söndag 31 januari 2010

VinterväntanErik: Österlen ståtar i snöprakt, och åkandes i bilen i bländande solsken får man anstränga sig för att inte låta blicken fastna på de vackra vidderna - vägen kräver all uppmärksamhet. Jag har omgivningarna att tacka för att jag står ut med att varje dag tvingas sitta i bilen för att ta mig runt här på det kollektivtrafiktunna Österlen. (Och kanske att skylla för att jag hamnat i diket ett par gånger.) Igår kom min svärfar hit för att hjälpa oss med cafébygget och när vi i sena kvällen kom tillbaka hem till stugan lyste fullmånen, snön knarrade och himlen var fullkomligt stjärnklar. Idag anslöt sig även svärmor, som är en riktigt Do-er, och tillsammans med min frus pappa tog de itu med själva cafédisken. Vi kom vidare en ordentlig bit, och det känns inte omöjligt att lokalen kan vara i acceptabelt skick den 14 februari. För att vara anspråkslös.


Jag flörtar med sonen medan han rensar bort julpyntet för i år...

Mellan tvätt av rostfria plåtar och uppsättning av hyllor, stod jag också och betraktade vår fina lokal med framväxande tiptopkök och supermysig cafédel, och kände en våg av glädje och tacksamhet som gick igenom mig. Det känns helt fantastiskt att vi håller på att få till stånd det vi förutsatte oss. Jag tänkte på alla som stöttat oss längs vägen och som orkat med vår klagan över stress och jäkt. Och på alla som handlat i Råvarubutiken. Det är så himla kul att varsamt få packa ner fina varor och föreställa sig hur man vill att personen som öppnar kartongen ska känna sig! (glad, lycklig och nöjd?)Snart, mina vänner, snart...

Igår firade vi också en extra julafton eftersom vi inte fått någon riktig sån med moffa Johan. Han fick en samlarutgåvebok av West Side Story och blev jätteglad. Vi fick brädspelet Ticket to Ride - Europe som vi hoppas få många spännande rälsbyggande timmar kring. När jag var mindre var jag en riktig sucker för just brädspel. Men jag kommer ihåg att det spelet jag gillade allra bäst som liten var Finans (!!!). Och jag var rätt bra på det. Alla dessa pengar, aktieutdelningar, gratifikationer och lyckade affärer. Vi visste egentligen inte vad det handlade om, men kul var det. Idag känner jag mig ganska långt ifrån den börshaj jag var som knatte på åttiotalet...Efterrätt efter extrajulen. Alla redo att hugga in på krämig Mincemeat Mess!

Flera förbipasserande ställde sig idag och betraktade skyltfönstret där jag skrivit "Invigning den 14 februari. Välkomna!". De flesta har nog väldigt svårt att föreställa sig vad som ska ske i lokalen som man skymtar bakom den insynsskyddande pappen; rosa väggar, brädor och möbler huller om buller, gamla spegeldörrar och blandat bråte. Och antagligen går snacket i byn om grönsakscaféet som startar upp i februari - hör och häpna. Är det ännu ett naivt ungt par som lider av hybris och som blott blir dagsländor på orten och i cafébranschen? Vi hoppas naturligtvis kunna bevisa motsatsen...

Och kan vi se till att servera mat som den rätten som Vilda gjorde idag tror jag inte att vi är helt på fel väg. En underbar sallad med ett "ris" som smakade precis som falafel. Jag blev minst sagt fascinerad. Och proppmätt efter tre portioner. Ja, ja, jag vet att måttfullhet är en dygd, men ibland känns det skönt att få vräka i sig även som råkostare... (Falafelriset bestod av solrosfrön, palsternacka, pinjenötter, valnötter och purjolök...)

Här kommer ett annat recept på...

Yoghurtmums 2 port

(Vilda: När jag bodde i Lund och kompulsivbakade muffins, till och med ibland i mitten av en film jag satt och tittade på med nån vän, fick jag av Emelie lära mig den enkla kombinationen frysta bär + yoghurt + råsocker + digestivekex. Ett recept jag skamlöst stal och serverade alla mina gäster under många år. Ett recept jag saknat mycket. Fram tills nu....)

200 g frysta bär (blåbär/ hallon är bäst)
1 banan
100 g makadamianötter
1,5 dl vatten
vaniljpulver
1 tsk solroslecitin

Mixa alla ingredienser utom bären och bananen till en krämig sås. Häll lite frysta bär i botten av ett vinglas, skiva banan, häll över makadamiakräm. Kör ett lager till och avsluta med ett lager bär.

När du har tittat färdigt, stoppa i en sked, rör om och njut.För fler mumsiga efterrätter - Miss Best har äntligen släppt sin e-bok!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.3 kommentarer:

  1. Så deilig at dere fikk litt hjelp da!! Jammen som dere fortjener det:-))
    Klart praten går i Kivik... Jeg vet det nemlig for kjenner noen der...
    Yoghurten skal prøves! Nammmmm.....
    Suuuperdeilig dag & Stooor klem Randi

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet