lördag 5 september 2009

Kall mat i ett kallt klimat

Kiviks lilla råa i dagsläget

Vilda: Det är idag den 5 september. Det är 25 dagar kvar tills vi får tillgång till lokalen, 31 dagar kvar tills nästa nummer av magasinet Skåne släpps, ca 45 dagar tills vårt första event på lokalen. Förhoppningsvis får vi igång webbutiken innan oktober. Idag har jag, Vilgot och Charlize varit på besök hos en vän i Malmö medan Kire har suttit och pillat på hemsidorna. Det är det enda sättet att få någonting gjort nuförtiden: isolera distraherande element (jag, Charlize och Vilgot), fokusera på allt som finns kvar att göra, datornörda.

Det börjar kännas av att det inte är så lång tid kvar. Jag börjar känna den där skolstartskänslan i bröstet, jag andas lite lättare och det verkar som att hjärtat slår en aning snabbare när jag tänker på det. Jag undrar om vi har tillräckligt många bra recept, hur vi ska få tag på de sista borden, om vårt startkapital kommer att räcka nu när vi märker hur många extrakostnader som dyker upp hela tiden. Jag ser på mig själv i spegeln och undrar om vi ser för småbarnströtta ut för att kunna övertyga någon om att det vi gör är hälsosamt och funderar på huruvida vi kommer att klara av det. Kan vi göra det bra? Kommer vi kunna laga underbara tårtor och smarriga sallader och samtidigt planera så pass bra att ingenting går till spillo? Kommer vi att kunna optimera prissättningen? Kommer vi någonsin att kunna ta ut någon lön eller kommer Kire att få jobba som bensinmacksvaktmästare under resten av våra liv?

"Who am I?"

Men det är klart att det funkar, blir mitt svar till mig själv, och vi kommer att ha så himla roligt under tiden.


Vad ska vi äta i vinter?
Nu till något ganska intressant som jag lovade att ta upp nu när hösten har helt tagit över. Hur gör man för att tillfredsställa det där suget efter något varmt när man kommer hem efter en dag i kylan. Hur ska man någonsin igen stänga dörren om snön och bli bemött av en kopp varm choklad med grädde i väntan på en boeuf bourgignon eller kanske en mör coq au vin. Ja, det kan ju bli svårt om man har gått och blivit extremvegan, men det går att sluta längta i alla fall...

Först och främst har vi örtteerna. Te är strikt sett inte del av en raw food-kost men jag har hittills inte stött på någon som inte dricker örtteer (det skulle vara den puristiska Ann Wigmore då men å andra sidan ryktas det att hon smusslade med mjölkprodukter så...). I ett nordiskt klimat kan det bli många koppar. Det kan vara intressant att läsa in sig på olika örter om man ändå ska nyttja dem. Till exempel ska nässelte vara särskilt skönhetsfrämjande (eller bjutifajjande som vi säger) och maskros är bra för njurarna.

Fel

Sedan kan man göra soppor och de måste inte vara helt kalla. När man mixar dem, kan vätskan vara värmd till kroppstemperatur, eller till drygt 40 grader. Det ger faktiskt en behagligt varm känsla och soppor är riktigt underskattade. Man kan även värma andra rätter upp till 40 grader, och naturligtvis är detta lättast att göra i en torkugn. Det är intressant att vi oftast inte äter maten varmare än 40 grader ändå utan låter den svalna. Men det är klart att maten håller sig varm längre om den har varit riktigt het till att börja med...

Rätt

Det finns också särskilda livsmedel som har en "värmande effekt" på koppen trots att de inte är varma. Detta gäller till exempel kryddor som cayennepeppar, och övriga sorters peppar, ingefära, kummin, nejlika och kanel. Vitlök ska också vara värmande. Tänk julmat så tänker du rätt. Exempelvis kan en rå äppelpaj (så länge äpplena är skivade väldigt tunt) vara värmande och även råbollar med kryddor. Fler värmande livsmedel: avokado, gröna bladgrönsaker, nötter, frön, torkad kokos, körsbär och durian, maca, ginseng och spirulina.

En varm, två kallvarma och en kall

Undvik kalla livsmedel t.ex. selleri, isbergssallad (ändå ganska bra att undvika), gurka, melon och äpple (om man inte skär det tunt som sagt) och torkad frukt som inte fått ligga i blöt.

Man kan också ställa ut råvarorna ur kylskåpet något tag (en halvtimme räcker) innan man ska använda dem eller värma tallriken.

Torrborstning, motion, solbad, bastu, kärlek och mys är uppenbarligen värmande också, det kan man tänka på :-)

Sist men inte minst; drick varm choklad framför en öppen eld:

Varm choklad: (1 pers)

2,5 dl nötmjölk (ex mandel- eller hasselnötsmjölk)

Värm upp vattnet till 45 grader under tillverkningen av mjölken. Häll tillbaka vätskan i mixern och lägg till:

1 banan
3-4 blötlagda dadlar
1 tsk vaniljpulver
0,25 dl kakaopulver
1 tsk kanel
1 krm cayennepeppar
lite muskot

Mixa pch servera din älskade när han/ hon stänger snön ute och tar av sig vantarna för att krama dig.


Charlize värmer upp med banan/ gurk- och räkostsmacka...

6 kommentarer:

 1. Men å vad fint! Vilken spännande idé ni har! Jag får lust att genast åka till Kivik baraföratt! Jag har bara läst de två sista inläggen men jag måste nog titta lite närmare på den här bloggen. Och ja: den där chokladen måste testas!

  SvaraRadera
 2. Jag tänker att det handlar om psykologi också till viss del. Inom raw snackas och skrivs det mycket om det här inför varje vinter, och jag menar inte att det inte är motiverat, men om man utgår från att det ska vara svårt, då blir det lätt också det.
  Det finns många fina tips att pröva (alla Vildas ovan tex) innan man drar slutsatsen att det är för svårt. (Och behöver man 'fuska' får man göra det när så krävs - pga av kyla eller annat - tycker jag: det behöver inte betyda att man vänder raw ryggen för gott.)
  Andra tips är ett härligt varmt bad då och då, vristvärmare, gosiga innesockor/skor, mysiga sticketröjor, sjalar, brasor för dem som har tillgång till sådan lyx, och redan nämnda te. Och kärlek. =)

  SvaraRadera
 3. helt enig med dig, eanie! Och efter din beskrivning börjar man riktigt längta till vintern...

  /Kire

  SvaraRadera
 4. Ja det låter ju sagolikt, både gott och enkelt. Och jag håller också med eanie, det blir precis så jobbigt som man vill att det ska vara...

  Men jag är helt ny och tänker jobba efter principen att lägga till, inte ta bort. Så får vi se hur det slutar!

  SvaraRadera
 5. Jag ser fram emot att ni ska öppna en webbshop! Kommer ni att ha ett heltäckande utbud? Har ni planer på att sälja råa kokosflingor?

  SvaraRadera
 6. ville bara tillägga att inom ayurvedan är avokado kylande. och det stämmer bra faktiskt. även om den är god och väldigt mättande förstås!

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet