lördag 9 januari 2010

Laxpaté och en tur i vintrigt landskapVilda: sanningen är att Erik har varit trött i fler månader. Riktigt trött. Om det är stress, bristen på motion, sena frosserier i sötsaker (bollar, tryfflar, kakor, bautakagor...) eller om det helt enkelt är alla krav som ställts på honom (skolskjutsar, Kronovall-jobb nästan heltid, lokalfixning, företagstänk, webshopsdesign, faderskap, upprätthållande av hemmets ordning, roddmaskinen som kallar nerifrån tvättstugan i en anklagande ton...) det kan man diskutera, men trots att vi taggat ner två-tre grader sedan Stockholm är det fortfarande inte helt okej.

Kravlös barndom :-)

Det hemskaste har varit att vi varit så beroende av bilen och av honom som chaufför då jag inte har körkort (ännu). Detta kombinerat med vintermörker och dåligt upplysta vägar i kolsvart mörker har slagit hårt på honom och för att inte ha ihjäl oss allihop genom att somna på vägen har min älskade man, som under över ett och ett halvt år varit kvitt sitt beroende, börjat dricka kaffe igen. Och kaffe är någonting han inte ska dricka. Inte en man med ett förflutet av magproblematik och någon slags mindre utbrändhet som ännu inte avklarats.

Nu ska vi ju servera kaffe på cafét. Nymalet ekologiskt kaffe i bodumkannor. Och det känns inte roligt för Erik. Det sitter en liten kaffedjävul på hans axel och berättar för honom om hur gott vårt kaffe kommer att vara, om hur han kan kontrollera sitt begär om han bara dricker kaffe ibland, en gång i månaden så där. Sure baby!

Efter mitt första råförsök som varade i fem hela veckor (det sabbades av en pizza och att turistsäsongen började) försökte jag gång på gång att återgå till det råa livet. Vi bodde i Fisksätra och hade en affär i närheten och där hände det att jag "provsmakade" en eller två såna där "lys chokladknapp" eller nån romersk båge med samma resonemang som min man använder för kaffet sitt. Jag hade kontrollen över mitt beroende. Det var bara typ tio gram, hur farligt kunde det vara?

För det första kan en enda sån där kemikalie- och mjölkpulverbomb faktiskt ge upphov till flera timmars långa migräner för mig nu. För det andra kan pyttelite kemikalie- och mjölkpulverbomb på regelbunden basis dels underhålla ett beroende som ständigt hotar ens engagemang, dels bli till en vana och sedan blir det mycket lättare att säga "okej då" när ens bättre jag egentligen vill säga "dra dit pepparn växer, aldrig att jag sveper en kolashake med dig min kära vän, jag är råvegan!!!"

Igår fick vi i uppdrag att gå på något mysigt fik vi gillar (åh alla dessa fik som är öppna under vintern på Österlen (öh not)) för att se hur de hanterar disk och tallrikar och hur de fixar med mat o.s.v. för att kunna planera byggnaden av disken och porslinshyllorna. Min första tanke, eftersom socker är mitt gift, var ju naturligtvis "Åh, vi ska på fik, då MÅSTE vi ju köpa en bakelse (fast en bakad potatis hade gått lika bra)". Kires första tanke var "Åh, vi ska på fik, då MÅSTE vi ju köpa en kopp kaffe". Jag gav upp efter ett enkelt nej när jag försiktigt föreslagit att vi skulle hjälpa den trevliga personalen vars kyl hade gått sönder och som därför var tvungna att sälja ut alla muffins för 8 kronor styck. Kire däremot fick jag bönfalla att inte köpa kaffe och även då jag lyckats övertyga honom blev han butter och satt och surade. Resultatet var att vi inte alls kollade på nån logistik utan hade suttit och inte pratat med varann framför varsin 18 kronorste i drygt 20 minuter.

Sedan, på vägen tillbaka, pratade om hur vi inte skulle förbättra våra liv. Hur vi inte längre orkar veta svaret på allt ont men inte göra något åt saken. Hur vi varje gång vi tänker att vi ska göra något, tänker fem år in i framtiden, inte bara på själva agerandet i sig. Till exempel: jag försöker dricka mer vatten. När jag då känner mig törstig tänker jag "åh vad jag är törstig. Fasen vad kass jag varit på att dricka idag. Idag igen! Fan vad dåligt det har gått för mig i mina försök att dricka mer. Jag borde blötlägga hampafrön och göra hampamjölk och dricka. Har jag en hel färdig liter hampamjölk måste jag ju dricka hela den. Men vänta, jag gör det sen. Nu ska jag..." Istället för att bara ta ett glas vatten. Nu vet jag att detta kanske är dubbla budskap men utöver Eriks kaffeberoende bestämde vi oss för att lägga ner de allra, allra flesta kraven vi ställer på oss själva. Förbättringen får komma så småningom. Nu är det dags att bara leva. Och vet ni vad, jag har druckit ganska bra idag.

Dags att byta?

Inte riktigt någon laxpaté direkt (4 pers)

1 dl pinjenötter
4 morötter
3 Selleristjälkar
1 näve Alfalfagroddar
0,5 citronjuice
1 msk Kelp
1 msk vit miso (ej rå)
1 msk honung/ agave
Massvis med färsk och torkad Rosmarin
Shoyu
Lökpulver
Svartpeppar
Cayennepeppar

Mixa nötter, morötter och kryddor och blanda i den finskivade sellerin och groddarna. Sleva i en skål och släng ner den på en tallrik så att den ser snygg ut. Sen kan man putsa till den lite med krossat linfrö. Servera med grönt, äpple och rå tartarsås.


Så här kravlöst kan det vara:


7 kommentarer:

 1. Ja man undrar ju alltså lite hur bra d där kosten är, ni ser ofta trötta, slitna ut ...

  SvaraRadera
 2. Kosten tror jag inte det är något fel på men lagom med arbete är alltid bäst! Dock är det väldigt viktigt att man äter mycket mat och gröna juicer och gärna hampamjölk :-) för att få i sig allt man behöver.
  Men så är det faktist även för blandkostare det är bara att inte så många tänker kostomläggning när någon är trött och hängig då./Maria

  SvaraRadera
 3. Kire: Kära anonymer, tack för era kommentarer. Ja, det händer titt som tätt att vi också ser fotona på oss själva (som iofs i fallet med vilda sist var taget i minus 10 klockan 2 på natten) och undrar när vi ska se ut som de där försommarfräscha förebilderna som bara utstrålar energi och positivitet. Men, ser vi trötta och slitna ut på fotona är det nog på grund av att vi faktiskt är rätt tröttna och slitna. Jag vill inte hänfalla till något martyrskap, men vi har inte sett någon anledning till att ge någon förskönande bild av oss själva. Bloggen skildrar ju hur våran verkliga väg mot våra drömmars mål ser ut, och just nu är den kantad av dubbeljobb på helger för att få ekonomin att gå ihop, spädbarnsskrik från en njursjuk bebis, för lite sömn, krav som vi ställer på oss själva och som ställs på oss. Om bloggen är tänkt att sälja något, så är det inte bilden av oss som supermänniskor, utan snarare att vi tror så j-a mycket på den här kosten, och är beredda att hålla fast vid den även om det ibland känns som om man inte längre orkar simma motstöms i samhället och bara skulle vilja skita i allt och göra det "enkelt" för sig.

  När vi började med raw food hade vi en mindre komplicerad livssituation än nu och kunde skörda alla frukter av att äta oförändrad mat. Vi mådde bättre än vad vi någonsin gjort tidigare, och jag botade mig exempelvis från min väldigt jobbiga IBS som jag fått höra att jag skulle få dras med hela livet. Sen bestämde vi oss för att vi verkligen ville satsa på att starta vårt café, och gick med det en liten mer utmanande tillvaro till mötes. Många inom raw food pratar om att kosten är den viktigaste delen för att nå optimal hälsa. Samtidigt trycker man även på att den mentala inställningen och den fysiska aktiviteten är nödvändig för att maten ska kunna frigöra den läkande kraften i kroppen. Grunden läggs med en stressfri tillvaro med mycket rörelse och uteliv, och dessa delar har vi tyvärr haft mycket lite av den sista tiden. Men vår mål är att så småningom hitta rätt på alla områden i livet. Avslutningsvis, på vad som nästan blev ett blogginlägg ;o), vill jag bara tillägga att jag nog sett trött och sliten ut på många kort på den här bloggen, men att jag säkerligen skulle varit UTtröttad och UTsliten om jag inte haft raw food vid min sida.. Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Tuuusen takk for i går... Som jeg koste meg:-)) Hadde en heftig tur på ekstreme veier "hjem"til Bed&Breakfast(Frokost!..Ville bare ha banan..)
  Synes dere ser skikkelig godt ut begge to...& Alle ville vært slitne med det tempoet deres..! Håper dere finner en balanse.Det er vel det vi alle strever med..
  Har pakket ut og vasket blenderen,og gleder meg til nå å prøve den...Takker for superservice og deilig samvær..
  Natta til dere & Klemmm Randi

  SvaraRadera
 5. Måtte bare melde at den var helt rååå:-) Frossen mandelmelk,et par jordbær,frossen acai & en medjooldaddel!!...vann... Gikk som en lek og smakte himmelsk..:-)
  Natta igjen & Klemmm

  SvaraRadera
 6. Med tanke på hur mycket ni just nu verkar jobba är det nog kosten som gör att ni ser slitna och inte heldöda ut. och att ni kan köra på trots allt. Jag följer ert projekt med många lyckönskningar och stort intresse. Må lyckan le mot er och universum hjälpa er att finna er skatt.

  "man drunknar inte av att falla i vattnet - utan av att inte lyckas få huvudet över vattenytan!"

  SvaraRadera
 7. VIlda: Tack så mycket för era fina kommentarer! Och Randi: det var trevligt att träffa dig också. hoppas vi ser er på cafét snart ;-)

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet