torsdag 17 september 2009

I´m back and I´m (not) proud...


Bubbliga mormor

Vilda: Vad jag har lärt mig njuta av mormors morgonsvada och morfars tystnad. Mormor går upp före oss, hon är en pigg 85-åring, mer sen medelålder än pensionär. Hon bär en mörklila morgonrock i fleece som hon har haft sedan början på sjuttiotalet. Hon hämtar tidningen och ställer fram en orange brödbunke i plast, smör, ost i en redig plastkupa och all salami och prosciutto hon förvarar i olika crème fraiche-burkar. Så sätter hon sig ner och läser tills någon annan kommer in.
"Har du sett?" säger hon "Nittonåringen greps för misstanke om att ha förvarat brandbomber i skolan? Va?" Hon betonar första stavelsen på meningarna hon läser "Han besköts också av polisen."
"Usch" säger jag.
Till morfar: "Fjortonåringen hade stämt träff med en ung man hon träffat på internet. Han dök aldrig upp istället dök fyra andra unga män upp. Fjortonåringens kompis lämnade henne sedan med de fyra ungdomarna. Sedan rapporterar hon att hon våldtagits i ett buskage. Va? Men när ska dom lära sej? Va? Fjorton år och få ränna fritt så där?"
"Ja..." säger morfar.
"Jasså har de vaknat nu?" Hon sänker tidningen och tittar ut genom fönstret.
"Ja, de har de nog..."
"Ja, eller så har de bett ända fram tills nu." Hon skrattar, "äh jag skiter i det!"
"Vaddå?" frågar jag oskyldigt.
"De är ute och hämtar tidningen nu, de är alltid sena med att hämta den."
"De kanske äter först"
"Äh, det gör detsamma, vi bryr oss inte om sånt..."
Vi fortsätter äta en stund, Vilgot gråter, han har vaknat för tidigt så jag går och lägger honom, mormors röst i bakgrunden. Jag kommer tillbaka.
"Kristna alltså... en sak har jag lärt mig från kristendomen och det är 'gör emot andra det du vill att de ska göra mot dig' men det är minsann inte alla som gör det. Thorstensson här över, de är minsann inga... på föreningsmötet sa ordföranden att det hade framförts klagomål på att man klippte gräsmattan på lördagar och söndagar, ska inte helgen vara vilodagar, frågade dom. Det var Thorstenssons det. Jag menar vad ska de som jobbar göra, eller om det regnar hela veckan, ska man inte få klippa om helgen? Sen vägrar de själva klippa ner sitt träd och ge Linderoths lite sol... va? Och de ska kalla sig kristna?! Äh, men vi bryr oss inte om sånt där..."

Och tyste morfar

Mormor och morfars hus i Arild med panoramautsikt mot kullaviken är kanske ett perfekt ställe att spendera några dagar borta från familjen på. Man får höra berättelser om trettio- och fyrtiotalen, det är nära till björnbärsrika hagar, en vacker trädgård och om man försöker hjälpa till utöver att ställa undan efter sig blir det ett himla liv. Mormor kan hålla föredrag om svenska kungar, morfar kan plocka upp sin underbara tändsticksaskssamling och man kan vandra omkring i huset och titta på alla saker de skaffat sig under årens lopp; tavlor, porslin, möbler från 1800-talet o.s.v. Man blir serverad högklassig mat och får avlastning med barnen.

Mormor och morfars hus är den plats jag associerar mest med mat i hela världen. När mina mindre diskreta syskon kommer på besök är den första frågan man hör: "När ska vi äta?" Innan älskade jag hennes pannbiffar mest av allt men nu när jag och hela min morbrors familj har gått och slutat äta kött har mormor lärt sig att laga vegetariskt också. När jag nu nämnde att jag inte åt ost för att det var mjölkprodukter köpte hon genast havremjölk att laga lasagnen med.

Om allt man äter är så här...

Hur gör man? Jag diskuterade det länge och väl med Kire innan jag åkte dit. Bara jag äter massvis med grönt innan, sa vi, så går det nog bra... Nu är jag tillbaka, ringarna under ögonen är tillbaka, magen uppsvullen och jag har blivit plågsamt påmind om hur det känns att få sura uppstötningar. Jag lyckades äta rått till varje måltid men det var det jag åt efter som ställde till det. Kakorna, främst. Japp, så är det. Jag var inte ens sugen till att börja med. Inte det minsta. Jag var bara sugen på känslan av att sitta vid deras köksbord och mysa lite, så efter viss tvekan tog jag emot en bit plommonpaj. Sedan var det helt kört. Plommonpajen var borta efter ett dygn (de hade ätit EN bit var), jag smög i kylskåpet när de gått och lagt sig, smygtinade en björnbärsmuffin mitt i natten och glömde att stänga frysen så allt var upptinat på morgonen och åt säkert sju bitar av gammelfarbror Lasses hembakta äppelkaka. Låter det sunt? Många, exempelvis min mamma, skulle säkert märkligt nog tycka att kakfrosseri var bättre än något såååå extremt som raw food... Men socker är verkligen knark! När vi mötte Kire i Hässleholm för att lämna av oss smög jag in och fyllde mig med choklad på pressbyrån för det var ju 'sista chansen' innan jag kom hem till mina sundare vanor.

Får man då vältra sig i det här?

Jag känner mig ganska fruktansvärt illamående och risig nu, men jag är i alla fall inte sugen på kakor mer.

I behov av vetegräs!
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

3 kommentarer:

 1. Så där var det när jag hälsade på mamma i somras. Inte kan man säga nej till hennes bullar? Och det är farligt. Man öppnar stängda dörrar hehe...

  Min mormor är inte kvar, men om hon vore det skulle jag med glädje äta allt hon bjöd på. Det är ju bakat med kärlek ;-)

  SvaraRadera
 2. Yep. Socker är knark. Bäst är att hålla sig undan helt men samtidigt: det ÄR trevligt att äta något som mormor bakat. Jag är lite avundsjuk trots allt, fastän jag slipper halsbrännan. Jag vill också ha min mormor och hennes bullar.

  SvaraRadera
 3. Det är ju inte hela världen att trilla dit igen tycker jag, så blir det definitivt för mig ibland, men det jag noterat är att det sällan är så gott som man tänker sig innan man sätter tänderna i det. Doften bedrar ofta, bullar kan lukta så sjukt förföriskt, medan man inte får ut så mycket av den i munnen.

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet