tisdag 18 juni 2013

Jag, mattant


I torsdags debuterade jag som matdemotant. Jag och Challan anlände till Ica Maxi i Kristianstad klockan ett, utrustade med smakprovsbollar och hampaproteinbars och levererade ett sprängfyllt paket med varor att sälja.

Vår kontaktperson var på lunch först. Så vi strosade runt i den stora affären, lät oss lockas av kokböcker och ekologiska jordnötssmör, pratade om Islandsresor och funderade på om vi skulle äta lunch. Efter en halvtimme fick vi ett bord men fick samtidigt reda på att vår första leverans, den som stått på DHLs terminal och samlat damm i en vecka, fortfarande inte dykt upp och därför saknades många varor.

"Har ni en duk?" frågade jag lite skamset.

"Näe, sånt ska de som håller i matdemon ha me sig."

"Jaha... kanske en skärbräda och kniv?"

"Det kan du nog låna från fikarummet." och sedan tveksamt "Du får väl köpa en duk och se till att företaget ersätter dig. Det ska ju dom betala."

"Ja okej."


Sagt och gjort. Jag köpte en duk och två fat och började lägga upp lite grann i väntan på att paketet skulle anlända.

Med en och en halv timmes försening var vi äntligen igång och bjöd Kristianstadsborna på raw food! De flesta skrämdes av hampaproteinbarsens gröna yttre, flera frågade om de var giftiga, men gillade den när de väl smakade. Och i princip alla trodde att inkabollarna innehöll fikon.


Men det viktigaste jag lärde mig av matdemon var:

Var inte så blyg att göra reklam för dig själv, även om du är i en annan människas butik. Jag hade ju åtminstone kunnat skriva om cafét på receptbladen.

Folk gillar inte att behöva laga egna grejor. Nästa gång, bjud på en färdigproducerad produkt.

Alla går att övertyga med sötsaker. Det var inte många som inte gillade det vi hade.


Inkabär- och Rooibosbollar

för 12-25 st 

- 1 dl Russin
- 100 g Inkabär (gärna blötlagda över natten)
- 4 msk Rooibos, lösviktste (mald i kaffekvarn eller i en personal blender med malkniv)
- lite Rooibos, lösviktste till dekoration

Lägg inkabären i blöt (inte nödvändigt men underlättar)

Kör cashewnötterna i matberedare tills du har ett ”mjöl”.

Töm matberedaren och kör russin och dadlar tillsammans. Kör tills dessa bildar en boll i matberedaren.

Töm matberedaren igen. Häll i cashewnötterna, rooibosen och inkabären. Dela upp russin- och dadeldegen i småbitar i matberedaren. Kör igång och låt den gå ett litet tag tills ingredienserna är välblandade med varandra

Forma degen till små bollar och rulla i resterande rooiboste

Voilá!

Det andra som bjöds på var ett recept från Green Kitchen Stories som jag ändrat något på.

Hampaproteinbars

för ca 15 st

- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl riven kokos
- 1 dl skalade hampafrön
- 1 dl hampaprotein
- 4 msk chiafrön
- 2 msk bipollen
- 6 msk kokosolja
- 4 msk kakaopulver
- 1 tsk vanilj
- 6 msk groddad och mald bovete

Kör pumpakärnor, kokos, hampafrön, hampaprotein, chiafrön och bipollen i en matberedare. Inte längre än att det finns lite större bitar kvar.

Lägg i dadlar, kokosolja kakaopulver och vanilj och kör tills konsistensen är jämn. 

Blanda dadelkrämen med ide hackade ingredienserna och lägg till bovetet.

Kavla ut degen 28 x 18 cm och skär upp i tjockare stänger. Ställ in i kylen i minst 30 minuter. 

Förvaras i kyl i ca 1 vecka.

Hoppas ni gillar!

Mattantskärlek,
Vilda

8 kommentarer:

  1. Tack för inspiration och recept :) Funderar och undrar - går det bra att frysa Hampaproteinbarsen för att få dem att "räcka" lite längre :)?

    Allt gott!
    Angelica

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag brukar frysa in mina bars och det har gått bra :) de klarar sig där i ca 2-3 mån :)

      Radera
  2. Hej! Var hittar jag bipollen??
    Mvh
    Sassa

    SvaraRadera
  3. Sassa: I det regnbågsfärgade stallet eller hos Råvarubutiken :)

    SvaraRadera
  4. Oh vad synd att jag missade er! Vi var i och för sig på mysig semester men när ni nu kom hit till min stad... Jag blev jätteglad första gången jag såg att Ica tagit in era varor! Det blir mycket enklare att spontanshoppa :)
    Har läst inläggen från i år - ni är så jäkla coola som dels vågar chansa, dels vågar prata om livets berg- och dalbana öppet! Ni är väldigt inspirerande! Stora jättekramar från Marie

    SvaraRadera
  5. Angelica: Jag det tror jag absolut att det går. Låt de bara inte ligga när de tinas upp, ät direkt!

    Sassa: Här finns finfint pollen: http://www.ravarubutiken.se/supermat-orter/bipollen-eko-110-g.php

    Henrik: Ja, det där regnbågsfärgade stallet... det är ju aldrig långt borta!

    Marie: Tack för så fin kommentar. Vi kommer säkert dit igen, lite proffsigare dock och kanske med egna produkter :-)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, och tack för tipset att inte ta ut och tina för länge :)

      Radera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet