måndag 30 november 2009

Jag vill ju bara förändra världen...Pigg och piffig som få...

Vilda: nu sitter vi och bloggar/ skriver insändare i sängen igen. På onsdag är det "The Grand Opening" på Råvarubutiken och vi är ganska utmattade (överraskande nog). Jag berättade för min kära far om våra sömnmönster denna vecka varpå han oroat uttryckte ett "Det låter ju inte bra". Pappa låter väldigt sällan oroad så jag lugnade honom och sa att "Nej, det är ju inte bra men vi måste om vi ska bli klara tills på onsdag när vi öppnar, sen kan vi tagga ner." Det måste ha fungerat för hans replik till det var "Onsdag? Ni ska ju bli klara innan helgen... det är på måndag ni börjar," Efter det kände jag mig betydligt lugnare.

Det är nog den gröna juicen som har låtit oss hålla på så här. Om jag hade gått på en vanlig kost, tillagad eller ej, hade jag aldrig kunnat gå upp frivilligt klockan 05:45 för att stötta en stackars äkta man som har ett jobb att sköta efter att ha somnat 03:30 natten innan. Och överleva dagen. Och sen upprepa samma mönster flera gånger till. Jag säger inte att det är idealt. Jag säger inte att gröna juicer har gjort att vi bara behöver en och en halv timmas sömn per natt (inte än iaf ;-)), faktum är att Erik blivit sjuk och att jag har ganska ont i njurarna (det första tecknet min kropp brukar ge på att den inte mår bra...). Men vi har överlevt något sånär. Och det hade jag inte klarat annars, jag hade varit skitförbannad varje sekund och gått in i saker och gråtit en massa.

Antingen så här...

Efter mitt förra inlägg fick jag en kommentar av en läsare om att vi (eller mest jag då eftersom jag är den som skriver oftast) ser väldigt svartvitt på lagat eller inte. Att jag har gett uttryck för att tro att alla som äter lagad mat äter plockgodis till frukost och friterade trippelburgare med sirapstekt bacon till middag. Det har inte varit min mening. Vi lever ju mitt bland blandkostare. Här på Österlen lever många på blandkost med inslag av surkål, ångkokt grönkål, groddar o.s.v. Väldigt få (av de vi känner) är vegetarianer men också väldigt få som äter en halvpreparatbaserad kost. Och min reaktion brukar nuförtiden snarare vara en av positiv förvåning när någon äter bra än att fördöma folks kanske sämre val.

Eller så här
Men bloggen är en råkostblogg. Vårt mål vad gäller kosten är att äta en 95-100% raw kost. Anledningen är att vi inte klarar av att upprätthålla en 80%ig sådan. För oss är kosten svart eller vit. Antingen äter vi rått eller äter vi tolv mackor med pommes frites-sallad och stekt Halloumi var och avslutar med varsin halva Delicatotårta (den franska varianten). Och i vår strävan att leva som vi lär vill vi också få folk att upptäcka denna fantastiska matvärld, prova på, haka på, hålla sig kvar, bli inspirerad, informerad eller utmanad... vi vill inte ge utryck för att all lagad mat är skit men vi vill inte prata om dess fördelar heller. Vi håller oss till rått.

Råpesto kan få en att hålla sig kvar...

Detta sagt har vi andra intressen i livet utöver det råa köket som vi kanske glömmer bort lite för ofta nuförtiden. Jag hörde på P3 om lagförslaget "Anti-homosexuality-bill" i Uganda som inte bara hotar med att straffa homosexuella "gärningsmän" med döden utan även har en anmälningsklausul som statuerar att om man inte rapporterar någon vars homosexualitet man varit medveten om inom 24 timmar kan man själv få upp till 3 års fängelse. Det satte igång HBT-aktivisten inom mig och jag mindes tiderna då genusvetenskapen och jämställdhetskampen var mitt kall och då jag såg varje reklamfilm med genusglasögonen på (lite som jag nu bär kostnormsglasögonen).

Här är en lista på alternativa karriärer jag kunde haft om jag inte hamnat här:

Sånt här var jag bra på

-Konditor (trolighet: hög)
-Advokat med inriktning på internationell nivå (trolighet: mellanlåg, dagdröm: glasögon, svinrygg, kjoldress)
-Diplomat (trolighet: mellan)
-Vulkanolog (trolighet: låg, men fatta vad coolt)
-Journalist/ detektiv/ doktorand (trolighet: jodå!)
-Författare/ serietecknare (trolighet: väldigt låg... :-()

Bibliotekarie kanske?

Vi fick tillbaka vår vita-prep idag. Vi skickade den på lagning för enligt Erik gick den sönder efter endast några minuter. Eftersom garantin endast gäller i England fick vi betala frakt både fram och tillbaka. De sa att den fungerade fint och då kom Erik på att det nog var adaptorn som inte funkade... där rök 700 spänn. I alla fall... för att fira Vita-Prepens ankomst gjorde jag ett litet recept från David Wolfes "Superfoods"-bok (men det slutade med att jag lagade hela med hjälp av Personal Blendern).

"Cacao Kapow" (2 pers)

2 apelsiner
14 torkade aprikoser, blötlagda 4-6 timmar
1 dl mandlar
1 rågad msk kakaonibs
2 rågade msk kakaopulver

Juica apelsinerna, mixa med 10 aprikoser och häll i två glas. Mixa resten av ingredienserna men låt dom vara lite krispiga. Strö detta över apelsinmixen och zesta på lite apelsinskal.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


4 kommentarer:

 1. Hej Vilda!

  Jag igen! Min mening var inte att klanka ned på bloggen - tvärtom! Min fundering var bara över tankarna kring att det var antingen raw food eller marängsuisse liksom ;) Matbloggar finns det gott om och jag gillar er råa blogg absolut. Och om man som du skriver inte klarar ett balanserat kosthåll om man inte käkar rått så är ju rått att rekomendera ;)
  Jag äter ju mycket rå mat själv. Men behöver min lilla dos av värme som virrig vata.
  Tack för all inspiration!!

  Yoginimaria

  SvaraRadera
 2. Jag läste om dina njurproblem och undrar om det inte kan ha med den gröna juicen att göra eftersom oxalsyran i de gröna bladen kan skapa problem i just njurarna.

  Jag skulle rekommendera att använda lite citrus i juicen om du inte gör det redan. Det är en bra förebyggande åtgärd om man vill slippa njursten och dylikt i framtiden.

  Rödbetsjuice är också en dunderkur som renar njurarna. Men det visste du nog redan.
  Använd rödbetor i juice med försiktighet bara för de är väldigt potenta.

  SvaraRadera
 3. Förresten, dina konditorsambitioner kommer du väl att kunna utöva professionellt när ni väl får igång cafét?

  Jag tycker dessutom det vore bättre att kalla listan för "alternativa karriärer om jag skulle tröttna på att sleva råkost". Gillar inte dendär bittra eftersmaken som "jag kunde ha blivit"-stilen framhäver.

  Vill förresten förtydliga att rödbetsjuice inte är något bot mot njursten så ingen råkar få den uppfattningen. Tvärt om kan det rent av orsaka det med tanke på att det innehåller en ganska stor mängd oxalsyra.

  SvaraRadera
 4. Yoginimaria: ingen fara. det är alltd bra att återvärdera sina ställningar och även om jag inte riktigt håller med om kritiken så kanske jag ändå kan ta åt mig och försöka polarisera mindre. Jag svarade dig också efter din kommentar så du inte tror att jag bara outade eller vad man ska säg a :-) (fast nonchalant nog kallade jag dig yogimaria fastän jag ju själv vet skillnaden... måste vara tröttheten.)

  Henrik: Tack för tipset. VI använder faktiskt citrus i juicerna, mest för smakens skull. Kire nämnde att han fattade det där med relationen mellan c-vitamin och oxalsyra men vi har inte riktigt tänkt så uträknat... Och sötar med beta gör vi också ibland. Det där med mina njurar är nog mest tröttheten, jag får ont i mina njurar av det. Jag har dubbla system (det är från mig Vilgot har ärvt alla sina problem den stackarn) och det verkar som att det gör mig lite känslig.

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet