torsdag 26 november 2009

Colour me full- en färgläggningskväll hos familjen Rosenblad

Vilda: inte alla alla familjers färgläggningsstunder innebär att köksbordet är fullt av färgkritor, att barnen sitter med varsin bok med tjocka ickebekta sidor (storasyster har My Little Pony och lillebror Byggare Bob, i genusmedvetna familjer är det tvärtom, i konsumtionskritiska och genusmedvetna familjer har mamma suttit och ritat könsllösa seriefigurer på baksidan av räkningar och fönsterkuvert som inte går att återvinna), och att föräldrarna passar på att diska medan de frågar, aningen frånvarande, hur dagen har varit på skolan/ dagis.

Hos oss färgar vi till exempel tillvaron med mat.

Är det detta som kallas grön mat?

Vilgots Gröna gröt ( 1 bebis):

1 banan
1/2 äpple
2 msk skalade hampafrön
1 msk lecitin
1 tsk Spirulina

Mixa alla ingredienser i en underbar Personal Blender (eller i en vanlig matberedare men det blir mer disk) tills du får en grön sörja. Mata din bebis.

Varför dessa ingredienser?

Hampafrön: dessa innehåller alla 8 esentiella fettsyror (precis som linfrön) och är den bästa vegetabiliska källan till globulin (startmaterial för kroppens produktion av antikroppar) vilket innebär att de stöttar och hjälper till att bygga upp kroppens immunförsvar. Plus så är hampafrön en bra källa till omega 3 (främst ALA som i sin tur omvandlas till EPA och DHA, viktiga ämnen för hjärnans uppbyggnad) dock får man detta allra säkrast i oljeform.

Lecitin är en emulsifierare som används vida brett inom matindustrin. Den gör maten krämig och bidrar med en trevlig "mouthfeel" för att använda trevliga ord från industrin själv och från Mats-Erics bok (den hemlige kocken). Dessutom tillverkas den vanliga varianten av soja vars odling är en stor miljöbov och ofta grundas på gmo-grödor. Vi köper icke-GMO sojalecitin men den är inte eko så vi planerar att gå över till solroslecitin så fort burken tagit slut. Men, utöver konsistensförbättringen, vad är det som är så bra med sojalecitin då? Förrutom att det spelar en stor roll vid nedbrytningen av fetter i kroppen (används ofta i samband med höga kolesterolhalter) vilket min son inte har så stor nytta av med tanke på vad hans kost består av, så är lecitin den allra bästa källan till kolin, en slags B-vitamin. Kolin spelar en stor roll i hjärnutvecklingen, särskilt med tanke på minne och muskelutveckling. Det sägs vara svårt att tillfredsställa ett växande barns behov av kolin på en råkost- & vegandiet. Jag vet inte om det är sant eller ej, men det kan ju inte skada att tillsätta lite.

Spirulina är en alg, som många vet, och proppfull med näringsämnen; klorofyll, fytokemikalier, enzymer, A-, B1-, B2-, B6-, E- och K-vitaminer, GLA (en antiinflammatorisk fettsyra) och fytosyanin. Spirulina är bra för att balansera hjärnan, hjälper till att förfina blodet (Spirulina har ett betydelsefullt järninnehåll och klorofyllet hjälper också till) och är också immunförsvars"boostande".

Med andra ord: immunförsvarsstärkande och hjärnuppbyggande är den gröna sörjan som Viggi faktiskt verkar gilla...Cherlizes variant (1 barn, fast hon gjorde 2 omgångar till efteråt)

1 banan
1/2 äpple
1 msk lecitin
2 msk lingon
0,5 tsk spirulina

Gör samma som ovan fast förvänta dig ingen grön färg. Detta blir rosa!!!

Ökej, lite könsstereotypa är vi kanske...

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

4 kommentarer:

 1. Vilka underbara färger! Spännande.

  SvaraRadera
 2. Ja, de blev ganska snygga de där grötarna

  SvaraRadera
 3. Tack för en färgglad blogg! Hittade hit av en slump. Har läst runt lite på måfå.Själv äter och lever jag mer mot ayurvediska principer efter att ha testat raw för några år sedan. Det funkar bättre för mej. Men eftersom ayurveda förespråkar balans så tillfredsställer jag mitt näringsbehov efter känsla och det innebär att jag äter mycker superfoods och lever lagom rått i perioder. När jag åt nästan 100% raw blev jag svullen, kall, sötsugen och energilös. Nu håller jag min agni igång. Någit jag studsar över då jag läser er blogg är den svartvita tanken mht mat!
  Som att om man inte äter raw äter man kebab, junk food, coca cola och smågodis... Jag lever sunt och har en sund (äntligen) inställning till min kost. Äter vegetarisk med inslag av fisk nån gång ibland. Ekologiskt så långt det går. Undervisar i yoga och försöker förmedla kärlek, omsorg för andra, naturen och sej själv! Bara för att man inte äter rawfood innebär det ju inte att man lever av dålig mat!? Hur tänker ni kring det? Livet är ju inte svart - vitt? Allt i balans. Jag dricker tex kaffe. Inte varje dag mende dagar jag känner att det smakar gott lagar jag mej en riktigt god espresso (ekologisk;) med kardemumma och soyamjölk eller havremjölk.
  tack iallafall för en fin och inspirerande blogg. Hoppas på flera recept!
  MvH yoginimaria

  SvaraRadera
 4. Hej Yogimaria

  Trist att du tycker att vi ser svartvitt på tillagad mat, det har aldrig varit meningen. Visst finns det folk som äter nyttigt utan att för den delen äta 100 % rått. Men ute i samhället finns det också en smått absurd matkultur där varor som genomgått femtioelva olika förädlingprocesser och vars huvudingredienser är transfetter och raffinerat socker fortfarande kallas mat och rekommenderas av barnavårdscentralens dietister medan en medveten och informerad kosthållning som går tillbaka till den äkta varan anses farlig och jättekonstig. Vi slåss i underläge här,,, både du och jag. Och denna inte så smått absurda matkultur ser jag en poäng i att exponera och försöka avslöja som just absurd.
  Jag ser dock ingen poäng i att prata om nyttig lagad mat i denna blogg, dels för att det redan finns så mycket info och tips om hur en sådan skulle kunna se ut, dels för att denna blogg har syftet att inspirera dess läsare att testa det råa livet. Och det gör man inte så effektivt genom att upprepa att det går lika bra att laga maten...
  Detta sagt ska jag definitivt hålla din kritik i åtanke när jag skriver nästa gång.

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet