onsdag 29 juli 2009

Kernesund familie


Vilda: Det var kvar av glassen igår så jag, Kire och hans syster Karin kunde dela. Bara att jag satt och fixade med hemsidan och när jag skulle ta en sked stod de där tillsammans med svärmor och svärfar och alla lutade sig över fatet och glupskade sig i alltihop. Vaniljglassen (bas: mandelmjölk och cashew), kolasåsen, brownies-bitarna, bananen och den hackade pekannöten.


Jag satt och bläddrade i Karins danska receptbok och blev väldigt inspirerad. Kernesund mad är alltså en receptbok baserad på en annan bok om en dansk familj med två barn som helt ändrade på sin kost och livsstil och därigenom blev av med massa övervikt och problem, till exempel koncentrationssvårigheter i skolan för barnen. Principen är lite mildare än att bli rå: inget socker, inget vitt mjöl, inga mjölkprodukter och så vitt jag förstod det, inget rött kött. Boken har skapat debatt i hemlandet och är mycket kontroversiell, jag förstår inte varför den inte är översatt till svenska.

Karin följer principerna för sina söner och försöker själv också men det tycker hon är svårare. Men det intressanta är det motstånd hon stöter på. Det verkar väldigt viktigt att kunna köpa godis till barnen. När andra människor inte får lov att skämma bort tvillingarna med socker, vet de inte hur de riktigt ska visa sin kärlek (alltså, den delen som svämmar över som man inte bara kan krama sig till). Och många andra verkar tycka det är synd om barnen som inte får, fastän de själva inte har lärt sig att gilla det ännu. Vår tårta till exempel, det var naturligtvis inget socker i den, men den var väldigt lik en krämig chokladmoussetårta med massa grädde, och då de inte har fått smak för förlagan, låg den sorgligt kvar på deras tallrikar medan de frossade i frukt.

Hur som helst satt jag och bläddrade i receptboken och blev alldeles till mig av spänning. En börjaskolan-spänning, en sån som man känner när man ska handla pennor och pennskrin och anteckningsblock och ryggsäck (jag vet, det är farligt att koppla så mycket positiva minnen till konsumtion)... boken var uppbyggd med avsnitt som deras kylskåp före och efter eller skafferiet före och efter. En hel del av receptsamlingen är baserad på nya lunchlådor till barnen (i Danmark skickar man med mat åt barnen till skolan och det är nog egentligen ganska bra) och avsnittet börjar med förlagan (miniyoghurt Actimel, tre mackor en med choklad, en med kyckling full av e-ämnen, en med salami, en vit bulle med ost, en fiskfrikadell, en enskilt förpackad oststång och en gurkbit; bättre än många skulle jag tro).

Jag blev så till mig att jag nästan glömde att jag redan hade gjort en ganska radikal kostomvandling och kände att jag också minsann ville "pimpa upp" mitt kylskåp, mitt skafferi och mina lunchlådor. Om vi någonsin skriver en bok om våra kostomvandlingar kommer den att se ut som deras.

2 kommentarer:

  1. Försiktigt! Möjligheten att skicka med mat till barnen när det går till skolan finns alltid för den som promt vill. Att vara tvungen att göra det är en helt annan sak! Undersökningar som gjorts, bla här i Malmö, visar att många skolbarn från fattiga familjer (nej, jag sätter inget citationstecken runt ordet fattig) utvecklar bristsjukdomssymptom under långloven. Jag har själv varit fattig ensamförsörjare och tackat högre makter för skolmaten.

    SvaraRadera
  2. Jo visst är det så... först reagerade jag också så som att Va!?? Måste man ta med egen mat till skolan i Danmark?? Men sen tänkte jag att just i vår situation kan det ju ändå bli så och därför skulle våra barn känna sig mindre ensamma. Men det är ju helt själviskt tänkt och naturligtvis är gratis skolmat en lättnad för många. Plus att skolmaten i Sverige inte är alls lika hemsk som på andra ställen i världen...

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet