fredag 4 december 2009

Phiou! Nu ska vi vila :-)


Att andas ut är att bli biten på tårna av en katt utan att ha lust att sparka den...

Vilda: Nu är det dags att lägga upp fötterna lite grann, sippra vår sockerfria glögg (sötad med yacon, för mycket pommeransskal... har gjort andra lite sämre skapelser på sistone också, idag gjorde jag en hampanyponyoghurt... kändes som en bra idé då), och andas in genom näsan framför en inbillad brasa.


Det kalla Österlen har kommit för att stanna, stockrosorna vi planterade i sensomras ser ut att ha ont av de kalla vindarna och när vi hämtar Charlize är det bäcksvart på vägarna. Inga lyktor som lyser upp vägen, bara de vita mittsträcken och ett socialt spel där vi plåtisolerade bilister turas om att påminna varandra att släcka hellyset. Nu är det lag på vinterdäck.


Vi ler lite mer nu också. Nu när vi har öppnat. Nu när vi inte måste försvara oss inför oss själva, när ska vi öppna, när ska vi bli, klara, blir det nåt eller? Visst, i är inte helt klara med shoppen, vi ska redigera, redigera, redigera, lägga in recept och en gästbok, men hade vi väntat på att bli klara med allt det hade det dröjt någon månad till. Det eller så hade vi jobbat oss till invaliditet. Det har vi sluppit nu.


I förrgår fick vi ett stort lass böcker från vår grossist i USA. Det var 95 stycken underbara rawfood-böcker, både kokböcker, teoretiska sådana, gamla klassiker och vissa "undersökande reportage". Från början fick vi ganska bra rabatt, sedan tillkom frakten men priset låg fortfarande på en ganska bra nivå. Sen helt plötsligt kommer tullen och vill ha sitt. För båda lådorna. Jag kollar nu på en leverantör lite närmre oss... men gå in och kolla på vårt utbud. Vi har inte så många exemplar av varje men vi har många olika :-) Jag sitter själv och dreglar framför de orörda pärmarna, men det är ju jag det, bokfetischist som jag är.En bok har jag behållit dock (två exemplar kvar att sälja). Och det är Living Raw Food av Sarma Melngailis. I den har hon blandat lätta rätter som hon och hennes personal har slängt ihop innan de börjar jobba med svårare rätter från menyn. Här är en modifierad (aningen billigare) version av en citronsalviapasta jag lagade ikväll:Citronsalviapasta (3 pers)


2 Palsternackor
1 Zucchini


1 dl pinjenötter
2 dl solroskärnor
saften och zesten från 2 citroner
0,5 dl vatten
3 msk olivolja
2 msk näringsjäst
2 tsk timjan
10-12 salviablad
grovt salt


Krossad svartpeppar
Någon slags sallad
9 Torkade aprikoser, skivade


Gör pasta av zucchinin och palsternackan antingen genom att göra tunna strimlor med grönsaksskalare eller genom att använda en spiralizer (inte för att för att ta varje tillfälle tillvara, men vi har några stycken på lager här). Lägg eventuellt zucchinipastan i torkugn några minuter för att inte ha en för blöt pasta.


Kör alla ingredienser till såsen i matberedare/ höghastighetsmixer tills den blir riktigt, riktigt slät och fin. Tillsätt mer vatten om det behövs.


Servera pastan med lite sås, färskkrossad svartpeppar, sallad och fint uppskivade aprikoser.


OBS: Charlize gillade inte denna rätt. Men hon har slutat gilla all mat verkar det som. Som tur var hade hon gjort en ganska god dadelmandelpasta med hampafrön, citron och agave innan så hon var i alla fall mätt. Men man kan inte leva på dadelmandelpasta med hampafrön, cirton och agave.


Väl mött,
Vilda


Förresten, lyssna på oss i Radio! En kvart in ungefär....klicka här.


Vårt bidrag till basaren på Sophiaskolan:

1 kommentar:

  1. Kul att höra er igen. Men visst är det typiskt att de ska fråga er om ni får i er tillräckligt med näring. HALLÅ! Det är ju det som är vitsen. det är aldrig någon som frågar om en sjukmanskostare får i sig tillräckligt med näring i sin micropizza...

    Här är bilder från min och Pontus kurs i går: bums.nu/7792

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet