tisdag 27 oktober 2009

Vad har jag rå-katt göra?

Erik: Alltför många har redan sagt åt mig att jag måste lägga av med urusla ordvitsar som den i rubriken, men jag kan inte hjälpa det, då jag är en sucker for språk, och för svengelska (kommer till detta nedan). Vilda, Vilgot och Charlize är hos mormor och morfar i Arildsbygden, vi har delat upp oss för att orka med allt som måste göras. När vi är stressade och saker är väldigt röriga runt omkring oss har vi en tendens att stressa varandra ytterligare. Små pauser då man får en chans att inte ta varandra för givet och att faktiskt sakna varandras närvaro är supernyttigt. I alla fall för oss. Jag har iallafall försökt utnyttja den ensamma tiden maximalt och växlat mellan att hantverka i lokalen (där det imorgon läggs nytt storköksgolv!), och att få igång samarbete med faktureringsföretag (för alla som vill se produkterna innan de hostar upp pengarna..hihi). Känns ganska roligt att det kommer att vara full fräs på denna blogg när butiken är igång. Om vi skulle sälja dåliga produkter så kommer det vara lätt för våra kunder att kommentera och skvallra. Men naturligvis kommer det bara vara tvärtom!!! :o)


Vår webshop vars namn smittats av mitt ordskojeri. Snart i en webläsare nära dej?

Nu apropå katter. Som man råkat skaffa. Jag har växt upp med kissekatt hos mina föräldrar och efter djurtjat från styvdottern, (HAMSTER! ORMAR! HÄST! HUUUUUND! FÅGEL! VANDRANDE PINNAR! FISKAR! ILLER! DRAKE! JAG VILL HA DJUR NU!), så har vi funderat på att välja alternativet katter, något som vi alla verkar tycka känns okej och som går bra ihop med bäbisar. Så igår gjorde jag slag i saken och hämtade de två kattungar vi "hade på gång" från en av Charlizes klasskompisar. Namnen är redan bestämda av Charlize - Nöten och Barack Obama.


Nöten till vänster, Barack till höger. Och mannen med den stirrande blicken är jag.

En följdfundering efter kattskaffande är naturligtvis vad de ska äta. Jag har hur som helst köpt miljövänligt kattströ i pelletsform - ToaLätt (inte bara jag som gillar ordskoj). Det gör inte kakor av bajset/kisset och så vitt jag har fattat absorberar det ingen lukt. Men det gör detsamma, eftersom min tanke är att katterna också till naturen är råkostare och alla känner väl till att som rå människa slipper man att stanna tio minuter på dasset för att sprida tvåldoft, vädra ut skitlukten och spola två extra gånger? Efter ett längre tag som rå luktar det i stort sett inget. Kan det vara så för katterna också? Vad jag också förstått är att katterna (nån som har bättre koll?), trots att de käkar gräs, behöver animaliskt protein. Vår plan är att de nog kommer att tugga på råttor och möss, och att de i fatet kommer att serveras råa sillfiléer (köpte idag i Kivik, och det var omåttligt populärt hos de vita syskonen). Jag har hört mig för om beståndet, och det verkar inte vara hotat här på vår kant av Sverige. Jag minns att den katten vi hade hemma hos mina föräldrar åt en kikärta en gång, men annars verkar de inte vara lika förtjusta i grönsaker som exemelvis hundar kan vara.


Häsogurun Alf.

Nu över till ett annart kåseri. Jag vet inte om vi är ensamma om det här med svengelskan, men vad det gäller raw food, och diskussioner om mat och hälsa med andra råkostare, så blir man allt mer over-the-seas. "Ska vi blenda eller grajnda?" "Va, har dom inte börjat sprauta ännu?" "Vi skulle kunna söta med dejt pejst..." Eller, det oundvikliga: "Är det en eller två kuppar ålmonds?" Vet egentligen inte vad man ska tycka men när jag och Vilda är i köket med våra engelska kokböcker så blir det närmast en väldigt rolig och mysig jargong som ger en känslan att man är inlemmad i nån stor global rörelse. Raw Food. Kanske känns termen på engelska som just något nytt, långt ifrån Alf Spångbergs hälsosamma svenska sjuttiotal (läs dock detta som han kommit fram till) där det hälsosamma i mångas ögon utstrålade asketism och kurpräglad måttfullhet, eller i bästa fall påträngande hurtighet. Men kanske måste vi förfolkliga Raw Food för att sprida det här, och välja bort engelskan i sammanhang där vi träffar "oinvigda" för att inte verka för hippa, och som anhängare till en storstadstrend med synbart slut. Vore kul att höra era funderingar. För många med mig känns raw food som något helt annat än en trend. Det är en food revolution!!!

Är den svengelska vägen rätt? (svensk butik -syns inte det?)

Kissekiss från mig!

Hitta raw food och superfoods hos oss på www.råvarubutiken.se ;-)

6 kommentarer:

 1. jag älskar ert namn på butiken råvarubutiken... passar lagom i munnen.

  SvaraRadera
 2. För kattmatstips se www.kattforum.se, sök på BARF som nog skulle kunna vara motsvarigheten till rawfood för katter. Lycka till med kissarna

  SvaraRadera
 3. Ja det är svårt att inte bli amerikaniserad i språket när det mesta man läser i ett ämne är på engelska. Jag har samma problem med andra intressen.
  Råkost låter väldigt osexigt. Levande föda är bättre tycker jag, även om vissa tror att det innebär att man sväljer levande möss och så.
  Raw food tycker jag ofta känns ganska fånigt att säga i diskussioner på svenska. Men det är nog trots allt det uttrycket som funkar bäst marknadsföringsmässigt.

  Vilka söta små tassar ni skaffat förresten! :) Om ni ska försäkra dem hos Agria eller If så får ni väldigt gärna göra det genom Kattkommando Syd så stödjer ni dem med en slant utan att det kostar något extra. Info finns på http://www.kks.nu

  SvaraRadera
 4. Toalätt är nog den sämsta kattsand jag använt förresten. Funkar helt ok med råttor dock.
  Men vissa gillar den till katter visserligen.

  Worlds best cat litter är en klumpande sand som är gjord av majs och bryts därför ned väldigt snabbt. Den är ruggigt bra men också ganska dyr.
  Ett billigare ekoalternaiv är träpellets från granngården. Sådana man eldar i kaminen med.

  SvaraRadera
 5. Råvarubutiken är fullkomligt genialt. Den ska jag handla i. hade ni kallat den raw food affären hade jag handlat någon annanstans. Själv ser jag mig som råkostare och jag äter råkost. För övrigt har jag och Pontus kläckt ett nytt otroligt bra namn, som han ska regga i alla former nu. Vänta bara!

  SvaraRadera
 6. Åh vilka sötisar! Hoppas det blir bättre än förra gången Challe hade katter ;)
  Jag ser fram emot att ses snart. kram till alla. från Emlan

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet