tisdag 20 oktober 2009

Vafförå? - Erik förklarar Raw Food, del 1

Kire: Hej igen kära vänner! Idag har vi fortsatt att beställa från England och USA till webshopen. Här kommer några smakprov:

Rå agavesirap
Rå kokosnötsolja
Rått kakaopulver
TIgernötter
Rå mesquite
Irish moss (Rå karragenan)

Ett produktionskök växer fram

I takt med att vårt café och vår webshop växer fram, och att vi dagligen insisterar på att avstå från socker, mjölkprodukter, kött, fisk, "processad" mat och allt som lagats, gör oss själva svårhembjudna, lägger ut hemskt mycket pengar på ekologiska grönsaker, osv, osv, vilket allt tillsammans innebär att vårt kostval påverkar våra liv på flera nivåer, så kan man fråga sig - varför gör vi detta??? Kanske har du hamnat in här på vår blogg av en slump, läst några av inläggen, och tycker att vi verkar helknäppa? Jag hade nog tyckt att mitt nuvarande jag hade tomtar på loftet om jag nu hade varit mitt dåvarande jag för några år sedan. Så att säga.

Tillsammans med ett litet, men stadigt växande, antal människor i Sverige har vi valt att i stort sett bara äta oupphettad och oförädlad vegetabilisk kost. Vår diet utgörs av, i mängdordning, gröna bladgrönsaker, frukt, rotfrukter och andra grönsaker, frön, nötter, och även alger, oljor, och vissa fermenterade produkter, såser och naturliga sötningsmedel. Vi är rent ut sagt extremveganer, utan att riktigt förstå det själva. Både jag och Vilda har under den största delen av våra liv ätit allt möjligt, även om vi haft långa perioder som vegetarianer. Jag trodde jag skulle förbli det, tills jag övertygade mig själv om att jag nog ville äta lite kött, men insåg sen att jag inte trivdes med det på något sett. Vi har flackat fram och tillbaka, men aldrig haft den beslutsamhet och "att vara helt rätt"-känsla som vi har nu. Att vara råkostare är en livsstil, helt klart en utmaning i dagens samhälle, och att sätta sig på tvären mot normaliteten inom kost. Men det är samtidigt otroligt spännande, kul och utvecklande. Och man mår SÅÅÅ bra. Vilket inte riktigt går att förstå innan man provat det själv. Men det är värt ett försök, alla andra djur på planeten lever på 100% råkost, och de verkar ju klara sig rätt bra... (förutom vissa bakterier nere i vulkaner och liknande)


Ett vackert och övergivet svalbo vi fann när vi röjde i lokalen

Här följer en liten och komprimerad utläggning om de två väsentligaste av kostens egenskaper, och dess konsekvenser för våra kroppar.

--> Ej tillagad
Mat som ej hettats upp över ca 40 grader har
- Alla enzymer intakta (försvinner till 100% vid tillagning)
- Alla vitaminer intakta (försvinner upp till 80% vid tillagning)
- Oförändrade kolhydrater, fetter och proteiner (vid tillagning förändras exempelvis dessa till sockerarter, denatureras och skapar transfetter och toxiner).
Enzymerna (som får ett helt eget inlägg senare) underlättar avsevärt nedbrytningen av kosten i kroppen, och besparar oss en mödosam endogen produktion av amylaser, proteaser och lipaser - de enzymgrupper som vi producerar som kompensation för avsaknaden av dem i kosten. Produktionen av enzymer, tillsammans med blodsockerrekylen efter allt för mycket snabba kolhydrater, ger oss en trött, seg känsla efter ett lagat mål. Hur trött man egentligen är märker man först när man ändrar sin kost. Matsmältningen och produktionen av enzymer är den kanske allra viktigaste komponenten i åldrande.


Fin mat...

--> Vegansk
Förutom viktiga etiska skäl till att säga nej till animaliska produkter, finns många otvivelaktiga hälsoskäl. Dåligt kolesterol och mättade fetter är några av de vi ofta hör talas om, men det kanske viktigaste är antagligen den försurande effekt animaliska livsmedel har på oss. För att bryta ner de komplexa och trassliga animaliska proteinerna krävs en sur miljö, vilken kroppen forceras att skapa. Sedan kämpar levern med att skapa ämnen för att neutralisera den sura blandningen, för att den inte ska skada tarmarna. Huvudelementet i dessa ämnen är kalcium, och om det är nödvändigt tas detta kalcium från det ställe där det finns i störst omfattning - skelettet. Det är inget slumpmässigt sammanträffande eller extra hala trottoarer som gett nationer som Sverige och Norge högst index för benskörhet i världen - utan snarare en hög konsumtion av mjölkprodukter. Men att komjölken faktiskt ser ut att vara ett livsmedel som, med sitt svårtillgängliga kalcium och i relation till modersmjölk mer än dubbelt så hög proteinhalt, kan ge en nettoförlust av kalcium i kroppen vågar man knappt nämna...

Förutom detta finns en uppsjö av anledningar till varför vi ska välja att äta maten så som naturen ger oss den. Skulle vi verkligen behöva en spis för att nå optimal hälsa?

Vilda: här får ni ett recept till:

Tajine (4 pers)

Denna rätt blir bäst om man förbereder den ca en dag i förväg.

(på bilden serverat med "mashed potatoes")

1 aubergine
1 rödlök
1 sötpotatis
1 röd paprika
1 grön paprika (egentligen inte optimalt eftersom gröna paprikor är omogna, men nu hade vi en som hängde i trädgården plus att det blev fint med lite färger)
Bondärtor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
6-7 torkade tomater (ej blötlagda)
oliver
0,5 dl olivolja
1 näve bladpersilja
1 näve färsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
svartpeppar, salt

Skiva auberginen grovt, lägg upp skivorna på hushållspapper (det enda rättfärdigade användandet av hushållspapper är för att torka svettig aubergine, annars kan man alltid använda trasa :-) och salta ovanpå. Under tiden som auberginen svettas, hacka upp resten av grönsakerna. Se till att skiva rödlöken tunt och sötpotatisen blir bäst i små små tärningar. Skär även aprikosen i ca 3-4 bitar. Häll alla grönsaker och den torkade frukten i en skål och häll över olja och kryddor. Torka augberginen med hushållspapper. Lägg sedan ett nytt papper på auberginen och banka skivorna lätt med exempelvis en mortelstöt. Detta hjälper auberginerna att smaka tillagade. Lägg i auberginen med resten av röran, massera med händerna så att oljan sprids jämt över hela röran. Låt stå över natten.

Denna rätt gör sig som bäst om man stoppar den i torkugn/ ugn på 50 grader ca 30 minuter innan servering. Maten kommer inte själv att hinna uppnå 50 grader på en halvtimme utan endast bli lite smaskigt ljummen.

Smaklig måltid, hälsar Vilgot!

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

3 kommentarer:

 1. Kommer ni att sälja råa pistaschnötter? Finns bl.a. på sunfood.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym!

  Vi har inte ännu planerat att sälja certifierade råa pistagenötter men kommer definitivt att lägga det på önskelistan...

  Säg gärna till om det är något mer du vill att vi ska ta in.

  VIlda

  SvaraRadera
 3. Vart har ni hittat den råa agaven och hur tillverkas den?
  Det var väl pga några tveksamheter i produktionen som de lade ner tillverkningen av den förra om jag minns rätt. Men det är kanske ett nytt bolag som ligger bakom denna?

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet