lördag 2 januari 2010

Nyår på andra sidan sundet

Vilda: Så var vi en avstickare i Köpenhamn hos några råkostdanskar vi inte kände sedan tidigare (och, som min kära mor påpekade, utan att vi alls hade råd).

Det var råknytis och vi tog med oss svamppizza och kokoschokladhjärtan. Många av våra medgästers recept var hämtade ur den nya danska raw food-boken av Jesper Casupei som jag fick många tillfällen att djupdyka i under den del av kvällen jag spenderade med att försöka lägga Vilgot (ca 50 %). Fin bok. Inte lika späckad som Ericas men ändå fin...

De finns i Danmark också! Råkostare alltså! ;o)

På vägen hem blev vi nästan träffade av raketer som ramlat på sidan och efter hemkomst 3.30 och två timmars sömn gick Erik upp och arbetade igen. Sedan utspelade sig januari den första, dagen på året då man är fullständigt ursäktad från allt osunt beteende eftersom det är dagen efter en tung natt och dagen före början på ett gott beteende. Vi åt bröd som blivit över från nyårsfrukosten på Kronovall (förresten, vi har flyttat dit nu, hyr en liten stuga precis bakom slottet, sparar in massvis med bensinkostnader för när Kire ska till jobbet) och dekadenta mängder hemmalagad rå chokladglass med mörkt chokladöverdrag och blåbär och avslutade kvällen med filmmaraton (District 9 och Tidsresenärens hustru). Sedan låg vi och generalrepeterade våra nyårslöften som mjukstartade idag.

Vissa sover in det nya året...

Det blev många, många löften på min lista i år för till skillnad från mina desillusionerade vänner lever jag fortfarande under föreställningen att man vaknar varje morgon och kan skapa sig själv på nytt. I synnerhet 2,3 och 4 januari. Jag tänker inte lista alla löften här men några kan jag väl dela med mig av.

Löfte ett: jag ska berätta om allt vi serverade på vårt råa julbord och till och med dela med mig av recept.

Löfte två: jag ska endast punda film och rågodis en given dag i veckan (man kan inte gå runt och fisa för jämnan).

Löfte tre: datoranvändning kan inte tjäna som substitut för att leva ett riktigt liv (youtube, avigsidan och streamade tv-serier är inte det riktiga livet oavsett hur verkligt det känns)

Löfte fyra: jag ska gå utanför dörren dagligen och motionera förnuftigt mycket relativt regelbundet.

Löfte fem: somna tidigt; vakna tidigt.

Vad har ni själva lovat?

Och just ja, vi har jobbat på som bara den i lokalen... och ett löfte som jag kan avlägga är att vi kommer att ha en grym invigning på Kiviks Lilla Råa den 14 februari! Mer info om detta kommer naturligtvis att dyka upp här på bloggen och på Facebook när det börjar dra ihop sig...

Pappa och Vilgot busar efter hårt målningsjobb!

Vi har täckt för fönstrena på lokalen med papp för att skapa lite spänning i bygden kring vad som händer där inne, och har så gott som avslutat målningen. Nu väntar arbete med el och VA samt inredning/maskiner etc av caféet och produktionsköket....

Vilgot håller utkik efter nyfika Kiviksbor...
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

8 kommentarer:

 1. Hejsan! Jag undrar vad ni kan rekommendera istället för fiskolja? vad säger ni om omega zen 3? skulle ni kunna köpa in den? eller vad säger ni om V-pure (algolja)?

  och förresten, när exakt kan man börja handla med kort eller internetbank hos? Vore väldigt bra om ni kunde börja med det så fort som möjligt så att vi kan börja handla.

  vore väldigt tacksam för svar!

  SvaraRadera
 2. Ser fram mot recept! Den beställda chokladen kom fram i tid till jul och jag fick överlyckliga syskonbarn som älskar raw livings choklad även barnen inte är råa annars. De mumsiga mullbären behöll jag för mig själv... Tack/Maria

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Vi använder oss själva av en blandning av linfö-, hampa- och pumpakärnolja och ser till att tillsätta krossade linfrön i någon rätt om dagen (morgongröt/ smoothie eller kanske i någon röra). Barnen får tillskott från Thorne (Charlize) och Vilgot får mycket från mig eftersom hans kost består av 90% bröstmjölk, annars lägger jag till hampafrön i hans mat (en jättegod banangröt med hampafrön och vanilj bland annat). Jag äter dessutom Chiafröpudding med jämna mellanrum. Det är jätteviktigt med omega 3 för barn, särskilt då DHA som är ett ämne som används vid hjärnuppbyggnaden. Vi ska absolut kolla upp det där med V-pure.

  Vad gäller betalningen så går det bra att skicka en beställning via mail eller ännu bättre att göra en beställning och välja "avhämtning" som metod och skriva att du vill betala via internetbank i meddelandefältet så kan du få ett mail med kontouppgifter och instruktioner. Vi har inte ännu bestämt när vi ska lägga till andra betalsätt då varje betalsätt kostar en hel del pengar...

  Maria: Jätteroligt att höra!

  Randi/ Organic Lizzie: skulle svara på förra inlägget men det var min mans uppgift och när jag var klar med inlägget hade han somnat... Vi får förhoppningsvis in Personal Blender i veckan men jag skulle inte våga chansa på torsdagen. Mycket bättre att satsa på lördagen. Ska du till vår sida Skåne?

  Kramar,
  Vilda

  SvaraRadera
 4. Hei:-) Så deilig med rawparty til nyttår da... Vi var helt i ro her for det passer oss så godt... Raw vegan sushi..vegan til Mannen..deilige rawkaker..nammm.. Ingen nyttårsløfter! Tar de som de kommer etterhvert som det dukker opp i løpet av året..
  Vet ikke helt hvor dere holder til,men jeg skal både til Sátarød(ved Tollarp),og Kivik..Simrishamn..Ystad?..Ravlunda.. Kan sove i Sátarød,men har så behov av havet at jeg tror det blir en natt eller to ved havet(Kivik eller Simrishamn).. Hvis ikke blenderen dukker opp vil jeg uansett gjerne få kjøpe Irish Moss(WoooW..trodde jeg måtte bestille fra Statene:-),og rå cashew hvis de er økologiske(hvertfall 10 poser...),pecansmør,camu..camu.. Skjønner:-) Natti & Klem Randi

  SvaraRadera
 5. Ok, tack så mycket för ditt svar! Kan man välja förskottsbetaning eller postförskott? Skulle passa väldigt bra just nu.

  mycket tacksam för svar.

  SvaraRadera
 6. Visst är den fin, Casupeis (Jens är det väl) bok. Dreglade lite över den i en bokhandel men lyckades hålla mig från att köpa den.
  Funderar ni på att ta in den i ert sortiment? Beror klart på om det finns intresse för danska raw-böcker i Sverige, men den var både fin och tjock och verkade inte speciellt svårlagad, tyckte jag, för den som slitit ut Palmcrantzs bok.. =)

  SvaraRadera
 7. Anonym,

  Jo, förskottbetalning går bra men eftersom vi inte har det som valmöjlighet så får man skriva det till oss i beställningen :-)

  Eaniegreenie: lalala, vaddå... Jesper? nä, jag har väl adrig! Det stod Jens ända från början jag lovar. Vet inte riktigt vem vi kan köpa in den av... får kanske höra av oss till honom själv, han är ju självpublicerad va?

  Randi: det är bara att skicka ett meddelande när du är på väg åt vårt håll :-)

  SvaraRadera
 8. Jesper är väl å andra sidan en annan dansk raw foodare, så det funkar ju det också =)

  Ja, han kanske har gett ut den själv, jag har inte så bra koll. More power to him isf! E-books i all ära, men fysiska böcker är ändå lite roligare för oss som inte har datortillgång i köket (eller sängen, där jag gärna läser recept) =).

  (Såg nu på hans sida att boken i princip sålt slut och att en 2a utgåva av boken under nytt ISBN är på g i januari via förlaget Thaning & Appel. Ifall ni skulle uppleva att det finns intresse för den framöver. Jag velar fortfarande över om jag ska få köpa den =)).

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet