torsdag 12 november 2009

Lita aldrig på en spinkig kock (och andra dumheter)



Visst blev det ett sent blogginlägg men kolla vem som är vaken då (kl. 0:53)!

Vilda: Jag slukar just nu mattidningar på jakt efter inspiration. Underligt nog är det när jag redan är inspirerad som jag letar mest. Julmenyn visas på någon slags minibioduk innanför hornhinnan och jag kan redan känna lukterna av nejlika och champagnepannacotta när jag blundar. I ett gäng "Allt om mat" som jag hittat i ett grovsoprum i Fiskis eller köpt på nån loppis runt knuten blir jag än mer lockad av färger, konsistenser och glada kockar.

Jag läser reportage om Nigella Lawson (ni vet, jag som skulle bli en rå variant av henne) som snackar smink med journalisten (Malin) och lagar roquomole, senapskotletter och chokladkaka med päron. Nigella och Malin lagar mat ihop, det går snabbt att svänga ihop, faktum är att hennes nya kokbok (ny när tidningen gick i tryck) heter Nigella Express. Nigella säger att hon är lat.

Jag lovar, hon äter inte bara körsbär!

"-Lat och glupsk! Och det tror jag är bra drivkrafter som matlagare. I min nya bok har jag till exempel inte skalat eller hackat en endaste lök. Bara för att jag är så lat har jag använt salladslökar istället och kom på att det ger en väldigt fräsch löksmak det också."

Ja, nöd är uppfinningarnas moder. Nigella är lat så hon hittar salladslöken. Och plötsligt blir en negativ egenskap (lat) något väldigt positivt (kreativ).

Nöd uppfinner makirullar med skagenfyllning, alfalfa och apelsin

Nigella har lyckats få många dregla över vita chokladpuddingar, inte minst för att hon själv utstrålar passion och sensualitet. Hon kan inte hålla sig. Under reportagets gång påpekar Malin att Nigella tvunget måste hålla på och pilla på chokladkakssmeten innan den är klar, vi får till och med se det dokumenterat genom fotobevis. Kanske är det därför hon är så härligt rundlätt. Lita aldrig på en spinkig kock. Eller?

Ingen blir feter här...

Jag kommer tyvärr aldrig bli lika fantastiskt äppelkindad på grund av kärlek till min hälsa. Men betyder kärlek till ens hälsa att man inte kan älska mat? Att man inte kan älska att vältra sig i den kreativa processen, doppa fingrarna i smetar, skrapa resterna av såsen med silikonslickepott eller äta upp degen till ett gäng muffins innan man hunnit ställa in dom i torkugnen? I think not... Jag har börjat se den "vanliga" matlagningen som lite fuskig... det är ganska enkelt att skapa fantastiska anrättningar när man får använda alla mjölkprodukter man bara får, ägg, mjöl och socker, bacon, smör och gelatin. Det är busenkelt att locka med friterat, stekt, ungsbakat eller till och med ångkokt. Det har man ju övat sig på hela livet.

Utmaningen är ju att skapa med ursprungliga råvaror utan det minsta processade tillbehören. Istället för att bli misstänkliggjorda borde råkockar bli prisade som de största av de kulinariska genierna. De som inte ger sig själv några ursäkter eller genvägar. De som matar våra magar och när våra kroppar.
Chads genialiska pasta

Å förresten, jag och Erik ska till Fresh Networks julfest!!! Där kommer vi att få mat av råkocken Chad Sarno som är världsbäst. Eller i alla fall en av världens bästa!

Men vanliga groddar går lika bra...



Charlize kom hem förkyld från skolan förresten. Vi matade henne med en stor vetegrässhot (blä! tyckte hon) och ett stort glas grön juice till middag (bestod av spenat, broccoli, alfalfagroddar och äpple. Mmm! tyckte hon).

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


2 kommentarer:

  1. Haha, precis så brukar jag också tänka, att traditionell matlagning är lite fusk. Vem som helst kan ju slänga ihop en lyckad kladdkaka, liksom.
    Lite väl förenklat säkert, men ibland känns det som olika divisioner med de olika förutsättningarna. Och om nån bad mig slänga ihop en Coq au vin eller nåt.. ja, jag vet inte var det skulle sluta. Jag skulle åtmisntone själv slippa smaka. =)

    SvaraRadera
  2. how do I translate to English?! ha ha! Looks like yummy food! And your baby is so cute! I have the same Bjorn bib for my son. :)

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet