onsdag 9 september 2009

Anfall av grönt och rött och gultSvärföräldrarna kommer till undsättning...

Vilda: Blä, det där med att inte använda datorn efter åtta verkar vara rätt kört. Hur man än anstränger sig så fastnar man ändå här... och igår blev jag så uppspelt över att klockan var över tio när vi gick och la oss att jag inte kunde somna på länge. Jag satt ett tag och drack nässelte och klurade med prislistor ett bra tag medan ögonen stack och sved och ryggen värkte. Men trots det var jag piggare imorse än på länge. Tacka vetja de gröna mjukisarna...

Täppan var nyrensad för dagen och nu full med folk

Svärmor och -far kom på besök, de åkte precis till vandrarhemmet nu så nu ska det diskas och skrubbas och bloggas (och jag får den roliga uppgiften medan mannen min får stå på knä och plocka upp sommarens sista döda flugor). De hade med sig tulpanlökar i dussintal och nattljus och höstanemon och klematis och astrar plus en kasse äpplen, en kasse päron och en kasse plommon. Sedan kom mormor och morfar med två släktingar och överraskade Charlize på skolan. De hade med sig lagerhägg, ginst och en jättestor timjan. Och dessutom en kratta, en kasse plommon och en låda tomater.

Gamla män med mjuka djur (och en tvättlina)

Det var ett anfall av grönt och rött (och lite gult) och av gäster som skrattade och som i sin tur blev anfallna av kaniner när Charlize kom hem. Men vad gör man med tio kilo frukt när man bara är fyra? Särskilt frukt som inte håller så bra, som päron och plommon. Vi kan inte äta upp allt särskilt när vi vuxna har grön smoothie-vecka. Vi bestämde oss för att utnyttja vår excalibur till det den ursprungligen var menad att göra. Torka frukt. Så det luktar asgott i köket nu. Vi har fyra plåtar fulla av välbevarad näringssprängfylld tidig höst.

Och jag, jag har börjat längta till våren nyligen. Inte för att slippa undan den kommande vintern eller för att få denna smått stressiga period bakom oss utan för att min Anastasia-frälsta dotter har bett mig läsa en ny bok till kvällsläsning: Plocka vilda matväxter. Än så länge har vi läst om kirskål (som det finns massor av i vår trädgård som alla andras förmodar jag), stensöta (som tydligen skulle ha sitt ursprung i jungfru Marias spillda bröstmjölk), sommargyllen, lönnblommor, ramslök och skörbjuggsört. Gud vad jag ser fram emot att ge mig ut i skogen och på backarna med påsar i handen och hitta all gratismat. Och att komma hem och få experimentera med helt nya råvaror som är 100% miljövänliga och säsongsriktiga...

Jag nämnde något i mitt förra inlägg (och lite ovanför) om prislistan vi håller på att utarbeta till webshoppen. Vi fick en kommentar på inlägget angående riven kokosnöt; att varken Kung Markattas eller Saltås kokos var rå, och vart skulle man då hitta den? Vi svarade att vi skulle sälja sådan i vår webshop. Men det var bra att få in ett önskemål. Om det finns några varor som ni önskar att vi säljer redan från början (vi kommer att börja med ett rejält bassortiment och utöka varje månad) så säg gärna till.

Tjing! (glöm nu inte att boosta inför svininfluensan med d-vitamin, sömn och sol!)

Varken raw eller vego... ;o)
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

6 kommentarer:

 1. Jag vill inte vara någon glädjedödare men måste bara säga att jag är rätt skeptisk till att Stensöta ska räknas till de ätliga växterna. Visst, man dör inte av en rot eller två men i större mängd framkallar roten illamående och kräkningar. Ormbunksväxter överlag är mer eller mindre giftiga, Det enda som talar för Stensötan är det "artificiella" sötningsmedlet (glycyrrhizin?) - men om det är det man är ute efter kan man nog lika gärna dricka en CocaCola Light.
  Sorry...

  SvaraRadera
 2. underbart med den torkade frukten, jag kan riktigt se mig själv i ert kök, sniffandes på alla fantastiska fina saker ni snickrar ihop där. :)

  Jag har förresten också börjat springa så smått nu Vilda, hur har det gått för dig?

  SvaraRadera
 3. Hur går det til när man torkar frukt?

  <3

  Amanda

  http://artali.qh.se

  SvaraRadera
 4. Argh! Mina stensötor som jag såg framför mig är nu borta i en suddig horisont. Inte för att jag egentligen gillar lakrist så jag hade väi inte gillat stensöta heller. Men det lät så mysigt att få gräva upp rötter och knapra på...

  MIkaela: Ja gud vad det lukter gott här! Det var Kire som håller på med löpning och det går jättebra för honom, vad roligt att du börjat också. Har du tränat mycket annars?

  Amanda: Vi har skivat päron och äpplen minus kärnhus på höjden, bananer i små skivor med kanel och plommon halva minus kärna. Sen torkade äpplena och päronen 12-18 timmar, bananerna ca 8-10 på 40 grader, medan plommonen fortfarande är inne.

  SvaraRadera
 5. Fler önskemål att ni har i webbshopen är råa pistagenötter och många andra sorters nötter. Dessutom en hel del superfood och olika sorters alger. Jag återkommer om jag kommer på mer.

  SvaraRadera
 6. Åh, vad spännande! Ni torkade de ien torkugn antar jag?
  Gåpr det att torka frukt i en vanlig ugn?

  <3

  Amanda

  http://artali.qh.se

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet