måndag 18 maj 2009

Göteborgs lilla mässa

Vilda: Vi sitter i bilen på väg tillbaka från ekonord- och interfoodmässan i Göteborg. Jag träffade en f.d. kurskamrat som sålde bord som stod stadigt på kullerstensunderlag och råkade få i mig en eller två bitar icke-rå choklad. Vi hittade grodd- och vetegräsleverantör i Munka-Ljungby och ett par alternativ till bra dricka att servera till maten.


Just dricka har varit ett intressant samtalsämne oss emellan. Hade man varit helt hardcore hade man ju inte serverat någonting att dricka och hänvisat till vad som är bäst för matsmältningen. Men så kan man ju inte göra. Hur modiga folk än är kommer de aldrig att komma tillbaka till ett café där ägarna säger att de måste vänta två timmar med att dricka efter maten. Det låter ju bara hur mysko som helst. Och man vill inte heller servera bara vatten och rejuvelac (för er som inte vet är rejuvelac en fermenterad vetedryck som gör att man får jättemjuk hy, recept följer efter inlägget). Samtidigt kan man inte servera läsk eller juice från koncentrat och färskpressad ekologisk juice är alldeles för dyr att bjuda på till maten. Det har nästan verkat omöjligt att komma på en lösning. Men vi har hittat några väldigt milt pasteuriserade juicer nu som kanske håller måttet.


Vi har också talat med en massa televerantörer, bland annat en importör till ”Mighty Leaf”. De har otroligt vackra teer, påsarna är gjorda av majsstärkelse, kartongerna är nedbrtybara och t.o.m. bläcket på kartongen är eko. De vill vi servera. Men de är dyra. Så om vi också är återförsäljare så hoppas jag inte att det tär på vår trovärdighet som ”de som möjliggjör tillgången till raw food för masorna.”


Någon gång blev vi av med varann. När jag hittade honom stod Kire proper och fin och pratade med Renée Voltaire om hennes fascination för raw food. Jag ställde mig bredvid med en glåmig min, smutsiga byxor och en grinig bebis och började lägga mig i. Hon förstod nog inte vem jag var i början men hon tyckte att Kires café-idé verkade ashäftig. Mitt i diskussionen började Vilgot skrika och jag räckte över honom till Kire och ordinerade honom till toaletten. ”Han gillar inte att kissa och bajsa i blöjan” förklarade jag för Renée ”han måste gå på toaletten”, tills jag kom på att hon bor i Saltsjöbaden och skämdes för min misslyckade bohem chic-look tills Kire kom tillbaka mänga minuter senare.


Vi var inne en runda på interfood också för att leta förpackningar, glassmaskiner och beredningsbänkar. Det var ganska fascinerande hur stor skillnad det var mellan mässorna. Där vi pratat matpolitik och hälsokost med människorna på ekonord, pratade vi knappt med de professionella säljarna på Interfood. Dessutom var alla produkter baserade på värmeberedning. Och glassmaskinen var ju ingen maskin som tillverkade glass utan en maskin som när man tryckte på en knapp så kom det mjukglass (alltså Skummjölk, grädde, socker, torkad glukossirap, vasslepulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (E471), stabiliseringsmedel (E401, E407, E410, E412, E466), antioxidationsmedel (E331), vaniljarom.

)


Förresten: All mjuk honung är värmebahandlad om den inte är nyslungad förstås (och det är de för det mesta inte). Vill det sig illa innehåller de t.o.m. socker.


Trevlig raw food på råvarubutiken

3 kommentarer:

  1. Angående honung så kan den vara mjuk även att den är rå. Min honung är pressad och inte silad. Jag fick veta av min biodlare att det kan te sig olika från år till år, men den här gången blev den mjuk. Det är väldigt svårt att hitta den här sortens honung har jag märkt.

    SvaraRadera
  2. Jaha! Men fortsätter den vara mjuk då alltså? För så vitt jag förstod kunde den vara mjuk när den var ny och stelna sedan.

    SvaraRadera
  3. Den har varit mjuk hela tiden.

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet