onsdag 9 september 2009

Gårdagens utlovade blogg.

Vilda: Kire satt vid datorn till sent igår medan jag själv försökte hålla mig borta efter åtta, som vi hade planerat i söndags. Så det blev inget blogginlägg (att vi gick upp 22:24 och satte oss framför datorn igen för att vi kom på att vår prislista listade priser utan moms och fick panik över huruvida vi då egentligen kunde vara så mycket billigare än alternativen är irrelevant).

Kire: Okej, nu verkar det som jag får ta över en stund vid tangentbordet för att vi ska kunna lösa det här logistiskt med amning och påklädning o.s.v. Hmm, ja, vi skulle ta och skriva om krämiga såser och fyllande rätter i det råa köket. Sådana slags anrättningar som man gärna bjuder sin skeptiske svärfar på (inte i mitt fall), eller för att övertyga en vän som är intresserad av Raw Food, men som "inte skulle klara sig utan typ crème fraîche och sånt krämigt". Men först något annat, som handlar om motsatsen.

Smoothie och study

Även om jag inte är någon professionell atlet så är en av mina ambitioner att försöka dela med mig lite av mina erfarenheter och tankar kring träning och Raw Food, dels för att de går hand i hand på vägen mot god hälsa, men också för att utmana mina och andras föreställningar kring vad man kan åstadkomma med sin kropp på en rå, växtbaserad diet. Jag läste nyligen på en raw-inriktad blogg om en person som hävdade att denne hade slutat att träna och att äta hög andel raw food för att det inte fanns någon kraft att ta av, att personen inte hade någon ork. Jag tänker på en gång att bloggförfattaren måste ha gjort något fel i sin planering av kosten. Mina upplevelser är de rakt motsatta.

Att anstränga sig fysiskt på Raw Food är inga nymodigheter. Vi människor har funnits till i många tusentals år, och det är först på senare tid vi börjat hetta upp en stor del av vår mat. Idag är vi den enda av de miljoner levande organismer på jorden som frivilligt förstör enzymer och vitaminer i vår föda innan vi äter den. Vi har alltså sprungit, flytt, jagat, lyft, dragit och orkat på Raw Food under en mycket längre tidsperiod än vad vi lyft vikter och joggat på pasta bolognese och protein bars.

Jag har tydligt märkt hur jag åter-hämtar mig bättre efter träning genom att jag nu inte äter saker som "tynger" kroppen, dvs. mat som tvingar fram en ökad produktion av endogena (egentillverkade) enzymer i kroppen för att hanteras. Jag har även fått mycket längre till mjölksyra - vilket har att göra med att kroppen på en rå diet är lång mer alkaliniserad, basisk, och kan därför mer effektivt buffra mjölksyran vid träning. För alla träningsintresserade tänkte jag dela med mig av en länk som jag fick av min vän Magnus, ultra-running-insights. Där hittar ni en tjej som springer galet långa sträckor i tuffa förhållanden, och hon har övergått nästen helt till Raw Food för de goda effekter det haft på hennes uthållighet och återhämtning. Hon går tydligen också att maila frågor till och svarar nästan på en gång.

Så här kan man känna sig på lagad mat... ;o)

Innan vi övergår till det krämiga ska jag bara ta upp att dessa härliga rätter visserligen är råa (om ingrediensen cashew tvistas det dock eftersom de alltid i nån utsträckning hettas upp för att få av det giftiga skalet), men att de ändå kan göra att man känner sig tung i kroppen och inte kan prestera maximalt när man. Jag har under de senaste veckorna inte ätit helt optimalt och småmumsat en massa icke-blötlagda nötter och kombinerat dåligt med torkad frukt; kort och gott inte gynnat min matsmältning. Jag har sprungit en terränglöpningsrunda i skogen och försökt bättra på mitt resultat för varje gång, och förbättrat med 10-15 sekunder varje gång, och samtidigt känt att jag blivit rätt trött. Den här veckan började vi dock på ny kula, och har fokuserat på gröna smoothies med superfood i, för att få tillbaka mer vardagsenergi och mota svininfluensan i grind.

Sådan lättsmält och enzymaktiverad mat (också en konsekvens av finfördelningen i mixern) gör verkligen underverk för träningen också. Igår kändes det märkligt lätt i kroppen och när jag kom "i mål" visade det sig att jag sprungit nästan två minuter fortare än förra gången. Snacka om skillnad!

Men träna kan man ju inte göra jämt, och något riktigt mastigt inom rå mat kan man ju vilja stoppa i sig efter en rejäl träningsomgång (dock inte direkt efter passet då kroppen behöver enkla, lättsmälta kolhydrater och inte en massa fett). Så här kommer några enkla recept/blandningar:

Mayonnaise:

1 avokado
1 dl pinjenötter
3 msk agavesirap (eller typ 5 blötlagda dadlar mixade till smet)
2 msk äppelcidervinäger
1/2 dl vatten
en nypa salt

Blanda i mixer, och använd som mayonnaise, jättegott att mixa med hackade grönsaker.

Timjansyoghurt (minska receptet för att inte göra av med så mkt cashew):

3 dl cashewnötter (blötlagda 2 h)
1 dl kokosflingor (blötlagda 2 h)
1/2 dl vatten
6 msk citronjuice
zest från två citroner (dvs rivet citronskal)
2 matskedar finhackad färsk timjan

Blanda i mixer, blir som en slags grekisk youghurt. Om kokosen efter blötläggningen verkar svår att mixa slät, prova att låta den ligga längre, och börja med att mixa den med vattnet, för att sen föra i de andra ingredienserna.

Låt er väl smaka, och skriv gärna en rad om resultatet om ni vågar testa recepten!

Ha en dejlig dag.

Macka med rå "kalles kaviar" och alfalfa...
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

7 kommentarer:

 1. Var får ni tag på råa kokosflingor? Saltå Kvarns och Kung Markattas är inte råa.

  SvaraRadera
 2. hej anonym!
  vi använder oss av vanliga ekologiska kokosnötsflingor, trots att det råder delade meningar om huruvida de är råa eller inte. Många leverantörer vet inte själva hur det ligger till. På keimling.eu kan man hitta garanterat rå kokos, samt ifrån Alissa Cohen i Usa, http://www.alissacohen.com/shop/. Vi kommer att importera till vår webshop som öppnar i oktober. Fram tills dess - håll ut! ;o)

  SvaraRadera
 3. Åh vilken inspirerande o rolig blogg ni har! Vet inte hur jag ska hinna med att testa alla goda recept som ni delar med er av:)
  All lycka till er o cafét!
  Varma hälsningar.
  /Helena

  SvaraRadera
 4. tack helena, det värmer! vi tycker det är förbaskat roligt att skriva och sprudlar av idéer och tankar.... :o)

  SvaraRadera
 5. Åh, Rå Kalles Kaviar, nu blev jag nyfiken! :D
  Och ikväll blir det majonäs, mycket efterlängtat! :D

  <3

  Amanda

  http://artali.qh.se

  SvaraRadera
 6. gött att läsa om träningen. Vi är två killar i Stockholm som käkar raw-vegan hemma och veggo ute. Vi tränar mkt och ska springa Lidingöloppet om två veckor!
  en fin frukost som jag åt häromdan bestod av blötlagd krossad bovete, gojibär, skivad banan och persika samt sojamjölk. en fin, ganska rå historia som man står sig länge på.
  Ni får gärna ta och öppna er butik så att priserna inom denna marknad sänks, det är - i Sthlm iaf- hutlöst dyrt att leva raw. speciellt om man student har en inkomst på 4000 i månaden...

  SvaraRadera
 7. Snart öppnar vi - med superbra priser!

  /Kire

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet