torsdag 29 oktober 2009

Pank o rå?

Vilda: Ibland faller vissa av oss långt ner i det förbjudnas vallgravar och har svårt att resa sig upp igen. Varför då? Kan man fråga. Det är klart att stress, brist på målbilder, social press och gamla beroenden som får en att smyga sig ur kön på willys och gömma sig bland chokladhyllorna spelar roll. Men ibland är det betydelsefullt mer tragiskt än en enkel karaktärsfadäs. Ibland kan man tyckas inte ha något val. Ibland är man pank o rå.

Hur gör man då när ens kost består av nötter, ekogiska grönsaker och superfood för 120 kr hektot? Måste man, som ägaren till vårt förra hotell, handla chark på Lidl så fort miljösamvetet (vi) ersatts av plånboksbekymmer (han) även om man gått och svurit högt inför alla att aldrig mer (=vår miljöcertifiering med gröna nyckeln).

Nej, naturligtvis inte. Det finns saker man kan göra för att minska kostnaderna.

1. GRODDA ODLA PLOCKA!!!

Det absolut billigaste man kan göra är att grodda själv. Man kan använda sig av hjälpmedel som groddmaskiner (elektroniska eller plastbyttor som biosnacky eller liknande) eller så kan man helt enkelt blötlägga, skölja, vattna i en och samma bunke med en handduk ovanpå. Det finns gott om information om blötläggnings- och groddtider på nätet, annars publicerar vi en här om ett tag.

Groddar är något av det bästa som går att äta. Fulla med enzymer och lätta att smälta men framförallt otroligt billiga. De vi använder mest är: alfalfa, mungbönor, puylinser, gröna linser, solrosskott, ärtskott, groddbovete, broccoli, quinoa och amarant. Så finns det även klöver, rädisa, rödlök och många många fler.

De andra två säger sig självt?

2. FASTA

Vilket bättre tillfälle att rensa kroppen på allt slagg än när man inte har råd att längre proppa den full med nytt slagg. Passa på att vattenfasta en dag eller två, fortsätt sedan fastan med en eller två dagars juicefasta och lite örtteer. Bryt fastan lätt med lite råkost och massa teer. Billigt och himla skönt.

Fasta föräldrar! Fasta. Före förfärliga förebilder...

3. HANDLA STORT TILLSAMMANS

Kolla med din närmsta eko-/ hälsobutik (eller nätbutik för övrigt hehe) om det är möjligt att köpa stora förpackningar för lite billigare priser och dela med vänner. Starta ett matkollektiv och köp in varor från grossister.

4. BANANER

Köp alltid ekobananer när de är på rea. Vi köper upp hela lager och fryser in. Bananglass är ju så otroligt mättande...

5. SUBSTITUT & ÅTERANVÄNDNING

Ersätt alla nötter i recept med det betydligt billigare solrosfröet. Ersätt mandelmjölk med sesammjölk. Använd pulpen från mandelmjölken flera gånger. Torka pulpen från mandelmjölken och använd i bröd tillsammans med mitten av zucchinin kvar från pastarecept. Ersätt linfröolja med vatten och krossat linfrö. Mixa sallader och gammalt grönt som smoothie, torka smoothies och använd som wraps. Torka hela måltider och mal ner som kryddor. Frys in.

Och matbordet behöver aldrig stå tomt

6. KÖP PÅ TORGET

I många städer finns grönsakstorghandel, mer och mer ekologiskt har smygit sig in. Kolla in Bondens egen marknad, se om det finns någon där du bor. Gå till marknaden sent och se om du kan köpa till lägre priser, ingen vill åka från marknaden med massvis med osålda råvaror.

7. FUSKA MED EKO

Dessa varor är mer okej än andra att köpa konventionellt eftersom de inte är lika tungt besprutade (kom dock ihåg att det finns andra anledningar än rent hälsomässiga att köpa eko):

Kiwi
Mango
Vattenmelon
Avokado
Ananas
Papaya
Skaffa alla dessa varor från er lokala bonde ;-)
Plus:
Sparris
Lök
Broccoli
Blomkål
Och tydligen majs men det har nog min käre make en del att invända i ett framtida inlägg

Dessa varor ska helst ALDRIG köpas annat än lokalproducerade eller eko. Om det är för dyrt en dag eller om det inte går att få tag på eko, skippa:

Äpplen
Körsbär
Vindruvor (oj vilken tur att de gjorts kärnfria så att vi slipper spotta ut någonting ooo, vad naturen var grym innan när vi tvingades spotta ut kärnor hela dan bara för att vi gillade druvor men vilken tur att mänskligheten är på väg framåt och fixar till alla naturens små misstag)
Clementiner
Persikor
Päron
Hallon
Jordgubbar
Paprika
Selleri (stjälk iaf)
Potatis
Spenat

Jag vet att vissa produkter är svåra att få tag på eko. Ekoselleri t.ex. hittade jag för första gången på Mandelmanns i somras men nu har de stängt. Och nu finns det på Astrid & Aporna i Malmö.

OBS: på flera ställen har jag läst att hur man än väljer så ska man aldrig juica o-eko och det låter ju ganska vettigt, man vill ju kanske inte dricka ett glas finfördelat gift utan fibrer. Eller nåt...

8. OCH TILL SIST; FUSKA LITE LITE LITE GRANN OCH DRYGA UT

Detta är bra mat att dryga ut det råa med: kokt quinoa, kokt sötpotatis, bakad potatis, kokt matvete, en liten vintersoppa. Och kanske en liten microsoftburgare. Men bara för mättnadens skull, inte som riktig kötträtt... Annars kan man ju lika gärna äta allt rått (utom potatisen då)

Och håll ut, inget varar för evigt, snart är fickorna fulla med sedlar igen.

- Well you know, nothing lasts forever. Not even Shakespeare or Michaelangelo or greek...people. Melody i filmen "Whatever works"

Har ni några andra tips?

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

7 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg! Det kan vara knepigt att få ihop det med en liten budget. Vi har fått skärpa till matkassan ordentligt den senaste tiden och man får helt enkelt snåla in på det ena och det andra. Men jag tycker jag klarar det ganska bra trots allt.

    Det enda jag kommer på med en gång som jag tycker du missat är det bästa skafferiet av dem alla: naturen.
    Inte nog med att det är gratis, det är där mycket av den bästa maten finns.
    Och även i bebyggda områden går det att hitta mycket ätbart.
    Sedan kan man ju odla mycket mer än groddar själv också, även i lägenheter.

    SvaraRadera
  2. Erik: Jättebra tips, Henrik! Kirskål går ju exempelvis att plocka från april till oktober, iaf här nere. (Men den är kanske ingen primör i oktober direkt). Läs här i taffel.se om denna utomordentliga ogräsgrönsak: http://matgasten.taffel.se/2008/05/14/kirskal-gronsaken-som-blev-ett-ogras-som-blev-en-gronsak/

    SvaraRadera
  3. Suveränt inlägg! Ett av de bästa någonsin på de svenska råbloggarna! Tack!

    Kram,

    Pierre

    SvaraRadera
  4. Glömde lägga till: friganisera...

    Åk till Malmö och ta gratismat (ibland eko) bakom butikerna.

    Halv om halvt lagligt, men ännu mer omoraliskt att slänga bra mat.

    http://frigan.wordpress.com/

    SvaraRadera
  5. Vilket bra inlägg! Det är just det härso gör att många avstår från att äta råkost och nu fick folk svar på den frågan. Mycket mycket bra :)

    Men sedan behöve rman inte heller omvända sig helt på en gång utan man kan ju äta mixat ett tag.

    Rome wasn't build in a day.


    <3
    Amanda

    artali.qh.se

    SvaraRadera
  6. Mycket bra inlägg. En kost baserad på groddar kostar inte många ören per dag och om man sedan gör som Amanda föreslår, mixar (i tider av djup misär) med kokt potatis eller spagetti/nudlar så kan man bli rejält mätt också. Gratismaten i naturen är också suverän - men tyvärr begränsad i tiden. När jag flyttade hemifrån (mycket, mycket ung) levde jag sommartid på spjutmålla, nässlor, maskros och kirskål. Det var faktiskt nästan det enda jag åt.

    SvaraRadera
  7. Det var intressant läsning. Tack för att ni lägger ner så mycket tid på att sprida er råa visdom :-)

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet