tisdag 26 januari 2010

Lasagna spagnola


Sätt dig och läs en slurk hos oss...

Vilda: Dagarna går här hemma, på lokalen byggs väggar för att våra gäster ska slippa gå rakt ut i lokalen efter tarmtömningen som följer en fiberrik kost. Vi börjar sakta implementera lite förändringar för att inte redan innan vi öppnar bränna ljuset i båda ändar. Om allt går som det ska, kommer ni till exempel aldrig att läsa ett blogginlägg författat senare än 20:00. Igår stängdes datorn redan halv sju, sedan körde vi och hämtade Charlize och när barnen sov packade vi fem paket. Vi lyckades i alla fall lägga oss före tolv. Dessutom försöker vi att äta före sex och ingenting efter, möjligtvis någon hampamjölk då men inte mer.

Ingen vacker apparat

På torsdag ska vi till Malmö igen och köra en pilotomgång på våra hemma hos-kvällar så jag har stått och "bakat bröd" hela morgonen. Egentligen är det inte så tidskrävande med råa crackers men det är svårare med en liten parvel på höften. Jag har gjort vanliga linfröcrackers och en sesamfrövariant jag hoppas fungerar. Under tiden, för att det är lite tråkigt att hela tiden bli avbruten för att plocka upp saker från golvet, slötittade jag lite på Anthony Bourdain i Portland på dutuben och hamnade sedan på detta:

(Klippet är med läkaren Neal Barnard, från "Comittee of physicians for responsible medicine", och handlar om matberoende. En föreläsning som verkligen är värd att titta på!)

Jag ringde genast mor min som plågats av tunga migräner så länge jag kan minnas och vars nya kille har huvudvärk nästan jämt. "Ni ska sluta med mjölkprodukter", sa jag. "Det är högst på listan över huvudvärksorsakande livsmedel!". Hon svarade att hon själv inte längre hade det så ofta, men att det är klart att det kanske kunde hjälpa Mats. Hon kommer nog inte att haka på idén. Har någon av er erfarenhet av mjölkproduktrelaterade problem? Ett inlägg om mjölk kommer att skrivas snart här på bloggen och det vore roligt med lite personliga vittnesmål...

Här kommer till slut receptet på en inte så cashewnötig lasagne:

Lasagna Spagnola (2 pers)

2-3 zucchini, tumt skivade med potatisskalare/ osthyvel

Tomatsås:
2-3 tomater
4-5 soltorkade tomater, blötlagda
3 msk olivolja
3 blötlagda dadlar
shoyu, oregano, basilika

Guacamole:
2 avocados
1 näve hackad salladslök
0,5 juicad citron
2 vitlöksklyftor (om man vill)
Himalayasalt
Cayennepeppar

Paranötsås (denna är inte särskilt ostig eller ens god om man bara smakar den för sig självt men förvånansvärt smaskig på lasagnen):
1,5 dl paranötter
vatten
salt & peppar

Oliver
Tomatskivor (små tomater är godast)
Grovmalen färsk svartpeppar
Rosmarin

Mixa alla såser för sig. Varva lasagnelager med guacamolen och tomatsåsen plus tomatskivor, avsluta med ett lasagnelager och paranötsosten. Mal lite svartpeppar ovanpå och kasta på några oliver. Skitgott.4 kommentarer:

 1. Puh!Det er jammen ikke lett og prøve å være effektiv med små (og store...)rundt seg...
  Flinke dere er som stenger dataen tidlig..Det burde jeg også gjøre!!
  "Hjemmehoskveld"er kult da:-) En som selger Exalibur og div.råvarer i Norge har det hjemme hos seg..Lager opp forskjellige ting (grønnkålchips,granola,tørket frukt og rotfrukter etc..)Så får folk smake forskjellige ting...
  Mannen min har hatt angst hele livet inntil den dagen da han bestemte seg for å bli vegan istedet for vegetar..Vips!Så var angsten borte:-)))Helt ufattelig egentlig...
  Snadderoppskrift du legger ut her da:-) Den mååå prøves...
  Kooos kveld & Stooor klem Randi

  SvaraRadera
 2. Jag plågades av ofta återkommande migrän sedan jag gick i mellanstadiet. Men det har helt försvunnit helt sedan jag började med en hög procent råkost.

  Det var det som fick mig att intressera mig för råkost för 9 år sedan. Jag såg ett inslag på tv om Hallelujah Acres och två tanter som menade att de blivit fria från diverse krämpor med hjälp av denna diet, en av dem var just migrän.
  Jag misslyckades fatalt med det eftersom jag inte lyckades få ihop det med den budgeten jag levde på då. Ångrar nu att det dröjde så länge innan jag gjorde ett nytt försök.

  Jag tror dock inte att det är mejeriprodukterna som gör det i mitt fall. För jag var vegan i flera år utan att slippa migränen.
  Det är ju inte säkert att det ens finns någon specifik sak som orsakade det.
  Men jag har däremot träffat flera som blivit av med migrän enbart genom att sluta med mejeriprodukter.

  SvaraRadera
 3. Just det. Jag har ju glömt att ge beröm för sellerisalladen! Rotselleri och oregano var ju en riktigt lyckad kombo, och syran från citronen gör att det, som Matt Monarch skulle uttryckt det, "taste like cheese pizza" ;)

  SvaraRadera
 4. Tack för vittnesmål, jättebra. Det är effektivt att rabbla fakta och vetenskapliga studier osv men det borde väl vara ännu bättre med personliga berättelser om helande.

  Kul att du gillade cellerisalladen Henrik :-)

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet