eller mindre katastrofalt då. De senaste två åren är det jobbet som fått ta smällen. Och som ni vet så blir det väldigt påtagligt som egenföretagare när något går snett.
  Men jag reder nog ut det så småningom. Ville bara påpeka att ni har mitt stöd, även om det inte är på det ekonomiska planet för tillfället!

  Vad mysigt ni verkar ha det förresten. Och detdär julbordet såg inte alls fel ut :)
  Det finns en hel del saker där som jag inte kan gissa vad det är. Så du får hemskt gärna avslöja.

  Jag har nog bara reagerat över priserna på tre produkter. Oskalade hampafrö är som sagt lite dyra, och chiafrö kostar nästan dubbelt så mycket som där jag köpt det tidigare, men ni kanske har en billigare leverantör på gång även där?
  Däremot blev jag förvånad över att ni säljer arame så billigt jämfört med andra. Det hoppas jag att ni fortsätter med, för det borde folk äta mer av, även om det inte är rått. :)

  Annars tycker jag priserna är bra satta överlag. Tillräckligt billigt för att man ska våga handla men samtidigt gissar jag att ni har en hyffsad marginal så det går runt.

  SvaraRadera
 7. Mikaela: Som jag svarade via mail har inte frakten någonting med summan att göra men visst, jag förstår din frustration. Det har med vikten att göra. För paket under kilot använder vi posten men över ett kilo börjar det löna sig att använda DHL. Kollade upp det där med bussfrakt som du sa men det var dyrare i varje viktklass...

  Henrik: Nja, det jag har jämfört med ligger vi mycket billigare med Chiafröna. Chiafrön på rawfoodshop kostar 399 kronor för 500 g medan vi har satt priset på 229 för 454 g (ett pund). Någon annanstans har jag inte hittat chiafrön. Men om du känner till något annat ställe som vi ska se till att vara billigare än, så får du gärna länka dit. Våra marginaler är okej på vissa produkter, bra på andra och på vissa har vi inga marginaler alls för att kunna matcha priserna hos andra (t.ex. kokosmjölk, kokosvatten och många av böckerna).

  Vi tackar i alla fall för ditt stöd och vi ska definitivt återkomma med julbordsdetaljer. Vi ska bara låta detta stå ett par dagar.

  Vad har du för företag?

  SvaraRadera
 8. Hei:-) Krysser fingrene for at engler og håndtverkere kan hjelpe dere nååååååå...! Maken til uheldige dere har vært..usj...
  Jeg har laget min første rå cheesecake & mannen og jeg måtte bare smake nå.. Den var hundre ganger bedre enn jeg hadde håpet på:-)...Mannen spurte pent om å få mere & sa at han ble så lykkelig av den at det var det beste som kunne skjedd han i julen.."fniis"
  Lurer bittelitt på om jeg skal på treff hos min kompis/lærer i healing og djurkommunikasjon ca.8 januar..Har dere inne personal blender?...& er virkelig cashewene rå? Økologiske?...:-)
  Håper dere får en velfortjent og superdeilig jul..
  Stooor klem fra Randi

  SvaraRadera
 9. Hej Lizzie!

  Tack för omtanken:-)

  Det låter ju helt underbart med reaktionen men visst är rå cheesecake något av det bästa som finns.

  Vi har faktiskt inkommande Personal Blender men jag vet inte hur det ser ut med postgångren under alla helger.

  God jul på er och snart gott nytt år!

  Kraar Vilda

  SvaraRadera
 10. Takk for svar:-) Grunnen til at jeg spør er at jeg så gjerne kjøper den av dere hvis jeg skal til Skåne..(Det blir så mye toll og greier hvis dere skal sende..)Kan vi ikke bare "holde kontakt" underveis...
  Så dere hadde irish moss også...woooow:-))
  Deilig kveld & fortsatt fiin romjul.. Klem Randi

  SvaraRadera
 11. Det låter bra. Om det är den 8 januari du kommer så har vi med allra största sannorlikhet fått in den då...

  Trevlig kväll själv

  Vilda

  SvaraRadera
 12. Ah, då förstår jag, DHL it is then! Synd att man aldrig har vägarna förbi. :)

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet