onsdag 2 september 2009

Mu, mu, mu...mungbönsgroddar!


Räddarna i nöden...

Vilda: Vi har varit trötta idag efter gårdagens turbulens. Nu fick Kire gå och lägga sig mitt på dagen. Två timmar senare väckte jag honom så han inte skulle bli sen till skolan (fortfarande det där med körkort...) Men räddning är på väg! Snart kommer svärföräldrarna ner och går promenader med vår gnälliga bebis så vi har ork att vara uppe hela natten och fylla på vår webshop med varor.

Kire: Ja, vi får placera dem på Talldungens vandrarhem här bredvid så att de står ut med att stanna några dagar. Man vill ju gärna att de ska komma tillbaka.

Idag när jag hämtade Charlize på fritids blev jag kvar en halvtimme och pratade med hennes underbara fritidsledare som stöttar våra kostval, och istället för att ifrågasätta, vill ha hjälp med att veta vad de kan köpa till henne som mellanmål. Det känns jättebra och lugnande för oss, och att skolmaten är ekologisk och vegetarisk är också en stor behållning. Nu tror jag att det hänt ganska mycket i skolköken under de senaste åren i takt med att allt fler barn och ungdomar är vegetarianer och veganer, alternativen är flera, men jag tror att det fortfarande finns väldigt mycket att göra. Skolmaten transporteras runt, kyls ner och återupphettas, och många svåra beslut väntar den som med en stram budget måste göra många billighetsval och köpa in mat med dålig näringsprofil. Men så illa som det har varit i England är det ju inte (se Jamie´s School Dinners).
Är detta vi?

Sen har vi ju denna subventionerade mjölk, som vi skulle kunna skriva åtta blogginlägg om. Mjölkfrämjandet har i vårt land framgångsrikt kampanjat under flera decennier för att få oss att dricka mer och åter mer - det var de som lanserade Café au Lait-konceptet i Sverige på 80-talet. Jag kommer ihåg att jag vid skolmaten ofta fyllde på glas efter glas i tron om att jag fick "starka ben". Men det finns INGA vetenskapliga bevis på att mjölk motverkar benskörhet.
Istället är våra nordiska länder (tillsammans med USA) den region där benskörhet är mest förekommande...
Hon får sin kalcium minsann

Biotillgängligheten hos kalciumet i mjölken är 32%, medan den i exempelvis i brysselkål är 64%, och i broccoli 53% - båda grönsaker med mycket kalcium i. Detta är viktigt att tänka på när man får höra att det inte finns tillräckligt med kalcium i grönsaker och frön (sesamfrön innehåller massor), det är inte sant. En annan intressant sak som jag bara ville nämna utan att snöa in på det här blogginlägget som var tänkt att bli lätt och luftigt är kalciumbehovet för oss. För det första så får veganer som äter en varierad kost med mycket råa grönsaker (dvs. inte enbart linssoppa) i sig mycket mer kalcium än vad många vill hävda. Sen behöver en kropp som fylls med försurande livsmedel som cola, salt mat och animaliskt protein (exempelvis i mjölk) mer kalcium eftersom en av kroppens viktigaste prioriteringar är att bibehålla ett neutralt pH i blodet. Det är med sådan diet som bakgrund som moderna rekommendationer för kalciumintag satts. Vid en brist på kalcium tar kroppen denna mineral från den plats där den är mest förekommande - i skelettet. Förhållandet mellan kalcium i en matvara som mjölk, och att det skulle komma rakt ut i skelettet och ge "starka ben" är inte så enkelt som Mjölkfrämjandet påstår. Snarare är det motsatsen till vad de påstår.

En av de underbara fröknarna

Vilda: Så den underbara fritidsfröken föreslog att vi själva kanske hade produkter som vi kunde sälja till skolan, så att det skulle finnas mjölk- och kanske framförallt sockerfria alternativ till snacks, och till den sk "mjölkkossan" i matsalen. Inte bara till Charlize utan också för andra barn. Det är trots allt många föräldrar som inte riktigt gillar att barnen får färdig sötad risgrynsgröt på fredagar (som de sedan häller massa socker på). Det låter hur kul som helst. Att få vara med och påverka i ett skolkök av alla ställen... Kire börjar kanske närma sig Jamie Oliver ändå, medan jag är lika långt från Nigella som förut...hihi).

Jag blev så inspirerad idag när jag läste min vän Johanna Bests blogg. Jag har länge velat göra soppa till middag men det har prioriterats bort tills idag.

Paprikasoppa à la Rosenblad

1 burk kokosmjölk (förmodligen inte rått, om man vill vara helrå kan man kaffekvarna/ mala eller blötlägga och mixa ca 2 dl riven kokos och mixa med vatten tills det blir krämigt )
1/2 avokado
1 röd paprika
1 soltorkad tomat
1 msk tamari/ shoyu
svartpeppar
salt
curry
lökpulver
Och lite hackad paprika/ tomat/ stjälkcelleri/ avokado/ gräslök

Ev superboosters: surkål & noriflakes/ wakame

MIxa kokosmjölk med paprika och soltorkad tomat tills det blivit rött och krämigt och tills inga bitar är kvar. Lägg i avokadon och kör igen. Smaka av med kryddorna. Servera med hackade grönsaker. Jag tycker att det är ganska gott att ha surkål i soppa, särskilt i denna som är lite sötaktig. Mixad wakame eller noriflagor är ett bra sätt att salta samtidigt som man får i sig alger som annars kan vara svårt att få den dagliga dosen av.
(Jag använde lite av soppan som pastasås åt Charlize och hackade messa av hennes favoritgrönsaker plus lite goji på)
Enjoy me´fella rawfooders och goder natt på er.8 kommentarer:

 1. Åh, dne där sopan verkar spännande :D

  Fina Johanna <3

  När ska vi få se bilder från det fina Fiket? :)

  <3

  Amanda

  http://artali.qh.se

  SvaraRadera
 2. Tja Amandis!

  Vi har inte ännu flyttat in... det känns jättepirrigt... vi ska sitta ner snart och kolla vilka förändringar som måste göras för tillstånd o sånt men jag tror definitivt att vi kommer att kunna ha vår smygpremiär i oktober. Fast vi kommer att fota under uppbyggnaden och så... Kanske ska ta lite foton på vårt garage där vi samlat alla möbler och andra inventarier...

  kramar!

  Vilda

  SvaraRadera
 3. Damn that soup looks super yummy and creamy! Now YOU have inspired me! :) Keep doing what you do lovely Rosenblads xxxx

  SvaraRadera
 4. Vilken kamp det måste vara för många, som inte har så förstående skolpersonal som den ni möter. Men, specialkostarna blir ju fler, många ongar är laktosintoleranta så skolan måste ju generellt tänka om och erbjuda bättre alternativ. man kan nog inte kräva att skolan skall tänka raw, men lite fräschare näringslära hade ju inte varit fel. :)

  SvaraRadera
 5. Det ser kanongott ut! Det jag tänker på är värmen, hur får ni upp värmen i kroppen? För jag har lätt för att vilja göra långkok och värmande grytor nu när hösten knackar på. Jag menar hur mysigt är det med gazpacho när det är 10 minus ute liksom. Eller har jag massor av fördomar nu? Jag har ju som sagt precis hittat raw...

  SvaraRadera
 6. Hej Mikaela och Kattis!

  Visst måste det vara jobbigt att deala med personal som inte är förstående. Jag har det svårt nog med vissa famlijemedlemmar. Då har man en fördel när allt är vego och eko redan...

  Det där med värme är jätteintressant och jag skriver gärna om det i morgondagens blogginlägg för det förtjänar lite uppmärksamhet...

  Kramar!

  Vilda

  SvaraRadera
 7. Tack för en bra och intressant blogg!

  Jag gjorde soppan till lunch idag och den var såååå god och sååå enkel att göra.
  Hettade upp den med lite chili, mmmm : )

  Lycka till mer allt!
  Ni är så duktiga och inspirerande!
  /Anna

  SvaraRadera
 8. Går barnen på Sophiaskolan?? Mina går på Emiliaskolan i Höör!
  Kram Kattis

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet