måndag 28 september 2009

Hav förtröstan! Att vara rå i en lagad värld del 2

Vilda; Nu trodde ni allt att vi gått och fått en riktig känga och att vi aldrig mer skulle resa oss upp va? Sanningen är att ingen av beskrivningarna på de två dopscenariona är särskilt nära verkligheten. Nej. Jag fick visserligen den sedvanliga råbluesen men skötte det relativt snyggt ändå. Precis som Amanda nämnde i en kommentar så finns det mycket man kan göra för att förebygga att sådana situationer blir riktigt jobbiga...


Reseköket

Det viktigaste är egentligen att ha en planerad meny med sig. Råvaror är förvisso också viktiga, mest för att det kan bli dyrt att köpa nya paket nötter och frön från en vanlig butik, eller groddar för den delen om man ändå har groddvanan inne där hemma. Men att ha en meny att referera till både morgon, lunch och kväll samt kanske till och med något eftermiddagssnacks kan rädda även den mest viljesvaga. Medan bristen på en sådan kan stjälpa vem som helst.

Enkelt att förbereda (förresten dog vår Philips tvärt)

Vidare måste menyn innehålla rätter som är enkla att tillaga samt godare eller åtminstone lika goda som de man annars blir serverade dit man ska. Om jag till exempel besöker ----- där kylskåpet är fullt av hårda ostkanter, lidl-marmelad och färdigcroissanter har jag alltså mindre krav på hur elaborerad menyn måste vara än hemma hos mormor som blivit en kämpe på vegomatlagning.

Inköpslista för bakfickan

Ett tips på hur man lätt kan fixa ihop en sådan meny är att gå in på goneraw.com och trycka på "advanced search", klicka i recept och söka på ord som "easy", "fast" eller kanske en råvara man har mycket av.

Det kan verka lite jobbigt men det är värt det. För några månader sedan klarade vi en vecka hos svärföräldrarna utan så mycket som en tugga av deras lagade underverk. De fick dessutom smaka av vår mat och nickade förnöjt och mmmmm-ade högt med slutna ögon. Den veckan stärkte oss något så ordentligt att vi trodde vi var oövervinneliga.

Salladsbuffén på Brösarps gästgifveri kan kompletteras med egengjord avokadodressing :-)

Men så kommer det tider då man inte är lika stark. Karen Knowler höll på fram och tillbaka i 5 år innan hon lyckades bli 100%-ig (det var hennes mål, vilket kanske inte alla strävar efter), Shazzie, superfoodens drottning återgick till lagad veganmat under en jobbig period efter att hennes dotter fötts, så till och med de bästa faller dit. Det enda jag kan rekommendera för att förebygga sådana svackor är en rejäl dos Anthony Robbins och att ha förströstan, för allt kommer att fixa sig om man verkligen tror att det ska det.


Ett proffs som har det svårt

För det finns ingenting bättre än att äta rått och känna att man faktiskt kan må bra. Att man inte behöver åldras i förtid, äta losec efter varje måltid eller ligga och somna med en vetekudde varje natt. Det finns ingenting som är mer underbart än att ta en tugga av en cruchy choklad- och bananglass och förundras över att det fortfarande görs gräddglass med 50% socker när det är tusen gånger godare med den nyttiga varianten. Det skulle då möjligen vara när man lyckas komma på ett rått recept på en favvolagad rätt som smakar på pricken likadant. Plus så är det rätt schysst att inte behöva oroa sig för svininfluensan så mycket...


Raw food rules!

Jag har iaf fått en ny favorit; avokado och banan, en tugga av den ena sen en av den andra.

Fantastique!
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

1 kommentar:

 1. Åh, stackars Philips! <3
  Och vad roligt att jag fick vara med i er blogg :)

  <3<3<3
  Amanda

  http://artali.qh.se

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet