måndag 5 oktober 2009

Skånes nya vegetariska centrum


Vilda: ska börja byggas nu... Simris driftteknik, Kiviks kylservice, Daniel Quartey och vi själva hade idag stämt träff för besiktning av lokalen. Det var både spännande och skrämmande. Det var mest Daniel som förde vår gemensamma talan, för han kan verkligen det, både att tala och att bygga kök efter trettio års erfarenhet av restaurangbranschen, både som konsult och som kock. Men Simris driftteknik och han var rörande överens om det mesta; vinden måste isoleras, där finns ställen under taket som går direkt till plåten, nytt golv måste in, en hel luftsluss ska byggas, branddörren bytas ut och en massa eldragningar måste göras om. Men efter det är lokalen tiptop, verkligen, i världsklass.

Porslin i världsklass

Det ska nog gå bra det här...

Det är intressant att lyssna till allt det där om hur mycket som måste göras för att vi ska få tillstånd för livsmedelsproduktion samtidigt som Daniel visar en oerhörd entusiasm över hela projektet. Man ser ett nästintill hopplöst ruckel framför sig ena sekunden, en byggnad där en gammal pensionerad ungkarl utan vänner har hållit sig isolerad i fyrtio års tid och slängt soporna genom fönstret för att han inte orkade ta sig till tunnorna (och sedan dött och legat kvar ett tag tills grannarna börjat känna lukten), andra sekunden har man inga svårigheter att se hur man inom tre år har förvandlat Kivik till Sveriges vegetariska huvudstad, fått alla nyfikna att vallfärda till oss och våran filial (tja, kanske i Kronovalls slott då?), och på hur man fått delta i svenska kocklandslaget och tagit emot tidningen Levas hållbar livsstil-pris (Äsch, hur mycket jag än drar på med det positiva känns det inte som det riktigt kan bli lika härligt som bilden av den där gubben var ohärlig).

...men lätt lär det inte bli

Kvart i tio, en timma och tre kvart in i besiktningen, försvann Kire till jobbet och jag höll mig kvar med Vilgot, dels för att träffa en säljare från Fruktservice och prata ekologiskt sortiment men också för att jag skulle få skjuts hem igen till Brösarp. När klockan var elva började jag bli rejält hungrig men Daniel skulle bara ta några mått så skulle vi sedan kunna göra lite lunch hemma hos oss. Kvart över två körde vi från lokalen (gissa om jag gnisslade tänder över att inte ha tagit med mig datorn, jag satt bokstavligen på ett golvelement i tre timmar med en gnällig bebis). Vid matbordet i vår pyttelilla tvåa som ser stökig ut bara man ställt skorna vinkelräta mot varandra satt vi och åt och Daniel pratade men kändes tyst. Alldeles för mycket i huvudet, för många idéer och tankar, ingen mänsklig chans att ta itu med alla på samma gång eller kanske ens inom en livsstid. Jag känner igen det fenomenet. Gud vad det snurrar nu när allt satt igång...

Kanske framförallt ganska långtråkigt...

För alla nyfikna kan jag dock förmedla att det nog tar en 6-7 veckor innan lokalen är färdig...

Min tanke för idag var att registrera 40 varor i webshopen samt få iväg några beställningar till leverantörer, kolla upp lite förpackningar, börja fila på menyn lite grann. Har inte hunnit göra något av detta. Jag önskar att jag bara kunde nöja mig med att vara "föräldraledig" en liten stund. Istället springer jag runt som en mållös anka med tusentals mål och Vilgot på höften. Han surar om jag sätter mig ner och också om jag är stilla eller om han inte fått sitta på min axel på ett tag, så inget blir gjort. Men istället för att ge upp och bara spendera dagarna med att gå promenader med honom i barnvagn och titta på fåglar och fjärilar försöker jag verkligen, och det är det som frustrerar mig.

Men en god sallad fick jag gjord idag:

Sallad Svarta madam och vita magin (2-3 pers)
(även kallad icke-80/10/10-sallad)


1 grovhackad romansallad
1 skivad avokado
Massa oliver
1 finskuren röd paprika
7-8 fyrdelade cocktail/körsbärstomater
1 näve valfria groddar eller skott
3 msk hampafrön
4 msk pinjenötter
4 msk olivolja
1 msk shoyu

1,5 dl cashewnötter
0,5 dl packad färsk basilika

Kör cashewnötter och basilika i matberedare tills de format en tjock deg utan "smulor". Knåda ihop degen och forma till en boll, plasta in och bevara i kylskåpet över natten.
Blanda alla ingredienser för salladen. Skär cashewosten, som nu ska vara hård, i små kuber och strö över salladen.

Romantik som jag förstörde genom att ta upp kameran :-)

Våra grannar har ställt in utemöblerna nu... jag förmodar att det betyder att den där brittsommaren vi hoppats på, den kan vi nog glömma... (fast jag är glad ändå för säsong 5 av weeds kan man glo på om man bär Vilgot på axeln och dansar 80-talsdisco samtidigt som man brummar lite lätt med läpparna och låter honom slå en volt med jämna mellanrum - vilket är ett framgångsrikt recept för att få honom lugn).

God natt, mina vänner.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.3 kommentarer:

 1. Så spännande det är att följa er, jag riktigt längtar tills jag kan ta med min mor och komma och äta hos er... min mamma är pensionerad sedan många år och älskar sallader i alla dess former, hon har varit en passionerad grönsaksodlare i alla år. Såfort ni är klara så kommer vi!

  Skrev förresten en kommentar förut om att jag haft B-12 brist och fick tips om att minska fettet i kosten, ska verkligen ta mig en funderare över det.

  Weeds ja, jag har, mot bättre vetande, gett mig in på att titta ikapp. Har precis avverkat säsong 1 på bästa pluggtid. Hm hm. Nåja, man ska inte stressa fram sina plugg resultat. (läser miljövetenskap)

  Heja er, det är så kul att kika in här, så inspirerande!

  SvaraRadera
 2. Erik: Jag är miljövetare! Var läser du?

  SvaraRadera
 3. Nämen, är du? Vad spännande! Jag läser på malmö högskola... lite sisådär med organisation men man lär sig mycket intressanta saker! Vart läste du?

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet