Vilda: Här kommer en ny artikel om oss hihi, Sirishamns lokaltidning igår (idag)
De gör rå mat het
Sverigeunikt kafé slår upp portarna i Kivik.
Maria Kindgren
KIVIK. Med raw food ska Vilda och Erik Rosenblad göra Kivik ännu tydligare på den skånska matkartan.
Rökelsedoften ligger kvar i butikslokalen på Eliselundsvägen i Kivik trots att presentbutiken som låg här
tidigare är noggrant bortstädad.
Lokaltidningen kan som första utomstående kika in i lokalen som kan göra Kivik till en vegetarisk metropol.
Här kommer de före detta hotelldirektörerna Vilda och Erik Rosenblad att servera raw food-rätter. Det är
en typ av kost där livsmedlen aldrig hettas upp till mer än 40 grader. Då enzymer och näringsämnen inte
är lika lättillgängliga för kroppen efter upphettning. Allt är vegetariskt.
Trots att maten är hälsosam så är det ingen trend eller bantningsdiet.
– Det här är en häftig diet som påverkar hela din livsstil hälsa. Så det är ingen trend för att hålla nere
midjemåttet utan det här handlar om att ta ansvar för sin egen hälsa på lång sikt. Det hoppas vi verkligen
att fler ska upptäcka, säger Erik Rosenblad.
Vilda och Erik har ätit rått i ett par års tid och vittnar om magproblem som försvunnit och mer energi.
Det är ingen tvekan om att de brinner för det råa. Det som förvånade Vilda Rosenblad mest då hon
började med raw food var smakupplevelserna.
– Det var så otroligt gott och allt jag äter är proppfullt med vitaminer och mineraler. Inte ens
efterrätterna innehåller en enda tom kalori. Allt är bara bra för kroppen, säger hon.
I Storbritannien och USA finns gourmetrestaranger som serverar raw food men Kiviks lilla råa blir i Sverige
med en meny helt utan upphettade rätter.
– Vi hoppas att erbjuda folk att prova på den här typen av mat och inse hur bra man kan må, säger Vilda
Rosenblad, vd för det nystartade företaget.
Det är en del renovering som ska klaras av innan lokalerna kan godkännas för livsmedelsproduktion. Under
hösten kommer kafét att komma igång. Förutom kafé kommer lokalen även att innehålla en ekolivs, en
webshop och så småningom även föreläsningsverksamhet.
– Vi tror verkligen på det här. Och på hela Österlen finns en matkultur som hyllar äkta och rejäla råvaror
utan konstigheter. Där tror vi att vårt kafé kommer att passa in. Även om vi samtidigt är helt annorlunda,
säger Vilda Rosenblad.
Spenat- och ricottapasta
2 små gula squash
Sås
100 g spenat
2 matsked olivolja
1 dl pinjenötter
en halv avokado
juicen av en citron
1 dl vatten
himalayasalt
svartpeppar
näringsjäst
1 hackad salladslök
Parmesan
1 dl paranötter
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 msk näringsjäst
Förvandla squashen till pasta genom en spiralizer eller genom att skala långa smala tagliatelle med en
potatisskalare. Massera in oljan i spenatbladen tillsammans med lite salt.
Kör alla ingredienser för såsen, utom salladslöken och spenaten, i en mixer tills de bildat en slät röra.
Häll i spenat och salladslök och kör "pulse" ett par gånger så att det blandas med såsen men inte
hackas för mycket. Kör ingredienserna för parmesanen i matberedare tills de grynats. Blanda såsen
med pastan och strö över parmesan.
Alltmöjligt-bollar
2,5 dl cashewnötter
1 dl blötlagda pumpakärnor
1 dl kokos
1 dl russin
1 dl dadlar
2 msk honung
1 tsk himalayasalt
1 dl kakao
2 msk camu camu, ej nödvändigt
1 msk hampaprotein, ej nödvändigt
Mixa alla nötter i matberedare tills de börjar bindas samman av fettet i cashewnötterna. Töm
matberedaren och kör nu russin och dadlar. Det kan vara svårt för russinen att mixas, ibland hjälper
det då med en liten, liten skvätt vatten. När frukterna formar en boll, stäng av matberedaren och dela
upp fruktdegen i mindre bitar.
Häll över nötblandningen, honungen samt torrvarorna och kör igen tills degen på nytt formar en boll.
Skvätt vatten i om det inte går. Forma till bollar i valfri storlek och ställ i kylen i en timme.
Publicerad: 27. oktober 2009 00:18
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.
Den artikeln kändes verkligen inte lika träffsäker som den förra. Men kul att ni syns hur som helst! :) Mer nöjd med bilden denna gången Vilda?
SvaraRaderaAbsolut ;-)
SvaraRaderaBra reklam för er grej ju, koolt!
SvaraRaderaNu väntar jag med spänning på att ni ska slå upp portarna till kaféet och butiken!
SvaraRaderaAngående ett tidigare inlägg om vad som inte är lika hårt besprutat trots att det inte är eko, undrar jag hur det är med granatäpple? Har ni möjligtvis någon aning om det?
Anonym: Granatäpple ska inte vara någon fara enligt de tester jag läst.
SvaraRaderahttp://www.whatsonmyfood.org/ är en ganska intressant sajt i ämnet förresten.
Den stämmer dock inte helt med det som finns i våra butiker eftersom reglerna för bekämpningsmedel skiljer sig mellan EU och USA.